Emekli Maaşına Haciz Konulur mu? Kanun Ne Diyor?

Emeklinin Haciz Kesintisi Maaşına mı? Yoksa Banka Hesabına mı Uygulanmaktadır?
Emekli Maaşına Haciz Konulur mu Kanun Ne Diyor

Gerek memur gerek ise işçi emeklisi tüm hayatı boyunca dur durak bilmeden çalışarak ve emekli olduğunda neler yapacağının hayalini kursa da hayatın karşılarına çıkardığı çoğu zorluklara göğüs gererek emekli olmaya hak kazanırlar. Emekli olduktan sonra çalışma hayatındaki hayallerin aksine aynı yaşam şartları karşısında fazlasıyla zor günler geçire bilmektedirler. Sonuç itibari ile çalışma hayatlarından sonra ellerinde bulunan sadece emekli maaşı  olur. Peki günümüz şartlarında enflasyon durumu göz önüne alınarak bakıldığında bir emeklinin maaşı geçimi için yeter mi? Tabii ki de inceleme yapıldığında yeterli gelmemekle birlikte yaşam şartları karşısında fazlasıyla zorlanmaktadırlar Aldıkları maaşlarının içerisinde ufacık bir kesinti olsa bile hayatında büyük yetersizlik ve değişiklikler meydana gelmektedir. Birde bu kesintilere haciz kesintisi eklenirse yaşam zorlukları neredeyse iki katına çıkabilmektedir. Peki emeklilerimizin almış oldukları maaşlara haciz kesintisi yapılır mı? Gelin bu konuyu bir masaya yatıralım.

Memur Emeklisi Maaşlarına Haciz Kesintisi Uygulanabilir mi?

Hayatları boyunca Devlet sektöründe hizmet vermekte olan memurlarımız Çalışma hayatları içerisinde yılını doldurduktan sonra emekli olmaya hak kazanırlar. Emekli olan memur emeklilerimizin tabi olduğu 5435 sayılı kanuna istinaden yasalar tarafınca ”Memur emeklilerinin maaşlarından haciz kesintisi yapılıp yapılmayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır” Buna istinaden bu durum memur olarak çalışıp emekli olan memur emeklisinin maaşından haciz kesintisi yapılabileceğini göstermektedir. Bu kesinti memur emeklilerinin pek hoşuna gitmeyip ne kadar rıza göstermeseler de, Devletimizin icra müdürlükleri tarafından alınan haciz kararı ile birlikte emekli maaşlarından haciz kesintisi yapılabilmektedir. Fakat yapılmakta olan bu kesintilerin itiraz durumları ayrıca merak edilen başlıca soruların başında gelmektedir.

BAĞ-KUR ve SSK Üzerinden Emekli Olanların Maaşlarına Haciz Kesintisi Uygulanır mı?

İşçi yada esnaf vatandaşlarımızın pirim gün sayısı ve yaşlarını doldurduktan sonra emekli olmayı hak etmeleri sonucunda emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Peki memur emeklileri ile SSK,BAĞ-KUR emeklileri arasında haciz işlemlerinde ne gibi değişiklik vardır. Bu değişikliğe göz atacak olursak memur emeklileri haricinde SSK,BAĞ-KUR yada diğer sandıklardan emekli olan vatandaşlarımızın emekli maaşlarına memur emeklilerinin aksine kendi rızaları olmadığı taktirde icra genel müdürlüklerince maaşlarına haciz kesintisi uygulaması yapılamamaktadır. Fakat şu önemli detayı da atlamamak gerekir.

SSK,BAĞ-KUR emeklilerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir ,aylık ödenekler SGK’nın ilgili emekli kişiden pirim gibi alacakları konusunda haciz kesintisi uygulayabilir.

BAĞ-KUR ve SSK Üzerinden Emekli Olanların Maaşlarına Haciz Kesintisi Uygulanır mı?

BAĞ-KUR ve SSK Üzerinden Emekli Olanların Maaşlarına Haciz Kesintisi Uygulanır mı?

Emeklinin Haciz Kesintisi Maaşına mı? Yoksa Banka Hesabına mı Uygulanmaktadır?

Tahsilat amaçlı olarak bankalara doğrudan gönderilen kişinin maaş hesabı olsun yada olmasın 89/1 maddeli haciz ihbarnamesi suretiyle emekli maaşına haciz koyma işlemi yapılabilmekte Normalde icar müdürlüğü tarafından reddedilmesi gereken gereken bu durum ,kişinin banka hesabına haciz konması ile red etme durumunu ortadan kaldırmaktadır. Ve bu durum karşısında kanuna aykırı olsa da emeklinin maaşına haciz konma işlemi gerçekleşmiş oluyor. Fakat sigortalar ve genel sağlık sigortasının 5754 sayılı kanunun 56. maddesi ve yine genel sağlık sigortasının 5754 sayılı kanunun 93. maddesi gereğince 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren bu madde hükmüne göre emekli sandığından alınmakta olan emekli maaşlarının haciz kesintisi kapsamına girmesi de mümkün değildir.

Emeklinin Haciz Kesintisi Maaşına mı? Yoksa Banka Hesabına mı? Uygulanmakta?

Emeklinin Haciz Kesintisi Maaşına mı? Yoksa Banka Hesabına mı? Uygulanmakta?

Emekli Maaşlarına Konulan Haciz Kesintisi Ve Bloke Kalkar mı?

Emeklilerin maaşlarını düzenli alması kadar maaş kesintileri de bir o kadar önemlidir. Hatta bloke konması durumu, emekliler için fazlasıyla önem taşıyan bir konudur. Emekli maaşlarına bankaların bir takım sebeplerinden dolayı haciz kesintisi ve bloke koymaktadır. Bu durum yasalar gereği kanunlar arasında da yer almakta esasında emekli maaşlarının, yasalar gereği bloke konulması hakları bulunmamaktadır. Emeklinin bu bloke durumu kendi izini dahilinde değil ise haciz işlemi konulan firma yada bankaya haciz in kaldırılması için başvuruda bulunması gerekmektedir.  Eğer hala haciz işlemi devam etmekte ise bulunduğu yerin Cumhuriyet Baş Savcılığına Veya icra tetkik merkezine müracaat ederek dilekçe ile şikayette bulunması gerekmektedir. bu yol izlenerek yanlış yapılan haciz ve bloke işlemi de akabinde son bulmaktadır. Esasında emeklinin maaşına haciz yada bloke gibi işlemler hukuki bir dayanak bulundurmamakla birlikte emekli kişinin izni olmadan böyle bir işlem yapılamaz. İzin dahilinde ise bu durumda haciz ve bloke işlemi yalnızca 4/1 i kadar kesintiye uğraması gerekmektedir. Aksi bir durumda yani işleme izin verilmesi halinde bile  tamamına işlem gerçekleşemez. Gerçekleştiği taktirde tekrar şikayet talebinde bulunulabilir.

Emekli maaşları için kanunlar tarafından belirlenen yasalar bu şekildedir.

Sende Yaz