Hayvancılık Destekleri Nelerdir? Nereye Başvurulur?

Hayvancılık Destekleri Nelerdir? Nereye Başvurulur?
Hayvancılık Destekleri Nelerdir? Nereye Başvurulur?

Çiftçilere Destekleme Müjdesi!

Devlet, Küçük Aile İşletmelerine Yeni Yılda Beş Baş Damızlık Düve Hibesi Verecek…

Hükumet yeni yılda, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara özel yeni bir destek paketi hazırlıyor. Bu destek paketine göre, daha önce yapılmamış, değişik bir uygulama yapılması planlanıyor. Hazırlanan destek paketlerinin, en can alıcı olanı, Hayvancılık ve Tarım ile uğraşan Küçük Aile İşletmelerine Devlet Desteği verilmesi düşünülüyor.

Net olmamakla birlikte yapılan açıklamaya göre, Hükumet yeni yılda, Küçük Aile İşletmelerine toplam 1,3 Milyar TL civarında destek sağlayacak. Ayrıca, hazırlanan plana göre, geçen yıl besicilik ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlara verilen destek miktarı artırıldı ve toplamda 20 bin TL civarında Küçük Aile İşletmesine destek sağlandı.

Şu anda, bu projenin henüz hazırlık aşamasında olduğu, Tarım ve Orman Bakanının, Bakanlar Kurulu onayına sunacağını, eğer Bakanlar Kurulu tarafından onanırsa, hayata geçirileceğini bildirdi.

Vatandaşa Verilecek Olan Tarım ve Hayvancılık Destekleri

Önümüzde ki yıl, yurt dışından yapılan canlı hayvan ve et ithalatına ara verilmeden devam edilmesi, bunun yanında, yerli üretimi artırılmak için gerekli yapılandırılmaların çoğaltılması planlanıyor.

Bu yapılandırılmaların içinde; Küçük Aile İşletmelerine, Devlet tarafından destekleme ödemesi yapılması ve yerli hayvandan üretilen etler için hayvan başına 250 TL ödeme yapılması düşünülüyor. %10 seviyesinde olan, koyun ve keçi yetiştiriciliğinin, %20 seviyesine çıkartılması amaçlanıyor.

Rakamlar bu seviyelere yükseltildiğinde, küçükbaş hayvanların erken kesilmesini önüne geçilecek ve kuzu ve oğlaklara da destekleme yapılmıştır. Desteklemeden sonra, küçükbaş hayvancılığın rahatlaması amaçlanıyor.

Aynı zamanda Küçük Aile İşletmelerini sözleşmeli olarak hayvan yetiştiriciliğine dâhil edilmesi, böylece Küçük Aile İşletmelerine, canlı hayvan alımı ve hayvan yem giderlerine finansman sağlanması planlanıyor.

Küçük Aile İşletme Desteği Türkiye’nin Tüm İllerinde Uygulanacak

Ülkemizde Küçük Aile İşletmeleri, Tarım ve Hayvancılık sektörünün en büyük paydasına sahip. Birçok Küçük Aile İşletmesi, geçimini Tarım ve Hayvancılık yaparak idame ettiriyor. Türkiye’de elli koyun, birkaç inek besleyerek geçimini sağlayan Küçük Aile İşletmelerine bu paketle birlikte destek verilecek ve bu ailelerin bir işletme standardın da çalışması sağlanacak. Böylece, bu aileler küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörüyle bir işletme olup, kendi idaresinde çalışabilecek.

Yapılan planlamaya göre, Ziraat Bankası, hayvancılık işi yapan küçük ailelere düşük faizli kredi imkânı tanıyacak. Ziraat Bankasının verdiği Hayvancılık kredileri için yeni yılda farklı bir uygulama yapılacak. Bu planlama ile birlikte, hayvancılık kredisi için başvuru yapan Küçük Aile işletmeleri daha kolay bir şekilde kredi imkanından faydalanabilecek.

Şu anda, besilik erkek danalar Türkiye Et ve Süt Kurumundan, temin ediliyor, ancak önümüzde ki yıl farklı bir uygulama ile, damızlık gebe düve almak isteyen ailelere bu imkanı TİGEM sağlayacak.

Tüm bu uygulamaların sonunda, 3 yıl içerisinde, tüm Küçük Aile İşletmelerinin en az on beş adet büyükbaş hayvanı olacak. Ayrıca, hayvanları için yem satın alan, Küçük Ailelere de yem desteği, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanacak. Yemler Ailelere, sıfır faizle peşin fiyatına taksit yapılarak satılacak. Planlamaya göre, bu uygulama üç yıl boyunca sürecek, bu uygulamadan, yirmi bin Küçük Aile İşletmesi faydalanacak.

Küçükbaş hayvancılık desteklemeleri

Küçükbaş hayvancılık desteklemeleri veriliyor.

Küçük Aile İşletmelerine Yeni Yılda Beş Adet Baş Damızlık Düve Verilecek

Tarım ve Orman Bakanının hazırladığı bu proje çok yakın bir zamanda Bakanlar Kuruluna sunulacak. Proje için ayrılması planlanan bütçe için, 1,3 Milyar TL civarında kaynağa ihtiyaç var, Eğer Finans Kaynağı bulunursa;

  • Geçtiğimiz yıllarda 20.000 Küçük Aile İşletmesine beşer damızlık gebe düve verilmiştir.
  • İlk yıl, beş ana inek ve iki baş dişi ve erkek buzağı danadan dokuz başlık olmak üzere sürü oluşturulacak.
  • Yılın sonunda ise destekleme yapılan bütün Küçük Aile İşletmelerin de ortalama iki baş düve, yedi baş anaç inek, üç baş dişi ve üç baş erkek dana olacak ve bu rakam totalde on beş başlık sürüye ulaşacak.
  • Ülkemize ithal edilecek olan verimli olarak tabir edilen, kombine damızlık gebe düvelerin 13.000 TL olması bekleniyor. Bu şekilde hesaplanacak olursa;

Her Küçük Aile İşletmesine beş adet gebe güve verilirse;

5 X 13.000 TL= 65,000 TL

Yani; Her Küçük Aile İşletmesi için toplamda, 65,000 TL bütçe gerekiyor. Eğer, bütün aile işletmelerine 65,000 TL ayrılırsa, toplam proje için 1,3 Milyar TL tutarında Finans kaynağı ayrılması gerekiyor.

Verilecek hayvanlar hamile düve oldukları için,  doğum yapıncaya dek, kesif yem ile beslenmeleri gerekiyor. Devlet, bu projede Küçük Aile İşletmelerine kesif yem konusunda da destek vermeyi düşünüyor ve konuyla ilgili şu şekilde bir hesap planı çıkarıyor.

Hesaplamaya göre; Gebe bir hayvanın günlük 7 TL’lik yem tükettiği düşünülürse, 5 hayvan günlük 35 TL yem yemektedir. Gebe hayvanın beslenme süresinin 5 ay olduğu düşünülürse;

35 TL X 150= 5.250.00 TL

Bu hesaplamaya göre bütün Küçük Aile İşletmeleri 5.250.00 TL finansman gerekiyor. Bu durumda 20 bin aileye destekleme verildiğinde sağlanması gereken finansman toplamı;

5,250.00 TL X 20,000= 105.000.000.00 TL’dir

Bu Projeye Katılmak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Yeni yılda yapılacak uygulama ile beş adet gebe düve desteğinden faydalanmak isteyen Küçük Aile İşletmeleri için aranan ilk şart; Ellerinde bulunan hayvanların kaba yem ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayabiliyor olması gerekiyor.  Ailelere kendi hayvanları için ayrıca bir destek verilmeyecek.

Ailelere verilecek hayvanlar TÜRKVET sisteminde kayıtlı hayvanlardan verilecek. Planlamaya göre, üç yıl sonunda, on beş büyük baş hayvan kapasitesine ulaşılması planlandığından, destekleme verilecek Ailenin,  bu hayvanları barındırmaya yetecek ahır ve ağıla sahip olması gerekecek.

Büyükbaş Besi Hayvanlarına Yapılan 250 TL Destekleme Yeni Yılda Yeniden Yapılandırılacak.

Büyükbaş besi hayvanlarına yapılan destekleme ödemesi geçtiğimiz yıl kaldırılmıştı. Bu destekleme önümüzde ki yıl bazı değişikliklerle yeniden verilecek. Yapılacak uygulama ki değişiklikler şunlar olacak.

50 adet büyükbaş hayvana sahip ve yerli cins besi hayvanlarından üretilmiş, olan ağırlığı 220 kilogram ve üzerinde olan karkas et veren erkek hayvan başına toplamda 250,00 TL besi hayvanı desteklemesi verileceği kesin olmamakla beraber, gelen haberler arasında yer alıyor.

Bu planlamaya uygun, Türkiye’de buna uyan 800,000 adet yerli ırk büyükbaş hayvan bulunduğu hesaplandığında finansman olarak 200 milyon bütçe açılması öngörülüyor

Küçükbaş hayvan destekleri

Küçükbaş hayvan desteklerinden yararlanabilirsiniz.

Finans Kaynağı Sağlandığında, Şu Durumların Gerçekleşmesi Düşünülüyor

  • Türkiye’de sisteme kaydı olmayan bütün besi hayvanlarının sisteme kaydedilecek ve buda Milli Ekonomi yararına olacak.
  • Az hayvanı olan ve Besi Hayvancılığı ile geçimini sağlayan aileler desteklemiş olacak.
  • Erken kesilen ve daha 220 kg olmamış olan besi hayvanları erken kesilmeyecek.
  • Yerli hayvan üreticileri, ithalat hayvanların yarattığı baskıya karşı koruma altına alınacak.

2017 yılında kaldırılan Büyükbaş Besi Hayvancılığı Desteklemesinin olmamasına bağlı olarak kayıt dışı kesimlere başlanmıştı ve bu durum ekonomiyi kötü etkiliyordu. Bu Destekleme hayvan başı 250,00 TL şekilde yeniden yürürlüğe girdiğinde;

  • 800,000 büyükbaş besi hayvanına Devlet Destekleme ödemesi yapacak.
  • Kayıt dışı besiciliğin ve kayıt dışı kesimlerin önüne geçileceğinden yılda 88 bin ton karkas et kayıt altına alınacak.
  • Karkas etin kilogramı 25 TL’den hesaplanırsa, yılda ortaya çıkan rakam,2 milyar 200 milyon lira olacak. Bu hesaplama üzerinden gidildiğinde, yılda, 44 milyon lira gelir vergisi, 176 milyon lira KDV ile toplamda 220 milyon lira gelir vergisi Devlet’in kasasına aktarılacak.
  • Geçen yıllarda, 190 KG ’de kesilen besi hayvanları verilecek destekleme ile birlikte 220 KG ’ye olacak, böylelikle, et artışı hayvan başına 30 KG artmış olacak. Bu bağlamda, 800.000 büyükbaş besi hayvanı üzerinden hesaplandığında yılda;

 800,000 X 30 KG = 24.000 TON Fazla Et Üretimi Olacak.

  • Türkiye’de yılda, 24,000 TON Et üretimi, totalde 70,000 adet büyükbaş hayvana denk gelecek. Böylece, üretim, yerli üreticiden olduğundan, 70,000 büyükbaş besi hayvanı yurt dışından ithal edilmeyecek.

Hayvancılık Sektörüne Verilmesi Planlanan Diğer Destekler Nelerdir?

  • Geçen yıl otuz vilayete, et üretimi için % 30 hibe verilmiştir. Buzağı başına verilen desteklemelere 200 TL ve 750 TL arasından ilave yapılmıştır.
  • Türkiye’de bazı bölgelerde damızlık hayvan üretim merkezleri kurulacak.
  • Kırk ilde, koç ve teke üretimi merkezi yapılacak.
  • Kırk ilde, damızlık düve üretim merkezi yapılacak.
  • On dört ilde, manda üretim merkezi yapılacak.
  • Ahır ve ağıl inşası yapıp, çeşitli tarımsal faaliyetlerde kullanılan malzemelerin alımı ve canlı hayvan almak isteyen vatandaşlara % 50 oranla geri ödemesiz hibe verilecek.
  • Önümüzde ki yıl, tekrar hayata geçecek olan, Genç Çiftçi Hibe Projeleri için ayrılan rakamın %80 oranı hayvancılık sektörüne aktarılacak.
  • Koyun ve keçi yetiştiriciliği ile uğraşan çobanların, sigorta primleri bir yıl boyunca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Geçtiğimiz yıllarda verilen Genç Çiftçi Projesi desteği kapsamında verilen 30 bin TL hibe verilmeye devam etmeyecektir. Destekten yararlanmak isteyenlerin bu tarihe kadar başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sende Yaz