Aynı Bankadan Aynı Bankaya EFT Havale Saatleri (Güncel)

Havale İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Aynı Bankadan Aynı Bankaya EFT Havale Saatleri

Bireysel hesap kartı kullanımının yaygınlaşması ile havale ve EFT’de popüler olmaya başladı. Birçok insan bankalar ile ilgili EFT ve Havale saatleri hakkında fikir sahibi maalesef ki değil. Bu içeriğimiz de sizleri bu husus da bilgilendireceğiz. Ziraat Bankası, Akbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı ve Kredi gibi bütün bankaların EFT ve havale saatleri farklı olmaktadır. Hangi bankadan bu işlemleri gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıda vereceğimiz bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Havale Nedir?

Bankacılık sisteminde havale sisteminin tanımı iki aynı banka arasında para transferi yapma işlemidir. Bu kanıya göre para göndereceğiniz kişinin hesabı da gönderme işlemini gerçekleştirdiğiniz banka ile aynı olmalıdır. Havale transferlerini nereden yaptığınızın bir önemi olmaksızın aynı banka üzerinden gerçekleştirildiği için gün içinde herhangi bir saatte gönderseniz bile karşı tarafın hesabına transfer işlemi gerçekleşecektir. Yani havale işlemini 7 gün 24 saat gerçekleştirebilirsiniz. Hafta sonları da havale yapabilirsiniz. Aynı bankadan iki farklı kredi kartı alınır mı? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Havale İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Havale işlemi banka şubelerinden ve PTT üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. En popüler olarak kullanılan havale türü banka havalesidir. İkisinin de para transfer işlemleri aşağıdaki gibidir;

Banka Havalesi

Banka üzerinden havale işlemini gerçekleştirebilmek için gönderen kişinin ve alıcın vadesiz hesaplarının aynı bankada olması gereklidir. Banka havalesi için alıcının 26 haneli olan IBAN numarası veya hesap ve şube numarasını, isim ve soy ismini, ve gönderilecek para miktarını bilmek gereklidir. Para transferinin gerçekleşmesi için karşı taraftaki kişinin vadesiz hesap bakiyesi havale edilecek miktarı ve havale ücretini karşılamak için yeterli olmalıdır. Bankalar aracılığı ile havale işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız bu bilgileri banka görevlisine vermek yeterli olacaktır.

Bankalara ait ATM‘lerden, cep telefonlarınıza mobil veya internet bankacılık uygulamalarını ve telefon bankacılığı kanallarından biri ile havale işlemi gerçekleştirmek için ise para transferi sekmesine girdikten sonra hesap numarası veya IBAN numarası alternatiflerinden birini seçerek parayı alacak kişinin bilgilerini ve göndereceğiniz nakit miktarını istenilen boşluklara girmeniz yeterli olacaktır. Girdiğiniz bilgileri teyit ettikten sonra işleminizi onaylayabilirsiniz. Onaylama işlemini gerçekleştirdiğinizde gönderdiğiniz nakit alıcısına hemen ulaşacaktır.

Banka Havalesi

Banka Havalesi yapabilirsiniz.

PTT Havalesi

Bu havale işlemi banka hesabı olmayan göndericiler ve alıcılar tarafından tercih edilmektedir. Bu havale işlemini gerçekleştirmek için yakınınızda bulunan PTT şubesine giderek kendinize ait olan bilgileri ve para transferi yapacağınız kişinin bilgilerini, adını soy adını ve gönderilecek adresinin bilgilerini havale işlemi için verilen forma yazıp göndermek istediğiniz para tutarını PTT’ye elden nakit olarak teslim etmeniz gerekmektedir. PTT’den havale yapmak için transfer edeceğiniz tutara göre PTT’ye bir miktar ek ücret ödemeniz gerekebilir. Bu işlem ile yaptığınız havale işlemi banka havalesine göre alıcıya daha geç bir zamanda ulaşacaktır.

PTT havalesini banka havalesinden ayıran bir avantaj daha bulunmaktadır. PTT havalesinde gönderilen paranın adrese teslim seçeneği de bulunmakta ve paranın hesaba geçtiğine dair verilen iletişim numarasından alıcıya ulaşarak haber verilmesi sağlanabilmektedir. Yalnızca yurt içine değil yurt dışındaki belirli ülkelere de para transferi gerçekleştirebilirsiniz.

Havale ve EFT

Havale ve EFT işlemleri.

EFT Nedir?

EFT sisteminin açılımı “Elektronik Fon Transferi”dir. EFT 1992 yılında kurulmuş bir sistemdir. Hangi bankanın müşterisi olduğunuz fark etmeksizin bu sistem ile bankalar arasında para aktarımı gerçekleştirebilirsiniz. Havaleden farkı aynı bankalara transfer yapılırken değil farklı bankalara para gönderimi yaparken kullanılmasıdır. Havale işlemi istediğiniz zaman aralıklarında yapılabiliyorken EFT işleminde aynı esneklik geçerli değildir. Bu işlemi gerçekleştirirken bankaların çalışma saatlerini kontrol etmeli ve ona göre transfer işlemi yapmalısınız. Hafta sonları EFT işlemini gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Bankaların EFT saatleri birbirinden farklı olmaktadır.

Bankaların EFT Saatleri

Her bankanın EFT işlemini gerçekleştirme saatleri birbirinden farklı olmaktadır. Bankaların bu işlem için uygun gördüğü saatler aşağıdaki gibi olup mesai saatleri içerisinde Merkez Bankası aracılığı ile de EFT işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bankanın Adı Bankanın EFT Saatleri
Akbank EFT Saatleri 09:00 ile 17:00 saatleri arası
Ziraat Bankası EFT Saatleri 08:30 ile 17:00 saatleri arası
Yapı ve Kredi Bankası EFT Saatleri 09:00 ile 16:45 saatleri arası
Odeabank EFT Saatleri 08:30 ile 17:00 saatleri arası
QNB Finansbank EFT Saatleri 09:00 ile 17:00 saatleri arası
Denizbank EFT Saatleri 08:00 ile 16:00 saatleri arası
ING Bank EFT Saatleri 08:30 ile 17:15 saatleri arası
HSBC EFT Saatleri 09:00 ile 17:00 saatleri arası
İş Bankası EFT Saatleri 09:00 ile 17:00 saatleri arası
Şekerbank EFT Saatleri 09:00 ile 17:15 saatleri arası
Halk Bankası EFT Saatleri 08:00 ile 16:30 saatleri arası
Albaraka Türk EFT Saatleri 09:00 ile 17:15 saatleri arası
Burgan Bank EFT Saatleri 09:00 ile 16:30 saatleri arası
TEB EFT Saatleri 09:00 ile 17: 15 saatleri arası
Kuveyt Türk EFT Saatleri 09:00 ile 17:20 saatleri arası
Vakıfbank EFT Saatleri 09:00 ile 16:30 saatleri arası

Yukarıdaki saatler bankaların hafta içindeki çalışma saatleridir. Hafta sonları EFT işlemi gerçekleştirilemeyeceğinden havale alternatifini kullanarak para transferi yapabilirsiniz.

EFT İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

EFT işlemleri banka şubelerinden ATM’lerden, telefon veya internet bankacılığından yapılabilmektedir. Bu işlem iki şekilde gerçekleştirilebilir. IBAN numarası ile veya hesap numarası ile EFT yapabilirsiniz. Genel olarak hesap numarası ile yapılan işlemler biraz daha meşakkatli olacağından IBAN numarası tercih edilmektedir. Hesap numarası ile yapılan transferler de şube kodu gibi ek bilgileri de bilmemiz gerektiğinden IBAN daha kolay bir yoldur. İki seçeneği de tek tek inceleyelim;

IBAN Numarası İle EFT

Bu işlemde bilinmesi gereken tek şey para transferi olacak kişiye ait bir IBAN numarası ve kişidir. Başka detaylara ihtiyaç duyulmamaktadır. Para transferini bu yolla gerçekleştirdiğinizde IBAN numarasından transfer yapılacak kişilerin şubelerini, bankaların isimlerini, hesap numaralarını, şube numaralarını basit bir şekilde bulabilirler. Bu sayede gereken bilgileri sizin bilmenize ve el ile girmenize gerek kalmaz. Transfer işleminde hata yapma olasılığı düşüktür.

IBAN Numarası İle EFT

IBAN Numarası ve Hesap Numarası İle EFT yapabilirsiniz.

Hesap Numarası İle EFT

Para transfer işlemini gerçekleştireceğiniz şahsın IBAN numarası bulunmuyor ise hesap numarası aracılığı ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Hesap numarası seçeneğini kullanarak EFT yapmak için; şahsın banka adını,  bankanın şube numarasını, tam hesap adını ve tam hesap numarasını bilmeniz gerekmektedir. Hesap numarası ile EFT yapmak IBAN numarasına göre daha riskli, zahmetli ve daha karmaşık bir sistemdir.

Ziraat Bankası EFT

Ziraat Bankası ATM seçeneği olarak en fazla alternatife sahip olan bankadır. Bu bankadan havale ve EFT işlemi gerçekleştirmeniz oldukça kolay olacaktır. 5000 TL ve üzeri para aktarımlarında bankanın talep ettiği ücret 15 TL’dir. 5 bin TL ve altı para aktarımları için ise 10 TL ücret alınmaktadır. Ziraat Bankası EFT işlemini ATM üzerinden gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  1. İlk adım olarak ATM şifresi ile giriş yapınız.
  2. Açılan ana işlem menüsünden “Para Yatırma” seçeneğine basılır.
  3. Daha sonra “Hesaba Para Yatırma” işlemini seçiniz.
  4. Karşınıza “Kendi Hesabıma Para Yatırma” ve “Başkasının Hesabına Para Yatırma” olarak  iki seçenek çıkacaktır. Bu seçeneklerden “Başkasının Hesabına Yatırma” butonuna basınız.
  5. Daha sonrasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası girilerek giriş butonuna basılır.
  6. Bir sonraki işlemde ise doğrulama kodunun gönderilebilmesi için yanınızda bulunan cep telefon numarası girilerek “giriş” tuşuna basılır.
  7. Daha sonra para transferi yapılacak kişiye banka hesap numarası girilir ve giriş butonuna basılır.
  8. Gönderilecek tutar girilir ve giriş tuşuna basılır.
  9. Daha sonra girdiğiniz bilgileri teyit edin ve doğru ise devam tuşuna basın.
  10. ATM üzerinde belirlenen yere göndermek istediğiniz tutarı yerleştiriniz ve devam tuşuna basınız.
  11. Gelen pencereden “Onay” veya “Evet” tuşuna basınız.
  12. Son olarak ise cep telefonunuza gelen şifreyi ATM ekranına girin ve giriş tuşuna basın.

Bankalar üzerinden havale işlemini sürekli olarak gerçekleştirebilirsiniz. EFT işlemlerinde ise haftanın beş günü yukarıdaki belirlenen saatler içerisinde EFT işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Sende Yaz