Şarküteri ve Büfe Açma Maliyeti Hesaplama 2023

Kosgeb Destekleme Ödemeleri
Şarküteri ve Büfe Açma Maliyeti Hesaplama

İş kurmayı düşünenler ve fazla maliyet gerektirmeyen bir iş arayanlar için büfe ve şarküteri açmak iyi bir iş fikri olarak karşımıza çıkmaktadır. Büfeler genel olarak ana caddeler ve şehir merkezlerinde bulunurlar. Tabi böyle bir iş kurmak için de izin vermekle sorumlu kurumlardan gerekli izinler alınmalı ve bir iş planı hazırlanmalıdır. Büfenizde satmak istediğiniz ürünlerin tercihini de önceden yapmalısınız. Çünkü eğer sigara ve alkollü içeceklerin satışını yapacaksanız yine belediyeden gerekli izinlerin alınması gerekiyor.

Büfe ve şarküteri sektörü son yıllarda yaygınlaşan bir iş kolu olarak ifade edilmektedir. İşlek bölgelerde olduğunda iyi ciro etmeniz de mümkün. Büfe kurulum aşamalarını ve size lazım olan finansmanı nasıl sağlayacağınızı anlatacağız. Ancak kurulum aşaması ile uğraşmak istemiyorsanız franchising ve bayilik hizmeti veren firmalar ile anlaşarak da işinizi kurabilirsiniz.

Büfe Açmak İçin Gerekli Şartlar

  • Büfe yeri için tercih edeceğiniz mekanların apartman altı olmamasına özen gösterin. Çünkü bu yerlere ruhsat verilmeyecektir.
  • Buzdolabı bulundurulması zorunludur.
  • Dükkan dışına eşya çıkarılması ve burada satış yapılması yasaktır.
  • Yerleşim detaylarını gösteren kroki işten anlayan bir kişiye çizdirelecektir ve bu yerleşim yeri gerekli kurumlardan izin almadıkça değiştirilemeyecektir.
  • Büfelerde satılacak ürünler bellidir. Alkollü ve alkolsüz içecekler, kuruyemiş, gazetece, sigara ve fasd food yiyecekler satılabilmektedir.
büfe

Büfe açmak için gerekli koşulların sağlanması gereklidir.

Ne Kadar Kazanırım?

Büfeler mekan olarak küçük işletmelerdir. Çok büyük bir dükkanınız olmasa da iyi kazanç sağlamanız mümkün. Tabi ticaretin en önemli ayağı rekabettir. Bu sebeple çevrenizi de iyi tahlil etmeniz gerekiyor. Şayet büfe ya da şarküteri açmak istediğiniz bölgelerde bir yoğunluk varsa, bu bölgede iş kurmak mantıklı bir eylem olmaz. Çünkü yeni bir esnaf kendinde rekabet gücünü bulamaz ve eski işletmelerin de bir müşteri çevresi olduğu gerçeği yadsınamaz. Ancak dükkanınız küçük diye az kazanacaksınız diye bir kaide yok. İstanbul’da 11 metrekarelik bir büfe tost ve ayran satışı ile aylık 90 bin TL. kazanıyor.

Kazanmanın ilk adımı mekan tercihidir. Tabi müşteri ile ilişkilerinizi de iyi seviyede tutmanız gerekiyor. Tabiri caizse ağzınızın iyi laf yapması kâfi. Büfeleri büyük kazançlar sağlayan küçük dükkanlar olarak tanımlamak doğru. Çünkü ürünü belirleyerek kendinize bir müşteri çevresi bulabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerde 15-20 metrekare dükkanlar ile harikalar yaratan ve çok kazanan işletmeler bulunmaktadır. Özetle büfe ve şarküteri açmak hem mantıklı hem de kazandıran bir iştir.

Şarküteride genel olarak et, peynir, zeytin, kahvaltılık ürünleri, sandviç, meze, turşu, kuruyemiş satışı yapılmaktadır. Bu dükkanlar da genel olarak ana caddelerde bulunurlar. İşlek yerlerde bir şarküteri açmak da karlı bir iştir. Hem de kurulum çok fazla maliyetli değildir.

Alkollü ürünlerin satışını yapacaksanız kar oranınız %10, sigarada %5, gıda maddelerinde ise %15- %25 arasında olacaktır.

Cafe Açma Kredisi Veren Bankalar ve Devlet Desteği isimli yazımızı okudunuz mu?

tostçu

Yiyecek satışı yapan büfeler de çok kazanmaktadır.

İşletme Açmak İçin Gerekli Evraklar

İşletme sahibi olmak ne yazık ki düşündüğünüz kadar kolay değildir. Her işte olduğu gibi bu işin de bir prosedürü vardır. Öncelikle belediyelere gerekli evrakları teslim etmek sureti ile ruhsat almak gerekir. Ruhsatsız işletmeler tespit edildiklerinde kapatılırlar. Aşağıdaki evrakları hazırlayıp bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek iş yeri açtığınızı bildirmeniz gerekir.

  • T.C. kimlik belgesi fotokopisi
  • İş yeri açma talep formu
  • Dükkan sahibi iseniz tapunun aslı ve fotokopisi
  • Dükkan kiralıksa kira kontratının fotokopisi
  • Vergi levhası
  • 2 tane vesikalık fotoğraf
  • Şahıs işletmelerinde oda kayıt belgesi
  • İtfaiyeden alınacak olan belge
  • İtfaiyeden belge almaya gerek yok ise yangın tüpü alınmalıdır. Bu evraklar içine fatura da dahil edilmektedir.
  • Çevre temizlik vergisinin ödendiğine dair makbuz gerekmektedir.

Vergi levhası almak için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gitmelisiniz. Vergi dairesinden istenen evraklar;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İşe başlandığını belirten dilekçe
  • İkametgah belgesi
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Kira kontratı ya da tapunun fotokopisidir.

Ayrıca zaten bir büfe ya da şarküteri sahibiyseniz büyütme yoluna gidebilirsiniz. Farklı ürün seçenekleri ekleyebilirsiniz. Sıfırdan açmayı düşünenler için ise bayilik hizmeti veren firmalar ile iletişime geçebilir. Ya da devir yolu bir büfe alabilirsiniz. Bu şekilde kurulum aşamasından da kurtulmuş olursunuz. sahibinden.com‘ daki satılık büfeleri inceleyebilirsiniz. Burada bulunan ilanların bazılarında büfelerin günlük ya da aylık ciroları yer almaktadır. Günlük ortalama 2.500 TL. cirosu olan bir büfe 220 bin TL.’ ye devredilecektir. Bu büfenin aylık cirosu ise 75 bin TL.’ dir. Ancak 50 bin- 70 bin TL. arasında da satılan büfeler vardır. Detaylar düşünüldüğünde fiyatlar gayet makuldür. Çünkü devir işlemi ile herhangi ekstra bir masrafa gerek kalmayacaktır. Ayrıca meşhur ürünlerin satışlarını yapmak da size iyi para kazandıracaktır. Örneğin ayvalık tostu büfelerde en çok giden ürünlerden biridir. Ya da bulunduğunuz bölgede çok satan ürünleri araştırarak bunların satışını yapabilirsiniz. Yaz günlerinde limonata ve dondurma satışı yapan büfeler de oldukça iyi kâr ederler.

büfe2

Farklı ürün seçenekleri ile büfenizi büyütebilirsiniz.

Büfe açma maliyetinin karşılanması için finansal kaynağa ihtiyacınız varsa, banka kredilerine yönelebilirsiniz. Geri ödeme yapabileceğiniz miktarlarda kredi çekerek aylık geliriniz ile orantılı şekilde ödeme planı hazırlayın.

Ayrıca iş kurmak isteyen girişimcilere Kosgeb‘ de destek olmaktadır. Kosgeb iş planı hazırlamak koşulu ile girişimcilere destek sağlayan bir kurumdur.

Kosgeb Destekleme Ödemeleri

Desteklenen sektörler nace kodu adı verilen kodlar ile belirtilmektedir. Büfe ve şarküteri açmak için aşağıdaki kodlar yardımı ile destek almanız mümkündür.

  • 56.10 Seyyar yemek hizmeti faaliyetleri
  • 56.29 Diğer yiyecek hizmeti faaliyetleri
  • 56.3 İçecek sunumu hizmetleri

İçecek sunum hizmetlerine Kosgeb tarafından verilen desteklemelerde şu ortamlar hariç tutulmuştur; Barlar, kahvehaneler, birahaneler, diskotek ve tavernalar ile kokteyl salonu açılışlarında Kosgeb destekleme ödemesi yapmamaktadır. 

İş Planı Hazırlama Teknikleri

Kosgeb’ in destekleme ödemelerinden yararlanmak için iş planı hazırlamak gerektiğini söylemiştik. İş planı hazırlamanın bazı püf noktaları ve iş planında bulunması gereken tüm detayları sizler ile paylaşacağız. Ancak konu ile ilgili danışmanlık hizmeti sunan firmalardan da yardım alarak iş planı hazırlatabilirsiniz. Sunduğunuz iş planının Kosgeb tarafından onaylanması sonrasında ödenek verilir. Bu sebeple çok kaliteli bir iş planı hazırlamalısınız.

  • Girişimci Bilgileri : Bu bölümde kendinizi tanıtın. Detaylı bir anlatım yapın. Kişisel özelliklerinizden bahsedin. Hiçbir bilgiyi atlamayın.Aktif biri olduğunuzu belirtin.
  • İş Fikri: İş kurma fikrinizi nasıl edindiğinizi, bu zamana kadar konu ile ilgili nasıl bir araştırma yaptığınızı ve finansman durumunuzu belirtin. Sermayeniz varsa ve ne kadarsa, hangi giderler için bunları kullanacağınızı belirtin. Bankadan kredi aldıysanız hangi banka olduğunu, faiz oranı ve vadeyi de ekleyin.
  • İkinci bölümde neden bu işletmeyi kurduğunuzu açıklayın. Ortaklarınız olacaksa onlarla ilgili de bilgilere yer verin. Karşınızdaki muhatapları ikna etmek için geçerli ve rasyonel sebepler gösterin.
  • İşletmenizin vizyon ve misyonunu yazın. Büfe ve şarküteri açma konusunda müşteri memnuniyetini hedeflediğinizi belirtebilirsiniz.
  • Kendinize hedefler koyun. Kısa, orta ve uzun vadede hedefleriniz ve işletmenizden beklentiniz olduğunu belirtin.
  • Çevrenizde varsa rakipler ile ilgili analizlerde bulunun. Onlar ile başa çıkma yöntemleri üretin.
  • Olumsuz durumlara karşı hep bir B planı bulundurun ve bu B planını da iş planına ekleyin.
  • Satışını yapacağınız ürünleri detaylı olarak anlatın. Fiyatlandırma politikanızın nasıl olacağını belirtin.
  • Mekan tercihinizi ve tercih sebebinizi güzel bir dille ifade edin.
iş-planı

Destek almak için iş planı hazırlamalısınız.

  • Gerekli izinleri aldığınızı belirtin.
  • Ayrıca bir yönetim planı hazırlayın. Yanınızda çalıştıracağınız kişide aradığınız özellikleri yazın.
  • Kabaca bir maliyet tablosu oluşturun. Tüm unsurları ve onlara yaptığınız ya da yapacağınız harcamaları detaylı olarak hazırlayacağınız tabloya ekleyin.
  • Kendinize tüm harcamalarınız ile ilgili kısa ve uzun vadede bir projeksiyon belirleyin.

Bu bağlamda iş planı hazırlamanız ve Kosgeb’ e bu planı sunmanız durumunda işletme giderleriniz için 50 bin TL hibe ve 100 bin TL Kosgeb kredisi alabilirsiniz. Ancak Kosgeb desteklerinden faydalanmanın ilk koşulu girişimcilik eğitimine katılmak ve bir sertifika sahibi olmaktır. Uygulamalı girişimcilik eğitimi 32 saatlik bir programdır. Bu kurslara herkes hiçbir ücret ödemeden katılabilir.

Dükkan Açmak İstiyorum Ne Üzerine Açayım diye düşünenlere göre iş fikirleri için tıklayınız.

Siz de Kosgeb veri tabanına kayıt olarak iş planınızı sunabilir ve iş planınızın kabulü halinde Kosgeb’ in 60 bin lira 360 bin lira olan hibe destekleme ödemelerinden faydalanabilirsiniz. Bu destek için son başvuru tarihi 31 Aralık’dır.

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile yeni destekler verilmeye devam edilecektir.

Maliyet Hesaplama

Büfenize alacağınız malzemeler, satışını yapacağınız ürüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin büfenizde döner satacaksanız bir döner ocağı, tost satacaksanız tost makinası almanız lazımdır. Ayrıca internet üzerinde set halinde büfe satış malzemesi satışı yapan firmalar da vardır. Bu firmalar tüm malzemeleri 20 bin TL’ ye satmaktadır. Yiyecek satışlarının yapıldığı büfelerde lazım olan pek çok malzeme vardır. Bunların hepsi birer maliyet unsurudur. Toptan satış yapan firmalar ile iletişime geçerek tüm malzemeleri yukarıda ifade ettiğimiz rakama alabilirsiniz. Paket içeriğinde şu ürünler mevcuttur;

  • Elektrikli patates kızartma makinası
  • Portakal sıkma makinası
  • Paslanmaz malzemeden yapılmış tost makinası
  • Elektrikli çay makinası (60 bardak)
  • Sosislik
  • Elektrikli ızgara
  • Ayran yapma makinası
  • Davlumbaz
  • Tezgah tipinde buzdolabı
  • Hamburger presi
  • Hamburger ızgarası
  • Bu ürünlerin montajı fiyata dahil olmamaktadır.
  • Ancak bu ürünleri ayrı ayrı da alabilirsiniz.
tost

Büfenizde satışınızı yapacağınız gıda ürünlerine göre malzeme almanız gerekiyor.

Fritöz 500 TL, portakal sıkma makinası 5 bin TL, 1500 TL tost makinası, 60 bardaklık çay makinası 300 TL, sosis tezgahı 350 TL, elektrikli ızgara 1000 TL, ayran yapma makinası 4 bin TL, davlumbaz 5 bin TL, tezgah altı buzdolapları 8 bin TL, hamburger presi 300 TL’ dir. Tüm bu aletlerin toplamı tek tek almanız durumunda 25 bin 950 TL’ ye gelecektir. Bu sebeple paket alımları daha uygundur.

Ayrıca büfelerde meşrubat soğutma dolaplarının bulundurulması zorunludur. Dikey ve tek parça bir meşrubat dolabı 2.000 TL’ dir. Ancak bazı markaların satışını yapmanız koşulu ile o markadan bu dolabı tahsis edebilirsiniz. Gazete satışı yapacaksanız aylık gazete büfelerinin kiraları 2 bin TL’ dir.

Kirada bir maliyet unsurudur. Normal şartlarda dükkan kiraları dükkanın boyutuna göre değişmektedir. Ancak büfeler bu durumun istisnasıdır. Büfelerin kira maliyetleri iş hacmine göre belirlenmektedir. Yoksa kibrit kutusu kadar dükkanların yüksek kiraları olmazdı. Bu noktada bulunulan cadde anlam kazanmaktadır ve büfe caddenin avantajı sayesinde para kazanmaktadır.

Personel giderleri ve kira ile birlikte ilk etapta normal bir büfe açmak için 50 bin TL‘ ye kadar maliyetiniz yükselebilir. Dükkanınıza ürün stoku yapmak önemli değildir. Önemli olan büfenizin ne kadar işleyeceğidir. Zaten çok satış yapan ve iyi bir ciro elde eden bir işletmeniz olduğunda bu maliyeti kapatarak bir kaç ay sonra kâra geçebilirsiniz.

sahibinden.com’ daki büfe malzemelerini incelemek için tıklayınız.

Büfe ya da şarküteri açmanın uzun çalışma saatlerini de beraberinde getireceğini unutmayın. Bu tempoda tek çalışamayacaksanız yanınıza işten anlayan birini alın. Her zaman kendi işinizin başında olun. Müşteri size alışmış ise sürekli olarak sizi görmek isteyecektir. Büfe açacağınız yerde market varsa bu işe kalkışmayın. Rekabetin önemli olduğunu zaten belirttik.

Gıda ürünleri satışı yapacaksanız hijyen kurallarına riayet edin. Fiyat politikanızı müşteri çevrenize göre belirleyin. Kimse büfeden 15 TL’ ye tost almak istemez. Bu sebeple fiyatları olabildiğince düşük tutun.

Gerekli izinleri alarak, kendinize bir iş planı hazırlayarak siz de girişimci olabilir ve Kosgeb desteklerinden faydalanabilirsiniz. Bol kazançlar. 🙂

Sende Yaz