Anahtar Teslim Hayvan Çiftliği Kurma Maliyeti (Büyükbaş Küçükbaş)

çiftlik-kurmak
Hayvan Çiftliği Kurma Maliyeti(Büyükbaş Küçükbaş)

Tarım ve Hayvancılık ülkemizde özellikle Anadolu’ da sıkça rastlanan ve geçim kaynağı olan uygulamalardandır. Ancak bu uygulamalar önceleri ilkel yöntemlerle yapılmaktaydı. Günümüzde artık modern çiftlikler ve teknolojik usullere uygun olarak kurulum gerçekleşmektedir. Ayrıca bu işle uğraşan firmalar da bulunmaktadır. Bu firmalar anahtar teslimi yöntemlerle iş yapmaktadır. Ancak çiftliğimi ben kurarım diyenlerdenseniz de iyi bir araştırma ve sıkı bir pazarlıkla uygun maliyetle çiftliğinizi kurabilirsiniz. Sizler için gider kalemlerini ve çiftlik kurmanın ne kadar maliyet gerektirdiğini araştırdık.

Hayvancılık Sektöründeki Gelişim

Son yıllarda hayvancılık sektöründe gözle görülür bir değişim yaşandı. Bu değişimin pek çok sebebi var. Öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği çeşitli destekler ve hibeler sayesinde artık tersine göç başladı. Genç çiftçi projesi ile hem gençlere istihdam alanı oluşturuldu, hem de gençler ihtiyaç duydukları finansal desteği elde etmiş oldu. Ayrıca devletin başlattığı uygulama ile artık insanlar ete daha makul fiyatlarda ulaşabiliyorlar. Yurt dışından ihraç edilen etler ve bu etlerdeki fiyat durumu yerli üreticiyi de kendine getirdi. İşçilerin maliyetlerin yükselmesi sebebi ile artık hayvancılık sektörüne teknoloji giriş yapmış oldu. Yurt dışından Türkiye’ ye getirilen hayvanlarla da verimlilik oranında artış yaşandı. Girişimciler ve iş adamları sektör dışında faaliyet gösterseler dahi bu alana yönelmeye başladılar. Modern teknikler sayesinde insanlar konu ile ilgili bilgi edinmekte güçlük çekmiyor.

çiftlik

Çiftlik kurarak geçiminizi oradan sağlayabilirsiniz.

Yapı Malzemeleri

Öncelikle hangi alanda faaliyet göstereceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Küçükbaş, büyükbaş, arıcılık, kümes hayvanları konularında bir seçim yapmanız ilk adım olacaktır. Ayrıca seçtiğiniz alana göre de yapı malzemesi kullanmak durumunda kalacaksınız. 3 tür yapı malzemesinden faydalanabilirsiniz;

  • Betonarme malzemeler
  • Çelik malzemeler
  • Prefabrik yapı malzemeleri kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak prefabrik yapı malzemeleri genel olarak kümes hayvanı yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Bu nedenle sağlamlık açısından betonarme ya da çelik malzemeler kullanmanızı tavsiye ederiz.

2020 yılı hayvancılık teşviklerini öğrenmek için tıklayınız.

Adım Adım Çiftlik Kurmak

Çiftlik kurmak için ilk ve en önemli adım arazi almaktır. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekir. Arazi büyüklüğünün 3 – 4 dönüm arasında olması yeterli olacaktır. Ayrıca yerleşim yerlerinden uzakta seçeceğiniz araziler daha çok işinizi görecektir. Çünkü etrafa yayılan gübre kokusu komşularınızı rahatsız edebilir ve resmi kurumlara şikayet edilebilirsiniz. Bu şikayetler sonucu çiftliğiniz sürekli olarak denetime maruz kalır ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yer seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus da çiftliğinizi gerekli gördüğünüz anda büyütebilmeniz için arazinin elverişli olmasıdır. İşlerinizi büyüttüğünüz taktirde arazi ihtiyacınız da kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca yem maliyetini ortadan kaldırmak için bir alanı ekmek sureti ile hayvanlarınızın yiyecek ihtiyaçlarınızı karşılamış olursunuz. Ayrıca bu tarlayı hayvanlarınızdan elde edeceğiniz gübre ile de verimli hale getirebilirsiniz. Sahibinden.com‘ daki ilanlara bakarak da çiftlik sahibi olabilirsiniz.

İkinci aşama ise elektrik ihtiyacına bir çözüm üretmenizdir. Çünkü inşaat aşamasına geçmeden elektrik işlemlerini tamamlamanız yararınıza olacaktır. Şayet arazinizin yakınlarında elektrik varsa elektrik kurumuna abonelik işlemlerini yaparak elektrik alın. Yüksek kilowatt’ ta elektrik almanızı öneririz. Bu işlem için ödeyeceğiniz ücret biraz daha fazla olacaktır ancak komşularınız ile elektriği paylaşmanız durumunda maliyeti düşürebilirsiniz. Arazinizin bulunduğu bölgede elektrik şebekesi yoksa alternatif yöntemleri araştırmaya başlayın. Güneş enerjisi aynaları işinizi görecek ve aynı zamanda daha da ucuza ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayacaktır.

Üçüncü aşama ise araziye su sağlamaktır. Su bulabileceğiniz bir arazideyseniz kolay bir şekilde sondaj çalışması neticesinde su elde edebilirsiniz. Su yoksa, bu alana su getirmek çok maliyetli ve zor olacaktır. Bu sebeple sulak arazileri tercih etmeniz gerekmektedir.

hayvan-çiftliği-kurmak

Çiftlik kurmak için iyi bir araştırma yapmak gerekmektedir.

Bu aşamada kaba bir hesap yapacak olursak;

3 dönüm tarlanın dönümü 20 bin TL ise 60 bin TL.’ ye arazi mal edersiniz. Şayet yakınlarda elektrik varsa elektrik çekmek ucuza gelir. Sözleşme gücü kW başına 23,70 TL.’ dir. Fakat elektrik işlemlerini sıfırdan yapacaksanız 10 bin TL’ ye elektrik çektirebilirsiniz. Su sondajı için ise metrekare başına 100 TL. üzerinden hesaplarsak 3 bin ila 4 bin arasında bir ücret ödersiniz. Ancak bir araziniz varsa sadece elektrik ve su işlemleri için belirlenen tutarları ödeyeceğinizden çiftliğinizi daha ucuza kurabileceksiniz.

Bu aşamalardan sonra arazinin etrafını çevirmeniz gerekecektir. Tel örgü bu işlem için işinizi görecektir. Bu tel örgülerin metrekare fiyatı 30 TL’ ye alınabilmektedir. Ayrıca hayvanlarınıza bakmak için bir çoban alacaksanız arazinizin içine de ona bir barınak yapmanız gerekecektir. Tam da burada prefabrik evler işinizi görecektir. Yetecek büyüklüğü belirleyerek sipariş verirseniz kurulum işlemleri arazinizde gerçekleştirilir. Tel örgülerin maliyeti 7 bin TL civarında olacaktır. Ayrıca 40 bin TL’ ye de güzel ve kullanışlı bir prefabrik ev alabilirsiniz. n11.com ‘ daki prefabrik evleri incelemek için tıklayınız.

Gübre ve yem taşımak için bir traktöre ihtiyacınız olacaktır. Çok maliyetli olmasını istemiyorsanız 2. el bir traktör işinizi görecektir.

Ayrıca hayvanlarınızın su ihtiyaçları için bir suluk yapmanız gerekecek. Sulukları 750 TL.’ ye mal edebilirsiniz. Belirtmek gerekir ki yem karıştırma işlemi artık elle yapılmıyor. Üstelik ilkel yöntemler daha pahalıya mal oluyor. Bu sebeple bir yem karma makinesi almanız gerekecektir. Yem karma makinesini 3 bin ile 7 bin arasında bir fiyat aralığında satın alabilirsiniz. Yem giderlerinin de 2 bin TL. olacağını varsayalım.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri için en çok gerek duyulan aletlerin başında süt sağma makineleri gelmektedir. Bu sebeple bir süt sağma makinesine ihtiyaç duyacaksınız. Maksimum bin TL’ ye kaliteli bir süt sağma makinesi alabilirsiniz.

küçükbaş-çiftik

Çiftlikte pek çok malzemeye ihtiyacınız olacak.

Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

  • Öncelikle açık ya da kapalı besi yöntemlerinden hangisini seçeceğinizi belirleyin. Bunu belirlemedeki en önemli etken arazinizin bulunduğu konumdur. Akdeniz ve Ege bölgelerinde açık besi yapılabilirken doğu kesimler soğuk olduğundan dolayı kapalı besi çiftliği kurmanız gerekecektir.
  • Kaba yem üretimi için muhakkak arazinizi ekin. Bu şekilde yem maliyetini azaltmış olursunuz.
  • En iyisi olacak diye bir kaide yok. Bu sebeple çiftliğinizi ne kadar ucuza mal ederseniz o kadar rahat edersiniz. Bu detayların hepsinin birer maliyet unsuru olduğunu unutmayın.
  • Gübreleri muhafaza edeceğiniz yerleri iyi seçmelisiniz. Ruhsat işlerine dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Kurulum aşamasında rüzgarın yönü iyi saptanmalıdır.
  • Bu işle ilgilenen insanlardan bilgi alın ve onların tecrübelerini dinleyin.
  • Her şeyi kayıt altına işinizi kolaylaştırır.
  • Çiftliğin ısısı da yeterli miktarda olmalıdır. Şayet ısı çok yüksek veya düşük olursa hayvanların sağlığı da olumsuz etkilenir.
  • Bu şartlarda kurulacak bir besi çiftliğinden en az 6 yılda yatırımlar ödenebilir ve kazanç elde edilmeye başlanabilir.
  • Yem giderleri için de çözümler üretilmesi gerektiğini unutmayın. 1 büyükbaşın günlük yem maliyetinin 11 TL olduğunu düşünürsek 200 büyükbaş için 2200 TL yem maliyeti olacaktır.

Bir iş için hayal kurmadan evvel yatırım yapmak için gerekli nakite ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu nedenle sektör ile ilgili iyi araştırmalar yapmanız mağdur olmanızı önleyecektir. Tüm detayların bir maliyet unsuru olduğunu unutmadan hareket etmeniz ve bütçenizi buna göre ayarlamanız gerekiyor. Tüm kriterleri belirlendikten sonra da kurulum aşamasına geçerek hayallerinizi gerçekleştirmek için ilk adımı atmış olursunuz. Şayet planlama konusunda da sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorsanız bir firma ile iletişime geçerek yardım isteyebilirsiniz.

Sende Yaz