100 Koyun Yılda Kaç Para Kazandırır? Maliyet ve Kâr Zarar (Güncel)

Yeni Esnafa Kredi Veren Bankalar
Yeni Esnafa Kredi Veren Bankalar

Tarım ve hayvancılığın yaygınlaştığı dönemlerde koyun yetiştiriciliği yapmanın kazancı oldukça yüksek olacaktır. Biz de koyun yetiştiriciliği yapmak isteyenler için birtakım araştırmalar yaparak koyunların bakıcısına olacak günlük masrafını, koyunların yıllık maliyetlerini, beslenmesinde gerçekleşecek maliyet hesabını ve 100 koyundan ne kadar miktarda para kazanabileceğinizi inceledik. Koyun yetiştiriciliği ile ilgili tüm detayları haberimizden inceleyebilirsiniz.

Koyun Çiftliği Nasıl Kurulur?

Koyun yetiştiriciliği yapmadan önce bu işi neden yapmak istediğinize karar verin. Koyunu yalnızca kendi et, süt, peynir gibi ihtiyaçlarınızı karşılamak için de yetiştirebilirsiniz, yine etini, sütünü satarak para kazanmak için de yetiştirebilirsiniz. Eti ve sütünün yanı sıra derilerinden ve yünlerinden de para kazanabilirsiniz. Eğer bu işi ticaret amaçlı yapmak istiyorsanız büyükbaş ve küçükbaş hayvanları aynı anda yetiştirmek de biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü bu tarz hayvanların yetişme alanları birbirinden farklı olacaktır.

Bunun için yüksek miktarlarda sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Ancak biraz daha düşük sermayem var diyorsanız yalnızca koyun yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Koyun yetiştiriciliği yapmak için;

  • Alınacak koyunların maliyetleri, 
  • Hayvanların barınmaları için kurulacak olan işletme ve işletme içinde oluşacak giderler için gerekli maliyetler,
  • Yem ve diğer eşyaların  konulabileceği ek bir oda için gerekli malzemelerin maliyeti,
  • Kurulacak alan için çit maliyetleri, 
  • Hayvanlara yapılması zorunlu olan aşıların maliyetleri, 
  • Beslenmeleri için alınacak olan yem masrafları, 
  • Hayvanların veteriner kontrolleri gibi masrafları gözden çıkarmanız gerekecektir.

Ziraat Bankası 7 sene vadeli koyun kredisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu maliyetler için yeterli sermayeniz varsa işe kaç koyun ile devam edeceğinizi düşünün. Biz sizler için 100 koyun için ne kadar sermaye gerektiğini hesaplayacağız. Kaç koyunun yetiştiriciliğini yapacağınıza yaşadığınız yer ve arazi şartları da karar verecektir. Yaşadığınız yerin iklim şartları soğuk ve sert geçiyor ise koyunlar dışarıdaki otlaklardan beslenemeyeceği için ek bir yem takviyesi yapmanız gerekebilir. Bunun yanı sıra da barınak için ilave bir çaba sarf etmeniz gerekecektir. Koyun yetiştiriciliği için yatırdığınız sermayeyi kısa zamanda geri kazanmak ve zarara uğramak istemiyorsanız atacağınız adımlarda planlı hareket etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Koyun Çiftliği Mekan Seçimi

Koyun yetiştiriciliği yapmak için en önemli etken onlar için uygun  ortamı seçmekten geçmektedir. Kurulum yapacağınız yer köy ise bu hususta çok sıkıntı çekmezsiniz. Ancak şehir içinde ama şehirden uzak bir yerde araziniz var ve buraya kurulum yapmak istiyorsanız insanlardan oldukça uzak bir yerde barınak yapmanız gerekmektedir. Aksi taktirde insanların şikayeti üzerine işletmenizin kapanma olasılığı yüksek olacaktır. Ziraat Bankası kuzulu koyun kredisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • Kurulacak olan ağılın çevresinin geniş bir alan olmasına özen gösterin. Koyunların hem çıkıp rahat rahat hava alabilecekleri hem de beslenmelerinin bir kısmını çevrede bulunan otlardan karşılayabilecekleri bir alan temin etmeniz gerekmektedir. Koyunların kurt veya diğer vahşi hayvanlar tarafından saldırıya uğramalarını engellemek adına yeterli miktarda çit konulması gereklidir. Bir diğer güvenlik önlemi ise sürünün başına birkaç tane köpek koymanız olacaktır. Koyun ağıllarının;
  • Her bir hayvanın yeterli havalandırma ve taban alanının olması ve kurulacak olan ağılın rutubetsiz olmaması gereklidir.
  • Kurulacak olan ağıl dış etkenlerden (rüzgar) korunmalıdır. 
  • Ağılın enini hayvanların sayısı belirleyecektir. Bir koyunun 1,5 metre kare yer kapladığını düşünürsek 100 koyun için 150 metre kare alana sahip olunması gereklidir.
  • Güneşin kurutucu ve ısıtıcı özelliklerinden faydalanmak için kurulacak olan ağılın kapalı kısmı kuzey bölgesine, açık kısmı ise  güney, güneydoğu ve doğuya bakması gereklidir.
  • Duvarların yerden yüksekliği 100 koyunun yetişeceği ağıllarda 2,0-2,50 metre civarında olmalıdır.
  • Ağılın kapıları bütün hayvanların kolaylıkla girip çıkabileceği şekilde ve dışarıya doğru açılabilecek şekilde olmalıdır.
  • Koyunların bakıcılığını siz yapmayacaksanız işe alacağınız kişinin hayvanlar ile ilgisinin ve hayvancılık konusunda bilgisinin olması gereklidir. Otlatma, besleme, sulama gibi hususlarda bilgi birikiminin olması gereklidir. Hayvanları hava koşullarına göre dışarıya çıkartmalıdır. Öğlen güneş sıcağında gölgeli yerleri tercih etmesi gerektiği gibi önemli hususları bilmelidir.
  • Her bir hayvan için hava hesaplamasına göre 3 veya 4 metreküp hava hesabı yapılmalıdır. İçerideki kötü havanın dışarıya çıkması için yeterli sayıda pencere ve havalandırma olmalıdır.
  • Isı olarak +5 ile +21 derece aralığında ısı sağlanması uygun görülmektedir.
  • Hayvanların besin ihtiyacını karşılamaları için gerekli yemliklerin yerden yüksekliği 30 ile 40 santimetre arasında, uzunluğu ise her bir koyun başına 40-50 santimetre olmalıdır.
  • Su ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli yalakların uzunlukları 2 ile 4 metre yerden yüksekliği ise 40 santimetre olmalıdır. Su içilecek yerler hayvanların dinlenme yerlerine yakın olmalı ve yemliklerden uzak tutulmalıdır.

100 Koyun Yıllık Maliyet Hesaplaması

Koyun barınaklarının yapılmasında son zamanlarda prefabrik yapılar sıkça görülmeye başlanmıştır. Bu prefabrik yerler soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı olmakla beraber küçükbaş hayvan yetiştiriciliklerinde oldukça uygun maliyetler ile kurulum yapmanızı sağlayabilir. Bu yerler için Sahibinden.com sitesini inceleyebilir ya da bulunduğunuz bölgedeki firmalar ile anlaşabilirsiniz.

100 koyun yetiştiriciliği için ağılın en düşük hesaplamasını yapacak olursak;

Hayvan başına 1,5 metre kare yer kapladığını düşünürsek 150 metre kare alan gereklidir. Gebe ve emziren koyunlar için gerekli alan 2,50 metre kareye kadar yükselmektedir. 150 metre kare alan için= 100 bin TL .maliyet gerekli olacaktır.

100 hayvan için fiyat hesaplaması yapacak olursak hayvanların fiyatları cinsine göre değişiklik gösterecektir. Minimum hesaplamaya göre;

Hayvan başına 1.000 TL. olduğunu düşünürsek 100 koyun için 100 bin TL. sermaye gereklidir.

Hayvanların beslenme ihtiyaçlarında verilecek olan yem fiyatlarının maliyet hesaplamasına göre; 

1 hayvanın yılda yediği yem fiyatının 625 TL. olduğunu düşünürsek, 100 koyunun yıllık yem maliyeti 62 bin 500 TL. olacaktır.

Bu kapsamda 100 koyun için çiftçide bulunması gereken sermaye 250 bin TL. civarında olmalıdır.

Koyundan Sağlanacak Olan Yıllık Gelir

Koyun yetiştiriciliğinden para kazanmak istiyorsanız detaylı bir araştırma yaparak en verimli hayvanları seçmeniz gerekmektedir. Koyun; hem eti, hem sütü hem de derisi veya yünleri ile kendini sattırmalıdır. Koyunun eti ve sütü ne kadar verimli olursa sizin elinize geçecek olan kazanç da bu yönde verimli olacaktır. Yıl içinde fazlası ile verim sağlayabilecek koyun türleri aşağıdaki gibidir;

  • Menemen,
  • Asaf,
  • Corriedale,
  • Shrophire,
  • Dorper,
  • Columbia,
  • Romanov (Alman siyah başlı et koyunu),
  • Bafra,
  • Orta Anadolu Merinos Koyunu,
  • Targhee,
  • Suffolk,
  • Karacabey Merinos Koyunu,

Romanov Koyunları; Bu cins koyunlar dünyanın en doğurgan koyunları olarak bilinmektedir. Bu koyunları yedi aylık olduklarında 50 kilo olana kadar beslemeniz halinde bir yıl içerisinde iki kez doğurabilirler. Doğumlarında 7 taneye kadar kuzu verebilmektedir. Bu hayvanlardan et ve süt dışında yünlerinden de yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz. Bazı firmalarda bu türün yünleri fazlası ile rağbet görecektir. Romanov koyunları yıllık 4 ile 5 kilograma kadar yün verebilmektedir. Bu hayvanın alımında dikkat edilmesi gereken husus has Romanov olmasına dikkat edilmesidir.

  • Romanovları kuzu olarak satmak isterseniz; bir koyun 1000 TL. ise 100 koyundan 100 bin TL. tutarında para kazanırsınız.
  • Eğer koyun 1,5 yaşına gelmiş ise fiyatları 2 bin 500 ve 3 bin TL. arasında değişiklik göstermektedir. 1,5 yaşındaki 2 bin 500 TL.’lik 100 koyundan sağlayacağınız kazanç ise 250 bin TL. olacaktır.
  • Romanovlar bir günde 1,50 kg, rekortmen sayılan hayvanlarından ise 2,00 ile 2,50 kg civarında süt alınmaktadır. Bu süreçler hesaplandığında 100 hayvandan günlük 150 kilogram süt kazanılır. 150 kilogram süt hesabında koyun sütünün litre fiyatının 3 TL. olduğunu düşünürsek yıllık 164 bin 250 TL. süt kazancı sağlanmaktadır.

Normal cinsi olmayan bir koyundan hesap yapacak olursak da; 

Bir koyun günlük 500-600 litre civarında süt vermektedir. Bir koyun günlük 500 mililitre süt veriyorsa 100 koyun 50 bin mililitre süt vermektedir. Sütün litresinin 3 TL. olduğunu düşünürsek yıllık 100 koyundan 75 bin TL. kazancınız olacaktır.

100 koyun için olabilecek yıllık kazançlar ve maliyet hesaplamaları bu şekildedir.

Sende Yaz