Oto Yıkama Açma Esnaf Kefalet ve Devlet Destekleri Nasıl Alınır? (Kosgeb)

Oto Yıkamacı Açmak
Oto Yıkama Açma Esnaf Kefalet ve Devlet Destekleri Nasıl Alınır?

Oto yıkama dükkanı açmak hayaliniz deki meslek olabilir. Ne kadar para kazandırır, aylık getirisi ne kadardır gibi araştırmalar yapmış olabilirsiniz. İyi bir dekorasyon ile gerekli makineleri satın alarak veya bayilik alarak güzel bir işyeri açabilir ve kar edebilirsiniz. Hatta bu dükkanın açılışında KOSGEB ve diğer devlet kurumlarından destek alabilirsiniz. Bu içeriğimiz de size bayilikler, gerekli evraklar ve başvuru yöntemleri ile birlikte bir iş projesinden bahsedeceğiz.

Oto Yıkama Açmak Karlı Mıdır?

  • Öncelikle yatırım yapabilmek için sermayeniz olmalıdır. Yoksa da bu sermayeyi hangi finansal kaynaklar yolu ile edinebileceğinizi düşünün.
  • Yasal prosedürler her yerde karşımıza çıkıyor. Bunları iyi bilin. İş yeri ruhsatı almak için gerekli kurumlara başvurmalı, ayrıca vergi mükellefi olacağınız için vergi levhası almalısınız.
  • Dükkan seçimine özen göstermelisiniz. En az 120 metrekare bir dükkan bu iş için yeterli kabul edilmektedir. Dükkanınızın konumu da önemli bir etkendir. Araç trafiğinin yoğun olduğu bölgeleri tercih etmek biraz maliyetli olsa da kar elde etmenize yardımcı olacaktır.
  • Araç girişinin olabileceği bir yer tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü araç yıkama sırasında çevrenizdeki insanlar muhtemelen bu sesten rahatsız olacaktır. Kapalı bir alanda araç yıkamanız gerekecektir.
  • Eş dost tavsiyeleri ile yola çıkmayın. Bilgi sahibi insanlardan, emlakçılardan ya da danışmanlık firmalarından konu ile ilgili bilgi alın. Sonuç olarak bir yatırım yapacaksınız. Hem emeğiniz hem de yatırımınız boşa gitmesin.
  • Belediye bazı durumlarda oto yıkamacılara ruhsat vermemektedir. Bu nedenle ilk işiniz bu prosedürler önünde herhangi bir engel varsa bunları aşmak olsun.
  • Rekabet ticaret için önemli bir etkendir. Şayet çevrede herhangi bir oto yıkamacı varsa muhtemelen o bölgeye hakimdir ve belirli bir müşteri çevresi var demektir. Bu bölgede barınmanız oldukça zor olacaktır.
  • Mevsimsel olarak işlerde nasıl bir değişiklik olacağını iyi gözlemleyin.
  • Maliyet hesaplaması yapın. Bir aracın ne kadara yıkanabileceğini, iç temizleme fiyatını vb. fiyatlandırmaları bulunduğunuz bölgeyi dikkate alarak belirleyin. Fiyat politikanız dükkanın bulunduğu muhit ile doğru orantılı olmalıdır.
  • Size lazım olabilecek ekipmanların araştırmasını önceden yapın. Hangi markalar bu anlamda daha çok kullanışlı ise onları tercih etmelisiniz.
  • Acil durumlar için her zaman bir B planınız olsun. Bu planlar kurtarıcı işlevi görürler. Yoksa işletmeniz ilk sallantıda yok olacaktır.
  • Evlere kural olarak en az 50 metre uzakta olmanız gerekiyor. Bunun da sesten kaynaklandığını belirtmiştik.
oto yıkama

Sektör araştırması yaparak iş kurunuz.

Ülkemizde ulaşım sorunlarından bazıları trafikteki yoğunluk ve otoparktır. Günümüz itibari ile 4 milyonu aşkın taşıt bulunmaktadır. Bu sayının yarısının otomobil olduğunu farz edersek yoğunluğun kaynağını bulmuş oluruz. Ancak bu yoğunluk bir kesimin işine yarıyor ki, bu da oto yıkama sektörüdür. Rakamlara bakıldığında bir oto yıkama dükkanı açmak çok mantıklı bir girişim olacaktır. Düşük sermaye gerektiren bir iş olduğu için çoğu girişimci bu alana yönelmiştir. Ancak gerçekten kazanmak isteyenler bu işi itina ile yapmalı, sabırlı olmalı ve biraz da tabiri caizse paraya kıymalıdır.

Oto Yıkama Açmak İçin Gerekenler

  • Oto yıkamada 5 araçlık otopark olması zorunludur.
  • Zabıta Amirliği’ nin denetimlerine açık olmanız gerekiyor. Özellikle ilk 1 hafta içinde muhakkak denetim yapılıyor.
  • İtfaiye ile yangın durumları hakkında görüşülmesi gerekiyor. Zaten ruhsat almak için de itfaiye belgesi alınması gerekiyor.
  • Çalışanların kıyafetleri genel ahlak kurallarına uygun olmalıdır. İş elbiseleri ile çalışılmalıdır.
  • Su ile ilgili durum ise akıllı saat uygulamasıdır. Ayrıca kirli suyun tahliye edilmesi için gidere ihtiyaç vardır.
  • Duvar ve tavan gibi alanların su geçirmez olmaları gerekiyor. Bunun için duvarlar plastik boyalar ile boyanmalıdır.
  • Çevreye kirli suyun çıkması önlenmelidir. Temizlik kurallarına uyulmalı ve çevredeki insanlar bu anlamda rahatsız edilmemelidir.
  • Yapı kayıt izin belgesi olmak zorundadır. Ruhsat başvurusunda bu evraka da ihtiyacınız olacaktır.
  • Araçlarını yıkatmak için gelen müşterilerin beklemeleri için bir alana ihtiyaç olacaktır.
  • Oto yıkama için minimum alan 100 metrekare olmalıdır. 120 metrekarelik bir alanın daha kullanışlı olacağını söylemiştik.
  • Çevreye gürültü yayılmaması adına gerekli izolasyon önlemlerinin alınması gerekmektedir.
  • Çalışma saatleri mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Yaz mevsimi için geçerli olan çalışma saatleri 21:00′ dır. Kış aylarında ise bir saat erken kapatılması gerekmektedir. Şayet bu saatler dışında çalışma yapıldığı gözlemlenirse faaliyetler durdurulur.
  • Dükkan çevresinde herhangi bir yapı genişletme işlemi yapacaksanız da belediyeden gerekli izinlerin alınmış olması gerekmektedir.
  • Ayrıca çevrenizde herhangi bir akaryakıt istasyonu varsa buralarda 1 TL su ve 1 TL köpük olmak üzere 2 TL’ ye araç yıkanabilmektedir. Bu sebeple benzin istasyonu bulunmayan bölgelerde yıkamacı açın.

Dükkan açmak istiyor fakat finansal kaynak sıkıntısı yaşıyorsanız devletin verdiği destekleme ödemelerine başvuruda bulunarak işinizi yapabilirsiniz.

oto-yıkama

Oto yıkama açmak için gerekenler

Ruhsat Almak İçin Gerekli Olan Belgeler

Ruhsat alabilmek ve işe başlama bildiriminizi yapmak üzere birçok kurumu ziyaret etmeniz gerekiyor. Bunlardan ilki vergi dairesidir. Açılış bildirimini yapmak için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. Vergi mükellefi olacağınız için vergi levhası almalısınız. Vergi levhası ruhsat alımı için talep edilen bir belgedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ na da işveren olduğunuz ve çalışanlarınız olduğu için gitmeniz gerekiyor. Esnaf ve Ticaret Odaları’na kayıt yaptırmalısınız. Belediyeden faaliyetinizi başlatmak için izin ve ruhsat almanız gerekmektedir. Bunları yerine getirmeniz durumunda son aşama olarak da finansal kaynağın elde edilmesi kalıyor. Eğer herhangi bir finansal kaynağa ihtiyaç duyuyorsanız banka kredileri ve Kosgeb aracılığı ile finansal kaynak elde edebilirsiniz.

Vergi Dairesi

İş yeri açma bildiriminiz için bir form doldurmanız gerekiyor. Dükkanınız kira ise kira kontratı, kendinize ait olacaksa tapu fotokopisini hazırlamalısınız. İmza sirküleri noterden alınmaktadır ve onaylı olmak durumundadır. T.C. kimlik fotokopiniz ve adres bildirim belgenizi de dosya içine eklemeniz gerekiyor. Bu evrakları hazırlayarak bağlı bulunduğunuz il ya da ilçedeki vergi dairesine giderek vergi levhası alabilirsiniz. Evraklarınız tam ve hatasız olmasına özen gösterin.

Belediye

Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’ e göre beyan formunun doldurulması gerekmektedir.

Meslek Odaları

Esnaf ve sanatkar odasına kayıt yaptırmak için 3 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, vergi dairesine kayıt belgesi gereklidir. Oto yıkama dükkanı dışında herhangi bir iş fikri arıyorsanız çiğ köfte dükkanı açarak da para kazanabilirsiniz.

Oto Yıkamacı Dekorasyonu ve Malzemeler

Eğer sıfırdan bir oto yıkamacı açmak istiyorsanız gerekli olan malzemeleri almak ve dükkanınızı dekore etmek durumundasınız. Oto yıkamacınız için almanız gereken malzemeler;

  • Basınçlı oto yıkama pompası 7800 TL.
  • Otomotiv sektörü için üretilen elektrik süpürgesi 1500 TL.
  • Kompresör 3000 TL.
  • Markanız için logonuzun bulunduğu oto kokuları, broşür ve kartvizitler (Reklamcılara yaptırabilirsiniz.)
  • Köpük püskürtme makinası  1500 TL.
  • Köpük püskürtme makinasına koymak için sabun (5 kilosu 30 TL).
  • Susuz motor temizleme malzemeleri 50 TL.
  • Parlatma işlemi yapmak için kullanılacak olan malzemeler 80 TL.
  • Oto kokusu (1000 adet 450 TL).
  • Leke çıkarıcılar 50 TL.
  • Kağıt paspas ruloları (500 adet 70 TL).
  • Araç içini temizlemede kullanılacak olan bez, fırça gibi malzemelerin alınması gerekmektedir.
  • Ayrıca resmi evrakların halledilmesi 4000 TL.‘ yi bulmaktadır.

Gelelim bu işi kurmak için gerekli olan finansal duruma.

Dükkan kirası, personel giderleri vb. giderleri de eklediğimizde oto yıkamacı açmanın toplam maliyeti 50 bin TL.-60 bin TL. arasında değişmektedir. Bu manada bankalardan iş yeri açma kredileri çekebilirsiniz. Ancak KOSGEB’ten de destek almanız mümkündür.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB girişimcilere maddi anlamda destek olan kurumlardan biridir. Bir iş planı hazırlamanız dahilinde oto yıkamacı açmanız için de lazım olan finansman ihtiyacını bu kurum aracılığı ile karşılayabilirsiniz. Desteklerden yararlanmak isteyen kişilerin Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programlarına katılmaları gerekmektedir. Bu kurslara katılmanın hiçbir maliyeti bulunmamaktadır. Kosgeb resmi web sitesinden online olarak düzenlenen bu eğitimi tamamlamanız, iş fikrine uygun iş planı hazırlamanız, bu iş planını Kosgeb’ e sunmanız durumunda, gerekli incelemelerin yapılması ve kabul edilmesi koşulu ile destek alabilirsiniz. İş planı hazırlamayı basite indirgemeyin. Çünkü destek talebinin olumlu sonuçlanması tamamen iş planına bağlıdır. Taklit iş planları kabul görmez. Bu sebeple özgün ve desteklemeye değer bir iş planınız olmalıdır. İş kurmak için farklı fikirler arıyorsanız ayakkabı mağazası açabilirsiniz.

İş planı konusunda herhangi bir fikriniz yoksa gerekli araştırmaları yapın ya da bir danışmanlık firmasından destek alın. İlk bölümde girişimci olarak kendinizden bahsedin. İşin hangi statüde kurulacağını, neden bu işi kurmak istediğinizi ifade edin. Gerekli izinlerin alınarak işletmenizin yasal prosedüre uygunluğunu kanıtlayın. Kısa, orta ve uzun vadede hedeflerinizi belirleyin. Kendinizi ve işletmenizi birkaç yıl sonrada nerede görmek istediğinizi belirleyin. Hangi müşteri çevresine hitap edeceğinizi de iş planınızda muhakkak belirtin. Satış politikaları belirleyin ve bunları uygulamak için yapmayı düşündüğünüz planları da kaydedin. Son olarak satış bedelleri ve tutarlar üzerinde bir çalışma yapın. Fiyat politikanızı belirtin.

Detaylı bir iş planı hazırlayarak Kosgeb’ in ilgili birimine sununuz. İş planınızın kabulü durumunda da yapmanız gerekenler var. Destekleme ödemesi almak için başvuruda bulunmanız ve veri tabanına kayıt olmanız ve Kobi beyannamesini doldurmanız gerekiyor.

Kosgeb iş planını kabul ettiği girişimcilere 150 bin TL destekleme ödemesi yapmaktadır. Bu ödemelerin 50 bin TL’ si hibe durumundadır. Makine ve teçhizat alımlarında, kira ödemesi ve personel maaşları, yazılım ve kurulum işlemlerinde kullanılmak üzere hibe verilmektedir. Verilen kredi miktarı ise 100 bin TL’ dir. Ayrıca önceden kurulmuş bir işletmeniz varsa da yine Kosgeb tarafından desteklenmeniz mümkün olmaktadır. Verilen 150 bin TL hibe ve kredi desteği için Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile yeni destekler verilmeye başlanacaktır.

cila

Gerekli olan ekipmanları almalısınız.

Ayrıca oto yıkama dükkanı açma konusunda bayilik hizmeti veren firmalar ile de görüşebilirsiniz. Bu sayede kurulum aşamasından kurtulmuş olursunuz. Firma kurumsal tarzına uygun olarak bir dekorasyon yapmak kaydı ile bütün kurulumu üstlenir. Siz yalnızca bayilik hizmeti ödersiniz.

Kendinize bir iş planı hazırlayarak, sektör hakkında iyi bir araştırma yaparak ve gerekli malzemeleri edinerek faaliyete geçebilirsiniz. Yasal prosedürlere de riayet ederek ve gerekli izinleri alarak yolunuza devam edebilirsiniz. Yeni işinizin hayırlı olmasını dileriz.

Sende Yaz