Seyyar Satıcılık Nasıl Yapılır? (Gerekli Evraklar)

Seyyar Satıcı Olmanın Şartları Nelerdir?
Seyyar Satıcı Nasıl Olunur?

Seyyar Satıcılık eskiden günümüze kadar devam etmektedir. Seyyar Satıcılık dışarıdan çok kolay gibi gözükse de aslında emek isteyen bir iştir ve eskiye göre şimdi Seyyar Satıcı olmak daha zordur. Çünkü yasalarda yapılan değişiklerle daha zor bir hal almıştır. Günümüzde belediyeden izin almak oldukça zorlaştı. İlk önce satacağınız ürünü belirlemelisiniz. Seyyar satıcılıkta giyim, elektronik eşya, tuhafiye ve şans oyunları gibi birçok sektör bulunmaktadır. Bunlardan en popüleri simit poğaça satıcılığıdır.

Seyyar satıcılar ürünlerini zenginden fakire kadar herkese satabilirler. Sizin aldığınız ürünler başka bir seyyar satıcıdan daha kaliteli bile olsa insanlar seyyar satıcılardan en ucuzunu almaya çalışırlar. Pahalı ürünleri seyyar satıcılıkta satmak oldukça zordur. Fakat bu ürünlerin satılması birde şehirdeki nüfus yoğunluğuna dayanmaktadır. Mesela Ankara’da satılan ürünler, Kütahya’ya göre değişiklik göstermektedir. Çünkü Ankara’nın nüfusu 5,503 milyon, Kütahya’nın nüfusu ise 576.890 bindir. Bu yüzden bu işe başlamadan önce iyi bir plan yapmanız tavsiyemizdir.

Seyyar Satıcılık ile Pazarcılık Arasındaki Fark Nedir?

Seyyar Satıcılık ve Pazarcılık Arasındaki Fark Nedir?

Günümüzde büyük marketler açılmış olsa bile pazarcılık ve seyyar satıcılığın bazen yerini tutmayabilir. Mesela pazardaki veya seyyar satıcıda satılan bir ürünü daha uygun fiyatla satın alabilirsiniz. Seyyar satıcılık ile pazarcılık arasındaki bir fark da belediyeden alınan ruhsatın farklı olmasıdır. Yani pazarcılık için ruhsatınız varsa o ruhsatı seyyar satıcılıkta kullanamazsınız.

Belediyeden İzin Nasıl Alınır?

Belediyeler Seyyar Satıcılar için belli bölgeler ayırmışlardır. Bu bölgelerde seyyar satıcılık yapabilirsiniz. Seyyar satıcılıkta kanunun ön gördüğü kurallara uymak gerekmektedir. İlk önce belediyeye giderek seyyar satıcılık için ruhsat almanız gereklidir. Seyyar satıcılık için ilk önce yaşadığınız bölgenin belediyesine gidip buradan bilgi almalısınız. Eğer belediyeden izin almadan bu işi yaparsanız ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Seyyar Satıcı Olmanın Şartları Nelerdir?

Seyyar satıcılık belli kurallar çerçevesinde yer almaktadır. Seyyar satıcılık için belli kurallar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Eğer seyyar satıcılıkta yapmış olduğunuz konu gıda ise Türk Gıda Kodeksi ve 5197 sayılı gıdaların üretiminin ve tüketiminin hakkında kanunlara uymanız gereklidir. Bu kanuna uyduğunuzu belirlemek için yazılı bir gerekçeye sahip olmalısınız ve bu gerekçenin herkesin görebileceği bir yere asılması şart tutulmuştur.
  • Satılan ürünleri eğer satıcının kendisi imal ediyorsa bunun için kendisine ait olan bir gerekçeye ihtiyaç vardır. Eğer sattığı ürünleri başka bir firmadan alıyorsa bunun için firmaya ait bir gerekçeye gerek vardır.
  • Belediyeler kendi bölgesine ait seyyar satıcılara denetim yapmaktadır.
  • Ürünleri satarken bulaştırıcı bir hastalığın bulunmaması gerekmektedir. Yani doktorun sizde bulaşıcı bir hastalığın olup olmamasını kontrol edip, buna göre rapor yazmasıdır.
  • SGK’dan geliri olmaması gereklidir.

Bu şartları yerine getirmeniz takdirde Seyyar Satıcı olmanın büyük bir kısmını atlamış olursunuz.

Seyyar Satıcılık Başvurusu İçin Hazırlanacak Evraklar Nelerdir?

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Seyyar satıcılık başvurusu yapmadan önce hazırlamanız gereken evraklar bulunmaktadır Bunlar;

  • Nüfus Cüzdanının fotokopisi (Renkli, Renksiz olması fark etmez),
  • Gıda sicil belgesi ve gıda üretim izninin fotokopisi,
  • Bulaşıcı hastalığın bulunmadığına dair doktor onaylı belge,
  • SGK‘dan gelirinizin bulunmadığının belgesi

Seyyar Satıcı Olmak İçin Belirli Kurallar Nelerdir?

Seyyar satıcı olmak için kanunun öne sürdüğü belirli kurallar şunlardır;

  • Geçici bir süre bile olsa aracın dışında yola, kaldırıma herhangi bir eşya koymak yasaktır.
  • İş kıyafeti giymek ve bu kıyafeti iş günleri giymek
  • Kullanacağı aracın bakımını aksatmamalı ve aracını temiz tutmalı,
  • Ürünü satarken kullanacağınız poşetin üzerinde herhangi bir markanın bulunmaması gerekir. Mesela beyaz düz yazısız bir poşet kullanmanız kurallara aykırı değildir,
  • Seyyar satıcılar Belediye Zabıta Müdürlüğünden kendisine verilen yerin dışında satış yapması yasaktır ve belirlenen zaman aralığında çalışmalıdır,
  • Satılan ürünlerin belirlenen ürünler dışında farklı bir ürün satılmaması,
  • Fiziksel temizliğe önem göstermek. Mesela sakal tıraşı olmak, el ve yüzün temiz olması,
  • Satılan ürünlerin fiyatlarının müşterinin görebileceği bir yerde olması,
  • Seyyar satıcıya verilen aracın üstünde herhangi bir değişiklik yapılmaması,
  • Yetkili kişiler tarafından kontrole gelindiğinde önemli olan evrakların yetkililere gösterilmesi,
  • Seyyar Satıcının aracının ücretinin zamanında kişiden tahsil edilmesidir.

Yukarıda belirttiğimiz kuralların bazen belediyelere göre değişiklik göstermesi normaldir. Eğer bu kurallardan sizin bulunduğunuz bölgenin farklı olup olmadığını kontrol etmek için belediyenizin zabıtasından gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Seyyar Olarak Simit ve Poğaça Satıcılığı

En uygun alanlardan birisi simit ve poğaça satmaktır. En çok simit ve poğaça satıcılığı vardır. Bu satışta en önemli unsurlar;

  • Aracın Temizliği,
  • Simit veya poğaçanın taze olması,
  • Simit veya poğaçanın sıcak olması

Seyyar olarak simit ve poğaça satıcılığı

En önemli unsurlar bunlardır. Eğer bunlara dikkat ederseniz daha çok müşteri kazanacağınızdan eminiz. Eğer ki simit veya poğaça satarken ürünlerin sıcaklığından şikayetçi iseniz, Ürünleri kademeli olarak sipariş etmelisiniz. Mesela günde 9 saat çalışıyorsanız;

  • Sabah 9:00 12:00 arası 200 tane simit veya poğaça,
  • Öğle 13:00 15:00 arası 200 tane,
  • Akşam 15:00 18:00 arası ise 200 tane

satarak simit veya poğaçaların sıcaklığı ve tazeliği yüzünden müşteri kaybetmezsiniz.

Seyyar Olarak Giyim Satıcılığı

Giyim ürünleri kış ve yaz olarak ikiye ayrıldığından ürünleri mevsimine göre seçmelisiniz. Simit ve Poğaça satıcılığından sonra en çok satış yapan giyim satıcılığıdır. Ürünleri satarken bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise tezgahın boyutu,yerlerin temizliği, sizin fiziksel olarak temizliğiniz, giysilerin düzenli bir şekilde dizilmesi ve giysilerin kategorilere ayrılması sizlere daha çok müşteri kazandıracaktır. Mahalle aralarında, pazar önlerinde, cami bahçelerinde tezgah açıp bayan, kadın, çocuk elbiseleri satan satıcılar görebilirsiniz. Seyyar tezgahlarda en çok satılan giyim ürünleri şunlardır;

  1. Kış mevsiminde atkı bere,
  2. Kemer, cüzdan, çanta,
  3. Kaliteli markaların sahte eşofmanları,
  4. İç çamaşırları,
  5. Ayakkabı, terlik, pabuç

Seyyar Satıcılığın İpuçları

Esnaflık oldukça zor bir iştir. Çok fazla emek ister. Bu yüzden bu işe başlamadan önce kendinize bu işte elinizden geleni yapacağınıza söz vermelisiniz. En önemli ipucu budur. Çünkü bu olmazsa hiç bir ipucuna ihtiyacınız olmaz. Bir diğer ipucu ise aracınızın temizliğidir. Bu sayede daha çok müşteri kazanabilirsiniz. Ve bir diğer önemli ipucu ise Fiziksel temizliğinizdir. İşe başlamadan önce temizlenmeniz önemlidir.

Eski zamanlardan günümüze kadar devem eden köklü para kazanma aracı olarak adlandırılan işlerde seyyar satıcılık başrol almaktadır. Çok eski zamanlardan bu güne atalarımızın yolunu izleyerek devam ettirmiş olduğumuz işlerin bir  sayılı çoğu unutulmaya yüz tutmuşken seyyar satıcılık yapmak babadan oğula olarak adlandırılmış olan değimle birebir alakalı olarak yorumlanmaktadır. Ülke ekonomisinde yaşamış olduğumuz dalgalanmalar sonucunda bir çok firma eleman azaltma yoluna girmişken geçimini sürdürmek isteyen ve aile ekonomisini ayakta tutmak isteyen çok sayıda vatandaşımızda seyyar satıcılık yapmak için yollar aramaktadır. Peki seyyar satıcılık nasıl yapılır?

Seyyar Satıcılık yapmak isteyen vatandaşlarımız bu işe giriş yapmadan önce sıkı bir araştırma yapmalıdır ve daha sonrasında ise adım adım yapılması gereken işlemleri yerine getirerek sektöre daha sağlıklı bir şekilde giriş yapacaktır.

seyyar satıcılık ipuçları

Seyyar satıcılık için birtakım ipuçları vardır.

Seyyar Satıcılığa Giriş Yapılmadan Önce Ne Yapılmalıdır?

Geçmiş olduğumuz yıllar içerisinde seyyar satıcılık işi ile uğraşan vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazla iken son zamanlarda bu sayı biraz daha azalmıştır. Fakat seyyar satıcıların sayısının azalmış olması olumsuz düşünmenize sebep olmamalıdır. Bu işi daha önceden isteyen herkes yapabilirken son zamanlarda gelen düzenlemeler sayesinde seyyar satıcılık işini yapan vatandaşlarımızın önün açılması hedeflenmiş ve daha sağlıklı ortamlarda daha sağlıklı kazançlar elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu durumdan bir çok vatandaşımız memnun olurken bir çok vatandaşımızda olumsuz karşılamıştır. Seyyar satıcılık yapmak isteyen girişimcilerimiz artık belediyelerin denetimi altında olmuş olduğu için bu sektöre giriş yapmadan önce ilk olarak belediyelere başvuru yaparak seyyar tezgah ruhsatı almalısınız. Belediyeye ruhsat için başvuru yapmış olduğunuzda belirlenmiş olan bölgeler içerisinde satış yapmanıza izin verilecektir. Ayrıca satış yapacağınız bölgelerde belirli kurallara uymanız gerektiği de önceden size bildirilecektir. Eğer kurallara uymadan kafanıza göre herhangi bir bölgede tezgah açmaya kalkarsanız cezai işlem uygulanır ve işinizden olabilirsiniz. Bu sebeple de ikamet etmiş olduğunuz bölgedeki belediyelere başvuru yapabilir ve ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

seyyar satıcılık

Seyyar satıcılık işine girilmeden önce neler yapılmalıdır?

Pazarcılık İle Seyyar Satıcılık Arasında Fark Var Mıdır?

Pazarcılık ile seyyar satıcılık çoğu zaman birbirine karıştırılmış olsa da aslında ikisi arasında fark bulunmaktadır özellikle birbirine benzer olmaları ama farklı meslek grupları altında olmaları dikkatleri çekmektedir. Bu iki meslek dalı aynı mantık ile ilerlerken mevzuat açısından değerlendirmeye alınmış olduğunda aralarındaki fark ortaya çıkmaktadır. Pazarcılık yapmak için veya seyyar satıcılık yapmak için belediyelere başvuru yapılmış olduğunda verilen izin belgelerinin farklı olması da bu durumu açık açık ortaya çıkartmaktadır.

Seyyar Satıcılıkta Aranan Şartlar Nelerdir?

Seyyar satıcılık yapmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle belediyelere başvuru yaparak ruhsat alacaklardır. Ruhsatı almış olduktan sonra uyulması gereken belirli şartlar da bulunmaktadır. Bu şartlar ise aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.

  • Satılacak olan ürünün üretim izinin bulunduğuna dair sevk irsaliyesinin ve faturasının günlük olarak düzenlenmesi şarttır.
  • Gıda türü ürünlerin yani simit, poğaça, tatlı, börek, helva ve bunlar gibi çeşitli ürünlerin seyyar olarak satılmış olması durumunda Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiş olan ve 5197 sayılı ürünlerin üretilmesi ve tüketilmesi hakkındaki ürünlerin kanun kapsamındaki yasalara uygun olduğunu belirten gıda üretim izni ve gıda sicil belgelerinin satış yapılan aracın veya tezgahların üzerinde herkesin görebileceği yerlerde bulundurulması zorunlu tutulmuştur.
  • Belediye sınırları içerisinde bulunan satıcıların gıda dışında satışını yapmış oldukları ürünlerin satımını belirlenmiş olan gün ve pazarlarda satılması gerekmektedir. Belediyelerin belirlemiş olduğu bölgelerde sabit olarak tezgah açan vatandaşlarımız bu konun dışında bırakılmıştır. Ayrıca pazar yerleri haricinde gıda haricindeki ürünlerin satışı da yapılamaz.
  • Satışı gerçekleştirilen ürünün üretimini kendiniz yapıyorsanız eğer ilgili belge üzerinde kişinin kendi adının bulunması gerekmektedir. Eğer satışını gerçekleştirmiş olduğunuz ürünleri başka bir üretici imal ediyorsa gerekli olan belgenin üzerinde üretimi yapan firmanın adının bulunması zorunludur.

Yukarıdaki maddelerde saymış olduğumuz şartlar bu meslek dalı için aranan şartlardır. Aynı zamanda seyyar satıcılık yapmak isteyen şahıslarında belirli şartlara uyum sağlıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar ise aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.

  • Sosyal güvenlik kurumuna bağlı hiç bir yerden gelirinizin bulunmaması gerekmektedir.
  • İkamet etmiş olduğunuz bölgenin belediye sınırları içerisinde olması gerekmektedir.
  • Herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olmamanız gerekmektedir. Bu durumu bir doktor tarafından belgelemeniz ve raporlamanız gerekmektedir.
  • Satışını gerçekleştirmiş olduğunuz ürünlerin üretim izni ve gıda sicil belgesinin olması gerekmektedir.

Hazırlanacak Olan Evraklar Nelerdir?

Belediyelere seyyar tezgah ruhsatı almak için başvuru yapmış olduğunuzda sizden belirli evrakları tamamlamanızı isteyeceklerdir. Seyyar satıcılık yapmadan önce tamamlamanız gereken evrakların listesi aşağıda maddeler halinde yer almıştır.

  • Sosyal güvenlik kurumundan alınmış olan ve hiç bir gelirinizin olmadığını gösteren belge
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Gıda sicil belgeleri
  • Gıda üretim izninin asıl belgeleri ve fotokopileri
  • Vergi dairesinden alınmış olan ve vergi ilişiğinin bulunmadığını kanıtlayan belge
  • Bulaşıcı herhangi bir hastalığınızın olmadığını gösteren doktor roporu

Seyyar Satıcılık İçin Uygulanası Gereken Kurallar Nelerdir?

Belediyeler seyyar satıcılık işi ile uğraşan şahısların belli başlı kurallara uyum sağlaması gerektiğini belirtmektedir. Bu kurallar ise aşağıda maddeler halinde yer alacaktır.

  • Kişisel bakıma önem vermek
  • İş elbisesi giymek ve bu elbiselerin temiz olmasına dikkat etmek
  • Araçta satılan ürünlerin yönetmelikte belirlenmiş olan ürünlerle uyuşuyor olması gerekmektedir.
  • Tahsis edilen seyyar aracın bedelinin zamanında ödenmesi
  • Seyyar satıcıya tahsis edilen aracın niteliğinde vaya görünümünde hiç bir değişikliğin yapılmaması gerekmektedir.
  • Belediyelerin zabıta müdürlükleri tarafından belirlenmiş olan gün ve bölgelerde çalışılması zorunludur.
  • Ürün satışının yapılacağı aracın düzenli olarak bakımının yapılması ve kullanılan araç ve gereçlerin bakımının yapılması gerekmektedir.
  • Ürün satışını yaparken paketleme alanında mevzuatlara aykırı bir şekilde hareket edilmemelidir.
  • Satışı gerçekleştirilen gıda ürünlerinin üretim izinlerinin, gıda sicil belgelerinin, alış faturalarının ve sevk irsaliyelerinin yetkililere gösterilmesi gerekmektedir.
  • Çevredeki insanları rahatsız etmeden satış yapmak
  • Ürün satışı yaparken bağırmadan ve insanlara nazik davranarak satış yapmak
  • Ürün satışı yaparken tahsis edilen araçların dışına veya kaldırıma geçici bir süreliğine dahi olsa kasa veya mal konulmaması gerekmektedir.
  • Satılan ürünlerin fiyatlarının olduğu listeyi müşterilerin kolayca görebileceği bir yere asmak gerekmektedir.

Belirtmiş olduğumuz maddelerde geçen kurallar her bölgede bulunan belediyeler tarafından değişiklik gösterebilecektir. Bu sebeple ayrıntılı bilgi almak için ikamet etmiş olduğunuz bölgede bulunan belediyelere giderek bilgi alabilirsiniz.

Seyyar Satıcılığa Başlamadan Önce Ne Yapılmalıdır?

Eğer kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız ve elinizde az sermayeniz var ise seyyar satıcılık yaparak kazancınıza kazanç ekleyebilirsiniz. Seyyar satıcılığa başlamadan önce hangi ürünün satışını yapacağınıza karar vermelisiniz. Seyyar satıcılık işinde bir çok alanda satış yapabilirsiniz. Bu sebeple de ürün yelpazesi oldukça geniştir. Çok iyi bir şekilde araştırma yaparak satışını yapacağınız ürün sayesinde oldukça kar elde edebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra satacağınız ürünlerin miktarları da oldukça önem arz etmektedir. Her kesimden müşteriye hitap ederek fiyat belirlemeli ve bu doğrultuda çalışmalısınız. Satmış olduğunuz ürünler çok pahalı veya çok düşük miktarda fiyata sahip olursa bu dururum sizin kazancınıza engel olabilir ve işinizde büyük risk oluşturabilir bu sebeple de çok iyi araştırma yaparak oldukça mantıklı adımlar atmalısınız. Araştırmalarınız sonucunda ve hangi ürünün satışını yapacağınız konusunda net bir şekilde karar vermiş olduğunuzda ikamet etmiş olduğunuz bölgedeki belediyelere başvuruda bulunarak seyyar tezgah ruhsatı almalı ve belediyenin izin vermiş olduğu çerçeve içerisinde çalışmalısınız.

Simit ve Poğaça Satışı

Seyyar tezgah açarak geçiminizi sürdürmek istiyorsanız ve hangi ürünün satışını gerçekleştirmek istediğiniz konusunda kararsızlıklar yaşıyorsanız eğer simit ve poğaça satabilir ve oldukça güzel paralar kazanabilirsiniz. Simit ve poğaça satışı yapmaya karar vermiş olduğunuzda veya bu işi yapıyor olduğunuzda en çok dikkat etmeniz gereken konuların başında temizlik yer almaktadır. Tezgahın veya aracın bakımının düzenli olarak yapılması ve en küçük ayrıntıya bakılarak özenli bir temizliğin yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra dış görünüş, kılık, kıyafet el ve yüz temizliği de oldukça önemli olacaktır. Temizliğe dikkat eden seyyar satıcılar ise oldukça büyük kazançlara sahip olacaklardır. Simit ve poğaça satışlarında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise ürünlerin tazeliği olacaktır. Müşteriler genellikle sıcak ve çıtır çıtır simit almayı tercih edeceklerdir. Bu sebeple de satacağınız ürünleri kademeli olarak satmanızı tavsiye ederiz. Bu mantıkta ilerlemiş olduğunuzda ürünleriniz hem taze hem de sıcak olarak kalacaktır. Bu durumda da oldukça güzel kazançlar elde edeceksiniz.

seyyar satıcılık nasıl yapılır

Seyyar satıcılık yapmak için öncelikle ilgili belediyelerden izinlerin alınması gereklidir.

Giyim Tezgahı Açmak

Seyyar satıcılık yapan vatandaşlarımızın bir çoğu ise giyim tezgahı açarak oldukça yüksek kazançlar elde edeceklerdir. Giyim tezgahlarının çok fazla tercih edilmesi ürünlerden elde edilen karın yüksek olması ile alakalı olmaktadır. giyim tezgahlarının karlarının yüksek olması olumlu bir durum olurken aynı zamanda işin oldukça zahmetli taraflarının olduğunu da söylemeden geçmek istemiyoruz. Seyyar tezgahlarda giyim üzerine çalışan vatandaşlarımız ürün fiyatlarını çok yüksek tutmayarak çok daha fazla kazanç elde edebilirler.

Giyim tezgahı

Giyim tezgahı açarak kazanç sağlayabilirsiniz.

Seyyar Satıcılık İçin Önerilerimiz

Seyyar satıcılık yapmak isteyen vatandaşlarımız bu işi yapmaya başlamadan önce çok iyi bir araştırma yapmalıdır. Hangi ürünlerin satışını yapacaklarına karar vererek satışını gerçekleştirecekleri ürünlerin fiyat aralıklarını doğru bir şekilde belirlemelidirler. Yani ürün fiyatlaması yaparken piyasa değeri elbetteki göz önünde bulundurulmalıdır. Fakat seyyar olarak satış yapılacağı için ürün fiyatlandırılmasında her kesimden müşterinin dikkatini çekecek ve alım gücüne sahip olabilecek fiyatların belirlenmesi gerekmektedir. Gıda sektörü içinde çalışacak olan vatandaşlarımızın temizliğe ve özene önem vermeleri gerekmektedir. Veresiye iş yapmadan müşterilerinize güler yüzlü davranarak yüksek gelirler elde edebilirsiniz.

Seyyar satıcılık yapmak istiyorsanız verdiğimiz önerileri uygulayabilirsiniz. Hayırlı işler, Bol Kazançlar..

Sende Yaz

1 Kişi Yazdı

  • Ben %65 ortopedik engelliyim tek kollu ve sol bacagimda sakat. Malulen emekliyim 1050maaşım var 705i krediye kesiliyo.bioglum var yetmiyoor.kokorec kofte ızgara ustasiyim.yıllardır ruhsatsız seyyarda yaptım ustaligim harika.seyyar ruhsat cikarabilirmiyim.kosgeb basit girişimci sertifikamda var.ve seyyari destekliyo