KYK Kredisi Ödenmezse Ne Olur? 2023 Borç Yapılandırma Yasası

KYK Kredisi Ödenmezse Ne Olur? 2022 Borç Yapılandırma Yasası

Kyk borcunun yapılandırılması yine gündeme geldi. Belirlenen bu yasa için öğrenciler müjdeli haberi beklemekte. Kyk ‘Kredi Yurtlar Kurumu’ anlamına gelen, bu kuruma başvuru yapan üniversite öğrencilerine burs veren bir kurumdur. Bu krediler bir çok öğrenci için umut ışığı olsa da geri ödeme konusu bir hayli sıkıntılı bir durumdur. Ülkemiz geneline bakarsak işsizlikten dolayı bir çok öğrencimiz mezuniyet sonrası iş bulamamakta, buna bağlı olarak krediyi geri ödemekte zorlanmaktadır. Keza öğrenim kredilerinde geri ödeme koşulu bulunmaktadır. Öğrenim kredisi geri ödenmezse bizi bekleyen sonuçlar nelerdir? Bilinmeyen detaylar işte burada.

Öğrenim Kredi Borcuna Af Var mı?

Öğrencilik hayatında KYK’dan burs kazanan öğrenciler için yapılandırma kapsamına alındı. 7256 sayılı yapılandırma yasası kapsamında KYK ve öğrenim kredisi yapılandırmaları başvuruları ne zamana kadar sürecek ve ödeme işlemleri nerelere yapılacak. Merak edilenler yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Öğrenim kredileri

Öğrenim kredilerine  Yapılandırma Başvuruları Devam Ediyor

Peki Öğrenim Kredileri Nerelere Ödenebilecek?

Kredi ödemesi bulunan vatandaşların ödemeye yönelik şekilde yapılandırılan kredileri bulunduğunuz il/ilçenin vergi daireleri üzerinden ödeme yapılandırılabilecektir. Öğrenim kredisi ödeme yapılmaması durumunda gelirler idaresi başkanlığına devrediliyor. Bu durum ise ‘Kyk borcu vergi dairesine yönlendirilmiş’ uyarısı ile anlaşıla biliniyor.

Kredi Borcu Silinir Mi?

Bu konuyla ilgili CHP milletvekili teklif sundu fakat bu duruma göre yasanın çıkması gerekmektedir. Öğrenim kredisi başvurusunda bulunan ve kullanan vatandaşlar için merak af konusu olan bu durum ile ilgili kesin çözüm şuan için belli değildir. Ama ileri ki durum için bir şey söylemek de doğru olmaz sanırım. bu bir varsayımdır fakat çok olumlu bir durum olacağı şüphelidir.

Bunun nedeni ise borç olarak alınan bir kredidir ve geri ödemesi olmalıdır. Çünkü bu sene af durumu söz konusu olsa bile geriye dönük ödeme yapan öğrenci veya vatandaşlar için haksız bir konum oluşacaktır. Gerçi haklı haksızlık durumu bizim ülkemizde çok tartışılır bir durumdur. Ama umarız ki bu borçlar silinsin hatta belirli ve bu durumu kullanmaya hak kazanan kardeşlerimize devletimiz geri ödeme olmaksızın böyle bir yardımda bulunsun…

Öğrenim kredisi borcu olan bir çok kişinin merak ettiği bir başka durum ise bu borçların silinmesi durumudur. Evet. Bu borçlar silinebilir fakat silinme işleminin gerçekleşmesi için iki şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi vefat etmiş olmak için, ikincisi ise hayatı boyunca çalışamayacağına dair hastaneden rapor almak.

Silinemeyen Borç Ertelenir mi?

Üniversite okumayı tercih eden vatandaşlarımız için büyük kolaylık olan KYK bursuna hak kazanan öğrenciler üniversite öğrenimi bitiminden 2 yıl sonra geri ödeme durumu söz konusudur. Fakat 2 yıl içerisinde iş bulamayıp geri ödeme yapamayanlar için 1 yıl erteleme durumu söz konusudur. Borç ödenmeye başlandığı takdirde ara verilme yapılamamaktadır aynı zamanda borç ertelemesi durumu gerçekleşememektedir. Aynı zamanda indirim haklarından yararlanamamaktadırlar.

Öğrenim kredisi borcu size ödenilen miktar kadardır. Bunun dışında yapılan ödeme yapılması durumunda Türkiye istatistik kurumunun yurt içi fiyat artışı da eklenmektedir. Faiz oranı ise 1.40’dır. Kyk kredisne başvuru yapmadan önce bir çok öğrenci bu durumları göz ardı etmektedir ve mezun olup iş bulamadığı takdirde ödeme konusunda bir hayli sıkıntı çekilir.

Kyk Borcumu Nasıl Öğrenebilirim?

Üniversiteden mezun olup geri ödeme işlemini gerçekleştirdiğiniz takdirde toplam borcunuzu KYK’nın resmi internet sayfasından Tc numaranız ile yada e-devlet sitesinden şifreniz ile giriş yaparak sizin adınıza ödemeniz gereken tutar ve plan dahilinde gerçekleştirebilirsiniz.

Kyk kredinizi sorgulamak için tıklayın.

Borçların Zamanında Ödenmediği Durumda Oluşabilecek Haller

Öğrenim kredisini kullanmaya hak kazanan öğrencilerden mezunluk durumundan 2 yıl sonra geri ödeme yapılması istenilmektedir. Bu ödeme zamanında gerçekleşmez ise neler olacak? İlk etapta günlük  %1.40 faiz  uygulanmaktadır .Ödemelerin gecikmesi durumunda ya da hiç ödenmemesi durumunda borç bankadan devir olarak vergi dairesine aktarılmaktadır. Artık borcunuz bankaya değil vergi dairesine ödeme yapmanız gerekmektedir.

KYK Kredi Borcu Erken Ödendiği Takdirde İndirim Söz Konusu mu ?

Evet indirim durumu söz konudur fakat indirim için de bir şart bulunmaktadır. İndirimden yararlanmak için size belirtilen tarihten önce bankanıza ödeme yapmanız gerekmektedir. Aksi bir durumda indirim söz konusu değildir.

Ödeme yapılmasını istenilen tarihten itibaren ilk bir yıl ödemeye başlarsanız eğer %30 indirim hakkına sahip olmakla beraber ikinci sene ödemeye başlarsanız da %20 indirim söz konusudur. Erken ödeme gerçekleştirmek isterseniz eğer Kyk’nın resmi internet sitesinden yada telefon ile görüşme sağlayıp bu haklardan yararlanabilirsiniz.

Öğrenim Kredisinde Borcu Ertelemek İçin Aranan Şartlar!

Kyk’nın vermiş olduğu öğrenim kredisi borcunu ertelemek mümkün fakat bunun için aranan bazı şartlar mevcuttur. Bu şartlar ise; henüz işe girememiş olmak, askerde olmak ve doktora eğitimi yapıyor olmak. Fakat bunların bitmesi durumunda geri ödeme gerçekleştirmek durumundasınız.

KYK Burs Taahhütname Nasıl Yapılır?

Milyonlarca üniversite öğrencisinin yakından takip ettiği KYK haberlerinde sonuçlarını öğrenen öğrenciler KYK burs taahhütname için harekete geçti. Bilindiği üzere KYK burs sonuçlarına göre burs/kredi almaya hak kazanan öğrencilerin ödeme alabilmesi için e-devlet sisteminden taahhütname onayı yapması gerekiyor.

Bu işlemi yapacak olan öğrenciler de ” KYK burs taahhütname onayı nasıl yapılır” sorusunun cevaplarını aramaya başladılar. E-devlet KYK burs onaylama ekranı üzerinden öğrenciler kazandıkları kredi için onay verecek ve devlet tarafından yatırılan burs paralarını almaya başlayacaklardır.

KYK Burs Taahhütnamesi

KYK Burs Taahhütnamesi nasıl yapılır?

Sırasıyla yapılması gereken işlemleri sizler için yazıyoruz. E-devlet KYK burs/kredi onay hizmetinden yararlanmak için ilk önce e-devlet sistemine giriş yapılması gerekiyor.Giriş işleminin ardından karşınıza çıkan “kim hakkında işlem yapılacak?” seçeneğine “kendi hakkımda işlem yapmak istiyorum” yada “velisi olduğum bir öğrenci için işlem yapmak istiyorum” şeklinde işaretlemelisiniz. Ardından kazanılan burs/kredi için taahhütname onayı ekranından onaylamalısınız.

İşlem yapan kişilerin karşısına çıkan taahhütname ekranında öğrencilere burs/kredinin hangi durumlarda kesileceği, kredi geri ödemesinin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı gibi öğrencinin sorumluluğunda olan bilgiler yer almaktadır. Bilgilendirme metinini dikkatli bir şekilde öğrencilerin okuması gerekir.

Yapılan onay işleminin ardından başka bir işleme gerek kalmayacak ve başvuru yapan öğrenciler ödeme gününde KYK burs/kredi ödemelerini PTT yada Ziraat Bankasından alabileceklerdir.

KYK Burs Ve Kredi İçin Notere Gidilir Mi?

Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Burs/Kredi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri hatırlatarak burs almaya hak kazanan öğrencilerin bundan sonra notere giderek taahhütnameyi tasdik ettirmelerinin artık gerekmeyeceğini söylendi.

Daha önceki uygulamaları anlatan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü öğrenim kredisi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin eskiden notere gittiğini, ücret ödeyerek buradan taahhütnameyi aldığını belirtti. Öğrenciler bu külfetten kurtulmuş oldu. Öğrenci tarafından taahhütnamenin  öğrenci tarafından elden kuruma veya bölgelerdeki yurtlara iletildiğini “bize gelen senetler sistemde taranıyor ondan sonra senette sıkıntı olmazsa öğrencinin hesabı açılıyordu” diye ekledi.

Sende Yaz