İÇERİK BAŞLIKLARI
Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerli araca ilişkin merak edilenler hakkında açıklamada bulundu. Bakanlık yerli marka otomobilin günümüzde piyasaya çıksa bu alanda büyük bir rekor kırılacağını ve en az bir milyon adet sipariş alınacağını öngördü. Geçen altı aylık zaman diliminin içinde projenin temeline ilişkin adımları belirlediklerini söyleyen bakan yıllık olarak üretimin 175.000, üretim kapasitesinin ise toplam olarak 200.000 civarında bulunduğunu ve yatırım tutarının ise 3.2 milyar Euro olacağından bahsedildi. Ülke pazarında ilk etapta yüzde 12 ile 17 arasındaki bir payı hedeflediklerini belirten Bakanlık buna ulaşmak için çeşitli teşvikleri gündem planına alacaklarını kaydetti.
Bakanlık aynı zamanda yerli otomobil konusunda nasıl bir teşvik verilecek sorusuna ise şu anda değerlendirme aşamasında olduklarını belirtti. Şu anda araç alacak vatandaş için mi bir teşvik gelecek yoksa firmalar mı desteklenecek bunun için çalışmaların halen devam ettiğinden bahsetti. Yerli otomobilin adının nasıl bulunacağına dair de açıklamalarda bulundu konsorsiyum çalışacak ve bu konuda karar verecek diyen Bakanlık satış konusuna etki edecek isimlerin ön plana alınacağını ve yurtdışı için de uygun bir isimin bulunması gerektiğinden söz etti. Yurt dışında kurulacak olan fabrika açısından üretime başlamak istendiğini belirten bakanlık küresel bir oyuncu olmak istediklerinden söz etti.

Fabrikanın Kurulacağı Yer
Toplantı sırasında fabrikanın yer seçimi konusunda da takvime bağlı olarak önümüzdeki günlerde tekrar gündeme alınacağını söyledi. Fabrikanın kurulacağı bölgede özellikle bir takım avantajların bulunması gerektiğinden bahseden bakan limanlara yakınlığın çok önemli bir kar olduğunu özellikle Otomotiv sanayisi için bu durumun ilk olarak değerlendirilmesi gereken bir konu olduğundan bahsetti. Bunları göz önünde bulundurarak yere ilişkin olarak bir çalışma yapacağından bahseden bakan ortak olarak yer konusunda bir karar verileceğini kaydetti.
Batarya Konudaki En Kritik Nokta
Elektrikli araçlarda ise en hassas noktanın batarya olduğuna dikkat çekerken şu anda halen varılmak istenen noktaya ulaşamamış olmaktan şikayetçi olduklarını belirtti. Özellikle batarya konusunda özel olarak çalışan bir ekibin olduğundan bahseden bakan Çinlilerle bir ortaklığın kurulduğunu ve bu konuya özel olarak bir firma ile bağlantıya geçildiğinin altını çizdi. Toplantı sırasında aynı zamanda Zorlu grubunun Çinli bir firma ile bağlantısı olduğunu belirtilirken, batarya üretiminin bizzat buradan yapılacağının bunun da ilk müşterisinin Nissan firması olacağından söz eden bakan ileriki zamanlarda bu sürecin yakından takip edileceğini ve buna uygun olarak adım atılacağından söz etti.
Batarya konusunu aynı zaman TÜBİTAK‘a yönetildiğini belirten özlü özel firmaların bu konuya son derece büyük bir ilgi duyduklarını ama ancak burada özel olan şeyin ise algoritmanın yazılım olduğundan bahsetti. Bu yazılımın sadece Türk yapımı olmasını arzu ettiklerini belirten Bakan, bunun için gerekli çalışmaların başlayacağını kaydetti.