Çadırda Mantar Yetiştiriciliği Maliyet Hesaplaması (Güncel)

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Çadırda Mantar Yetiştiriciliği Maliyet Hesaplaması

Mantar yetiştiriciliği hem kolay hem de kazancı yüksek bir iş olabilmektedir. Mantarı birçok alanda yetiştirebilirsiniz. Ağaç diplerinde, çadırlarda yetişen ve günümüzde çok yaygınlaşan bir ürün grubu haline gelmiştir. Bu yazımızda sizlere çadırda kültür mantarı, istiridye gibi mantar çeşitlerinin kurulum maliyetlerini ve üretim tesisi projelerini sizler için araştırdık. Mantarhane kurulumu yapan firmalar da bulunmaktadır.

Mantar yetiştiriciliği ile ilgili bütün detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği yapmak için öncelikli olarak hangi mantarı yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Mantar denilince akla ilk gelen marketlerde ve pazarlarda satılan kültür mantarları olsa da istiridye, trüf, kuzu göbeği, tirmit gibi birçok mantar çeşidi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ormanlarda kendiliğinden yetişen acı mantar, ayı mantarı gibi birçok mantar çeşidi bulunmaktadır.

Mantar yetiştiriciliğinde ilk olan uygun bir alan ve mekan kurulumu yapmanız gerekmektedir. Mantarları kendiniz için değil de satışa sunmak adına yetiştiriyorsanız normalden biraz daha çaba sarf etmeniz gerekecektir. Bu kapsamda güneş ışınlarına, sulamalarına, nem oranlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan bir diğer etkende temiz hava olmaktadır. Mantarların oksijen alması gereklidir. Bu kapsamda da havalandırma sistemi kurmanız gerekebilir.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Kendinize ait bir kapalı alanınız var ise, küçük bir sermaye ile bu işe başlayabilirsiniz. Devlet genç çiftçi projesinde her yıl 30 bin lira hibe mantar kredisi vermektedir. Projenin bu yıl devam edeceği kesin olmasa da,

Çadırda Mantar Yetiştiriciliği

Çadırda mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız ilk olarak bir çadır temin etmeniz gereklidir. Bu çadırları ister firmalardan isterseniz de mantarhanelerde özel üretilen çadırlardan alabilirsiniz. Çadır seçimi yapılırken raf sistemleri, ısı yalıtımlı olup olmadığı gibi hususları karşılaması gerektiğini bilmenizi isteriz. Mantar çadırı kurulumu için;

  • Isıtma ve soğutma işlemlerini gerçekleştirmek adına yüksek wat gücüne sahip bir klimalar,
  • Tarım yapmak için dijital tartılar,
  • Nemlendirme ve soğutmayı sağlayacak olan petekler,
  • Su basımı yapmak için pompa düzeneği ve su motoru,
  • Mantarların hava almasını sağlamak amacı ile havalandırma fanları,
  • Sisleme makinesi,
  • Zaman ayarı olan aydınlatmayı sağlayan elektrik ünitesi,
  • Polenlere karşı filtreli maske,
  • Çubuk termometre gereklidir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde daha fazla aletler ve ekipmanlar da bu gruba dahil olabilir. Klima seçimi yaparken düşük wat olmamasına dikkat etmenizi öneririz. Aksi taktirde elektriği fazla yakarken mantarlara da hiçbir faydası olmayacağından sizi zarara uğratabilir.
Çadırda Mantar Yetiştiriciliği

Çadırda Mantar Yetiştiriciliği

Yukarıda verilen malzemelerin alımında en önemli olanı ilk olarak kompost firmaları daha sonra ise çadırdır. Bütün firmalar ile görüşüp değerlendirme yapmadan kesinlikle çadır almayınız. Ucuz olsun diye elektrik hususunda zarara uğratacak çadırlar seçmemeniz gerekmektedir. Alınacak olan çadır brandasının sertifikalı olmasına dikkat ediniz. Bu malzemenin alımını internet üzerinden de yapabilirsiniz. Ancak birebir yapılan görüşmeler ve incelemeler daha olumlu neticeler verecektir. Temin edeceğiniz firmanın geçmişteki satışlarından olumsuz geri dönüşler olmuş mu, sizden önce kaç kişiye iş yapmış ve bu işi yapmaya yetkinliğinin olup olmadığını araştırmanız gerekmektedir.

Maliyet Hesaplaması

Çadırda mantar yetiştiriciliği yapmanın maliyeti metre karesine göre değişiklik gösterecektir. 30 bin TL ile 55 bin TL civarında bir sermayeyi gözden çıkarmaları gerekmektedir. Örneğin 100 m2 alanda yetiştiricilik yapmanın maliyet hesaplaması aşağıdaki gibidir;

Kurulum için gerekli toplam maliyet 30 bin TL ile 55 bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Bu fiyatın içerisine kurulum için gerekli demirbaşlar ve kompost bedeli dahil olarak hesaplanmaktadır. Kurulacak olan üretim tesisinde kullanılacak olan malzemeler ve teknolojik alt yapı düzeylerine göre fiyatlarda değişiklik söz konusu olacaktır. Aynı boyutlarda bina şeklinde bir tesis kurulumu yapmak, çadır kurulumundan daha maliyetli olmaktadır.

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği

İstiridye mantarının yaşam alanı kayın ağacı ve kavak köklerinde yetişen serin, oksijeni bol, nemli ve karanlık alanları sevmektedir. İstiridye mantarının yetişmesi için ağaçlarda bulunan selüloz maddesi gereklidir. Bu sebeple yetiştiriciliğini yapmak isteyenlerin selüloz oranı yüksek bir mekan hazırlamaları gereklidir. Bu kapsamda da yetiştiriciliğini yapmak için doğadaki yetişme şartlarının sağlanması gereklidir. Mantarın doğal yaşamdaki şartlarının uygulanması için kompost adı verilen karışımlar meydana getirilerek kayın veya kavak ağacı köklerinin sağladığı ortam hazırlanır. Bu sayede mantar tohumları uygun nem ve sıcaklık ortamını buldukları için kuluçka adı verilen dönemde ürün vermeye hazır hale gelmiş olur. Gelişim sürecinden sonra ise istiridye mantarı vermeye başlamış olur.

İşlem sırasını inceleyecek olursak; kompost oluşumu=> sağlanması gereken ışık nem ve sıcaklık=> havalandırma işlemi=> ürünleri toplama=> verim oranını hesaplama=> son olarak da satış ve pazarlama işlemi ile üretim tamamlanmış olacaktır.

Gerekli kompostun nasıl olması gerektiğinden biraz daha bahsedecek olursak; has madde olarak pamuk veya saman kullanılmaktadır. Bu maddelere bağışıklık kazandırıp besleyicilik özelliği katması sebebi ile kayın ağacı ve kavak ağaçlarının talaşı ve kepek de komposta eklenmektedir. Bu mantardan verim alabilmek için üreticilerin kompostun %50‘sinin kuru madde olmasına dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra kuru maddenin de %5′i kadar misel bulunmalıdır. Kompostu elinizle sıkarak test edebilirsiniz. Elinizle sıktığınızda su gelmiyor ise yeterli kuruluğa ulaşmışsınız demektir. Ancak su akıyor ise fazla olmuştur ve kompost için uygun değildir.

İstiridye mantarının kuluçka döneminin tamamen karanlık ortamda geçmesi gerekmektedir. Nem oranı olarak yüzde 70, sıcaklık olarak ise 25-30 derece uygun olarak görülmektedir. Kuluçka döneminin sonunda ise oda sıcaklığının 12-17 dereceye düşürülmesi gerekmektedir. Gün içerisinde 6-8 saat kadar floresan ve minimum yüzde 80 oranında nem olması gereklidir.

Ticari amaç ile istiridye mantar üretimi yapılmak isteniyor ise bunun için minimum 3 odalı 300 m2 alan gereklidir. Tünel ya da çadır sistemi ile istiridye mantarı üretimi için meydana gelecek olan maliyet bina içinde yetiştirilen mantar maliyetlerin göre daha düşük oranda olacak olup çadır fiyatlarının düşüklüğü neticesinde 25 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği

Kültür mantarı marketlerde ve pazarlarda sıklıkla gördüğümüz bir mantar türüdür. Bu mantarların güneş ışığına ihtiyacı yoktur. Mağara, depo, bodrum gibi mekanlarda üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Önemli etkenlerden biri havalandırma biri de sıcaklıktır. Bu iki unsurun kontrollü olarak sağlanacak bir üretim yeri oluşturulmalıdır. Bu mantarlar plastik torba ve kasalarda bile üretilebilmektedir.

Kültür mantarı yetiştiriciliğinde de kompost hazırlamak gereklidir. Kompost için saman, buğday sapı, gübre ve çeltik sapı karışımlar ile elde edilmektedir. Kompostu kendiniz de hazırlayabilirsiniz, hazır olarak da satın alabilirsiniz. Eğer bu hususta deneyimsiz iseniz uzman bir kişiden yardım almanız gerekmektedir. Dikkatlice hazırlanmamış bir kompost mantarlara hasar verebilir veya zararlı bitki böceklere olanak sağlayabilir. Bu mantarlara uygun sıcaklık, havalandırma ve nem ortamı sağlanması halinde seneler boyunca üretimi gerçekleştirilebilir.

Mantarlar misel ekiminden sonra önden gelişme dönemi süresi 12 ve 15 gün arasında değişmektedir. Bir sonraki işlemde ise üzerine yüzde 70 oranda nemli örtü toprağı serilmektedir. Yaklaşık 21 gün sonra hasat zamanı başlar ve 1 ile 2 ay arasında tekrar ürün alımı olabilir.

Mantar yetiştiriciliği için kurulum maliyetleri ve yetiştirilme şartları bu şekildedir. Siz de geçiminizi mantar yetiştiriciliği yaparak gerçekleştirebilirsiniz.

Sende Yaz

Yorum