Kaç Puanla Hangi Liseye Gidilir? (Güncel Hesaplama)

Kaç Puanla Hangi Liseye Gidilir? 2022 Hesaplama
Kaç Puanla Hangi Liseye Gidilir? 2022 Hesaplama

Liseye geçiş sınavlarının açıklanması ile birlikte kaç puan ile hangi liseye gidilir, tercihler nasıl yapılmalı, tercih edilen lisede yedekte olunca ne kadar beklenmesi gerekiyor, Merkezi Sınav puanı ile tercih ve liseye başvuru yaparken genel başvuru şartlarının neler olduğunu araştırdık.

LGS sınavına göre lise seçme işlemleri için tıklayınız.

Lise Giriş Sınavı ile öğrenci alacak okul sayısı bin 373, bu okulların kontenjanları da 126 bin 510 olarak açıklanmıştır.

lgs optik

Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Genel Başvuru Şartları

  • Başvuru yaptığınız okulun kabul şartlarına haiz olmanız gerekmektedir.
  • Merkezi sınav puanınızın olması, sınavla öğrenci alan okullara tercih yapabilmeniz için gereken temel şarttır.
  • Mezun durumda olmanız gerekmektedir.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih yaparken göz önünde bulundurmanız gerekenler var. Dikkat !

  • Öncelikle tercih yaparken ilk günlerde hemen oldu bittiye getirmeyin. İyi bir lise ile iyi bir üniversite doğru orantı sisteminde ilerler. Bu nedenle ilgi ve yetenek alanlarınıza göre tercihte bulunun. İlk amacınız yerleşme kaygısı olmasın. Yani bu tercihleri yaparken ilerisini de planlayarak yapın.
  • Karar vermekte acele etmeyin. Okulları inceleyin, üniversiteye yerleştirdiği öğrenci sayısına bakın. Tercihlerinizi okullarda yapmanız öğretmenlerle fikir alışverişi yapmanızı sağlar. Ya da bu konuda bilgisine güvendiğiniz bir yakınınız varsa tercihlerinizi birlikte yapın.
  • Tercihleri internetten dahi yapsanız okul müdürlüklerine onaylatmak zorundasınız. Çünkü tercih onaylarını okullar yapacak.
  • Üç kategoride tercih yapılacağını unutmayın. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci sınava girmiş olsa dahi tercihlerini yaparken mahalli sistemi de göz önünde bulundurmalarını istiyor. Mahalli yerleştirme yapılmadığı taktirde sınavla öğrenci alan okulların listelerine ulaşmak mümkün olmayacak. Bu nedenle yerel yerleştirme listesini doldurmak bir zorunluluk oluyor.
  • Mahalli yerleştirme esasına göre tercihler belirlenirken size 3 okul türü sunulacak. Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 3 tür okul listelenecek ve bu okullar arasından tercih yapmanız istenecek. Örneğin çocuğunuzun Anadolu Lisesine gitmesine istiyorsunuz. Yeni sisteme göre 3 okul tercihinizi Anadolu Lisesi yapabileceksiniz. 5 tercihten kalan iki tercih ise diğer okul türlerinden yapılacak.
  • 5 tercihin mahalli sistem esasına göre yapılacağını söyledik. Bu tercihler tamamlandıktan sonra 2. aşamaya geçiliyor. 2. aşamada ise il, ilçe ya da okul türü ayırt edilmeksizin 5 tercih yapılmanız isteniyor. 3. aşama ise pansiyonlu okullar için yapılacaktır.
  • Sınava girmeyen öğrenciler yalnızca 1. aşamada tercih yapacak. Merkezi sınavla tercih yapılacak olan 2. aşama penceresi aktif olmayacak. 3. aşama tercih listesini doldurmak ise zorunlu değil.
tercih işlemleri

Tercihler e- okul üzerinden yapılabiliyor.

Kısaca özetleyecek olursak;

  • Birinci aşamada adres sistemine dayalı tercihler yapılacak. 2.aşamaya geçebilmek için bu listeyi doldurmak şart.
  • İkinci aşama merkezi sınav sistemi ve puan türlerine göre yapılacak tercihlerdir. Sınava girenler bu listeyi dolduracak.
  • Üçüncü aşama ise pansiyonlu liselere yapılacak olan tercihlerdir. Pansiyonlu bir okula gitmek istemiyorsanız listeyi doldurmanız zorunlu değil.

Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ise açıklanması bekleniyor.

Tercih yapmayanlar ve tercih yaptıkları halde yerleşemeyen öğrenciler ise açık öğretim liselerine yönlendirilecek.

Merkezi Sınav Puanı İle Tercih

Merkezi Sınav puanı üzerinden tercih yapacak olanlar için liste açıklandı. Bu sisteme göre tercih yapanlar arasından yapılacak olan yerleştirmede esas alınacak bazı kriterler var. Bu  kriterler;

  • Puan üstünlüğü durumunda puanı yüksek olan yerleştirilecek,
  • Puan eşitliği durumunda Orta Okul Başarı Puanı,
  • Puan sonrasında doğum tarihi (Yaşı küçük olana öncelik tanınacak.)
  • 3 yılın yıl sonu başarı puanı,
  • Devamsızlık,
  • Tercih sırası dikkate alınarak yerleştirme yapılacaktır.

Merkezi sınav puanı dikkate alınarak yapacağınız nitelikli okul tercihlerinizde mahalli yerleştirme sistemi ve pansiyonlu tercih listesi dikkate alınmayacaktır.

lgs1

Lise Giriş Sınavı tercih işlemleri

Mahalli Esasa Göre Tercih

Mahalli yerleştirme sisteminde de dikkat edilecek bazı hususlar var;

  • İkamet adresi,
  • Devamsızlık sayısı,
  • Tercih sırasındaki öncelik durumu,
  • Okuldaki başarı puanı,
  • Yaş dikkate alınacaktır.

Okullara Yerleştirme İşlemleri

Geçen yıl itibari ile mezun durumda olan öğrenciler tercihlerine göre puan üstünlüğü esasına göre okullara yerleştirilecek. Adrese dayalı sistemde ise kayıt alanı esas alınacak. Yerleştirmeler yukarıda belirttiğimiz üstünlüklere göre yapılacak. Sonuçlar ilan ederek takip eden günlerde kayıt işlemleri başlayacaktır. Yerleşemeyen öğrenciler ise liselerin kontenjan durumları dikkate alınarak komisyon tarafından yerleştirilerek açıkta bırakılmayacak. SMS yolu ile bilgilendirilmek isteyen veliler ile de iletişim kurulacak.

Okul başarı puanı ölçütleri;

  • Ortaokul Başarı Puanı 80,00- 100,
  • Ortaokul Başarı Puanı 60,00- 79,99,
  • Ortaokul Başarı Puanı 60,00’ın altında olmak üzere 3 kategoride değerlendirilecek.

LGS tercihi yapmak için başvuru formunu bu linke tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

E- okul üzerinden tercih listelerine ulaşabilirsiniz. Bu pencereden okulları listelenebilirsiniz. Tercihler okul isimlerinin yanlarında yazan kodlarla yapılacak.

ankara

Ankara Anadolu Liseleri

Sınav puanı dikkate alınarak yapacağınız tercihte il ya da ilçe sınırlaması bulunmamaktadır. Örneğin tabloda Ankara ilindeki Anadolu liselerinin bir kısmı gösterilmektedir. Tercih Kodları dikkate alınarak tercih yapılacaktır. Kontenjanlar da listede yer almaktadır. Puan durumunuza göre yerleştirme esas alınacaktır.

Örneğin; Ankara Altındağ Anadolu Lisesi’ nin 461.7621 taban puanı bulunmaktadır. Sizde 462 puan aldığınız ve bu liseyi tercih ettiğiniz taktirde sizden düşük puanlı olanlara göre şansınız daha yüksek olacaktır. Şayet başvuruda bulunan diğer bir öğrencinin de puan durumu sizle aynıysa bu sefer Okul Başarı Puanınız dikkate alınacaktır. Sonrasında doğum tarihi, 8. sınıftan itibaren başarı puanları, devamsızlık ve tercih listesindeki sayı önemli olacaktır. Eğer puanınızın aynı olduğu birinden daha az devamsızlığınız varsa ve başarı puanınız da yüksekse sizin yerleşme ihtimaliniz de daha yüksek olacaktır.

Tercihlerinizi okullarınıza giderek yapmanız tercihimizdir. Çünkü zaten son onay işlemi de okulda yapılacaktır. Yukarıda sıraladığımız maddeleri dikkate alarak tercihlerinizi yapın. Öncelikle mahalli sistem tercihlerinizi yapmanız gerektiğini unutmayın.

Eğitim öğretim hayatınızda başarılar dileriz.

Sende Yaz