Yatmayan Emekli Maaşının Nedenleri (ÇÖZÜM)

Yatmayan Emekli Maaşının Nedenleri (ÇÖZÜM)
Yatmayan Emekli Maaşının Nedenleri (ÇÖZÜM)

Her ay düzenli olarak yatan emekli maaşları bazı durumlar da yatmayabiliyor. Bu durumlarda emeklilerin kafasında; emekli maaşım yatmadı, emekli maaşım neden yatmadı gibi endişelere kapılabiliyor. Bazı durumlarda da emekli maaşı yatıyor ama bankalar tarafından eksik yatırılıyor. Bu gibi durumlarda emekli maaşınızın yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz. SSK maaşınızın yatmamasının sebeplerini ve gerekli çözüm yollarını biz sizler için araştırdık. Haberimizi inceleyerek gerekli bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır.

Emekli Maaşlarının Günleri

Emeklilerin maaş günleri grup grup ayrılmaktadır. İlk olarak SSK Emeklileri ve Bağ-kur Emeklileri, ikinci olarak ise tahsis numaralarının son rakamlarına göre gün gün ayrılmaktadırlar.

SSK Emeklileri Bağkur Emeklileri 
Tahsis numarasının son rakamı 9 olanlar: Her ayın 17‘sinde Tahsis numarasının sonu 9,7 ve 5 olanlar: Her ayın 25inde
Tahsis numarasının son rakamı 7 olanlar: Her ayın 18‘inde Tahsis numarasının sonu 3 ve 1 olanlar: Her ayın 26‘sın da
Tahsis numarasının son rakamı 5 olanlar: Her ayın 19‘unda Tahsis numarasının sonu 8,6 ve 4 olanlar: Her ayın 27‘sinde
Tahsis numarasının son rakamı olanlar: Her ayın 20‘sinde Tahsis numarasının sonu 2 ve 0 olanlar: Her ayın 28‘inde
Tahsis numarasının son rakamı 1 olanlar: Her ayın 21‘inde
Tahsis numarasının son rakamı 8 olanlar: Her ayın 22‘sinde
Tahsis numarasının son rakamı 6 olanlar: Her ayın 23‘ünde
Tahsis numarasının son rakamı 4 olanlar: Her ayın 24‘ünde
Tahsis numarasının son rakamı 2 olanlar: Her ayın 25‘inde
Tahsis numarasının son rakamı 0 olanlar: Her ayın 26‘sında

Emekli Maaşı Sorgulama

Emekli maaşlarınızı internet üzerinden iki farklı şekilde sorgulayabilirsiniz. İlk seçenekte Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra açılan pencereden “Emekliler” bölümüne girerek sağ altta verilmiş olan “Emekli aylığı ve İkramiye Hesaplama” yazısına tıklayın. Sıradaki işlem de ise açılan penceren 4/A, 4/B, ve 4/C emekli maaş hesaplamalarından hangisinde yer alıyorsanız onu seçin. Açılan pencerelerdeki küçük form resmine tıklayarak asıl form sayfasına yönlendirileceksiniz. Oradan istenen bilgileri girerek işleminize devam ettiğinizde emeklilik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşı sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşı sorgulama ekranı.

İkinci seçenekte ise;  e-devlet sistemi ile öğrenebilirsiniz. Bu sistem ile emekli maaşlarınızı öğrenmek için e- devlete kendi bilgilerinizle girmeniz gerekecektir. E devlet sistemine giriş yaptıktan sonra açılan ekranda karşımıza gelen 5 butondan “e- hizmetler” butonuna tıklamanız gerekecektir. Tıkladığınızda karşınıza bir çok buton gelecektir. Bunlardan da “Sosyal Güvenlik ve Sigorta” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Aşağıya doğru inerek 4/A, 4/B ve 4/C emeklilik seçeneklerinden hangisine aitseniz onun “emekli aylık bilgisi” ne girerek bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Emekli Maaşları Yatmama ve Eksik Yatmasının Sebepleri

Her ay düzenli olarak emekli maaşlarını alan vatandaşlar bazı durumlarda maaşlarını alamamaktadır. Bu durumlar da hemen araştırmalara geçilir. Çünkü bir ay boyunca bu gün beklenir. Ödemeler bekler vatandaş bekler. ATM’ye ekranda maaşın yatmadığını görünce büyük bir hüsrana uğranır. Artık yatmayan emekli maaşları için site site gezerek sebep aramanıza gerek yok. Biz sizler için sebeplerini araştırdık. Maaşların yatmama sebepleri aşağıdaki gibidir;

  • Emekli maaşınızı bağ-kur üzerinden alıyor iseniz, banka kurumları tarafından iki yılda bir yapılması gereken rapor düzenlemeleri kurumca yapılmadığından dolayı maaşlarınız bir süreliğine durdurulmuş olabilir. Kuruma bir dilekçe yazarak raporların tekrar düzenlenmesini talep edebilirsiniz.
  • Emekli maaşlarınız eksik yatıyor ise bunun sebebi; ödenmemiş muayene katılım ücretleri olabilir. Muayene ücretlerinizi e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
  • Eşinizden ayrılmışsanız ve nafaka ödemeniz gerekiyor ise siz bu nafakayı ödememişseniz ve dava edilmişseniz ödeyeceğiniz nafaka maaşınıza tekamül etmiyor veya maaşınızdan fazla ise maaşınızın tamamına el konulabilir.
  • Devlet kurumuna vergi borcunuz var ise ve bu borcunuz kurumlar tarafından takibe düşmüşse emekli maaşınızın 1/4’ü kesintiye uğrayabilir.

Emekli maaşına haciz konulabilir mi? yazımızı inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Eczanelerde bulunan ilaç ve reçete borçlarınız da emekli maaşınızın kesintisine sebep olabilmektedir. İlaç ve reçete borçlarınızı e-devlet sisteminize giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.
  • Emekli olduğunuz halde hala çalışıyorsanız Sosyal Güvenlik destekleme sigorta priminiz kesilmiş olabilir. Bu durumlarda da her işlemi halledebildiğimiz e-devlete giriş yaparak sigorta bilgilerinize ulaşabilir ve primlerinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Emekli maaşlarınızın yatmaması halinde bankadan eliniz boş geri dönmeyin. Maaşınızın bağlı bulunduğu bankanın müdürü ile görüşme sağlayarak sebeplerini öğrenme yoluna gitmelisiniz.
Emekli Maaşları Yatmama ve Eksik Yatmasının Sebepleri

Emekli Maaşları Yatmama ve Eksik Yatmasının Sebepleri

Emekli Maaşlarına Zam!

Türkiye oluşan enflasyon oranları sebebi ile emekli maaşlarına 2023 yılında zam geleceği bildirilmiştir. Temmuz ayında gündeme gelen maaş artışı ve iki bayramda verilen ek maaşlar emeklileri sevindirmişti. Şimdi ise emeklilerin gözü Ocak’ta verilecek olan zamma çevrildi. En düşük emekli maaşı 5.500 TL olacağı açıklandı. Emekli maaşları için en belirleyici özellik yine enflasyon oranları olacaktır.

Emekli maaşlarına bir zam müjdesi daha geldi. Dün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından 6 aylık enflasyon oranı emekli için 15,6 olarak açıklanmış bu oran Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından % 25 olarak değiştirilmişti. Az önce yapılan açıklama ile emekliye verilen zam oranına ilave bir zam daha yapıldı.

Emeklilerin gruplarına göre maaşları ve enflasyon ile ilgili yapılan açıklamalar aşağıdaki gibidir;

SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılan % 30’luk zammın ardından

  • En düşük esnaf emeklisi maaşı 5.500 TL
  • SSK 200 öncesi 6.327 TL
  • SSK 2000 sonrası 5.500
  • Bağ-Kur Esnaf 5.500 TL
  • Bağ-Kur Tarım maaşları 5.500 TL’ye yükseltildi.

Emekli maaşlarının eksik yatmasının sebepleri, çözümleri ve enflasyon oranlarına göre emekli maaşlarındaki hareketlilikler yukarıdaki gibidir. Emekli maaşlarınızın eksik yattığı durumu ile karşı karşıya geldiyseniz yukarıdaki sebepleri kontrol edebilirsiniz.

Sende Yaz

Yorum