Galeriden Alınan Arabanın Garantisi Güncel Mevzuat

Galeriden Alınan Arabanın Garantisi Güncel Mevzuat
Galeriden Alınan Arabanın Garantisi Güncel Mevzuat

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ikinci ek satış kanununa dair yönetmeliği yürürlüğe koydu. İkinci el araç garanti kanununda yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazete’ de yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan kişiler satış tarihini takiben 3 ay garanti yaptırmak zorundadır. Belirlenen garanti kapsamında yalnızca şanzıman, motor, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi olacaktır. Araba garantileri ile alakalı yayımlanan mevzuat hakkındaki tüm detaylar haberimizde..

İkinci El Otomobillerde Garanti Yapılacak

İkinci el otomobil ve motosikletlerin elektrik sistemlerinde, şanzıman, motor, tork konvertörü, diferansiyel sistemlerinde işletmelerin satış tarihini takiben 3 ay ve ya 5000 bin kilometre garanti yapma zorunluluğu getirildi. İkinci el kara taşıtı satış ticareti ile uğraşan işletme sahipleri garanti yaptırmak zorundadır. İşletmeler kendi inisiyatiflerine göre 3 ayın üzerine ek bir garanti süresi de verebilirler. Mevzuatta verilen kurallara göre garanti alanına giren bu parçaları sigorta yaptırmak şartı ile karşılayabilecektir. Garanti kapsamına giren parçaların garanti sürelerinde ve kilometrelerinde ortaya çıkan arızalar en fazla bir ay içerisinde giderilmektedir. Motosikletler için bu süre diğerinden farklı olmakta ve en fazla yirmi iş gününde arızalar giderilmektedir. Oluşabilecek olan arızalardan işletme sorumludur ve masraflar işletme sahibi tarafından karşılanmaktadır. Peşinatsız araç satışı yapan galericileri inceleyebilirsiniz.

Garanti süresi içerisinde ve ya belirlenen kilometre süreci içinde arızalanan motosiklet ya da otomobillerin temin edilen işletmeye götürülmesi halinde bu ürünlerin işletme tarafından teslim alındığını bildiren bir belge düzenlenmektedir.

Hazırlanan belgenin içerisinde; otomobil ya da motosikleti işletmeye teslim eden kişinin ismi, soy ismi ve imzası, araçları teslim alan kişinin ismi, soy ismi ve imzası, ürünlere ilişkin talep ve şikayetler, teslim edilen ürünlerin modelleri ve markaları, araçlarda tespit edilen arızaların 10 gün içinde giderilmemesi halinde belirlenen sürecin bitimini takiben 3 gün içerisinde arızalanan araçların özelliklerini ya da benzer özelliklerini taşıyan bir aracın mağdur kişiye verileceğini bildiren taahhüt, arızalanan araçların işletmeye bildirildiği tarihler yer alacaktır. Akaryakıt istasyonlarında geçerli indirim kartlarını inceleyebilirsiniz.

Resmi Gazete‘de yayımlanan mevzuatın tamamına  ulaşmak için linke tıklayınız. 

Bazı Hususlar Garanti Kapsamına Girmeyecek

Garanti kapsamına girecek olan parçaların var olduğu gibi motorlu taşı ticareti için garanti altına alınmayacak olan hususlar da yönetmelikte belirtildi. İşletmeler aşağıdaki hususlar için garanti vermek zorunda kalmayacaklardır.

  • Araçların satışı esnasında alıcının bilgisi dahilinde olan ve satış gerçekleştiren işletme tarafından belgelendirilen hasar ve arızalar,
  • 160 bin kilometre üzerindeki ve sekiz yaş üzeri araçlar,
  • Ekspertiz raporunda belirlenen hasar ve arızalar,
  • Süslemeler, lastikler, akü, farlar, paspas, kaporta işleri ve cam ya da farlara zarar gelmesi,
  • Parça değişimi yapılması ve düzenleyici işlemler yapılması,
  • Aracın kaza, hırsızlık, kundaklama, hatalı kullanım gibi hususlarda oluşacak hasarları,
  • Araç sahibinin ikaz lambalarına, sistem arızalarına, kalitesiz yakıt ve yağ kullanımına karşın duyarsız olması hususunda oluşabilecek arızalar,
  • Aracı alan kişinin araç bakımı ve muayene işlemlerini düzenli olarak yapmamasından dolayı ortaya çıkacak olan arızalar,
  • Kullanıcının aracı olağandışı kullanmasından dolayı amortisör, ön dişli takımları, pabuçları, egzozu, diskler ve contalar gibi araç parçalarında oluşacak yıpranma ve aşınmalar,
  • Kullanılan aracın ihmalinden ve düzgün kullanılmamasından dolayı araç içerisindeki sıvıların donmasına sebep olan arızalardan,
  • Trafik kaydında “Trafikten çekilerek tescili silinmiştir.” kaydı var olan motorlu taşıtlar,
  • Satıştan sonra meydana gelen herhangi bir eklenti sebebi ile ortaya çıkan hasarlar,
  • İşletme tarafından garanti kapsamına alınması gereken bir parçada oluşabilecek bir arızanın direkt olarak arızalanmadıkça ve zayi olmadıkça; hava, yakıt ve yağ filtresi, cam silecekleri, bujiler, katalitik konvertörler ve klima devresinin doldurulması için kullanılacak olan maddeler, soğutma ve fren sıvıları gibi maddeler,
  • Araç içerisindeki koltukların temizliği ve onarım çalışmalarının yapılması da dahil olarak kabin ve kaporta için yapılan harcamalar,
  • Garanti kapsamına giren parçalar dışındaki komponentler ve elektronik parçalar işletme tarafından garanti kapsamına alınmak zorunda değildir.

İkinci El Araç Satışı Gerçekleştiren İşletmelerin Karşılaması Gereken Koşullar

Bu araçların satışını gerçekleştiren işletmelerin bazı koşulları taşımaları gerekmektedir. İşletmelerin sağlaması gereken şartlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelikte verilmiştir.

  • İşletmenin teşhir alanının yerden yüksekliğinin minimum üç metre olması gereklidir.
  • Kapalı ve açık alanlarının toplam metre karesi minimum dört tane aracın kapladığı alan büyüklüğünde olmalıdır. Bir aracın kapladığı alanın büyüklüğü otomobiller için minimum 25 metrekare, motosikletler için minimum 5 metrekare, diğer taşıtlar için ise minimum 50 metre kareye sahip olunması gereklidir.
  • Çevreyi ve trafiği rahatsız etmeyecek konumda olmalı ve bulunduğu yerlerde ikamet amacı ile kullanılan yerler olmayan yerlerde bulunması gereklidir.
  • Araçların çıkış ve girişlerini gerçekleştirmeleri için uygun kapıların bulunması ve çıkış kapısının tehlike arz edecek durumlara karşılık kolay geçişine imkan hazırlanarak yapılmalıdır.
  • CNG’li, LNG’li ve LPG’li olan ikinci el araçlar için teşhirine dair açık bir mekana sahip olması şartları aranılmaktadır.
İkinci El Araç Satışı Gerçekleştiren İşletmelerin Karşılaması Gereken Koşullar

İkinci El Araç Satışı Gerçekleştiren İşletmelerin Karşılaması Gereken Koşullar

İkinci El Araç Satışı Gerçekleştiren Toplu İşyerlerinde Aranan Şartlar

  • Uygun bir yapı bulunması halinde minimum 10 işletmenin iş görebileceği toplu işyerleri kurulabilmektedir. Bu iş yerlerinin oluşumunda çevreye, trafik için vereceği sıkıntılar, insanların ikamet amaçlı kullandığı mekanlara uzaklığı ve ulaşım imkanları esas alınmaktadır. Toplu işyerlerinin aşağıdaki şartları taşımaları gereklidir;
  • Ortak kullanım alanı olarak sayılan yerler de engelli vatandaşların da önemsenerek hazırlanmış olması gereklidir.
  • Minimum otuz işletmenin mevcut olarak bulunduğu ya da toplamdaki çalışan sayısının minimum 50 olan işyerlerinde revir ya da sağlık personeli olması gereklidir.
  • Toplu iş yerlerinde taşıtların alım, satım ve devir işlemlerinin daha rahat ve hızlı yapılabilmesi için banka şubelerine ve noterliklere yer verilebilmektedir.
  • Toplu iş yerleri de yukarıda verdiğimiz ikinci el satışı gerçekleştiren işletmelerin karşılaması gereken koşulları sağlamalıdır.
  • İşletmenin kurulacağı alanın minimum dörtte birlik kısmının otopark alanına sahip olması gereklidir.
  • İşletme içerisinde; bay ve bayanlar için ayrı ayrı ibadet yerleri, yönetim odası, çalışanlar ve müşteriler için dinlenme ve beslenme alanı ve yeterli sayıda lavabo bulunması gereklidir.
İkinci El Araç Satışı Gerçekleştiren Toplu İşyerlerinde Aranan Şartlar

İkinci El Araç Satışı Gerçekleştiren Toplu İşyerlerinde Aranan Şartlar

İkinci El Araçların Satışı İçin Taşıt Pazarında Uygulanması Gereken Şartlar

Bu pazarlar ilgili belediyeler aracılığı ile kurulmakta ve işletilmektedir. Kamu kurumu niteliğini taşıyan meslek kuruluşları ve özel hukuk tüzel kişileri belediyeler tarafından devir alabilirler. İkinci el motorlu araç pazarları aşağıdaki şartları taşımalıdır.

  • Pazarın kurulacağı mevkinin nüfusu 10 binden az olması halinde minimum beş bin metrekare büyüklüğünde bir alan olması gereklidir. Şayet 10 binden fazla nüfuslu yerleşim yerlerinde ise 10 bin metrekare büyüklüğünde olması gereklidir.
  • Trafiği ve çevre koşullarını etkilemeyecek şekilde bir alan hazırlanmalıdır. Vatandaşların ikamet ettiği yerlere uzak ve ulaşım imkanının bulunması gereklidir.
  • Ortak kullanım alanlarında engelli vatandaşlar için de yer yapılmalıdır.
  • Araç satışlarının gerçekleşmesi için oluşturulan zeminin; asfalt, beton ve ya hava koşullarından etkilenmeyecek diğer malzemeler ile kurulması gerekli olup uygun önlemlerin alınması gereklidir.
İkinci El Araçların Satışı İçin Taşıt Pazarında Uygulanması Gereken Şartlar

İkinci El Araçların Satışı İçin Taşıt Pazarında Uygulanması Gereken Şartlar

  • İşletmelerin on bin metrekareden küçük olması halinde minimum üç adet giriş ve çıkış kapısı bulunmalıdır. Şayet işletme on bin metrekareden büyük ise beş adet giriş ve çıkış kapısı bulunmalıdır. Giriş ve çıkışların her yerine yönlendirici levhalar konulmalı ve iç ve dış trafiği aksatmamalıdır.
  • İşletmenin ihtiyacı olarak sayılan; çöp kutuları, söndürme araç gereçleri, zabıta bürosu, aydınlatma sistemleri, hoparlör sistemleri, bay ve bayanlar için ibadet yerleri, lavabolar, dinlenme mekanları ve araç yıkama yerleri bulunmalıdır.
  • Ziyaretçilerin kullanması ve ihtiyaçlarını gidermeleri adına ücretsiz otopark kurulması gereklidir.

Yönetmelikte belirtilen kanunlar neticesinde galerilerden araba alırken garanti kapsamına giren parçalara ve hususlara dikkat ederek ve verdiğimiz bilgilere dayanarak işletme tarafından 3 aylık garanti talebinde bulunabilirsiniz.

Sende Yaz