Nafaka Hesaplama Kanun Düzenlemesi (Güncel)

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Nafaka Hesaplama
  • Nafaka boşanma davası esnasında ya da dava sonuçlandığında bakmakla yükümlü olunan kişilere belirlenen tutarlarda ödenen ve para olarak ifade edilen aylık demektir. Çocuğa ya da eşe ne kadar nafaka bağlanabileceği kişinin gelir durumu ile ilgili bir durumdur. Memurların ya da asgari ücretlilerin ödeyeceği nafakalar ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Nafaka almak için belirli şartlara sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları taşımayanlara nafaka ödemesi yapılmaz. Ayrıca nafaka ile ilgili düzenlemeler yapılacağından söz edilmektedir. Nafaka hesaplamasının nasıl yapılacağını, konu ile ilgili son durumun ne olduğunu beraber inceleyelim.

    Nafaka Alabilmek İçin Gerekli Şartlar

    Medeni Kanun‘ a göre nafaka ödemesi boşanma durumunda maddi olarak sıkıntı yaşayabilecek eş ve çocuğa yapılmaktadır. Şayet ayrılan eşin hiçbir kusuru yoksa kanuna göre süresiz olarak da nafaka talep edebilmektedir. Ancak yapılan düzenlemeler neticesinde nafaka konusunda da kadın erkek eşitliğinin olması sağlanmıştır. Türk Medeni Kanunu’ na göre nafaka alabilecek kişiler;

    • Ev hanımları,
    • İşine son verilmiş kişiler,
    • Geliri olmayanlar,
    • Geçinemeyecek kadar düşük geliri olanlar,
    • Asgari ücretliler,
    • Düzenli işi olmayanlar nafaka alabilmektedir.
    nafaka

    Medeni Kanun’ da nafaka ile ilgili düzenlemeler mevcuttur.

    Nafaka konusunda dikkat edilecek kriter boşanma sonrası eşin maddi olarak sıkıntılı bir duruma düşmesidir. Kanunda nafaka alamayacak kişiler de belirtilmiştir. Aşağıda sayılan kişilere hiçbir şekilde nafaka ödemesi yapılmayacaktır.

     Nafaka yasa tasarısını incelemek için linke tıklayınız.

    • Nafaka talebinde bulunulan eşin gelirinin olmaması durumunda talep reddedilir.
    • Herhangi bir taşınmaza sahip olanlar ve bunlardan gelir elde edenler nafaka başvurusunda bulunamazlar.
    • Belirli bir geliri olan kadınlar nafaka alamaz. Burada dikkate alınacak esas koşul boşanma sonrası gelir durumunda bir olumsuzluk yaşanması ve ihtiyaç durumudur.
    • Çalışır durumda iken herhangi bir sebepten ötürü işten çıkan ya da çıkarılanlar maddi durumlarında bir düzelme olmadığı müddetçe yoksulluk nafakası alamazlar.
    • Çalışır durumda olan ve bir uzmanlık alanı bulunan kişiler yalnızca nafaka almak amacı ile çalışmaktan kaçınır ise durumun tespiti halinde kendilerine nafaka ödemesi yapılmayacaktır.
    • Sürekli bir işe sahip ya da meslek sahibi olanlardan kendilerine yetecek miktarda geliri olanlara nafaka ödemesi yapılmayacaktır.
    • Aylık olarak belirli tutarlarda geliri olanlara nafaka ödemesi yapılmaz. Bu maddenin kapsadığı durumlar emekli aylığının alınması, kirada bir gayrimenkulün olması vb. dir.
    • Boşanma sonrasında tekrar evlilik yapanlar nafaka alamazlar. Ayrıca nafaka ödemesinin kesilmemesi adına nikahsız olarak farklı kişiler ile yaşayanlara da bu durumun tespiti durumunda yapılan nafaka ödemesi durdurulur. Böyle bir durum ile karşılaşan ve nafaka ödemesini yapan eş konu ile ilgili iptal davası açabilmektedir.
    • Kendi geliri ile boşandığı eşin gelir miktarı aynı olanlara nafaka ödenmez.
    • Memur eşler nafaka alamaz.
    • Banka hesabında parası olan ve düzenli olarak faiz alanlara nafaka ödemesi yapılmaz.
    • Kumar bağımlılığı gibi kötü alışkanlığı olan bireylere nafaka ödenmez.
    • Herhangi bir kurum ya da kuruluştan sosyal yardım ödeneği alanlara nafaka bağlanmaz.

    Nafaka Türleri

    Ülkemizde Medeni Kanun ölçüsünde düzenlenen 3 nafaka türü vardır. Bunlar iştirak nafakası, tedbir nafakası ve yoksulluk nafakasıdır. Şimdi nafaka türlerini ve hangi durumlarda verilebileceğini inceleyelim.  Ayrıca boşanan kadına devlet yardımları verilebilmekte ve dul maaşı bağlanabilmektedir.

    iştirak-nafakası

    İştirak nafakası çocuklara verilmektedir.

    İştirak Nafakası Nedir?

    Bu nafaka türü çocuklar için belirlenmiştir. Çocukların bakımları için gerekli olan maddi tutar bu nafaka türünde düzenlenmiştir. Diğer adı çocuğa bakım nafakasıdır. Bu nafaka türünden yararlanmanın tek koşulu velayettir. Çocuğa bakmak ile görevlendirilmiş kişiye hakim tarafından diğer eşin iştirak nafakası ödemesi kararlaştırılır. Ancak dava seyrinin değişmesi durumunda nafaka ödemesi durdurulacaktır.

    Tedbir Nafakası Nedir?

    Tedbir nafakası dava süresi boyunca maddi açıdan sıkıntı yaşayan eşe dava sonuçlanana kadar ödenen bir nafaka türüdür. Anlaşılacağı üzere geçici bir nafakadır. Ülkemizde genel olarak kadınlara yönelik düzenlenen bir nafaka çeşididir. Dava sonuçlanana kadar kadının maddi anlamda sıkıntılar yaşanmasının önüne geçilmektedir.

    Yoksulluk Nafakası Nedir?

    Tedbir nafakasının dava süresi boyunca verileceğini ifade etmiştik. Yoksulluk nafakası ise bunun tam tersi olarak dava bitiminde ödenmektedir. Bu nafaka türünden faydalanılabilmesi için yukarıda sayılan şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası almak için eşin boşanma sonrasında yaşam standartlarında bir düşüş meydana gelecek olması yeterli olmaktadır. Ancak maddi açıdan sıkıntı yaşayacak olan her eşe de yoksulluk nafakası verilmez. Burada aranan şart eşin kusur durumudur. Kusurlu kabul edilen bir eşe bu nafaka türünün ödenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kusursuz kabul ya da en az kusurlu kabul edilen eş nafaka talebinde bulunabilir. Mesela ihanet gerekçesi ile boşanma davaları süren eşlerden ihanet eden kişinin kadın ya da erkek olması farketmeksizin maddi anlamda problem yaşayacak olsa bile nafaka alamaz. Bazı durumlarda ise kusur derecesi hakim tarafından kararlaştırılmaktadır. Şayet iki eş de kusurlu kabul edilirse nafaka durumu söz konusu olmaz. Doğru bir savunma ile nafaka hakkı elde edilebilmektedir. Yani özet olarak iştirak nafakası almak için çocuğun velayetine, yoksulluk nafakası için ise daha az kusura ihtiyaç vardır.

    Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır?

    Nafaka ödemesinde eşlerin gelir durumları dikkate alınmaktadır. Mahkeme süresince şahısların sosyo-ekonomik durumlarını gösteren ve gelir durumlarını beyan eden raporlar sunulmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka miktarlarını kişiler belirleyebilmektedir. Ancak çekişmeli bir boşanma davası süreci yaşanıyor ise miktar dava ile ilgilenen hakim tarafından belirlenmektedir. Ancak kişilerin durumlarında boşanmayı seyreden sürede olumlu ya da olumsuz anlamda herhangi bir değişim yaşanırsa nafaka miktarı değişebilmektedir. Nafaka azalma ya da artırım yapılabilmektedir. Ayrıca nafaka ödenmesinin kesilmesine de karar verilebilmektedir.

    nafaka-hesaplama

    Nafaka hesabı gelir durumuna göre yapılmaktadır.

    Nafaka kararları kesinlik taşımaz. Çünkü hayat koşulları sürekli olarak değişim göstermektedir. Paranın satın alma gücü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirli dönemlerde hesaplanmaktadır. Bu yüzden nafakada dönemsel olarak bir değişim meydana gelebilir.

    Nafaka Artırımı

    Hayat şartlarında değişen durumlar neticesinde nafakada artış talep edilebilmektedir. Paranın satın alma gücü her geçen gün düşmektedir. Bu sebeple örneğin iştirak nafakası alanlar için çocuğun hayatında ekstra masraf gerektiren durumların meydana gelmesi koşulu ile nafaka miktarı artırılabilir. Şahıslar ise dava sürecinde enflasyon oranları dikkate alarak nafakanın artırılmasını talep edebilmektedir. Ancak standart olarak belirlenmiş tutarlar olması durumunda nafaka artırım davası açılarak daha fazla aylık alınması sağlanabilir. Okul çağına gelmiş bir çocuğun masrafları için vekaleti kendisinde bulunduran bir anne nafaka artırım davası açabilmektedir.

    Nafaka Azaltma

    Nafaka artırım yoluna gidilebileceği gibi azaltılması da talep edebilir. Bunun sebebi ise nafaka ödeyen kişinin hayatında maddi anlamda oluşan değişikliklerdir. Kişinin iş değiştirmesi, işten çıkarılması, gelirinde azalma yaşanması gibi sebeplerden dolayı mağduriyetin giderilmesi ve hakkaniyetli olunması adına nafaka miktarı düşürülebilmektedir. Bu da nafaka azaltma davası açarak mümkün olmaktadır.

    Nafakanın Ödenmemesi Durumu

    Nafaka icra takibine konu olabilecek bir durumdur. Ödeme yapmayan şahıs  3 aylık tazyik hapsi cezası alabilir. Tazyik hapsi bir kişinin bir işi yapmasının ısrarı üzerine verilmektedir. Türk Ceza Kanunu gereğince bu hapis türü para vb. türlere çevrilemez. Ancak hapis süresinde kişi nafaka borcunu öderse salıverilir. İcranın söz konusu olmasında halinde ise borçlarını ödeyerek cezadan kurtulmuş olacaktır.

    İştirak nafakası alan eş çocuğun 18 yaşına gelmesi ve eğitim durumuna devam etmemesi durumunda nafaka alamaz. Yani iştirak nafakasında önemli olan çocuğun eğitim sürecidir. Yoksulluk nafakasının ise kanunda belirtilen herhangi bir süresi yoktur. Ancak eşin durumunun düzelmesi gerekçesi ile sonlandırılabilir. Boşanan kadınların mağdur edilmemeleri adına babalarının emekli maaşlarının belirli bir kısmı aylık olarak ödenmektedir.

    tazyik-hapsi

    Nafaka ödemesi yapmayan kişi tazyik hapsine çarptırılır.

    Nafaka Düzenlemesi

    Basında evlilikleri çok kısa süren ancak nafaka ödemek ile hükmedilen kişilerin şikayetleri dile getirilmişti. Boşanma komisyonu tarafından durum incelenerek Adalet Bakanlığı’ na sunulmuştu. Düzenleme ile nafakada ki ömür boyu ibaresinin yerine 5 aşamalı bir inceleme sürecinin getirilmesi planlanmaktadır.

    1. Evlilik süreci
    2. Çocuk
    3. Gelir seviyesi
    4. Kusur derecesi
    5. Yaş gibi kriterler dikkate alınarak nafaka belirlemesi yapılacağından bahsedilmektedir. Eşin kusur derecesinin fazla olması durumunda ise nafaka ödemesinin yapılması engellenebilecek. Düzenleme ile nafakanın tazminata dönüştürülmesi de söylenenler arasında. İleri yaşta boşanan eşler için ise bir daha evlilik gibi durumların söz konusu olmasının zor olduğu için ömür boyu ibaresine devam edilecek.

    Konu ile ilgili herhangi bir değişiklik olması durumunda sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz. Nafaka hesaplamasının gelir ve kusur durumlarına göre yapıldığının tekrar altını çizelim.

    Sende Yaz

    Yorum

    • Çocuklu olan kadınlara nafaka ödensin yeni evlilik boşanmalarda cinsel ilişkiye girmeye kızlara. Yoksulluk nafakası ödenmesin bunlara sahta evlilik denir kızlar sudan çıkan bahaneler evlilik birliğini sarsılmasına neden olanlara yoksulluk nafakası kaldırılsın adalet sağlansın TBMM.gönderilsin boşanmalar azalsın herkes huzurlu.yuva edilsin f28 f29 hastalık hastalığı.olanlatında hakları korunsun tabi kadınlarıda unutmayalım hafif suçlar kaldırılsın disiplin denetimler uygulansın birleşmeye karar verilsin herkes özgürlüğe sahip kalsın

    • Mehabalar,

      20 sene önce zorla evlendirdim.

      Fransada dogmus ve büyümüs bir insanim.

      Bugün ögrendimki eski “kocam” Türkiyede benden nafakat istemis.

      Ayrilali en az 18 sene geçmistir.

      Nasil olabilir böyle bir sey ?

      Simdiden tesekür ederim.

    • Merhabalar,

      Bende kısa zaman önce başandım.Oğlum Kolejde okumaya devam ediyor.Kolaj ücretinin tamamını ben üstlendim ( defter ,kitaba kadar yazmışlar 🙂 ) sonrasında Üniversite eğitiminide üstlendim.Ortak payda olan bir varlık,sonuçta evladımız.Ben böyle baksamda,karşı taraf sadece çocuk bana aitmiş gibi yapmış.

      Konu evladım olduğu zaman bunu sorun bile yapmadım.Çocuğun burada psikolojisi önemli !

      Size önerim,ortak paydanız, evladınız için birlikte yük almanız vicdani anlamda uygun olacaktır.

    • Merhaba ben çocuklarımın babasına nafaka artırma davası açtım gelirini düşük söyleyerek 300 tl ala bildik şimdi tekrar artırma adası açtım 500 tl oldu daha fazla artıramam çünkü bu daha önceden 300 tl ye razı olmuşsunuz tarzında bir konuşması oldu hakimin maaşı yüksek olmasına rağmen 4 bin üstü sanırım doğrumu bu karar itiraz etmem gerekirmi sizce şimdiden teşekkürler

    • Merhaba 10 yıllık evliyim 3 yaşında bir kızım var evlilik süreciniz boyunca elimin maddi destegi yok denecek kadar azdı ortak bir eviniz yok şuan görüşmüyoruz ben anne babamın evinde kalıyoruö yeni bir iş buldu 6000 lira maaş alıyor ilk maaşından beş kuruş nasip olmafı ne bana ne evladıma tek başına yedi bize maddi destek vermiyor nasıl bir yol izleyebilirim kendim ve çocugum için ne kadar alabilirim ve nasıl alırım

    • 2017 yılı şubat ayının 9 unda eşim bana boşanma davası açıyor Benim gibi … hiçbirşeyden haberi olmadan 14 şubat sevgililer günü için atasaydan yüzük alıp gönderiyor
      ilk davadan haberim olmadığı için katılamadım ikinci davadan haberim oldu boşanıyormuşuz ikinci davaya katılmak için gittim cocuklarımla geldi ve boşanmayalım ayrı yaşıyalım dedi benim gibi salak yine inandı ve davaya katılmadık o gün hep beraber yemege gittik sohbet ettik ve ben çalıştıgım ile geri döndüm benden sonra kimseye haber vermeden üçüncü davaya katılıyor ve dördüncü davayada katılıyor ve boşanma gerçekleşiyor ben boşandığımı babamların evine gelen haciz kagıdıyla ögrendim ve benim ikametim halen eşimle oturduğumuz evde aylık 700 kendisine 700 de oğluma olmak üzere 1400 tl nafaka bağlanıyor benim itiraz sürem doldugu için birşey yapamıyorum aynı ay içinde işim bitti ve 1 yıl çalışamadım şu an yaklaşık 30000 tl nafaka borcu ve aylık 1400 tl ödemem gerekiyor ve 4000 tl maaş alıyorum evlerinin internetin borcunu ödemediği için 1800 tl haciz geldi oglumun kullandığı cep telefonunu ödemiyor ve başka operatöre taşıyor ordanda ayrı ayrı 500 tl icra geldi daha çok var boşandığımızda evimiz satıldı ve 39000 tl kaldı kendide idi 6000 tl yigenine borç vermiştik onuda aldı arabam vardı 4 yıl kullanmadığım onuda hurdaya vermiş ve 4500 tl de ordan almış daha çok var

    • aile mahkemesine durumu bir dilekçe ile izah edip tedbir nafakası için başvuruda bulunabilirsiniz, mahkemenin olumlu karar vermesi durumunda, eşinizin emekli maaşından her ay düzenli olarak kesinti yapılacak ve sizin hesabınıza yatırılabilecektir.

    • Benim eşim eve bakmıyor bitane kızım var 4bucuk yaşında hiç para vermiyor ne yaparsan yap diyor ben gidecem beni daha goremiyecen dedi emekli maaşı var elektrik parası su parası mutfak hiç harcanıyor kızımla bi yere cikamiyorum çok sorumsuz içki iciyor ben ev hanimiyim bosanmadan nafaka istiyorum

    • Ben eşimden bosancam çalışmıyorum esim devlet memuru ve ben epilepsi hastası olduğum için çalışamıyorum çocuğum yok nafaka baglanirmi bağlanırsa nekadar olur bilen varsa yardımcı olurmusunuz

      • Umarım bağlanmaz evlendikten sonrami epilepsi oldun. Erkekleri yoluncak kaz gibi gormekten vazgeçin. İki birey ortak bir irade ortaya koyup evleniyor. Evlilik yurumezse herkes kendine yeni bir hayat kurmali. Ortada bakima muhtac bir çocuk yoksa nafaka vernek dunyanin en saçma olayi. Eğer hastaysan ve bakima gelire ihiyacin varsa bunu karsilayacak olan devlettir. Devlet kendi sorumlulugunu bosanan erkeğe yuklemekten vazgecmeli. Bu saçma kanunlar yuzunden insanlar evlilige sıcak bakmiyorlar.

    • 2017 aralık ayında boşandım çocuğum için 500 tl nafaka ödedim anlaşmalı boşandığımız için 500 net ödeyeceğim tutardı ancak avukatım protokole her ay tefe üfe oranında artış yapılacağını da yazmış 500 olarak anlaştığımız nafakaya zam yapmak zorunda mıyım ? yapılacaksa eğer bu sene aylık ne kadar ödemem gerekiyor cevap verirseniz sevinirim.

    • 2 erkek çocuğum var biri 3biri 2 yaşında ben ev hanimiyim ilk okul mezunuyum esim polis memuru ve doğuda görevde ayrılmak istiyor ben istemiyorum ne olur acaba kendisi dava açar da hakim posr sa lafaka nasıl olur

    • Hayirli aksamlar.oglum icin 350 tl nafaka ödüyorum..ufe tufe toplamının yarisi oraninda artirim yapmam lazim ocak ayinda..bu miktar ne kadar .Allah aşkına yardimci olun.cok tesekkur ederim. Düşürülmesine dair dava acamazmiyim..evliyim.2 cocugum daha var.

    • Merhaba ben henüz 11 aylık evliyim 42 yaşındayım.benim ikinci eşimin üçüncü evliliğimiz.esimin1.esine nafaka belirlenmiş ama ödemiyor.2.si protokolle anlaşmalı boşanmış toplu tazminat almış. 3 yaşın da cocuklarinada nafaka talep etmeyeceğine dair imza vermiş. Lakin şimdi tekrar katılım davası açmış.esim 11 ayda beni çok mağdur etti.3 aydır ayrı sehirlerdeyiz.diger iki eşiylede sürekli görüşüyorlar ben maddi manevi çıkmaz da olduğum için boşanmak istiyorum .eşim memur emeklisi ben tedbir nafakasi alabilirmiyim

    • Merhabalar;ben memurum ve 2011 yılında boşandım.Boşandığım kişide memurdur.1 oğlum var ve 2 kez boşandığım kişi beni mahkemeye vererek iştirak nafakasını 550 tl olarak 2018 ocak ayından itibaren maaşıma haciz yolu ile ödemekteyim.Mahkeme yıllık üfe oranında artış kararı vermiştir.Haciz masrafı ile birlikte 605 TL kesiliyor.
      Sorum şu dur;
      Anne de çalışan olduğu için asgari ücretin 1550 TL olduğu ülkemizde, 9 yaşındaki oğlum için (550 baba+550 anne=1100TL Aylık) bu miktar yüksek değil midir?Bu yılki yıllık-üfe oranı %25 gibi bir rakam çıktığında bu rakam her yıl katlanarak yükselecektir.İştirak nafakasını düşürme imkanı var mı?varsa ne yapmam,nereye müracaat etmem gerekiyor?Sağolun-varolun.

      • Merhaba tarık bey, bende sizinle aynı durumdayım ama üzülerek söylemeliyimki Tüfe oranı %25 üfe oranı %45 yani %45 artış yapmak durumundayız. Ancak geçen ay mahkeme kira artışlarında üfe yerine tüfe hesaplanacağını duyurdu. Belki bu karar nafaka artışları içinde emsal olabilir. Eğer diğer konularda sizinde bilginiz olursa benide bilgilendirirseniz sevinirim.

        • Yargıtay kararları var ve nafaka artış oranları tefe üfe diye avukatlar yazıyordu anlaşmalı boşanmalarda ve mahkemelerde,artık sadece yurtiçi üretici fiyat endeksi(yi- üfe) baz alınacak o da 2018 için geçen yıla göre %20.33 olacak.12 aylık ortalama ise 16.küsür.buna göre ödemenizi yapın,eğer karşı taraf itiraz ederse mahkemeye verirse,sizde mahkemeye itiraz edip avukat masraflarını dahil nafaka alacaklısı velayeti elinde bulundurana kazanır ödetirsiniz

    • Merhaba soru cvp verecek duyarlı bir yetkili arıyorum. Asgari ücretle çalışıyorum. Kıxım için 17 yıldır hiç aksatmadan nafaka ödüyorum. Annesi arttırma talebinde bulunmuş. Ve gıyabımda mahkeme 500 tl nafakaya karar vermiş. Ödeyecek durumda değilim. İtiraz süresi dolduğu için ödemek zorundaymışım. Ne kadar doğru? Ödemesem ne olur? Nafaka neye göre belirleniyor? Yardım lütfen

    • Merhaba 1991 de evlendim.2 çocuğum var.eylül 2014 de çekişmeli boşanma davası açtım.haziran 2018 de sonuçlandı. Bana tedbir nafakası bağlanmadı.Ev hanımıyım.ekim 2018 de bizim temyiz davamiz sonucu tedbir ve yoksulluk nafakası olarak 500 tl ye karar verildi. Bu nafaka toplu ödemesi yapılırken kaç ay geçti ise o artı faiz mi hesaplanır.yoksa sadece ay ve nafaka miktarı mi?
      İyi çalışmalar

      • Merhabalar geçen sene 700 tl aralık ayında nafaka almaya başladım.2018 aralık ayında ne kadar artış üfe tüfe oranında net alirim

      • Merhaba 11 sene önce boşandım 2 müşterek çocuklarımız var ikisi için toplamda 700 tl nafaka bağlandı tek kuruş ödemedi bu zamana kadar bende artık icra yolu ile almak istiyorum hesapladık ana borcu 92 bin 400 tl nin 11 yılllık faizi nekadardır

    • Çok acil cvp lazım yardımcı olur musunuz lütfen? Asgari ücretle çalışıyorum, 500 tl nafakaya karar vermiş hakim. Bu ödeme miktarı neye göre hesaplanıyor? Hakim kararı gıyabımda onaylamış. Temyize gidilebilr mi?

    • İştirak nafakasında arttırım neye göre yapılıyor? Arttırım hakim tarafından onaylanmış ise, temyize gidilebilir mi? Asgari ücret alıyorum, ama bu durum da bile 500 tl nafakaya karar verilmiş

    • merhaba..nafaka yıllık artış oranları ÜFE üzerinden yapılmasına karar verilenler arasında bir çok devlet memuru var.Memur maaş zammı %5 lerde oysa ÜFE %47 bu artışa itiraz için birşeyler yapılabilirmi?

    • Hep aynı yazılar üzerinde durulmuş bana bunların cevabını verebilecek bir yetkili varmı rica etsem kadın devlet memuru adam ise asgari ücretle çalışıyor iki çocukları var ve kadında adamda evlenmiş ve adamın bir çocuğu daha var ve kadın devamlı adamı ve karısını rahatsız ediyor ve dava açıp duruyor.simdi hakim 300 TL iştirak nafakasını 500 TL’ye çıkarmış tamam hadi versin bu evin gecimi diğer çocuğun ihtiyaçları ne olacak bir tarafı kurtarırken diğer tarafı yıkmak gibi salakça bir şey olamaz adam zaten çocuğuna bakıyor size soruyorum siz her ay çocuğunuza 500 TL harciyormusunuz bu hak değil yani kadının yeni kocasının işi iyi ama adamın karısı çalışmıyor buyrun hadi bunu cozelim

      • Malesef benzer durumda mağdur durumda çok erkek var. Ve işin en can alıcı kısmı;
        Kadınlarla ilgili konularda Ataerkil toplum kuralları eleştirilirken, boşanma söz konusu olduğunda erkeğin canını almak için tüm kanunlar yumruk oluyor.
        Kadına poziitif ayrımla her yerde destek sağlanırken, erkeğe merhamet eden tek kişi olmuyor.
        Evet eşine şiddet uygulayanlar var ve bu olduğu anda tüm ülke olarak her kanalda izliyoruz. Ama şiddet gören, psikolojik baskı altında kalan, karısından daha düşük maaş aldığı için kadının lüks harcamalarına ses çıkaramayan milyon erkek var. Ve ayıplandığı için kimseye anlatamıyor.
        Bir kere pozitif ayrım ne biçim bir kavram, nasıl bir adaletsizlik mekanizmasıdır, anlamak mümkün değil.

    • Merhaba,
      16 yıllık evliliğimi bitirmek istiyorum. 2 kızım var ikisi de kolejde okuyor. eşim emniyet mensubu bende devlet memuruyum. Ortalama ne kadar nafaka alabilirim. kızların velayetini bana vermek istiyor. Özel okulda okumalarının nafaka ücretine etkisi olur mu?

        • memuriyetle ilgisi olduğunu düşünmüyorum.Bir tanıdık vasıtasıyla öğrenmiştim memur olması kendisi için nafaka almamasında etkili olur ancak çocuklar için geçerli bir durum değildir bu. Çocuklara da nafaka bağlanabilir fakat miktar konusunda sadece tahminlerime dayanarak 300 TL olabileceğini zannediyorum.

      • 2017 de 350 ödüyordum,2018 de 400 oldu, 2019 da ne kadar ödemem gerekiyor bilen birisi varsa yardımcı olursa sevinirim

      • Yukaridaki sartlari okuduysaniz devlet memuru eşe nafaka ödemesi yapilamaz diyor