Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama (5 YIL 200.000 TL.)

Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama
Esnaf-kefalet-kredisi-hesaplama

Türkiye’de ekonominin her geçen gün kötüye gitmesi, mezuniyet durumu ne olursa olsun, insanların iş bulmasının zorlaşması, geçim kaynaklarının her gün biraz daha azalması ve her gün bir esnafın kötü giden ekonomik koşullara dayanamayıp, iflas etmesi ülkenin en önemli ve her gün çığ gibi büyüyen sorunu.

Yetkililer bütün bu sorunlara çare bulabilmek için Türkiye ekonomisinin canlandırılması, girişimcilerin desteklenmesi için birçok proje üretti.

Esnaf vatandaşların, işlerini büyütebilmesi ve geliştirmesi, yeni istihdam alanlarının artırılması amacı ile oluşturulan en önemli projelerden biri Esnaf Kefalet Kredisidir.

Yazımızda girişimcilerimiz Esnaf Kefalet Kredisini hangi şartlarda alabilirler,  Hesaplama işlemleri nasıldır. Tüm bunlarla ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

Esnaf Kefalet Kredi Sistemi

Esnaf Kefalet Kredisi, Esnaf ve Sanatkârlar Odasının girişimcilere geri ödemesi faizsiz olan bir kredi şeklidir. Kredi 30.000 TL tutarında olup, krediye başvurabilmek için aranan ilk şart sicile kayıtlı bir esnaf olmaktır.

Girişimcilerin krediye başvurabilmeleri için, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurudan sonra, yapılacak inceleme ve kurumun vereceği onayın ardından kredi Halkbank’tan tahsil edilebilir. Başvuru 15 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanır ve başvuruda bulunan esnafa bildirilir.

Ancak, kurumun vereceği onayın ardından Halkbank’ta kendi incelemesini yapmaktadır. Bankanın yapacağı inceleme sırasında herhangi bir sorun çıkması halinde Halk Bankası bu krediyi iptal edebilir.  Halk Bankası bu kredi ile ilgili herhangi bir başvuruyu kabul etmemektedir. Bu kredide banka, sadece para ödemesi yapan aracı bankadır.

Esnaf Kefalet Kredisi almak için ödenen ek masraf 600 TL’dir. Banka bunun dışında herhangi bir kesinti yapamayacaktır.

Esnaf ve Sanatkârlar Odasından alınacak kredinin, mutlaka işyerinde kullanılacak, olan makine, demirbaş, donanım gibi malzemelere ya da işyeri için harcanacak giderler için kullanılması gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkârlar Odası hem yapılan başvuruda hem de daha sonrasında bu konuyla ilgili oldukça titiz bir inceleme yapmaktadır. Bu yüzden kredi başvuru yapıldığında, krediyi hangi alanlarda kullanacağınızı düzgün bir biçimde belirtmeniz önemli olacaktır. Tabi ki banka tarafından yapılan incelemenin olumlu olarak sonuçlanması da gerekmektedir.

Kullanılan ticari krediler ile diğer kredilerin faiz farkları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kredilerden faydalanabilmek için bildiğiniz üzere esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olmak gerekiyor.

kredi-kullandırma-şeması

Kredi işleyişi şemada gösterilmektedir.

Esnaf Kefalet Kredisi Alabilmek İçin, Gerekli Şartlar

  • Esnaf ve Sanatkar olmak
  • Esnaf ve Sanatkarlar Odasında kayıtlı bir sicilde bulunmak
  • Kosgeb’de dahil olmak üzere herhangi bir kamu kurum ve kuruluşundan hibe desteği ya da faizsiz krediden yararlanmamış olmak
  • Krediden faydalanmak için en az 6 aylık üye olunması
  • Kefalet verecek Kooperatifin Bölgesinde bir iş yerine sahip olmak ve bu adreste ikamet etmek
  • Aynı anda birden fazla Esnaf ve Sanatkârlar odasına kayıtlı olmamak.

Kredi Verilen Sektörler

9 konuda kredi verilecektir. Bu konuları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İşletme kredisi
  • Aylık eşit taksitli işletme kredisi
  • Tesis kredisi
  • İstihdamı destekleme kredisi
  • Kooperatif ve ihracat tesis kredisi
  • İskonto kredisi
  • Şoför taşıt edindirme kredisi
  • Şoför esnafına taşıt onarım kredisi
  • Servis aracı ve kamyonet yenileme kredisidir.

Esnaf Kefalet Kredisi Limiti Ne Kadar?

Esnaf Kefalet Kredisi hesaplamasında 30.000 TL için  12 ve 60 aylık ( 5 yıl) vadeler oluşturulur ve geri ödeme taksitleri yapılandırılır. Mesela; 60 ay vadeli bir kredi için, 500 TL’lik geri ödeme taksitleri belirlenir.

Esnaf Kefalet Kredisi Geri Ödemeleri, faizsiz bir kredi olduğundan geri ödeme seçeneklerini hesaplaması oldukça kolaydır. Örneğin 30.000 TL’lik ve 60 aylık bir krediye başvuru yaptığınızda, 30.000 TL’yi 60 aya bölündüğünde çıkan rakam 500 TL’dir. Yani aylık ödeme 500 TL’dir.

Yine aynı şekilde farklı rakamlarla hesap edersek, mesela 25.000 TL ve 60 aylık bir krediye başvuru yapıldığında yine aynı formül üzerinden giderek 25.000/60 yaptığımızda, 417,00 TL sonucuna ulaşırız.

İşletme Kredisi

Krediden faydalanabilmek için Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Koop. ortağı olmak gerekiyor. Esnafların ham madde ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile verilen bir kredi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Teminat olarak ipotek ya da teminat göstermek gerekiyor. Verilecek olan kredinin üst limiti 200 bin TL’ ye çıkarılmıştır. Vade süresi ise 1 yıl ve 5 yıl arasında değişmektedir.

Aylık Eşit Taksitli İşletme Kredisi

Krediden faydalanabilmek için ilgili esnaf odasına kayıt olmak gerekiyor. Bu kredinin de üst limiti 200 bin TL olarak belirlenmiştir. Vade 1 yıl veya 24 ay olabilmektedir. Çekilecek olan kredi tutarına göre işletme rehni, kefalet ya da ipotek gerekebilir.

Tesis Kredisi

Kredi esnafların makine ve teçhizat alımları için gerekli olan finansman ihtiyacına yönelik olarak kullandırılacaktır. Kredi üst limiti 150 bin TL’dir. Ayrıca 2 yıldan 5 yıla kadar vadelendirilebilmektedir. Kredi teminatı olarak rehin ya da ipotek yapılabilir.

İstihdam Kredisi

Krediden faydalanabilmek için esnaf ve kefalet ortağı olmak gerekiyor. İstihdam kredisi ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek iş yerlerine verilecektir. Makine ve araç gereç alımlarında bu krediyi talep edebilirsiniz. Tabi 2. el ekipman alımlarında da bu krediden yararlanabilirsiniz. Kredi vadesi 3 yıldır. Ancak ilk yıl ödeme yapmanıza gerek yoktur. Teminat olarak yine kefalet ya da ipotek gerekebilir.

Kooperatif İhracat ve Tesis Kredisi

Kredi, aynı diğer kredi çeşitlerinde olduğu gibi esnaf ve kefalet ortaklarına verilecektir. Adından da anlaşılabileceği gibi ihracat yapan firmaların makine ve ekipman alımları için kullandırılmaktadır. Yapılan ihracat doğrudan olabileceği gibi dolaylı da olabilir. Kredinin vadesi 4 yıldır. İlk yıl faiz veya anapara ödemesi yapmanıza gerek kalmaz. 1 yılın sonunda size sunulan faiz oranı ile birlikte kredinizi ödemeye başlar ve 3 yılda ödemelerinizi bitirirsiniz. Kooperatif kefaleti bu kredide de gerekiyor. Sigorta yapılmalı ve 2 kefil göstermelisiniz. Kredi üst limiti 50 bin TL olarak belirlenmiştir.

İskonto Kredisi

İskonto kredisi diğer kredilerden biraz daha farklıdır. Farklılık arz etmesinin sebebi vade oranıdır. Çünkü kısa süreli işletme giderleri için kullandırılmaktadır. Senetlerin iskonto edilmesi için kullandırılan kredinin üst limiti 150 bin TL’dir. Vade oranı 1 ay ile 9 ay arasında değişmektedir. Ancak vade süresi kısa olduğu için esnaflar tarafından daha düşük tutarlar için kullanılmaktadır.

Esnaf Kefalet Araç İpotekli Kredi

Araç ipotekli bir kredi paketi mevcut değildir. Araç edindirme finansmanı olarak, üst limiti 150 bin TL. belirlenmiştir. Vade ise 2 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir. Şahıs, kooperatif kefaletleri gerekmektedir. Aslında kredi kullanılmamış araçlar için kullandırılır. Fakat;

  • Kamyon ve otobüslerde 5 yaş
  • Kamyonet, minibüs ve binek taşıtlarda 3 yaşa kadar alım yapılabilmektedir.

Taşıt Onarım Kredisi

Taşıt onarım kredileri nakliyecilik ya da şoförlük işleri ile uğraşan ve geçimini bu işlerden sağlayanlara verilmektedir. Kredi üst limiti 200 bin TL’ dir. Vade ise işletme kredilerinde 1 yıl ila 5 yıl arasında, iskonto kredilerinde ise 1 ay ila 9 ay arasında olmaktadır. Teminat olarak ipotek, şahıs kefaleti ve kooperatif kefaleti gerekmektedir. Kredi taşıtların onarımları, yedek parça değişimleri için kullanılmaktadır.

Servis Aracı- Kamyonet Yenileme Kredileri

Şoför esnafları bu krediden faydalanabilir. Ancak kredinin kullanılması için bazı şartlar aranmıştır. Kredinin vadesi 5 yıldır. Üst limit ise 200 bin TL’ dir. Özkaynak katkı oranı yüzde 8′ dir. Servis araçları sahiplerinin başvuru yapabilmeleri için araçların 10 yaşında ya da 10 yaşından fazla olması gerekiyor. Ayrıca fatura karşılığı kullandırılmaktadır.

Esnaf Kefalet Kredi Faiz Oranları 2023 Güncel

Esnaf ve Sanatkârlar Odasının, Faizli Esnaf Kefalet Kredileri de bulunmaktır. Üst limit 200 bin TL olmak üzere, 60 ay vadeli Faizli Esnaf Kefalet Kredisi alabilirsiniz.

Esnaf Kefalet Kredi Faiz Oranları hakkında detaylı bilgi alabilir hesaplama işlemini faiz oranlarına göre yapabilirsiniz.

Faizli Esnaf Kefalet Kredisinin geri ödemesini bir örnekle hesaplayacak olursak, 100,000 TL tutarında alınacak bir Esnaf Kefalet Kredisinin geri ödemesi ve Taksitlendirilmesi şu şekildedir;

  • Bloke sermaye kesintisi %3 oranındadır bu yüzden 3.000 TL olacaktır.
  • Peşin alma risk kesintisi %1 oranındadır ve 1.000 TL olacaktır.
  • Bölge birliği kesintisi binde 25 oranındadır ve 250,00 TL olacaktır.
  • Ortak sermaye her zaman 100,00 TL’dir.
  • Masraflar 100,000 TL’lik esnaf kefalet kredisi için 1.500 TL’dir.
  • Banka tarafından alınacak olan komisyon yıllık %1.50 oranındadır, yani bankanın alacağı komisyon tutarı 1.500 TL’dir.
  • TESKOMB’un yapacağı kesinti binde 25 oranındadır. Yani Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Birlikleri Merkez Birliğinin alacağı komisyon tutarı 250,00 TL’dir.

Bütün bu kesintiler yapıldıktan sonra, toplam kesintiler 7.700 TL’dir. Sonuç olarak 100,000 TL tutarında çekilecek bir kredi için toplam kesinti tutarı 7.700 TL’dir. Bütün kesintiler yapıldıktan sonra alınacak toplam tutar 92.300 TL’dir. Yüzde 4,5 faiz oranıyla birlikte kredinin ilk ödemesi 2.069,45 TL son kredi taksit tutarı ise 1.637,85 TL’dir.

Alınacak faizli Esnaf Kefalet Kredisi rakamlarını başka örneklerle açıklayacak olursak 150.000 TL tutarında alınacak bir kredi için aşağıda ki kesintiler yapılacaktır.

*Bloke sermaye kesintisi 150.000 TL üzerinden hesaplandığında kesilecek rakam bu yüzden 4.500 TL’dir.

* Peşin Alma Risk Kesintisi %1 oranında olduğundan 150.000 TL üzerinden ve 1.500 TL’dir.

* Bölge Birliği Kesintisinde 375 TL’lik bir kesinti yapılacaktır.

* Ortak sermaye her zaman 100 TL’dir.

* 150.000 TL alınacak bir esnaf kefalet kredisi için masraf 1.875 TL olacaktır.

Esnaf sanatkarlar kredi hesaplama tablosu inceleyip, kendi hesabınızı yapın.

*Bankanın alacağı komisyon %1.50 oranında olduğundan 150.000 TL tutarında alınacak bir esnaf Kefalet Kredisi için Bankanın alacağı tutar, 2.250 TL tutarındadır.

* Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Birlikleri Merkez Birliğinin alacağı komisyon tutarı 375,00 TL’dir.

Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama

150.000 TL’lik bir Esnaf Kefalet Kredisi için kesintilerin toplamı 11.450 TL’dir. Alınacak 150.000 TL’lik bir Esnaf Kefalet Kredisi için ele geçecek tutar 138.550 TL’dir. Kredinin ilk taksit tutarı 3.104,57 TL, son taksit tutarı ise, 2.510,76 TL olacaktır.

Esnaf Kefalet 20 Bin TL. 5 Yıl Vadeli Kredi Hesaplama işlemi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Halkbank Faizsiz Esnaf Kredisi

Halkbank esnaf ve sanatkarların finansal ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Esnaf Kefalet Kooperatifine üyelik şartlarını sağlayan ve gerekli evrakları eksiksiz olarak hazırlayan esnaflara faizsiz esnaf kredisi veriliyor. Verilecek olan faizsiz esnaf kredisi ile alakalı Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti haftalık olağan grup toplantısında gerekli müjdeleri vermişti. Daha sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Halkbank tarafından verilecek kredi de 350 bin esnafa toplamda 22 milyar TL. destek sağlanacaktır. Kredinin 10 milyar TL.‘lik kısmı 2020 yılının ilk 3 ayında, geriye kalan aylarda da toplam 12 milyar tutarında kredi verilecektir. Geriye kalan bu kredi;

2020 yılının Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde esnaf ve sanatkarlara ödenecektir. Faizsiz esnaf kredisinden yalnızca bazı koşulları sağlayan esnaflar faydalanabilecektir. Sıfır faizli krediden yararlanabilecek programlar şu şekildedir;

  • Kosgeb tarafından hazırlanmış programlardan başarı ile ayrılmış ve projesini bankaya sunan Genç Girişimci ve esnaflar,
  • Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslek dallarından biri ile uğraşan kişiler,
  • Minimum 3 yıllık ustalık belgesi olan ve en fazla 1 yılın içerisinde kendi adına işyeri açmış olması gereklidir.

Eğer girişimci ve esnaflar bu 3 projeden birini karşılamıyor ise banka tarafından verilen faizsiz kredilerden yararlanamayacaklardır.

Ustalık Belgesine Sağlanan Halkbank Kredisi

Bu faizsiz krediden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarların 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, başvuru tarihini takiben minimum 3 yıllık Ustalık Belgesi’ne sahip olmaları gereklidir. Aynı zamanda maksimum 1 yıl içinde Ustalık Belgesi’ne sahip olunan alanda kendi işini kurması gerekli şartlar arasındadır.

Ustalık Belgesine Sağlanan Halkbank Kredisi

Ustalık Belgesine Sağlanan Halkbank Kredisi

Bu koşulların yanı sıra esnafın Kosgeb haricinde, herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu tarafından verilen hiçbir hibe veya faizsiz krediden yararlanmamış olması ve son 1 yıl içinde ticari faaliyetlerini sonlandırmamış olması gereklidir.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslek Kollarında Çalışanlara Kredi

Sanatsal, kültürel ve geleneksek alanda kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında (kaşıkçılık, sedef kakma, çini ve çömlek yapımı, ahşap oyma, el dokuma işleri, yemenicilik, semercilik, bakır işletmeciliği gibi ve Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilecek bu işlere benzer meslek gruplarında faaliyet gösterenlere ve Esnaf Vergi Muafiyet belgesine sahip esnaf ve sanatkarlara, Halkbank tarafından %100 faiz indirimli kredi imkanı sağlanmaktadır. Bu krediler 5 yıl vadeli olarak hazırlanmıştır.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslek Kollarında Çalışanlara Kredi

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslek Kollarında Çalışanlara Kredi

Genç Girişimci Esnaf Kredisi

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda da Kosgeb Girişimcilik Destek Programı kapsamında verilen eğitimleri başarı ile tamamlayan ve başvuru tarihi itibari ile 30 yaşından küçük, Kosgeb tarafından onaylanmış olan projeler ile bankaya başvuru yapan esnaf ve sanatkarlara 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkanı sağlanacaktır. Bu krediden yararlanmak isteyen girişimci esnafların kredi borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Genç Girişimci Esnaf Kredisi

Genç Girişimci Esnaf Kredisi

Bu kredilere başvuru yapmak için gerekli evraklar ile birlikte en yakın Halkbank şubesini ziyaret edebilirsiniz. Bankanın yanı sıra ikamet ettiğiniz bölgede Kooperatif bulunuyor ise başvurunuzu gerekli evraklar ile birlikte direkt olarak oraya da yapabilirsiniz. Kooperatif sizin adınıza evraklarınızı bankaya teslim ederek başvurunuzu gerçekleştirecektir.

Bu kredilerden size uygun konuları içerenleri Kooperatif’ e başvurarak alabilirsiniz. Banka tarafından yapılacak olan incelemelerin olumlu sonuçlanması durumunda kredi tutarı hesabınızda olacaktır.

[accordions id=”6283″]

[accordions id=”6287″]

Sende Yaz

1 Kişi Yazdı

  • Bnm kredi borcum var kredilerimi topluca ödemek için esnaf kefalet kredisi kullanabilirmiyim