Anasayfa / Konut Kredisi / Kredisi Devam Eden Evin Satışı Nasıl Yapılır?
Kredisi Devam Eden Evin Satışı Nasıl Yapılır?
Kredisi Devam Eden Evin Satışı Nasıl Yapılır?

Kredisi Devam Eden Evin Satışı Nasıl Yapılır?

Bankalar konut kredilerinin faiz oranlarını aşağıya çekti. Bankalar ev sahibi olmak isteyenlere uygun faiz oranları ile konut kredisi vermektedir. Uygun faiz oranları ile sunulan konut kredileri sıfır konut alımlarını canlandırdı. Deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen sıfır konutlar daha fazla alıcı buluyor. Satışa konu olan konutların alımlarının çoğu konut kredileri ile sağlanıyor. Konutların büyük bir kısmı da kredi ödemeleri devam ederken satışa çıkarılıyor. Kredi borcu devam ederken satışa çıkarılan konutların alımlarının nasıl yapıldığı merak ediliyor.

İpotekli Ev Nedir?

İpotek hali hazırda ya da ilerleyen zamanlarda oluşturulacak kredilere teminat edecek olan gayrimenkul üzerindeki hakların birey veya kurumların üzerinde bulunmasıdır. İpotek kredi borcunun ödenmesini garanti altına almak için belirli bir taşınmazın bankaya teminat olarak gösterilmesidir.

Kredi borcu olan biri borcunu ödemediği durumlarda alacaklı olan taraf ipotek konulan gayrimenkulü satarak alacağını tahsil etme hakkına sahip olur. Resmi senet olarak gösterilen ipotek akdi Tapu sicil müdürlüğünce resmen düzenlenerek gerçekleştirilir. Tesis edilen ipotek tapu kaydına işlenir yani ipotek tescil edilir. Gerekli koşullara uyulmadığı takdirde zaten ipotek geçersiz olur.

İpotekli Ev Nasıl Satılır ve Nasıl Satın Alınır?

Kredi borçlarına yada ipotek verilen üçüncü bir kişiye yani borçluya iki ay süre verilmesi ipotek alacaklısının takip hakkını etkileyecek bir durum değildir. Aynı şartlarda kredi borcu olan ya da ipotek veren üçüncü bir malik iflas etse bile ipotek alıcısını takip hakkı etkilenmez. İpotek oluşturma işlemine göre uygulamalar bulunmaktadır. Herhangi bir gayrimenkul üzerine farklı derece  ipotek oluşturulabilir. Kısacası kredisi devam eden evin satışı, mevcut ipotek parasını alıcı ödeyip ipotek kalktıktan sonra tapu dairesinde satış işlemleri yapılarak ev sahibi olunabilir.

Bankalar konut kredisi ile alınan evin üzerinde ipotek koymaktadır. İpoteğin kaldırılması ise borcun tamamının ödenmesi halinde kaldırılabilmektedir. Kredisi devam eden ev satın alınmak istenirse ilk yöntem ipoteğin mevcut borcun tamamımın kapatılması ile kaldırılarak yapılabilir. Peşin alım yapılarak kısaca banka aradan çıkarılarak konut satışı yapılabilir. Bunun yanında eski konut kredisi kapatılarak yeni malik adına konut kredisi hesabı açılarak yapılabilir.

Kredisi Devam Eden Ev Satışı Nasıl Yapılır?

Kredi borcu devam ederken konutlar nakit olarak satışı yapılabileceği gibi kredili olarak ta satışlarını yapılabilmektedir. Ev üzerindeki ipoteği kaldırılarak  nakit satışı yapılabileceği gibi kredili olarak ta satış işlemi yapılabilir. Kredi ödemesi devam ederken konutların satışa çıkarılması ne kadar avantajlı? Kredi ödemeleri devam eden konutların satılması halinde ne gibi işlemler yapılıyor?

 Kredili evin satışı yapılması için farklı yöntemler kullanmakta mümkündür. Kredili evin satışı için aşağıdaki yöntemler kullanılarak satış işlemi yapılabilir.

  • Mevcut konut kredisi borcunu erken kapatarak
  • Kredisi devam eden evin nakit olarak satılması
  • Kredisi devam eden evin kredili satılması
  • Borcun bireysel krediye dönüştürülerek evin satılması gibi yöntemler kullanılarak yapılabilir.

Banka İpotekli Ev Satışı

Kredi ödemesi devam ederken konutların satışları yapılabilir. Kredisi devam eden konutların satışlarında nakit olarak satışı kredisi devam eden konutların kredili satışlarının nasıl yapıldığı da merak ediliyor. Kredi borcu olan evlerin satışları nasıl yapılır?

Konut kredisi kullanarak ev satın alan kişilerin evlerine bankalar ipotek karşılığı kredi verdiği için ipotekli konutların satışlarında nakit ödeme yapılarak mevcut ipoteğin kaldırılarak yapılabildiği gibi ikinci ipotek konularak da kredili olarak satışı mümkündür. Alıcı nakit ödeme yaparak konutların alımlarını yapabileceği gibi başka bir bankadan konut kredisi alarak ta konut alımı yapabilir. Alıcı konut alımını nakit ödeyerek yapacaksa kredi borcu devam ederken konutların nakit satışı söz konusu olur. Nakit ödeyerek konut alımı yapılacaksa bu noktada ipoteğin kaldırılması gerekiyor bunun içinde blokeli çek yöntemi kullanılarak konut alımları yapabiliyor.

Kredi borcu devam eden konutların nakit satışı nasıl olur?

Bankaların düşük faiz oranları ile kredi sunması konut satışlarını cazip hale getirdi. İkinci el konut alımlarında kişiler bankadan konut kredisi almak yerine nakit para ödeyerek ev sahibi olabilir. Nakit olarak alım yapılacaksa bu nokta da blokeli çek işlemi yapılarak alım işlemleri gerçekleştirilir. Konut üzerindeki mevcut ipoteğin kaldırılması ile bu işlem gerçekleştiriliyor. Bu işlemi kısaca anlatmak gerekirse;

  • Kredi borcu devam eden konutların satışlarında borç dışında kalan tutar bankaya yatırılıp blokeli çek alınıyor ve kredi devri yapılıyor.
  • Blokeli çek işlemi yapmak isteyenler öncelikle bankadaki borcun ana para ödemesi ve erken ödeme cezasının toplam tutarı hesaplatılıyor ve bu tutar öğrenildikten sonra kapama tutarı haricindeki gayrimenkulün satış tutarı alıcı tarafından bankaya yatırılıp karşılığında blokeli çek alınıyor.
  • İpotekli konut satışı işlemi Tapu dairesinde yapıldıktan sonra satıcıya blokeli çek veriliyor. Kısacası ipotekli ev satışı yapılırken bankadan alınan blokeli çek ile birlikte satışı yapılan evin bankaya yatırılan kalan tutarı satıcıya tahsil ediyor.
  • Daha önceden bankadan hesaplatılan kapama tutarı bankaya yatırılıp işlem üzerine ipoteğin kaldırılması için bankadan yazı alınması gerekiyor. İpoteğin kaldırılma yazısı alındıktan sonra ödemesi devam eden konut kredisinin tapu üzerindeki ipoteği kaldırılıyor ve satış işlemi son bu şekilde tamamlanmış oluyor.

Kredi ödemesi devam eden konutların satışı, nakit olarak (blokeli çek yöntemi) yapılabildiği gibi kredili olarak ta yapılabiliyor. Peki ipotekli evi kredi kullanarak satın alma yöntemi nasıl oluyor?

Kredisi devam eden evin kredili satışları nasıl olur?

Kredi borcu devam ederken (ipotekli evi) alıcı nakit ödeme yaparak satın alabileceği gibi, başka bankalardan konut kredisi çekerek mevcut ipoteği kaldırıp kendi adına konutu ipotek ettirerek de alım işlemini  gerçekleştirebilir. Konut satışlarında Tüik verilerine göre % 35 oranında konut kredisi çekilerek ev sahibi olmak daha cazip olduğundan kredili satışlar söz konusu olmaktadır.

Kredili olarak yapılacak olan konut kredisi devri işlemi için bankalar arasında yazışmanın yapılması sağlanıyor. Bankalar arasında kredi devir işlemleri yapılarak satış işlemleri gerçekleştiriliyor. Kredili satın alma süreci ise şu şekilde ilerliyor.

  • Öncelikle kredi borcu devam eden konutların kredili olarak satış işlemleri için alıcının bankaya konut kredisi başvurusunda bulunması ve başvurusunun olumlu cevaplanması gerekiyor.
  • Alıcı tarafından kredi başvurusunun banka tarafından onaylanması gerekiyor. Onaylanması durumunda satışa konu olan konuta banka tarafından eksper gönderiliyor ve konutun banka tarafından değeri hesaplanıyor. Eksper raporunda konutun kredili olarak satışının yapıldığına dair konutun hangi bankadan kredisi devam ediyorsa o banka tarafından ipotekli durumunda olduğu ayrı olarak belirtilmesi gerekiyor.
  • Alıcının konut alımı için başvuruda bulunduğu banka şubesi borçlu olunan banka şubesinden kredi borcunun kapatılması durumunda ipoteğin kaldırılmasını talep eder ve ipotek kaldırma yazısı ister. İlgili yazıda kredinin o dönem için kapama tutarının ne kadar olduğunu da talep eder. Alıcının konut kredisi kullanacağı bankaya ipotek kaldırma ve toplam erken kapama tutarı yazısı iletildikten sonra tapu dairesinde satış işlemleri başlatılmış olur. Alıcının konut kredisini kullandığı banka satışı yapılacak konutun tapusunun üzerine ikinci derece ipotek koyar. Tapu dairesinde satış işlemlerinin tamamlanması halinde alıcıya verilen satış belgeleri bankaya iletilir ve bankadan yeni konut kredisi açılışı yapılır.
  • Konut kredisi çekerek konut alımı yapan alıcı adına açılan yeni konut kredisinin tamamı mevcut kredi borçlusu olan satıcının ödemesi devam eden bankaya borç tutarı kadar gönderilmek suretiyle satıcının konut kredisi borcu kapatılır. Kalan tutar ise alıcının kredi kullanan kişinin hesabına aktarılır.
  • Mevcut borcun kredili olarak satışının yapılması ile kapatılması halinde ipotek kaldırma yazısı şubeden alınır ve tapuya verilir. Kredisi devam eden borçlunun konutunun satış işlemi tamamlandığından kullanılan kredinin ipoteği kalkmış olur.  Bu şekilde  yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği, birinci derece ipotek yerine geçerek işlem tamamlanır.

Banka Kredili Evin Tapu Devri

Kredi borcu devam eden evin tapu devri nakit alım ya da kredili alım hangi yöntemle satın alınacağına karar verildikten sonra Tapu dairesinde yapılır.

İpotekli ev satışında tapuda satış için Satıcıdan bazı evraklar talep edilmektedir. Bu belgeler ise aşağıdaki gibidir:

  • Tapu belgesi aslı ve fotokopisi,
  • 1 adet fotoğraf,
  • Kimlik belgesinin veya pasaportun aslı ve bir adet fotokopisi,
  • Belediyeden alınacak Rayiç Bedeli Belgesi
  • Tapu devir işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname BUNLAR SATICIDAN İSTENEN BELGELERDİR.

 Alıcıdan istenen belgeler ise;

  • 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Kimlik belgesinin veya pasaportun aslı ve bir adet fotokopisi,
  • Tapu devir işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname

Konut Kredisinin İpoteğini İhtiyaç Kredisi Çekerek Kaldırma

Konut kredisini Bireysel krediye dönüştürerek borcun kapatılarak evin satışı yapılabilir. Mevcut konut kredisini bireysel tüketici kredisine dönüştürerek de ev üzerinde ki ipoteğin kaldırılması mümkündür.  Konut kredisi ödemesini İhtiyaç kredisine dönüştürmek için banka ile görüşmeniz gereklidir. İhtiyaç kredisi kullanarak ev üzerindeki ipoteğin kaldırarak evi satışa çıkarabilirsiniz. Bu şekilde ipoteği kalkan evinizi satışa çıkarmanız mümkün olacaktır.

Sizde bu yöntemleri kullanarak kredili evin satışlarını yapabilir ayrıca cazip faiz oranları ile sunulan konut kredilerine başvuruda bulunarak yeni bir ev satın alabilirsiniz.


Hakkında Seda Editör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir