Ziraat Bankası Destekleme Sorgulama 2023 Ödemeleri

Ziraat Bankası Destekleme Sorgulama 2022Ödemeleri
Ziraat Bankası Destekleme Sorgulama 2022 Ödemeleri

Devlet tarafından çiftçilere ve tarım ile uğraşanlara destek gelmeye devam ediyor. Bu desteklemeler nakit hibe kaynaklar olarak verilmektedir. Hibelerin yanı sıra tarımsal yatırımlar, tarımsal krediler, ihracat desteklemeleri gibi bir çok konuda destek sağlanmaya 2020 yılı itibari ile devam edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yapılacak olan desteklemelerin listesi yayınlandı ve bakanlıktan önemli açıklamalar geldi. Bakan, destek ödemelerine dair yaptığı açıklamada Ramazan ayından önce toplam olarak 8.5 milyar TL ödeme yaptıklarını belirtmişti. Ramazan başından beri 1.1 milyon TL’lik ödeme yapılmaya devam ettiğini açıkladı. Ramazan bayramına kadar ise süt ve besi hayvancılığı destekleri ile beraber 500 milyon TL daha ödeme yapacaklarını ifade etti. Toplam olarak nakit hibe miktarı 10.1 milyon olacak. Yani tarımsal destek ödemelerinin % 70′ lik kısmı ödenecek.

Bu ödemeler içinde:

  • Yağlı tohumlu bitkiler için verilecek destek 670 milyon TL
  • Hububat ve baklagil için 202 milyon TL
  • Mısır desteği 58 milyon TL
  • Yaş çay desteği 164 milyon TL
  • Fındık desteği 838 milyon TL
  • Çay budamak için yapılan destek 2,5 milyon TL olmak üzere toplam 1,9 milyar TL’lik hibe desteği verileceği duyurulmuştu.

Ödemeler 6 Nisan tarihinde başlamıştı. T.C. kimlik numaralarına göre ödeme gerçekleştirilecekti. Ocaktan beri üreticilere ödenen hibe miktarı 7,1 milyar TL olmuştu. 2020 yılı içinde üreticilere ve çiftçilere ödenmesi planlanan 14,5 milyar TL’ nin %49′ luk kısmı tamamlanmış olacak.

tarımsal-desteklemeler

Tarımsal Destekleme Ödemleri

Destekleme Yapılan Alanlar

Bakanlıkça yapılması kararlaştırılan desteleme ödemelerinin hangi alanlarda yapılacağı kararlaştırıldı. Bazılarının bölgesel bazılarının ise 81 il için geçerli olduğu bu ödemeler çiftçilerin ve üreticilerin kullanımına sunuldu. İşte o alanlar;

  • Buzağı ve malak desteği,
  • Çoban istihdamı desteği,
  • Anaç sığırları ve yeni doğan buzağıları olanlara,
  • Kombine ırklarla tohumlama yapanlara,
  • Koyun ve keçi desteği,
  • Süt ödemesi,
  • Adana, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Erzincan, İzmir ve Uşak illerinde süt için yapılacak analizler
  • İpek böceği desteklemesi,
  • Arıcılık,
  • Su ürünleri,
  • Balıkçı gemileri desteği,
  • Hayvan hastalığı tazminatları,
  • Hayvan başına yapılan ödemeler,
  • Aşı desteği,
  • Atık desteği,
  • Hayvan gen kaynakları (Koruma ve ıslah),
  • Çiğ sütün değerlendirilmesi,
  • Besilik erkek sığır desteği,
  • Biyolojik ve biyoteknik mücadele konularında destekleme ödemeleri kararlaştırılan konular arasındadır.

Birim fiyatlarını öğrenmek için tıklayınız.

hayvansal-desteklemeler

Hayvansal Destekleme Ödemeleri

Ziraat Bankası Destekleme Ödemeleri

2021 yılı itibari ile çiftçi ve üreticilere yapılacak destek ödemelerinin Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacağı duyurulmuştu. Yine yapılan açıklamaya göre destekleme ödemeleri T.C. kimlik numarasının son hanesi üzerinden yapılacaktı.

sorgulama-ziraat

Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak destekleme ödemeleri T.C. kimlik no esasına göre yapılacak.

Ziraat Bankası, Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile anlaşmalı olduğu destekleme ödemelerini artık Başakkart aracılığı ile yapıyor. Daha önce banka şubeleri aracılığı ile yapılan ödemeler artık hesaplara bağlanan bir kart ile yapılacak. TMO ve destekleme ödemelerinize ulaşmanız artık çok kolay olacak. Kredi kartı ve puan özelliği olan bu kart sayesinde kredi ihtiyaçlarınızı da rahatlıkla halledebileceksiniz. Eğer Ziraat Bankasında hesabınız yoksa ödemeniz yine kimlik numaranızın son hanesine göre yapılacaktır.

başakkart

Ziraat Bankasında hesabı olanların hizmetine sunulan Başakkart sayesinde destekleme ödemelerine ulaşmanız artık çok kolay.

Her yıl yapılan destekleme ödemeleri Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olanlara yapılmaktadır. Mazot, gübre, toprak analizi ve hayvancılık desteği ödemeleri T.C. Ziraat Bankası A.Ş aracılığı ile yapılıyor. Ödeme planı banka tarafından yapılıyor. Yaşanan yoğunluk sebebiyle de Banka şubeleri hafta sonları da açık oluyor. Tarihler bakanlığın internet sayfası üzerinden duyuruluyor.

Milli Tarım projesi kapsamında destekleme ödemelerinden faydalanan illerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Destekleme Ödemesi Fiyatları (Adet-TL)

Hayvancılık Destekleme ödemeleri:

3190 sayılı karar ile:

  • Buzağı, malak, manda desteği: Aşıları tamam olmak kaydı ile 4 ay ve üzeri buzağılar için 370 TL, malaklar için 150 TL, soy kütüğüne kayıtlı olmak koşulu ile buzağılara 500 TL, soy kütüğüne kayıtlı malaklara 400 TL, anaç mandalara 250 TL,  soy kütüğüne kayıtlı anaç mandalara 400 TL bakanlık tarafından belirlenen illerdeki buzağı ve malaklara 200 TL destek ödenir. Bakanlıkça belirlenen iller Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van ve Yozgat’tır.
  • Çiğ süt üretimini Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamındaki işletme tesislerine satanlara bakanlıkça belirlenen birim fiyatları üzerinden ödeme yapılır. Üretmiş olduğu sütü çiğ süte çevirerek Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne satanlar çiğ süt ödemelerinden yararlanır.
  • Bakanlıkça sunulacak çoban desteği için yapılacak destekleme ödemesi 200 tane ve üzeri küçükbaşa sahip işletmelere 5.000 TL ödeme yapılır.
  • İpekböceği yetiştiriciliğinde tohum sağlayan Koza-birlik tarafından kutu başı 70 TL, yaş koza olarak 50 TL ödeme yapılır.
  • Arı ve kovan işleri ile ilgilenenlere arılı kovan başına 10 TL, ana arıya 15 TL, damızlık ana arıya 80 TL destek sağlanır.
  • Düve alımında yapılacak destekler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen miktarın %30’u oranında destekleme yapılır. Bu uygulama 2020 yılında başlayıp 2 yıl süre ile gerçekleşecektir.
  • Büyükbaş hayvan atıkları için 1000 TL, küçükbaş hayvan atıkları ise 150 TL olarak ücretlendirilir.
  • Hayvan hastalıkları ile mücadele uygulamaları çerçevesinde büyükbaş hayvan aşısı 1,5 TL, küçükbaş hayvan aşısı 1 TL olarak ücretlendirilir. Kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntılardan kurtulmak amacı ile belli alanlarda mücadele yapılmaktadır. Biyoteknik müdahale desteği olarak 150, biyolojik destek olarak ise 400 TL ödeme yapılır.

Yukarıdaki çizelgede dönemsel olarak yapılacak hayvansal desteklemeler görülmektedir. Desteklemeler için belirlenen tarihlerde İllerinizde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Destekleme ödemelerinden faydalanabilmek için başvuru tarihlerini kaçırmamanız gerekmektedir.

Çoban desteği olan 5 bin TL. yi almak için 2021 yılı sonuna kadar İl Müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor. Çiğ süt desteklemesi her ay yapılabiliyor. Damızlık koyun desteklemelerinden faydalanmak istiyorsanız Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği birliğine müracaat ediniz.

Arı Yetiştiriciliği Birliği aracılığı ile verilen bu destekten başvuruda bulunarak bu destek ödemesinden faydalanabilirsiniz. Erkek sığır cinsi üzerinden adet başına yapılan 250 TL besi desteği için Kırmızı Et Üreticileri Birliğine başvurmak gerekiyor. Başvurular 2021 yılına kadar devam ediyor. Anaç manda ve malak için farklı dönemlerde başvuru imkanı bulunmaktadır. Malak başvuru tarihleri 2021 yılı da dahil olmak üzere Bakanlıkça açıklanmıştır.

Tarım Destekleri

Geçen yıl ekim dikim işleri yapılmış ve Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı yurt içi sertifikalı tohum kullanım ve yurt içi sertifikalı tohum, fidan, çilek fidesi kullanan çiftçilere verilen desteklerdir. Susam, aspir, kanola için 4 TL, çavdar, tritikale, yulaf için 6 TL, çeltik için 8 TL, arpa ve buğday için 8,5 TL, fiğ, korunya, yem bezelyesi için 20 TL, yer fıstığı için 15 TL, yonca için 30 TL, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi için 20 TL ve patates için 80 TL ödeme gerçekleştirilir. Yurt içi sertifikasına sahip fidan ve fide kullanımında her yıl için belirlenen miktarlarda ödeme yapılmaktadır.

meyve-fidanı

Sertifikalı meyve fidanları desteklemeleri yüksek ücretlerde yapılmaktadır.

Kullanım Desteği Standart Sertifikalı
Bodur ve yarı bodur meyve cinsleri 100 400
Çilek fidesi 400
Bağ ve nar dışındaki meyve fidanlarında 100 280

Yurt içi sertifikalı olarak tohum üretenlere, satışını yurt içinde gerçekleştirmek üzere olanlara, ÇKS’ ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere belirlenen miktarlarda yapılacak destekleme ödemeleri 2020 yılı itibari ile devam etmektedir.

Sizde destekleme ödemeleri yapılan iller, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yapılan hibeler ve destekleme ödemeleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yayınladığı listeye göz atabilirsiniz. İncelemek için tıklayınız.

Sende Yaz