Devlet Desteği İle Dükkan Açmak İstiyorum Diyenlere Müjde! (2023 Kosgeb)

İş Kurmanın Altın Kuralları
Devlet Desteği İle Dükkan Açmak İstiyorum

Girişimci olmak gibi bir hayaliniz varsa bu hayali icraata dökmek istiyorsanız birazdan söyleyeceklerimiz tam da size göre. İşletme kurmak için girişimci ruhunuzun olması yetmez. Cebinde para olmayıp iş kurmak isteyen o kadar çok insan var ki. Sizi bir realite ile yüzleştirelim. Dükkan açmak ya da kendinize yeni bir iş kurmak istiyorsanız lazım olan tek şey Napolyon hesabı; para… Ancak paranızın olmaması iş kuramayacağınız manası taşımaz. Tam da bu noktada finansal kaynak elde edebileceğiniz ihtimalleri değerlendirmekte yarar var. Finansal kaynak sunan tek adresin bankalar olduğu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü iş kurmak isteyen girişimciler devlet eli ile desteklenmektedir. Bu desteği sunan kurum ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı‘ dır.

İş Kurmanın Altın Kuralları

Karar pazarı bir işe başlamak vereceğimiz en sağlıksız karar olur. Bu sebeple iş kurmak istiyorsak kendimize bazı stratejiler belirlememiz gerekiyor. İş kurmak satranç oynamaya benzer. Gerekli zamanlarda uygun hamleler yapılmazsa başarı elde etmek de mümkün değildir. Bu sebeple size naçizane birkaç önerimiz olacak.

iş-fikirleri

İş kurmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken noktaları biliyor musunuz?

  • Gerekli ve yeterli sermaye ile işe başlamak yapmanız gereken ilk iş olacaktır. Bu kaynakları nasıl sağlayacağınızı bahsetmeden önce belirtmek gerekir ki, acil durumlar için kenarda bir miktar paranız da olmalı. Yani mali anlamda da bir B planı yapmalısınız. Hatta iş planı hazırlarken 3- 5 senelik mali tablolar hazırlamanız, kar- zarar oranlarını hesaplamanız gerekecektir. Şayet finans işlerinden anlamıyorsanız da bir muhasebeci ile çalışın. İşletmenin hayatına devam edebilmesi için 6 aylık gerekli olan kaynağınız varsa işe başlamanız gerekiyor.
  • Ticaret demek rekabet demek. Ne kadar çok rakibiniz varsa o kadar çok savaşmanız gerekecektir. Bunun için çevrenizdeki rakipleri bir nebze olsun tanımanız ve onların yapacağı hamleler hakkında öngörüde bulunmanız gerekecektir. Savaşma gücünü kendinizde göremiyorsanız zaten baştan yenilmişsiniz demektir. Hiç bu işe bulaşmayın.
  • Destek alın. Konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz bir danışmanlık firmasından destek alın. Resmi prosedürler hakkında bilgi edinin.
  • Finansal anlamda bilgi sıkıntınız varsa eğitim alın ya finans bilgisi olan kişiler ile çalışın.
  • Özgün fikirler ile piyasada yerinizi alın. Örneğin cafe açarak bir yakınınızın başarılı olması sizin de başarılı olacağınız anlamına gelmemektedir. Bu sebeple kendi kararlarınızı kendiniz verin ve planınızı kendiniz yapın. Çünkü sizi en iyi siz tanırsınız. Girişimcilik zaten özgün ve yaratıcı olmak demektir. Kendi fikirlerinizi ortaya koyun ve uygulamaya geçin.
  • Hangi sektöre girmek istediğinize karar verin. Kararsız bir girişimcinin işinde başarılı olması mümkün değildir. Örneğin bir lokanta açmak istiyorsanız bu kararı vermeniz dahi iş kurma konusunda yeterli değildir. Çünkü ne tarz bir lokanta açmak istediğinize karar vermeniz de gerekecek, ayrıca bu tarza uygun yemekleri içeren bir menü belirlemek durumunda kalacaksınız. Yani yapmanız gereken zincirleme bir sürü işiniz olacak.
  • işin başında durmaya özen gösterin. Yanınızda çalışan elemanların seçimine de dikkat edin. Ticarette altın kural ikna kabiliyetidir.
  • Reklam ve tanıtım giderleri için bir miktar para ayırın. Ürün tanıtımını yapmanız ve sektörde ben de varım demeniz adına elinizden ne geliyorsa yapın. Sosyal medya hesapları ile işletmenizi destekleyin. Artık zaman internet üzerinden alışveriş yapılabilen, yemek siparişi verilebilen bir zaman. Bu sebeple ürünleri facebook, twitter, instagram gibi popüler uygulamalarda paylaşın. Fiyatlarını da belirtin.
  • E-ticaret yapın. Dükkanınızın ismini dijital ticaret sayesinde daha geniş kitlelere duyurun. Dükkanın yanı sıra internet üzerinden de satış yapmak günümüz şartlarında çok zekice bir fikir olacaktır.
  • Sır tutmayı bilin. Tüm düşüncelerinizi herkesle paylaşmayın. İnsan ilişkilerine özen gösterin. Ancak bir sektörde var olmak için biraz sır küpü olmak zorunda olduğunuzu öğrenin. Rekabet koşullarında bu madde fazlaca işinize yarayacak.
  • Bir ticaret erbabını mutlu edecek davranış çevresi tarafından kabul görmesidir. Bunun için müşteri memnuniyetini esas almalısınız.
dükkan-açmak

E-ticaret ile gücünüze güç katın.

Ayakkabı mağazası açmayı düşünenler için maliyet hesaplaması isimli yazımızı okudunuz mu?

İş Yeri Açmak İsteyenlere Öneriler

Uzun çalışma saatlerini göz önünde bulundurarak bu işe başlayın. Yoğun iş temposuna ayak uyduramayacaksanız iş kurmak size göre bir eylem değil demektir. Sektör konusunda araştırma yapın. Hangi sektörde başarı elde edebileceğinizin araştırmasını önceden yapmalısınız ve sektöre hazırlıklı şekilde giriş yapmanız gerekmektedir. İşe nasıl başlayabilirim, nasıl bir konsept belirleyebilirim, malzemeleri nereden tedarik edebilirim, toptancılar nerede gibi sorulara cevaplar arayabilirsiniz. iş fikri oluşturmak ile ilk adımı atabilirsiniz. Geçmişte ticaret ile ilgili hatalarınız varsa onlardan ders almalısınız. İş planında bu günü değil yarını da düşünerek bir tablo oluşturmalısınız. İşletmenin gelecekte nasıl bir hal alacağını öngörmek zordur. Ancak kısa vadeli planlar yaparak ve kendinize hedefler belirleyerek yola devam edebilirsiniz. Dükkan açmak için belediyeye bildirim yapmanız ve ruhsat almanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca vergi dairesine giderek vergi levhanızı da almanız gerekecektir. Tüm yasal prosedürler hakkında bilgi sahibi olun. Pazar araştırması yapın. Hangi ürünü kaça alabilirsiniz, en uygun satışı kim yapıyor, ürün fiyatlamasında nasıl bir politika uygulayacaksınız, kar oranlarını ne şekilde belirleyeceksiniz gibi sorulara cevaplar aramak gerekir. Sektörde acemi olduğunuza inanıyor ve satışını yapacağınız ürünün tutulmayacağını düşünüyorsanız bayilik hizmeti veren firmalar ile anlaşmanız yararınıza olacaktır. Tanınmış markaların, marka değerlerinden bu anlamda faydalanabilirsiniz. Hedef kitlenizi iyi belirleyin. Kampanyalar düzenleyin. Özellikle kadınlar için kampanyalar çok önemlidir. Bu kampanyaların sosyal medya üzerinden duyurularını yapın. Uzun süre para kazanamayacak olduğunuzu düşünerek hareket edin ve hep bir köşede paranız olsun. Bu manada kredi çektiyseniz zaten bir dönem borçlarınızı ödemekle uğraşacaksınız. Kar elde etmeye daha sonra başlayacaksınız.

Bu önerilerden sonra gelelim devletin girişimciyi nasıl ve ne şekilde desteklediğine. Artık Kosgeb hibe ve kredileri aşina olduğumuz bir durum. Ancak Kosgeb dışında devletten hibe ve kredi almak da mümkündür.

open

iş yeri açmak isteyenlere öneriler

Bizden duymuş olmayın!

Bölgelerine ve iş yoğunluğuna göre para kazanmaktadırlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı

Türkiye’ de kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yardıma muhtaç aileleri desteklemelerinin yanı sıra iş kurmak isteyenlere de destek oluyor. Bazı SYDV’ ler 15 bin TL’ ye kadar olan tutarlarda iş kurmak isteyenlere kredi imkanı sunmaktadır. Bu krediye başvuru yapmanın koşulları;

  • İş planı hazırlamak
  • Bu iş planı dahilinde başvuruda bulunmak
  • İki kefil getirmek (Devlet memuru olmaları koşulu ile)
  • Daha önce aynı yardımdan hiçbir surette yararlanmamış olmaktır.

Bu kredinin en güzel yanı faizsiz olarak veriliyor olmasıdır. İl ve ilçelerinizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kuruma başvuru dilekçesi yazarak kredi almak istediğinizi ifade edebilirsiniz. Ayrıca başvuru dilekçenizin yanına ek olarak hazırladığınız projeyi de koyun. Başvuru dilekçeniz kurumca kabul edilerek projeniz Mütevelli Heyetine gönderilir. Burada yapılan inceleme sonrası projeniz heyet tarafından Genel Müdürlüğe iletilir. Genel Müdürlük belirli bir süre dahilinde projeyi inceleyerek olumlu ya da olumsuz karar verebilir. Şayet projeniz kabul ediliyorsa 15 bin TL krediyi alabilirsiniz. Bu kredi tutarını projede ifade ettiğiniz giderler için harcamalısınız.

Büfe açmak isteyenler için maliyet hesaplaması isimli yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

Kredi Geri Ödeme Şekli

15 bin TL tutarındaki krediniz faizsiz ve ilk 2 yıl ödemesizdir. Bu sebeple işinizi rahatlıkla kurabilir ve ilk 12 ayda kredi borcu ile uğraşmazsınız. Kredi vadesi  4 yıldır. Ancak ilk yıl ödeme yapılamayacağı için ödemeler 2. yıldan itibaren başlayacaktır. Kredi tutarı eşit taksitlere bölünerek geri ödeme yapılacaktır. Ancak ödemenin 4. yıl bitiminde tamamlanması gerekmektedir. Bu sebeple aslında ilk yıl ödeme olmadığı için vadeyi 3 yıl olarak düşünmek gerekir.

Bir yılda 12 ay ve 3 yılda * 12 = 36 ay olduğunu dikkate alırsak 15 bin TL’ yi 36 eşit taksitte, 416,6 TL taksit tutarı ile geri ödeyebilirsiniz.

kredi

İş kurmak için SYDV kredilerinden faydalanabilirsiniz.

Bakanlıkların Verdiği Destekler 2

Tarım Kooperatifleri, Türkiye Cumhuriyeti Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol neticesinde çiftçilere 7 yıl vadeli (84 ay) 100 bin TL tutarında kredi verilmektedir. 500 bin anaç koyun ve 250 bin düve projesi ile hem çiftçiler desteklenecek hem de 1,5 milyon sığır sınırına ulaşılacak. Bakanlığın veri tabanına kayıt olanlar bu destekleme ödemelerinden faydalanabilecektir. Başvurusu kabul edilen her çiftçiye 300 baş koyun verilmesi ve doğacak olanlara da taban fiyat uygulaması yapılacaktır. Kredi ödemesi 3. yılda başlayacaktır. Yani ilk 2 yıl ödemesizdir. Ayrıca 250 bin düve desteği de şekil aldı. Bu kredinin %80′ i düve alımları için, %20′ si de alınacak yemler için harcanacak. Tarsim sigortası, veteriner hizmetleri de ücretsiz olarak sağlanacaktır. Kredi ödemesi Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır.

KOSGEB İş Kurma Destekleri

Dükkan açmak veya kendi işini kurmak isteyenlere destek veren kurumlardan biri de Kosgeb’dir. Kosgeb, 32 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimi programları ile girişimci olmak isteyenlere sertifika vermektedir. Bu eğitimlere katılım zorunludur. Ancak tamamen ücretsizdir. Destekleme, iş kurmak isteyen her kesime hitap etmektedir. Bu sebeple başvuru için herhangi bir kesim ayrımı yapılmamaktadır. Destekleme ödemelerinden yararlanabilmek için öncelikle bir iş planı hazırlamanız gerekiyor. Kosgeb’ e bu iş planını sunmanız durumunda şayet projeniz onaylanırsa tarafınıza ödeme yapılacaktır. Onay gerçekleştiğinde kuruma  ve Kosgeb veri tabanına kayıt yaptırmanız gerekecektir. Kosgeb’ in girişimcilere Girişimciliği Geliştirme Destek Programı adı altında yaptığı destekleme ödemelerinde Geleneksel Girişimcilere 60 bin TL’ye kadar, İleri Girişimcilere 360 bin TL’ye kadar destek vermektedir. 

Girişimcilik destekleri kapsamında verilen hibe destekleri 1 Ocak itibari ile Girişimciliği Geliştirme Destek Programı için başvurular başlayacaktır. Destek hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

kosgeb-kredi

İş kurmak isteyenler Kosgeb tarafından desteklenmektedir.

Kosgeb’ in Destekleri

  • Girişimcilik Destekleri
  • AR-GE Destekleri
  • İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri
  • KOBİ Finansman Destekleri
  • Laboratuvar Hizmetleridir.

Girişimcilik destekleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Devlet desteği ile dükkan açmak ve girişimci olmak isteyenler bu kurumlar aracılığı ile verilen hibe ve kredilerden faydalanabilirler. Yeni işinizin hayırlı olmasını dileriz.

Sende Yaz