GAP DOKAP KOP Hibe Verilen İller

GAP DOKAP KOP Hibe Verilen İller
GAP DOKAP KOP Hibe Verilen İller
  • GAP, DOKAP ve KOP kapsamındaki illerde hayvancılık işi ile uğraşan işletmelere hayvan, makine alımı ve ahır yapımı gibi yatırımlar için yüzde 50 hibe desteği verilmesine karar verilmiştir. Verilmesi uygun görülen destekten faydalanmak isteyenlerin işletmelerini minimum 1 yıldır aktif olarak faaliyette tutmuş olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra büyükbaş için minimum 10 baş anaç, küçükbaş hayvan için ise minimum 100 baş anaç kapasiteli ahır yatırımı, koç-teke ya da damızlık boğa ile ekipman ve makine alımı gerçekleştirenler faydalanabileceklerdir. Geçen yıl verilmiş olan destek 2019 ve 2023 yıllarında da uygulanacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bu destek hususundaki tüm detaylar haberimiz de..

    DAP, GAP, KOP DOKAP Desteği

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan bu destek kampanyasında; Doğu Anadolu Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi ve  Doğu Karadeniz Projesi kapsamında bulunan illere uğraş verdikleri hayvancılık işletmelerini geliştirmeleri için hayvan ve makine alımı ve ahır yapımı gibi yatırımlarda yüzde 50 hibe desteği verilecektir. DAP, GAP, KOP, DOKAP için başlatılan destek kampanyası için belirlenen Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girmiş ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen karar neticesinde DAP, GAP, KOP, DOKAP kapsamındaki illerde hayvansal üretimin artması, kaliteli bir artış gözlemlemek ve standart işletmelerin modern işletmelere dönüşmesini sağlamak amacı ile yapılan yatırımlara destek verilecek.

    DAP, GAP, KOP DOKAP Desteği

    DAP, GAP, KOP DOKAP Desteği

    Hibe Desteğinden Kimler Yararlanabilecek

    İşletmelerin, verilen hibe desteğinden faydalanabilmeleri için karşılaması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanmaması halinde işletme sahiplerine yüzde 50 hibe desteği verilmeyecektir. İşletmelerin destekten faydalanmaları için;

    • İşletmesini minimum bir yıldır aktif olarak faaliyette olması,
    • Yetiştiricilerin Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı olması,
    • Daha önce bu destekten yararlanmış olan kişiler 2019 ve 2023 yılları için tekrar başvuru yapamayacaklardır.
    • İşletmelerin büyükbaş hayvanlar için minimum 10 baş maksimum ise 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı veya tadilatına, 
    • Küçükbaş hayvanlar için minimum 100 baş anaç, maksimum ise 200 baş anaç kapasitesi bulunan yeni ağıl/ahır yapımı veya tadilatına, 
    • Koç- teke ya da damızlık boğa alımları ile alet, makine ve ekipman alımlarına hibe desteği verilecektir.
    • Verilen hibe desteğinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları faydalanamayacaktır.

    Sağlanacak Hibe Ne Kadar Olacaktır?

    Sağlanacak olan hibe oranları; yani bir ahır veya ağıl yapımında ya da tadilatında oluşacak inşaat işleri, koç-teke, damızlık boğa alımı, süt sağım makinesi ve gübre sıyırmaya yarayan sistemlerin alımı için yüzde 50 oranında verilecektir. İşletme sahipleri, yatırım konularının her birinden yalnızca bir defa faydalanabilecektir. Yatırım miktarlarının desteklemeye özgü üst sınırını Bakanlık belirleyecektir. Verilecek olan hibeden, belirlenen zaman dilimi içerisinde yatırımını tamamlayanlar faydalanabilecektir. Desteklerden yararlanmak için başvuru şartları bölgelere göre çeşitlilik gösterecek ve bölgelere göre belirlenecektir. Büyükbaş hayvan ahırı ve sağımhane nasıl kurulur? yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

    Destek sağlanmasının ardından yetiştirici daha büyük kapasitesi olan bir ahır yapmak isterse, destek tutarı dışında kalan tutarlar işletme sahibi tarafından karşılanacaktır.

    Destekleme Ödemeleri Nereye Yapılacak?

    Destekleme kapsamında gerçekleştirilecek olan ödemeler Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamında Bakanlık tarafından oluşturulmuş 2019-2023 yılları için ayrılan bütçe ödemeleri tarafından karşılanacaktır. Belirlenen bütçe doğrultusunda işletme sahiplerine verilecek olan destek miktarları hesaplarına aktarılacaktır. Bu işlem için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek olan bu desteklemelerin ödemeleri Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak olup, mevcut bankaya, yatırımcılara sağlanacak olan destek miktarının %0,2’si kadar komisyon verilecektir.  Hayvancılık destekleri hakkında bilginiz var mı?

    Hayvancılık işletmecilerinin verilen destekleme ödemelerini ahır yapımları için 18 ay içerisinde kullanması gereklidir. Desteklemenin yapıldığı yetiştiricilerin projeleri her sene kontrol edilmektedir. Eğer yetiştiricinin verilen desteği farklı amaçlar için kullandığı tespit edilir veya daha farklı sorunlar meydana gelir ise müfettişler tarafından gerekli işlemler uygulanır ve işletmeci 5 yıl süreli olarak verilen desteklerden men edilir. Hiçbir destek programından yararlanamaz. Ziraat Bankası hayvan kredisi hesaplama hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Proje Kapsamında Destekten Yararlanacak Olan İller

    DAP, GAP, DOKAP, KOP projeleri kapsamında toplamda 41 adet il bulunmaktadır.

    Doğu Anadolu Projesi Kapsamında Desteklenen İller Güneydoğu Anadolu Projesi Kapsamında Desteklenen İller Doğu Karadeniz Projesi Kapsamında Desteklenen İller Konya Ovası Projesi Kapsamında Desteklenen İller
    1.       Ağrı 1.       Batman 1.       Bayburt 1.       Karaman
    2.       Ardahan 2.       Adıyaman 2.       Artvin 2.       Konya
    3.       Erzurum 3.       Kilis 3.       Gümüşhane 3.       Niğde
    4.       Hakkari 4.       Gaziantep 4.       Giresun 4.       Aksaray
    5.       Elazığ 5.       Mardin 5.       Rize 5.       Kırıkkale
    6.       Malatya 6.       Siirt 6.       Ordu 6.       Kırşehir
    7.       Muş 7.       Şırnak 7.       Tokat 7.        Nevşehir
    8.       Erzincan 8.       Diyarbakır 8.       Samsun 8.         Yozgat
    9.       Iğdır 9.       Şanlıurfa 9.       Trabzon
    10.   Kars 10-     Sivas
    11.   Van
    12.   Tunceli
    13.   Bitlis
    14.   Bingöl

    Destek Ne Gibi Yararlar Sağlayacak?

    • Bölgelere göre destek verilecek iller tablodaki gibidir. Proje kapsamında sadece hayvan alımları için değil, işletmecilere hayvan barınağı inşa etmeleri için de yüzde 50 oranında destek veriliyor. Destek büyükbaş için 49 kapasiteli, küçükbaş için ise 200 baş kapasiteli barınaklar için bu oranda sağlanıyor. Ancak işletme sahipleri daha fazla kapasiteli bir ağıl ya da ahır yapmak isterlerse işletmenin maliyetlerini kendilerinin karşılamaları gerekiyor. Ziraat Bankası hayvan kredisi güncel faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.
    • Bu proje ile mevcut hayvan barınaklarının modernleşmesi ve bu sayede de hayvan ölümlerinin az da olsa önlenmesi hedefleniyor.
    • Hayvanların yaşayabilmeleri ve geri kalan hayatlarını daha iyi standartlarda karşılanırken, destek kapsamında alınan makinelerle yapılacak olan işlemler daha basit olacaktır.
    • Destek kapsamında sağlanacak bir diğer yarar ise et üretimidir. Günümüzde büyükbaş hayvancılığa yapılan baskı aşikardır. Bu destek ile birlikte küçükbaş üretimi için de destek sağlanacak ve et üretimi konusunda büyükbaş hayvancılık için yapılan baskı en aza indirgenecektir.
    • Verilecek olan destek ile birlikte Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde var olan meraların küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde kullanılması sağlanacaktır. Tarım Kredi Kooperatifi hayvan kredisi şartları hakkında bilginiz var mı?
    Destek Ne Gibi Yararlar Sağlayacak

    Destek birçok alanda yarar sağlayacak.

    Başvurular Nereye Yapılacak?

    Verilen desteklerden yararlanmak isteyenlerin tüzel veya gerçek kişi olmaları gereklidir. Bakanlık tarafından belirlenen koşulları sağlayanlar başvurularını dilekçe yardımı ile gerçekleştireceklerdir. Yetiştiricilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmaları gerekli olup, hali hazırda sahip oldukları arazileri belirten belgeleri de başvuru formunun içine ekleyerek şahsen elden teslim etmek zorundadır.

    Bilindiği üzere bu destek geçen yılda da yetiştiricilere verilmiştir. Verilecek destek tutarları ve desteklerin başvuru tarihleri henüz belli olmamıştır. Güncel destek tutarları ve başvuru tarihleri hakkında Bakanlık tarafından bir açıklama yapılması halinde gerekli bilgileri siz değerli okuyucularımız ile sitemiz üzerinden paylaşacağız.

    Başvurular geçen yıl olduğu gibi bu yılda İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri‘ne yapılacaktır. Destekten yararlanacak olan yetiştiricilerin ilgili yere şahsen müracaat etmeleri gereklidir. Canlı hayvan desteklemeleri için başvurular İl Müdürlükleri tarafından kabul edilmektedir. Yapılan başvurular Bakanlıkça incelenecektir. Olumlu veya olumsuz karar yetiştiriciye bildirildikten sonra sonuçlar Bakanlığa gönderilecektir.

    2019 ve 2023 yıllarında verilmeye devam edecek olan KOP, DAP, DOKAP, GAP desteklerinin oranı belli olmuş ancak miktarı ve başvuru tarihi belli olmamıştır. Bu hususta Bakanlık tarafından net bir açıklama gelmesi halinde sizlerle paylaşacağız.

    Sende Yaz