Büyükbaş Hayvan Ahırı ve Sağımhane Nasıl Kurulur? (Güncel)

hayvan damı nasıl kurulur
hayvan damı nasıl kurulur

Daha önceki yazımızda Ruhsatlı Çiftlik Kurmak için gerekli iş ve işlemleri sizlerle paylaşmıştık. Ruhsat aşamasında aslında çok önemsenmeyen mimari ve statik projeler evrak üzerinde mükemmel bir mimariye ve hayvan refahına sahip olduğunu düşünüyoruz ancak iş uygulamaya geldiğinde aslında mimari ve statik olarak birçok hata, problem ve hayvan refahına uygun olmadığı ortaya çıkıyor. Bu problemleri gidermek içinde tadilat projeleri yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak buraya DİKKAT!!! Eğer çiftliğimizi bir hibe programı kapsamında yapıyorsak işte o zaman hibeye başvuruda vermiş olduğumuz o mükemmel olduğunu düşündüğümüz mimari ve statik projelerde değişiklik çok yapamıyoruz ve ahırımız bir inek hapishanesine dönüşüyor ve yaptığımız bu binaları daha sonra yıkmak ya da yerinde tadilat yapmak çok zordur. Artık uzun yıllar kullanacağımız bu tesisler hem bizler için hem de hayvanlarımız için çekilmez bir çile haline dönüyor.

ÇİFTLİĞİMİZİN MİMARİ ve STATİK PROJELERİ NASIL OLMALI? ÖNEMİ NEDİR!

Ahır Mimarisi Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle hayvanlarımız evi olan ahırları kendi evimiz ve kendi konforumuz gibi dizayn etmeyi bırakıp hayvan refahına uygun bir şekilde yapmalıyız. Bir inek günün yarısından fazlasını yatarak ve dinlenerek geçirir. Hayvanın yatması, dinlenmesi ve geviş getirmesi ise süt ve et anlamına gelir ki buda PARA kazanmamızı sağlar. Bu yüzden ahır yaparken mutlaka bu işten anlayan bir mimar arkadaşa çizdirmelisiniz. Hayatında hiç ahır gezmemiş bir mimara değil. Peki nasıl olmalı bu ahırlar ve nasıl sağlanır hayvan refahı. Aşağıda maddeler halinde sıralıyoruz.

I. Hayvanlarımız soğuktan daha çok sıcaklık stresi yaşarlar. Bu yüzden yapacağımız ahırı biraz yüksek çatılı yapmakta fayda vardır. Çünkü genellikle ahırlarımızın çatılarında trapez saç kullanıldığından sıcaklığı aşağına çok iletmekte. Buda hayvanlarımızın ahır içerisinde sıcaklık stresi yaşamasına neden olur. Bu yüzden ahırın yan tarafı 4 m olmalıdır. Mahya yüksekliği ise en az 6,5 m olmalıdır (bu yükseklik ahırımızın genişliğine göre artabilir). Ayrıca çatıda mutlaka fener boşluğu bırakılmalı ve fener yüksekliği en az 1 metre olmalıdır. Fener açıklığından kar yada yağmur girmemesi için ise de en az 1 metre saçak çıkıntısı bırakılırsa uygun olur. Ayrıca sıcak bölgelerde ahırın her tarafı açık olmalıdır. Soğuk bölgelerde ise ahırın en az yerden 2 metre yüksekliğinde açılır kapanır perde yapılması uygundur. Biz duvara karşıyız.

  • II. Yem yolu 4-4,6 m arasında olmalı. Ayrıca yem yolunun zemini düz olmalıdır. İşçilikten kaçmak için yemlerin döküldüğü yerler çukur yapılmalıdır.
  • III. Yataklar belki de ahırda en önemli yerlerdir. Rahat bir yatak bize çok para kazandırır. Eğer durak yatakları var ise 2,4 m uzunluğunda 1,2 m genişliğinde olmalı. Zemin mutlaka yumuşak bir yatak maddesi serilmelidir (kauçuk yatak, talaş yada kum kompost).
  • IV. Sıyırıcı sistemleri gübre yönetimi için çok önemli. İşçi ile yada kendiniz her gün gübre çekmek istemiyorsanız mutlaka ahırınıza sıyırıcı sistemi yaptırın.
  • V. Yetiştin bir hayvan yaz aylarında ortalama 80-100 lt yakın su içebilir. Su hem et hem de sütün oluşması için gereklidir. Bu yüzden tüm hayvanların rahat su içmeleri sağlanmalıdır.
  • VI. Ayrıca ahırımızın içinde hayvan kaşıyıcıları, havalandırma fanları gibi makine ekipmanları koymamızda faydaları vardır.
  • VII. Diğer ayrıntılı bilgileri arkadaşlar videolu anlatımlarla paylaşacağız.

Gübre Çukuru Mimarisi Nasıldır?

Gübreyi yönetebilen çiftliği yönetir diye bir laf vardır. Bu çok doğru sözdür. Gübre çukuru yapılırken çiftliğimizin ilerideki kapasitesi de hesaplanarak yeterli büyüklükte yapılmalıdır. Mutlaka gübre çukurunun içerisine perde duvar yapılmalı. Eğer separatör kullanılacak ise sıvı katı gübre için havuz yapılmalıdır.

Sağımhane Mimarisi Nasıl Yapılır?

modern bir tesisin modern bir sağımhanesi olmalıdır. Çiftlikte işçilerimizin en çok zaman ve efor sarf ettiği yerdir sağımhaneler. Sağımhaneleri dizayn ederken en önemli husus hayvan sayına göre paralel hızlı çıkış yada balık kılçığı sistemimi yapılmalıdır sorusudur. Eğer sağmal hayvan sayınız 100 adet ise balık kılçığı uygundur ancak bu rakamlar 200-250 sayısını bulacak ise paralel çıkışlı sistemleri tercih etmeliyiz. Peki nelere dikkat etmeliyiz?

  • I. Sağım çukurunu eğer çiftliğinizi ileride büyütmek gibi bir planının var ise çukuru büyük yapmanızda fayda vardır. Çukuru büyük yapıp fazla kum ile doldura bilir yada üstünü kapatıp ileride kullanabilirsiniz. Sağım çukuru yüksekliği yerden 90 cm olmaı, mutlaka yerde pis su gideri olmalı, bir yöne eğimli olmalı, içerisinde mutlaka temiz soğuk ve sıcak su boruları olmalıdır.
  • II. Hayvanların sağım yapılırken ayaklarının bastığı kısımlar ya kauçuk yada tırtıklı zemin olmalı. Balık kılçığı sistemlerinde sağım sistemi ile duvar arası 160 cm olmalı. Yine bu kısımda pis su gider kanalı olmalıdır.
  • III. Sağımhane binası en az 3 m yüksekliğinde olmalı ve mutlaka pencere gibi havalandırmayı sağlayacak yerler bırakılmalıdır.
  • IV. Süt odası, vakum odası mutlaka ayrı bölme yapılmalıdır.
  • V. Sağımhaneye hayvanların girişlerinde mutlaka bekletme durakları yapılmalıdır ki biz sağımhanenin ahırın dışında olmasını tavsiye ediyoruz.
  • VI. Ayrıca sağımhane süt toplama aracının getireceği hastalıklara karşı biyogüvenlik unsuru için yola yakın yere inşaa edilmeli ki süt toplama aracı ahır içine girmeden sütü alıp gitsin.

Hayvan damı mimarisi

Statik Projede Nelere Dikkat Etmeliyiz:

Arkadaşlar statik proje bizim inşaat bütçemizi doğrudan etkiyen faktördür. Eğer işin ehli olmayan bir mühendis tarafından yapılırsa paranızın büyük bir kısmını boşa ve gerekli olmayan demir ve betona gömmüş olursunuz.  Projeyi hesaplarken mutlaka bir müteahhit ile görüşün yada yapı malzemesi satan bir şirket ile görüşün ki inşaatta kullanacağınız malzemelerin birim fiyatlarını öğrenmelisiniz. İnşaat temelini radye temel yada sürekli temel yapmanız sizin inşaat maliyetinizi doğrudan etkiler. Yada inşaatınızın çelik kolan yada prefabrik beton yapmanız hangisi uygun fiyata çıkacak gibi bir çok unsur vardır. Örneğin sağımhanenin duvarlarını perde beton yerine priket bims ile yapmanız yarı yarıya fiyatı azaltır. Çatı eşiklerinin U yada I kullanılması, trapez saç yerine atermit yada sandviç panel tercih edilmesi, saha betonunun tesviyesi iyi yapılmadığı için 5 cm daha fazla beton dökülmesi gibi bir çok etken sizin ahır maliyetlerinizi çok fazla etkiler. Açıkçası biz örnek teşkil etmesi için gittiğimiz inşaat firmalarına böyle bir ahır yaptırmak istiyoruz kaça yaparsınız, hibe alacağız didik ve bize kendi mimari ve statik projelerine göre neredeyse şuan uyguladığımız tesisin toplam maliyetinden %25 lik bir fazla fiyat çıkartılar. Sonra biz kendi mimari ve statik projemizi verdiğimizde daha düşük bir maliyet tablosu karşımıza çıktı.

Arkadaşlar yazıyı daha fazla uzatmak istemiyorum. Ben sadece sizlere elimden geldiğince faydalı olacağını düşündüğüm şeyleri belirtmekteyiz. Tek amacım hem ülke ekonomisinden hemde sizlerin cebinden fazla para çıkmadan hayvan refahına uygun kazançlı tesislerin yapılmasıdır. Kafanıza takılan bir şeyler olursa da mesaj atmayı yada bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu anlattıklarımı çiftlik projemiz bittiğinde hepsini tekrar kısa videolar çekerek paylaşacağım. Bizi takip etmeye ve sayfamızı paylaşmaya devem ediniz.

Sende Yaz