DAP, GAP, KOP, DOKAP 41 İLE YÜZDE 50 HİBE (GERİ ÖDEMESİZ)

DAP, GAP, KOP, DOKAP 41 İLE YÜZDE 50 HİBE (GERİ ÖDEMESİZ)
DAP, GAP, KOP, DOKAP 41 İLE YÜZDE 50 HİBE (GERİ ÖDEMESİZ)
  • Devlet tarafından bu yıl ahır yapacak ve hayvan alımı yapacak olan çiftçilere DAP, GAP, KOP, DOKAP projeleri kapsamında desteklenen illerde yatırım yapılması halinde %50 hibe desteği verileceği açıklandı. Projeye başvurular 2019 – 2023 yılları arasında devam edecek.

    Ahır Projesi Kapsamında Desteklenecek İller

    Verilen ahır hibe desteklerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin desteklenen illere yatırım yapmaları istenmektedir. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre desteklenen iller aşağıdaki gibidir;

    1. DAP Projesinde yer alan iller; Ağrı, Ardahan, Erzincan, Bingöl, Erzurum, Van, Muş, Kars, Elazığ, Tunceli, Bitlis, Iğdır, Hakkari olmak üzere 14 adet ilde yatırım yapan çiftçilere hayvancılık desteklemesi verilecektir.
    2. GAP Projesinde yer alan iller;: Kilis, Batman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Şırnak olmak üzere 9 ilde yatırım yapan çiftçilere hayvancılık desteklemesi verilecektir.
    3. DOKAP Projesinde bulunan illerimiz: Gümüşhane, Giresun, Trabzon, Samsun, Bayburt, Ordu, Artvin, Rize illerinde yatırım yapan çiftçilere ahır hibesi verilecektir.
    4. KOP Projesi illeri; Konya Ovasında bulunan proje kapsamında 4 tane il bulunmaktadır. Konya, Aksaray, Niğde, Karaman olmaktadır. Bu yerlere yatırım yapan çiftçilere ahır yapımı hibesi verilecektir.

    Bu destekler kapsamında toplamda 41 ile destekleme verilecektir. Anahtar teslim hayvan çiftliği kurma maliyetlerini inceleyebilirsiniz.

    Ahır Projesi Kapsamında Desteklenecek İller 

    Ahır Projesi Kapsamında Desteklenecek İller

    DAP, GAP, KOP, DOKAP Devlet Hibe Ahır Desteği

    Geçtiğimiz sene ve bu sene verilen ahır yapımı için verilen hibe desteğinden geçen yılda da çiftçiler yararlanmaya devam etmiştir. Devlet tarafından verilen destek kapsamında yukarıdakiverdiğimiz illere yatırım yapan çiftçilerin yararlanabileceği bu program kapsamında, ahır yapımı için yapılan harcamaların yarısı devlet tarafından alınacaktır. Ancak her destekte olduğu gibi bu destek için de bazı koşulların karşılanması gerekmektedir. Bu şartların en başında aşağıdaki iki şartın sağlanması gereklidir.

    • Belirlenen şartların en başında GAP, KOP, DAP, DOKAP kapsamındaki illerin içinde yer almak,
    • Çiftçi Kayıt Sistemi belgesine sahip taahhütnamede verilen proje örneklerine göre ahır planlaması yapmanız gereklidir.

    Eğer proje kapsamındaki illerde faaliyet gösteriyorsanız ya da yatırımınızı oraya yapıp ahır projenizi orada gerçekleştirecekseniz belirlenen başvuru tarihlerini kaçırmamanız gerekecektir. Destek kapsamında başvuru tarihleri sona ermiştir. Ancak 2020 yılında da verileceği hususunda söylemler bulunmaktadır. Bu desteklemenin 2020 yılında da verilip verilmeyeceği kesinleştiğinde kesin bilgileri sizinle paylaşacağız. Verilen destek kapsamında başvuru yapan kişilere hibe imkanları şu şekilde sağlanmıştır.

    1. Yeni ve sıfırdan kurulacak olan ahır yapımı için ve
    2. Şu an faaliyette olan ahırların gelişmesi ve kapasitelerini arttırmaları için verilecek olan destek imkanları olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu destekler kapsamında; Büyükbaş hayvanlar için ahır yapımları ve küçükbaş hayvanlara yapılacak olan barınaklar için destek sağlanacaktır.

    Ahır projesi ile ilgili verilen kararnameye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    Verilen Destekten Kimler Yararlanabilir?

    Ahır yapımı için verilen desteklerden yararlanmak için başvuru sahibinin inşa edeceği yerin belirli kapasiteleri olmalıdır. Başvuru yapan gerçek ve tüzel kişilerin aşağıdaki şartları ve ahır kapasitelerini sağlamış olmaları gerekmektedir. 2021 yılı hayvancılık desteklemeleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

    1. Başvuru tarihini takiben minimum bir yıllık Bakanlık Türkvet Sistemi veri tabanına kaydı bulunan Keçi ve Koyun Sistemine kaydı bulunan ve eğer büyükbaş hayvanlar için ahır yapımı olacak ise minimum 10, maksimum ise 49 kapasitelik alan gerekli olup büyükbaşlarda 15 aylık dişi sığır olması gereklidir.
    2. Küçükbaş hayvanlar için barınak yapılacak ise minimum 100, maksimum ise 200 kapasitelik alan olması şartı aranmaktadır. Desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerin ahır projelerini bu şekilde yapmaları şartı aranacaktır. Küçükbaş hayvanların minimum 12 aylık olacak şekilde dişi koyun ya da keçi olması gereklidir.

    Destekleme kapsamında;

    • Yeni inşaat ya da yatırım alanında yatırım yapacak olan kişilere yüzde 50 oranında,
    • Damızlık koç, boğa ve teke alımlarında ise yüzde 50 oranında destek sağlanacaktır. Çiftçiler hangi desteklerden faydalanmak istiyorlar ise gerekli koşulları sağlamaları halinde ona başvuru yapabileceklerdir. Damızlık olarak sayılan boğa alımları için verilen hibeler yalnızca Doğu Karadeniz bölgesindeki illeri kapsayacaktır.

    Bu destekler tek bir proje kapsamında hayvancılık ve ahır yapımı olarak alınabileceği gibi ayrı ayrı da alınabilecektir. Ancak hayvan alımlarında hem büyükbaş, hem de küçükbaş için verilen desteklemelerden yararlanılamaz. Ya koç ve teke desteğinden ya da boğa ve damızlık desteğine başvuru yapılabilecektir.

    Yapılacak Yatırım Alternatifleri

    Yapılacak yatırımlara göre verilecek desteklerde alternatif konular belirlenmiştir. Büyükbaş hayvanlarda verilen alternatifler ve yatırım konuları aşağıdaki gibidir;

    Birinci alternatif ve ikinci alternatif yeni inşaat yapımında; Ahır yapımı, gübre çukuru, silaj çukuru, yem deposu, gübre sıyırıcı, süt sağım odası, soğutma sistem odası inşaatları ya da bunlardan herhangi biri olacaktır. İkinci alternatifte bunlardan farklı olarak damızlık ve boğa alımı da olacaktır.

    Üçüncü ve dördüncü alternatifte Faaliyette olan ahır bulunmakta olup yatırımın konusu İnşaat yapımı (Esaslı Onarım) olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ahır esaslı onarımı, yem deposu, süt sağım odası, gübre sıyırıcı, gübre çukuru, soğutma sistem odası inşaatları ya da bunlardan herhangi biri olmalıdır. Dördüncü alternatifte de üçüncü alternatifin aynı yatırım konusu olmakla beraber bir de Damızlık Boğa Alımı eklenmektedir.

    Beşinci alternatifte ise; Ahır ve gerekli üniteler bulunan faaliyette olan işletmelerin gelişmeye gitmeleri için verilecek olan damızlık ve boğa alımını kapsamaktadır.

    Yapılacak Yatırım Alternatifleri 

    Yapılacak Yatırım Alternatifleri

    Küçükbaş hayvanlar için verilen alternatifler ve yatırım konuları ise aşağıdaki gibidir; 

    Birinci alternatif ve ikinci alternatif için Yeni İnşaat yapımında; Ağıl yapımı, yıkama ünitesi, yem deposu, keçi ve koyun banyoluğu inşaatları ya da bunlardan herhangi biri olacaktır. İkinci alternatifte bunlara ek olarak Damızlık Koç ve Teke alımı yapılacaktır.

    Üçünü ve dördüncü alternatif faaliyette olan ahırlar için verilecektir. Bu alternatif ağılların gelişmesi ve iyileşmesi için inşaat yapımı (esaslı onarım) kapsamında; yem deposu, ağıl esaslı onarımı, yıkama ünitesi, koyun ve keçi banyoluğu inşaatları ya da bunlardan herhangi biri yatırım konusu olacaktır. Dördüncü alternatifte ise bunlardan farklı olarak damızlık koç ve teke alımı yatırım konularında verilmektedir.

    Beşinci alternatif yine faaliyette olan ağılları kapsamakta olup ağıl ve gerekli üniteleri alternatif göstermektedir. Yatırım konusunda yalnızca damızlık koç ve teke alımı verilmiştir.

    %50 Hayvancılık Hibesi İçin Nereye Başvuru Yapılır?

    Projeler kapsamında belirli illere verilen destekler geçtiğimiz yıllarda verilmiştir. Bu destekler 2019-2023 yıllarında devam edecektir.

    Çiftçinin ilçelerinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine şahsen müracaat ederek başvuru yapmaları gerekmektedir. Ancak belirtilen cinsteki canlı hayvan alımları için destekten yararlanmak isteyenler başvurularını şahsen İl Tarım Müdürlüklerine yapmaları gereklidir.

    Ahır projesi için başvurular başladığında bir form doldurmanız gerekecektir. Belirlenen ahır projesi başvuru formu için linke tıklayabilir ve istenilen bilgileri doldurmak üzere bu dosyayı bilgisayarınıza word uzantısı olarak indirebilirsiniz. GAP, DAP, KOP ve DOKAP projelerinde verilen destekleri 2019-2023 yılları arasında devam edecektir.

    Sende Yaz