Eşi Vefat Eden Kadın Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

Eşi Vefat Eden Kadın Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?
Eşi Vefat Eden Kadın Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

Devlet tarafından düzenlenen kanunlara göre devletten emekli olan bir vatandaş öldüğü zaman eşi veya kız çocukları emekli maaşını almak için talepte bulunabilmektedir. Eşi vefat eden kadınlara maaşın belli bir kısmı bağlanmaktadır. Maaşın bağlanması için gerekli belgelerle ve dilekçe ile ilgili kuruma giderek başvuru yapabilirsiniz. Emekli maaşı alan kişinin ölmesi durumunda hemen bildirilmeli ve talepte bulunulmalıdır. Daha sonra başvuru yapabilmek için birkaç işlem daha fazla yapılmaktadır.

Ölüm aylığı kime bağlanacaksa o kişi tarafından dilekçe yazılmalıdır. Yetkililer size bu konuda bilgi verecekler nasıl yazacağınız hakkında yönlendirmeler yapacaklar. Ölümden bir kaç zaman sonra başvuru yapacaksanız il sosyal güvenlik kurumuna gitmeniz gerekmektedir.

Ölen Kişinin Emekli Maaşı Eşine Nasıl Bağlanır?

Emekli maaşı alan kişinin emekli maaşının mirasçıları kişi öldükten hemen sonra bu talepte bulunmazsa da cenaze işlemleri ve yas dönemi geçtikten sonra gerekli bazı kurumlara ve belediyelere giderek bazı evraklarla beraber birkaç işlem yapması gerekmektedir. Öncelikli olarak yakınlarının eşinin veya kız çocuklarının gerekli olan kuruma yani Sosyal Güvenlik Kurumuna evrakları ile birlikte giderek eşinin veya babasının emekli maaşını almak istemesini bildirmek üzere bir dilekçe vermesi gerekmektedir. Bu dilekçe teslimi anında varislerin yanlarında mutlak surette olması gereken belgeler vardır.

dul maaşı

Bu aylıktan faydalanabilmek için belli şartları sağlamak gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ölüm aylığı kime bağlanacaksa bağlanacak kişiyi belirten bir dilekçe hazırlanması gerekiyor.

  • T.C. kimlik numarası ve ikametgah adresi beyan eden bir evrak
  • Veraset ilanının aslı ya da noter tarafından onaylanmış kopyası
  • Hastane tarafından tarafınıza verilen ölüm belgesi
  • Nüfus Müdürlüğü tarafından verilecek e-devlet tarafından sağlanan nüfus kayıt örneği
  • Nüfus kayıt örneğinin doldurulmasını sağlayacak kimlik araştırma belgesi
  • Son 6 ay içinde çekilmiş olan güncel vesikalık fotoğraf
ölüm-aylığı

Eşinizin vefat etmesi durumunda şayet evlenmezseniz dul maaşından faydalanabilirsiniz.

Ölüm Aylığından Kimler Faydalanabilir?

Dul maaşı olarak da ifade edilen ölüm aylığı, ölen sigortalının eşine verilmektedir. Burada ölen kişinin kadın ya da erkek olması fark etmiyor. Çok bilinmemesine rağmen eşi ölen bir erkek de evlenmediği sürece ölüm aylığı alabilir. Dul aylığı ile yetim aylığı arasında bazı farklar bulunuyor. Dul eş çalışsa da emekli olsa da eşinin maaşını alabiliyor. Ancak yetimler için önemli olan şart herhangi bir gelire sahip olmamasıdır. Dolayısıyla siz de Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak eşinizden dolayı ölüm aylığı bağlanmasını talep edebilirsiniz. Çalışıyor olmanız ya da daha sonra emekli olup emekli aylığı almanız buna engel değil. Bir gelirinizin olması, sadece alacağınız ölüm aylığı oranını yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürecektir. Eşinizden alacağınız ölüm aylığını durduracak tek olay sizin evlenmeniz olacaktır. Yeniden evlenmeniz halinde maaşınız kesilecektir. Zaten böyle bir durum olduğunda mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim de bulunmanız gerekir. Şayet bu durumu bildirmez ve maaşı almaya devam ederseniz, tespiti halinde sizden faiziyle geri alınır ve hakkınızda adli para cezası ve hapis cezası uygulanır.

Öncelikle belirtelim doğum borçlanmaları askerlik borçlanmasında olduğu gibi sigorta başlangıcını geriye çekmiyor. Ancak size prim kazandırıyor ki her bir çocuk için 2 yıl avantajınız oluyor. Eğer yaşınız tamam ve priminiz eksikse, bir çocuk için 2 yıl borçlanıp bu kadar süre çalışmaktan ya da emekliliği beklemekten kurtuluyorsunuz. Sizin de iki çocuk için 1.440 gün yani 4 yıl kazanma şansınız var. Tabii priminiz ne kadar eksik ise o kadar borçlanma yapmalısınız. Boşuna para ödemeyin. Eğer yaşınız da dolmuşsa 4 yıl erken emekli olma şansınız olacak. Sigorta ve yaş bilgilerinizi de gönderirseniz, sizin için hesap yapabiliriz. Doğum borçlanması için SGK’ya müracaat edebilirsiniz. Borçlanma miktarları brüt asgari ücretin yüzde 32′si kadar oluyor.

Maaştan Yararlanmak İçin Gereken Şartlar

Devletten emekli maaşı alan bir kişinin  en az 1800 günlük , malul, yaşlılık veya ölüm sigorta primlerini tam olarak tamamlamış olması gerekmektedir bu kriterleri yerine getirmediği taktirde yakınları eşi veya çocuklarının maaşından faydalanabilmeleri oldukça zor olacaktır. Maaş alan kişinin en az 5 sene sigortalı olması gerekiyor ki yakınları kişinin vefatından sonra emekli maaşından faydalanabilsin. 5 sene sigortalı olması demek toplam 900 gün vefat eden kişinin sigorta primlerini tam ve eksiksiz bir şekilde yatırmış olması demektir. Eğer bu şartlara uygunsa vefat eden kişinin ailesine, çocuklarına veya eşine emekli maaşı bağlanabilmektedir. Eğer bu şartlara uygun değilse vefat eden kişinin emekli maaşından yakınları dahil hiç kimse faydalanamayacaktır.

 Boşanan kadına dul maaşı ve devlet yardımları hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

Maaştan Yararlanabilme Oranları

Maaştan yararlanabilmek için gereken şartların yanı sıra belli oranlar da bulunmaktadır. Bu oranlar sayesinde aylık almaya hak kazanan eş ya da varsa çocuk durumunda paylar değişkenlik gösterebilmektedir. Çocuk sayısı da bu durumda etkendir. İşte maaştan yararlanmaya hak kazananlar için aylık oranları;

  • Vefat eden sigortalının şayet çocuğu yoksa, eşi de çalışmıyorsa %75 oranında maaş bağlanır.
  • Eş ile birlikte 1 çocuk hak sahibi ise eş %50, çocuk %25 oranında maaştan faydalanabiliyor.
  • Eş ile birlikte 2 çocuk hak sahibi ise %50 eşe, %25‘ er oranında da diğer çocuklara ödenir.
  • Eş ile birlikte 3 çocuk hak sahibi ise Eş %40, çocuklar ise %20‘ şer olmak üzere aylıktan faydalanır.
  • Anne ve baba ise şartlara haiz olmaları durumunda %25 oranında pay elde ederler.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımları

Eşi vefat eden kadınlara illerde valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunarak yardım alabilirler. Bu yardım miktarları 2023 yılı için aylık 250 TL tutarında iki aylık ise 500 TL tutarında olmaktadır. Eşinden boşanan kadın bu yardımdan faydalanamaz. Bu yardımda esas şart eşin vefat etmiş olmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumuna tabî olarak işe başlayanlar ne yazık ki bu yardımdan faydalanamamaktadır. Vakıf tarafından bu yardımın sağlanabilmesi için bazı şartlara haiz olmak gerekmektedir. En önemli şartlardan biri de hane içinde kişi başına düşen gelirdir. Kişi başına düşen gelir 484 TL’nin altında olmalıdır.

65 yaş aylığı alıyorsanız ne yazık ki bu maaştan faydalanmanız mümkün değildir. PTT şubelerinden ya da Sosyal Yardım Kartı ile ATM’ lerden paranızı çekebiliyorsunuz.

Vefat eden eşlerden alınacak olan emekli maaş hesaplamaları bu şekildedir.

Sende Yaz