Hibe Almak İçin Yapılması Gerekenler 2023 (KOSGEB)

Hibe Almak İçin Yapılması Gerekenler (KOSGEB)
Hibe Almak İçin Yapılması Gerekenler (KOSGEB)
  • KOSGEB iş kurmak isteyen vatandaşlar için gerek hibe vererek gerekse geri ödemeli faizsiz kredi vererek girişimcilere destek sağlamaktadır. Bunun için ilk olarak Kosgeb üye girişi oluşturulması gereklidir. Kosgeb ödemelerinin ne zaman yapılacağı hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Kendi işinin başına geçmek isteyenler için verilen 2023 KOSGEB desteklerini, bu destekler için izlenmesi gereken yolları ve şartları sizler için araştırdık. Gerekli bütün bilgileri haberimizden inceleyebilirsiniz.

    KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı

    Kosgeb geçen yıllarda hibe olarak verdiği 50 bin TL ve geri ödemeli faizsiz 100 bin TL kredinin yerini Girişimciliği Geliştirme Destek Programı‘na bırakacak. Belirlenen program kapsamında verilen hibelerin üst limitlerinde artış görülecek. İmalat üzerine ve teknolojik alanda girişimciliğe soyunan vatandaşlara yüksek miktarlarda destek sağlanacağı belirtildi. Girişimcilik Desteği kapsamında verilen 150 bin TL desteğin üst limitleri yeni hazırlanan düzenleme taslağına göre;

    KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı

    KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı

    1. İmalat ve yenilikçi iş girişiminde bulunanlara 360 bin TL‘ye kadar,
    2. Geleneksel sektörlerde iş görmek adına başvuru yapan girişimcilere ise sağladıkları performansa göre 60 bin TL‘ye kadar KOSGEB tarafından destek sağlanacağı belirlendi.

    Verilen desteklerin artması neticesinde performans destek oranı da çoğaltıldı ve yüzde 75 olarak belirlenirken gazi, kadın, engelli, şehidin birinci dereceden yakınları ve gençlere verilmekte olan ayrıcalığın yine devam edeceği de bildirildi.

    Belirlenen Yeni Girişimci Programı için başvurular e-devlet ile elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecek olup yeni yıl içinde yeniden başlayacaktır. Diğer Girişimcilik Destek Programı için ise son başvuru tarihinde 23,59 saatinden sonra gerçekleştirilen başvurular kabul görmeyecektir. Daha önceden başvuru yapmış ve destekten faydalanmak için hak kazanmış kişilerin işlemleri aynı şekilde devam edecektir. İşyeri açma kredisi veren bankaları da inceleyebilirsiniz.

    Kosgeb Geleneksel girişimcilere 65 bin liraya destek

    Geleneksel Girişimcilere Sağlanacak Olan Destekler

    Belirlenen Geleneksel Girişimci Desteği Programında; girişimcilere destek sağlanabilmesi için işletmenin başvuru yapılan tarihi takiben son bir sene içinde kurulmuş olması gereklidir. Program kapsamında;

    • Şahıslara yani gerçek kişiler için kuruluş desteğinde sağlanacak hibe 5 bin TL’dir ve geri ödemesizdir.
    • Tüzel kişiler yani sermaye şirketi olarak başvuru yapılmış ise sağlanacak hibe 10 bin TL’dir.

    İşletme sahipleri bünyesinde çalışan elemanlar için sigorta primi ödemektedir. Ödenen sigorta prim günleri Kosgeb tarafından belirlenen rakamlara ulaştığı taktirde hibe desteğinden faydalanabilmektedir. Bu kapsamda;

    Birinci performans döneminde sağlanan desteklerde: Toplam prim gün sayısı 180 ile 539 gün olarak ödenmiş ise 5 bin TL destek, 540 ile 1079 gün olarak ödenmiş ise 10 bin TL, 1080 ve üzerinde prim ödenmiş ise işletmelere 20 bin TL hibe desteği sağlanır.

    İkinci performans döneminde sağlanan desteklerde: Toplam prim gün sayısı 360 ile 1079 gün olarak ödenmiş ise 5 bin TL, 1080 ile 1439 gün olarak ödenmiş ise 15 bin TL destek, 1440 ve üzerinde prim ödemesi yapılmış ise işletmeye 20 bin TL hibe desteği yapılmaktadır. Ancak işletmeci azami prim tutarına ulaşmış ve işletmesinde bayan, gazi, şehit yakını, engelli ve genç çalıştırıyor ise verilen hibe desteklerine 5 bin TL daha eklenecektir.

    Geleneksel Girişimcileri Destek Programı Adımları

    1)Online Girişimcilik Eğitimi

    “Geleneksel Girişimciler”, işletme kurulmadan önce Online Girişimcilik Eğitimleri’ne sunulurabilirler.

    2) İşletme Kuruluşu

    Girişimcilik Eğitimi katılım belgesi alındıktan sonra, işletme kuruluş işlemleri gerçekleştirilmelidir.

    3)Başvuru

    Geleneksel Girişimciler; Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayıp işini kurduktan sonra, KOSGEB veri tabanına kayıt olmalı ve KOBİ Beyannamesi’ni doldurması gerekmektedir.

    4) Değerlendirme

    Geleneksel Girişimci Destek Programı’na yapılan başvurular Uygulama Birimi tarafından değerlendirilmektedir.

    5)Ödeme

    Geleneksel Girişimci Destek Programı değerlendirme süreci sonunda başvurusu kabul edilen işletmeler, ödeme taleplerini KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden gerçekleştirir.

    İleri Girişimcilere Verilecek Olan Destekler

    Belirlenen program kapsamında girişimcilerin bu destekten yararlanabilmeleri için İleri Girişimci Programı Kapsamındaki Faaliyet Konuları Tablosunda verilen hususlarda iş görüyor olmaları gereklidir. Aynı zamanda işletmenin başvuru yapılan tarihi takiben son bir sene içinde kurulmuş olması şartı aranmaktadır.

    1. Belirlenen program kapsamında şahıs yani gerçek kişilere kuruluş desteğinde geri ödemesiz olarak 5 bin TL, 
    2. Tüzel kişiler yani sermaye şirketleri için ise geri ödemesiz olarak 10 bin TL destek sağlanacaktır.

    Şirket sahipleri çalışanları için Sosyal Güvenlik Kurumuna prim yatırmak zorundadır. Verilen hibe desteklerinden yararlanmak için yatırılan sigorta primlerinin Kosgeb Kurumu tarafından belirlenen sayılara ulaşmış olması gereklidir. Eğer işletme sahibi belirlenen rakamlara ulaşmış ve bünyesinde gazi, kadın, şehit yakını, genç ve engelli vatandaşları çalıştırıyor ise birinci ve ikinci performans dönemde verilen desteklere 5 bin TL ek destek sağlanmaktadır. Kosgeb tarafından desteklenen programları inceleyebilirsiniz.

    Kosgeb ileri girişimci 365 bin liraya destek

    Birinci performans döneminde: 180 ile 539 gün prim yatırmış olan işletmelere 5 bin TL, 540 ile 1079 gün prim yatırmış olan işletmelere 10 bin TL, 1080 ve üzerinde yatırılan prim günleri için ise işletmelere 20 bin TL hibe desteği sağlanacaktır.

    İkinci performans döneminde: 360 ile 1079 gün prim ödemesi yapıldığında 5 bin TL, 1080 ile 1439 gün prim ödemesi yapıldığında 10 bin TL, 1440 ve üzeri gün prim ödemesi yapıldığında işletmelere 20 bin TL hibe desteği sağlanacaktır.

    İleri Girişimci Desteği Yazılım ve Makine Teçhizat Desteği

    Kosgeb tarafından belirlenen bu programda girişimci adaylarına Makine Teçhizat ve Yazılım Desteği verilecek. Sağlanacak olan miktarların %75‘i kadar destek sağlanacaktır.

    1. İleri Girişimci Desteğinde başvuru yapan düşük ve orta düşük işletmeciler için hibe olarak 100 bin TL‘ye kadar verilecek.
    2. Başvuru yapacak olan işletmecilerin orta ve yüksek teknolojik alanda iş görmesi kapsamında hibe olarak sağlanacak olan destek maksimum 200 bin TL‘ye kadar olacaktır. Ayrıca bu teknoloji düzeyinde hizmet veren işletmelerin danışmanlık, işletme koçluğu ve mentörlük ihtiyaçlarında kullandırılmak üzere 10 bin TL için yüzde 75 oranında hibe desteği sağlanacaktır.
    3. Yüksek teknoloji alanında iş gören bir işletmeye ise hibe desteği olarak sağlanacak miktarın azami tutarı 300 bin TL‘ye kadar olacaktır.

    Girişimci Desteklerinden Faydalanmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar

    Girişimcilerin verilen desteklerden faydalanmak için ilk olarak Kosgeb tarafından hazırlanan eğitim programlarına katılım yapmak gereklidir. Katılınması gereken eğitimlerden ücret alınmamaktadır. Verilen eğitim tamamlandıktan sonra sertifika verilecektir. Eğitimleri başarı ile tamamlayıp gerekli sertifika alındıktan sonra, Geleneksel Girişimci Programı ve İleri Girişimci Programına katılım sağlamak için kurulacak işletme kodlarının İş Geliştirme Merkezi ve Teknoloji Geliştirme Merkezinde yer alıp almadığını kontrol etmeleri gereklidir. Eğer kurulacak işletme bu nace kodlarının arasında yer almıyorsa işletmenin kurulumu için destek alınamamaktadır.

    • İşletmelerin kurulumu için başvuru tarihini takiben son bir yıl içinde faaliyete geçmiş olması gereklidir.
    • Başvuru yapacak olan girişimci daha önceden belirlenen programdan faydalanmış olmamalıdır.
    • Belirlenen girişimcilik programlarından yalnızca birinden faydalanabilmektedir.
    • İşletmenin Kosgeb tarafından belirlenmiş olan veri tabanına kaydını yapmış olmalı ve daha sonra Kosgeb’e başvuru yapmalıdır.
    • Yapılan başvurularda girişimci Geleneksel Girişimci Programı için başvuru gerçekleştirmiş ise bu başvurular Kosgeb birimi tarafından değerlendirmeye alınır, duruma göre onaylanır veya reddedilir. Ancak İleri Girişimci Programı için yapılan başvurular Kurul tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Kurul başvuruları değerlendirir, şartların uygunluğuna göre onaylar veya reddeder.

    • Başvurusuna onay verilen girişimciler taahhütname verir.
    • Daha sonra girişimciler ilgili Kuruma bir iş planı sunar.
    • İş planı onaylanan işletme sahipleri işletmesinin kurulumu için gerekli malzemeleri alıp kurulumunu gerçekleştirdikten sonra harcama faturalarını Kosgeb Kurumuna sunarak verilecek desteği alabilirsiniz.
    • İşletmeniz ilgili kurum tarafından gözlemlenmeye gelinir. İşletmeniz hakkında iş planında belirttiğiniz özellikler ve kurulumu gerçekleştirmemişseniz onay alamazsınız.

    Kosgeb tarafından verilen destekler ve desteklerden yararlanmak için işlem sırası içerikteki gibidir. Kosgeb’in yeni programlarından yararlanarak siz de yeni bir işletme kurabilirsiniz.

    Sende Yaz