Katip Olmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler (Başvuru Şartları)

Katip Olmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler (Başvuru Şartları)
Katip Olmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

Zabıt Katibi adliye binalarında, bölge idare mahkemeleri, icra daireleri ve seçim kurullarında kalem işleri, gerekli yazışmaların yapılması ve sekreterya ile ilgili işlerin yapılmasında görevli olan kimselerdir. Zabıt katibi olabilmek için gerekli bir çok şart vardır. Özel yetenek sınavı ile alım yapıldığı için belirli aşamalardan geçmek gerekiyor. Bu aşamaları ve katip olmak için size lazım olacak tüm detayları araştırdık.

Zabıt Katipliği Başvuru Şartları

Zabıt katipliği için Adalet Bakanlığı tarafından adaylarda aranan genel ve özel şartlar vardır. Sınav duyurularını Adalet Bakanlığı yapar ve bir liste yayımlar. Bu listedeki kontenjan sayısı dahilinde alım yapılır.

Genel şartlar;

  • T.C. vatandaşı olmak.
  • KPSS puan türlerinden 70 ve üzeri almış olmak.
  • Askerlik ile ilgisi bulunmamak.
  • Devlet memurluğuna engel olacak herhangi bir suça karışmamış olmak.
  • Görevi etkileyecek sürekli bir akıl hastalığı bulunmamak.
  • Arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması.
  • Kamu haklarından mahrum olmamak gibi şartlar aranmaktadır.
  • Ayrıca 2020 yılı için belirlenen yaş sınırı 1982 ve sonrası doğumlu olmaktır.
  • Zabıt katipliği için 3 dakikada 90 kelime yazmak gerekir.

zabıt-katipliği

Özel şartlar ile de detaylar anlatılmaktadır;

Fakülte ya da yüksek okul düzeyince bilgisayar, adalet, lise düzeyinde adalet ya da bilgisayar ile ilgili programlardan mezun olmak şartı aranmaktadır. Şayet bu bölümlerden mezun olduysanız herhangi bir kurs katılım belgesi istenmeyecektir.)

  • Mezuniyet durumunu ya da MEB tarafından düzenlenen kursları başarı ile bitirdiğini kanıtlamak
  • Yapılacak uygulama sınavında 3 dakikada 90 kelime yazmak gerekmektedir.

Başvuru için gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

  • Başvuru formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurması gerekmektedir. Başvuru formu Bakanlığın internet sayfasında yayınlanır.
  • Öğrenim belgesi aslı ve aslı gibidir örneği
  • Sınav sonuç belgesinin çıktısı ya da aslı gibidir örneği
  •  Başvuru formuna yapıştırmak üzere 1 adet fotoğrafa ihtiyaç vardır.

Bu evraklar tamamlanarak açıklanan başvuru tarihi itibariyle sınava girilecek olan İl Adalet Komisyonlarına ya da sınava girilecek olan Adalet Komisyonlarına gönderilmek üzere verilir. Evrakların eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş olarak verilmesi gerekir.

Yapılan inceleme sonrası kontenjan listesine ve sınav puanlarına göre bir sıralama yapılır. Örneğin 74 üzerinden alımlar kapatılırsa 73 puanınız olsa da sınava girmeye hak kazanamazsınız. Bu nedenle duyuruları takip ederek açıklanan listede isminizin olup olmadığını dikkat etmeniz gerekmektedir.

Başvuru sonrasında sınav ilanı hakkında yayınlanan belgede yazan tarihte nihai sınav listesi hazırlanmaktadır. Alınacak kişi sayısının 20 katı sınava çağrılacaktır. Örneğin 5 kişilik alım yapılacaksa sınava 100 kişi girebilir.

Sınava Hazırlanmak İçin Püf Noktalar

Başvuru listesinde isminizi gördünüz ve artık sınava gireceksiniz.

  • Bu aşamada size iyi gelecek en iyi şey çokça pratik yapmaktır. Sınava son 1 hafta kala metinler yayınlanır. Fakat bu süreye kadar geçen yıllara ait metinler ile çalışma yapmak hızınızı artıracaktır. Yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey metin ile aranızdaki göz takibidir. Sürekli klavyeye ya da yazdığınız metne bakarsanız vakit kaybedersiniz. Ayrıca silme tuşu olan backspace ile hiç tanışmadığınızı farz edin. Çünkü yanlışlarınızı silerseniz yazacağınız 3- 4 kelimeye de mani olmuş olursunuz. Sonuç olarak sizden 3 dakikada istenen yanlışlarınız çıkarılmak üzere toplamda 90 kelime yazmanızdır.
  • Sınava q ya da f klavye ile girme konusunda kararınızı vermeniz en önemli karardır. Çünkü f klavye ile yapılan çalışmalarda daha çok kelime yazılabildiği bir gerçektir. q klavyede ise 10 parmak yazmak gerçekten zordur ve yazılabilecek kelime sayısı ne yazık ki sınırlıdır.
  • Metin yazmak için oluşturulmuş internet üzerindeki programları kullanabilirsiniz. Bunlardan en yaygını katipsecsis adlı programdır. Zamanlayıcının da olduğu programda süre tutmanıza gerek kalmadan kolayca çalışmalarınızı tamamlayabilirsiniz. Aynı metinleri sürekli yazdığınızda hafızanızda kaldığını fark edeceksiniz. Fakat asla ezberleme yolunu tercih etmeyin.
  • Kağıda bakarak yazmak işinize daha çok yarar. Çünkü ekrana ve klavyeye bakarak yazmaya alışmak 1- 0 yenik başlamak demektir.
klavye-sınavı2

Kendinize bir çalışma stili belirleyin.

  • Önemli olan çok kelime yazmış olmak değil yanlışsız çok kelime yazmaktır. Bu sebeple hatalarınızı en aza indirerek çalışmanız gerekmektedir.
  • Sınav günü geldi çattıysa yapılması gereken tek bir şey vardır. Stres ile baş edebilmek. Yazabilmenin tek koşulu gerçekten sakin olmaktan geçer. Diğer adayların da sizler gibi heyecanlı olduğunu düşünün. Bu manada bir eşitlik zaten söz konusudur. Sınava giriş belgesi de sınava gireceğiniz il adliyelerindeki adalet komisyonundan alınacaktır.
  • Kişi sayısına göre bir liste belirlenir ve çağırılmaya başlarsınız. Bu aşamada önemli olan heyecanı bertaraf etmektir. Kendinize güvenin ve yapabileceğinize emin olun. Ayrıca genel olarak adliyelerde A4 tech klavye kullanılmaktadır. Çalışmalarınızı bu klavye ile yaparsanız sınav esnasında klavye mağduru olmazsınız. Bir diğer husus ellerinizin ısısıdır. Eğer elleriniz soğuksa muhtemelen yazmanız da zorlaşacaktır. hepsiburada.com’ dan klavye almak için hemen tıklayınız.
  • Solana girdiniz ve oturdunuz. Bu esnada en önemli olan şey oturduğunuz yer ile ekran arasında yeterli boşluğun ve hizanın olmasıdır. Bu sebeple öncelikle oturuş pozisyonunuzu ayarlamanız gerekmektedir. Kendinize bir görüş açısı belirleyin.
  • Sınav metinlerinin son hafta yayınlandığını söylemiştik. Ancak sınavda çıkacak esas metin komisyon tarafından çekilen kura sonrasında belirlenmektedir. Bu sebeple metinlerin hepsine göz atmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Kuradan sonra metinler adaylara dağıtılır. Metni nasıl rahat ediyorsanız o şekilde koymanız da yararınıza olacaktır. Eğer ekrandan çalıştıysanız ekrana yapıştırın. Mübaşirler yapıştırmanız için sizlere bant verecekler. Sınav başlayana kadar size süre verildiyse metni bir kere gözden geçirin.
  • Yanlışlarınız doğrularınızdan çıkarılarak net olarak yazdığınız sayı bulunur.
  • Örneğin toplamda 110 kelime yazmış fakat 20 yanlış yapmışsanız net olarak yalnızca 90 kelime yazmışsınız demektir. Sonraki aşama ise mülakat aşamasıdır. Açıklanacak olan listeyi takip etmeniz gerekecektir.

Mülakat Aşaması

Mülakata giderken temiz ve özenle giyinilmesi gerekmektedir. Genel olarak resmi kıyafetler tercih edilmelidir. Aday listesine ya da isim listesine göre mülakat salonuna çağırılabilirsiniz. Bu sürede çok beklemeniz de gerekebilir. Ancak mülakat yerine erken gitmek her zaman için bir avantajdır. İçeri alınırken ise kesinlikle kapıyı çalmadan içeri girmeyin. Oturmanız için size bir yer gösterilmediği sürece oturmayın. Şayet ceket giymiş iseniz önünüzü ilikleyin. Bunlar saygı kurallarıdır. Mülakat için belirlenen bir puan kriteri de bulunmaktadır.

mülakat

Mülakatta en önemli şey öz güvenli bir duruş sergilemektir.

  •  Meslek ile ilgili bilgi 40 puandır.
  • Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi 20 puandır.
  • Kavrama ve ifade etme yeteneği 20 puandır.
  • Genel kültür ise 20 puan olmak üzere 100 puan üzerinden bir değerlendirme yapılır.

Bu aşamada yapılması gereken en önemli şey özgüvenli bir duruş sergilemektir. Size yöneltilen soruları bilmiyor olmanız bir şeyi değiştirmez. Burada önemli olan verdiğiniz tepkidir. Tek bir doğru yoktur. Ancak verilecek olan cevapların da saçma olmaması gerekir. Yine de mantık çerçevesinde cevap vermeye özen gösterin.  Ayrıca karşınızdaki insanlara güven verin. Olumlu tavırlar asla unutulmaz. Sonuç olarak belki de karşınızdaki insanlarla çalışacaksınız. Güven aşılamanız bu itibarla çok önemlidir.

Ayrıca UYAP adlı programı da öğrenmeniz size yarar sağlayacaktır. Mülakat sonrası şayet kabul edilirseniz 1 ay süren güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması neticesinde işinize başlayabilirsiniz. Başarılar dileriz. 🙂

Sende Yaz