Engelli Raporu Hesaplama 2023 Yeni Yönetmelik

Engelli Raporu Hesaplama Yeni Yönetmelik
Engelli Raporu Hesaplama Yeni Yönetmelik
  • Engelli kişiler sosyal hayatlarında birçok temel hakka sahip olsunlar diye yeni bir düzenleme getirilerek engelli raporlarının alımı hususunda pek çok olanak sağlanmaya başlanmıştır. Engelli raporları kısa bir zaman içerisinde erişkin ve çocuklar için daha kolay bir şekilde teslim edilmektedir. Engelli raporları hesaplamak için bir program geliştirilmiştir. Yönetmelikte belirtildiğince Balthazar formülü ile hesaplama yapılacaktır. Yönetmelik.

    Bu yazımızda sizler için yayımlanan yönetmeliğe göre; engelli raporu oranlarını ve hesaplamanın nasıl yapılacağı hakkında bilgi vereceğiz..

    Engelli Raporu Oranları

    Geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete kararına göre erişkin ve çocuklara verilen Sağlık Kurulu Raporlarında değişiklik yapıldı. Engelli vatandaşlar sağlık raporlarına daha kısa bir zaman diliminde erişim sağlayabilsinler diye yetkili hastane ve kurul belirlendi. Artık vatandaşların klinikler arasında gezmesine gerek kalmadı. Engelli raporunu rahat bir şekilde almak için gerekli yetki tüm hastanelere verilmemiştir. Kişilerin mevcut raporları alabilmeleri için devlet tarafından her şehirde belirlenmiş olan bazı hastaneler rapor vermekle görevli olabileceklerdir. Yalnızca belirlenmiş olan hastaneler rapor verecek olan branşları bünyesinde barındırmaktadır. Engelli raporu hesaplamalarında aşağıdaki engel durumlarının bulunması gereklidir;

    • Görme kaybı,
    • İşitme kaybı,
    • Deri hastalıkları,
    • Solunum,
    • Sinir sistemleri,
    • Hormon bozukluğu,
    • Zihinsel ya da davranış bozukluklarından kaynaklı hastalıklar,
    • Deride oluşan yanıklar,
    • İdrar yollarında oluşan hastalıklar,
    • Kas ve iskelet sistemlerinde oluşan hastalıklar,
    • Kan hücrelerinde bulunan rahatsızlıklar (Hemopoetik),
    • Kardiyovasküler,
    • Kadın hastalıkları,
    • Kanser hastalıkları

    Gibi hastalıkların engel oranlarına göre engelli raporu hesaplaması yapılabilmektedir. Engelli bireylerin Sağlık Kurulu Raporu alabilmesi için %40 ve üzerinde engel oranının mevcut olması gereklidir. İlgili yönetmelikte belirtilen sistemde ise Balthazard formülü etkili olacaktır. Engelli raporları bu program sayesinde basit bir şekilde hesap yapılabilecektir. Hesaplama sonrasında kişilerin engel oranına itiraz etme hakkı da vardır. Belirlenen oranda hata var ise tekrar inceleme yapılmaktadır. Ekler.

    Balthazar Formülü İle Engelli Raporu Hesaplama

    Engelli raporları hesaplamak için yayımlanan Resmi Gazetenin 11. maddesinde belirtilmiş koşullar neticesinde gerçekleştirilmektedir. Kanunlar neticesinde engelli raporları Balthazard formülüne göre şu şekilde hesaplama yapılacaktır;

    • Başvuru yapacak olan engelli vatandaşların engel durumlarının birden fazla olması halinde hepsi için ayrı ayrı hesaplama yapılacaktır. Mevcut engel oranlarının hangisi daha yüksek ise o engel oranından başlanacaktır. 
    • Başvuru sahiplerinin engel oranları listelenecek ve listenin en başında en yüksek oran, kişinin vücudundaki tüm fonksiyonları belirten %100’den çıkartılacaktır. 
    • %100’den çıkartılan en yüksek engel oranı ile ortaya çıkacak olan sonuç, ikinci sırada bulunan engel oranı ile çarpılır. Çarpma işlemi yaptıktan sonra meydana gelen sonucun 100’e bölünmesi gereklidir. 100’e bölünmesinin ardından meydana gelen sonuç en yüksek engel oranına eklenir. Bu sayede iki engelin ortalama oranı bulunmuş olacaktır.
    • Engel durumunun ikiden fazla olması halinde yapılan hesaplamalar daha değişik olacaktır.
    • Engelli raporları hesaplamaları yapılırken kişinin yaşının 65’in üzerinde olması halinde Balthazard formülü ile engel oranının üstüne %10 daha ilave edilmektedir. 

    Engelli raporları Balthazard formülüne göre bu şartlar ile hesaplanmaktadır. Bu iş için yetkilendirilmiş olan hastanelere müracaat edilmesi halinde bu şekilde engelli oranları hesaplanacaktır.

    Balthazar Raporu Hesaplama

    Balthazar formülü ile engelli raporu hesaplaması yapılmaktadır.

    Engelli Rapor Hesaplama Programı

    Balthazard hesaplaması yaparak kişilerin engel oranları belirlenmekte olup bu iş için hesaplama programı geliştirilmiştir. Kullanımı gayet olan bu hesaplama programında ilgili alanlara belirlenen özür oranları ayrı ayrı doğru bir şekilde girilmelidir. Talep edilen tüm bilgileri girdikten sonra en altta bulunan “Hesapla” butonuna tıklamanız halinde şahsınıza verilecek olan Sağlık Kurulu Rapor oranı ekrana gelecektir. Örnek bir hesaplama yapacak olur isek;

    • Kişinin engel durumunun 2 farklı yerde olduğunu düşünelim.
    • Başvuru sahibinin görme engeli oranının %60 olduğunu, konuşma engelinin de %20 oranında olduğunu var sayalım.
    • Şahsın en yüksek engel oranı %60 ile gözde olması sebebi ile mevcut engel oranının %100’den çıkartılması gereklidir. (%100 – %60 = %40)
    • Bir sonraki işlemde %40 sonucunun ikinci sıradaki engel durumu olan %20 oranındaki konuşma engeli ile çarpılması gereklidir. Bu kapsamda %40 X %20= 800 olacaktır.
    • Sıradaki işlemde ortaya çıkan sonucun 100’e bölünmesi gereklidir. 800/100 = 8 oranı meydana gelecektir. Bu kapsamda %8‘lik oranın en yüksek orandaki göz engel oranına eklenmesi gereklidir.
    • Göz engel oranına bulduğumuz sonucu eklediğimizde %40 + %8 = %48 olarak hesaplanacaktır.
    • Başvuru yapacak olan kişinin 65 yaşın üzerinde olması halinde engel oranına %10 eklenecek ve sonuç %58 olarak belirlenecektir.

    Bir diğer hesaplamaya göre formülden giderek hesaplama yapacak olursak;

    Başvuru sahibinin engel durumunun işitme hususunda %50, zihinsel ve davranış bozukluğunda %30 oranında olduğunu düşünelim.

     Kişinin en yüksek engel durumu işitme de olduğu için formüle göre %100’den çıkartılması gereklidir. Bu kapsamda %100 – %50 = %50

    ➤ Sıradaki işlemde bulunan sonuç ikinci sırada bulunan zihinsel ve davranış bozukluğu engeli ile çarpılmalıdır. %50 X %30= 1500 

    ➤ Daha sonra meydana gelen sonuç %100’e bölünmelidir. 1500/100 = 15 

    ➤ Bir sonraki işlemde sonuca varmak için işitme engeli için belirlenmiş olan oran ile 100’e bölünerek bulunan sonuç toplanır ve rapora yazılacak sonuç belirlenir. %50 + %15 = %65 

    ➤ Engelli 65 yaşın üzerinde ise %10 eklenerek ve engel oranı %75 olacaktır.

    Başvuru sahibinin engel durumunun deri hastalıkları hususunda %30, solunum hastalıklarında %40 oranında olduğunu düşünelim.

    ➤ %100 – %40 = %60

    %60 X %30 = 1800

    1800 / 100= %18 

    %40 + %18 = %58 olarak hesaplanacaktır. Bu hesaplamaya göre kişinin 65 yaşın üzerinde olması halinde de %58 engel oranı belirlenecektir.

    • 65 yaş üstüyse +%10
    • %58+%5,8=%63,8 rapor oranı olacaktır.

    Balthazard formülü neticesinde engel oranları bu hesaplamalara göre belirlenecektir. Mevcut engelinizin belirlenmesi halinde yüzde oranına itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Engel oranınızı biliyorsunuz ancak hatalı hesaplandığını düşünüyorsanız itiraz ederek tekrar değerlendirme yapılmasını talep edebilirsiniz.

    Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Koşullar

    Yeni getirilen düzenleme ile erişkin ve çocukların engelli raporu alımları oldukça kolaylaştı. Çok kısa bir süre içerisinde oradan oraya gezip işlem yapmak zorunda kalmadan Sağlık Kurulu Raporu işlemlerini hallederek rapor alım süreçlerini sona erdirmiş olacaklardır. Kişilerin verdiği bilgilerin yazıldığı raporlar neticesinde engellilerin talep ettiği raporlar en geç bir ay içerisinde hazırlanacak ve taraflarına ulaştırılacaktır.

    Engellilerin bu raporlara sahip olmalarındaki ilk koşul geçici ya da kalıcı olarak sosyal yaşamlarına engel teşkil eden bir rahatsızlığa sahip olması gerektiğidir.

    Engelli grubunda bulunan kişilere engelli sağlık raporu verilmektedir. Kişilerin engel durumları ve oranlarına göre devamlı ya da devamsız olarak verilecek olan Sağlık Kurulu Raporları Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan engelli bireylere verilmektedir.

    Engelli Rapor Almak İçin Gerekli Koşullar

    Engelli raporu almak için kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gereklidir.

    Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

    Resmi Gazete’de yayımlanan ve yayımlandığı tarihte yürürlüğe giren kararlar neticesinde 18 yaş altındaki çocuk engelliler ve 18 yaşını geçmiş erişkin engelliler için farklı olmaktadır. Erişkin bireyler için kurulan kurul 7 kişiden oluşuyor iken çocuklar için oluşturulmuş olan kurul ÇÖZGEM ile birlikte 6 üyeden oluşmaktadır.

    Engelli yönetmeliği değişmiştir. Değişiklik hakkında bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    • Engelli raporu almak için ilk olarak devlet tarafından yetkilendirilmiş hastanelere giderek dilekçe verilmesi gereklidir. Erişkin bireyler gidebilecek durumda iseler kendileri başvuru yapabilmektedir. Ancak 18 yaşından küçük çocuk engellilerin velisi ya da vasisi bu görevi üstlenmelidir.
    • Verilen dilekçeler toplu olarak vezneye teslim edilir. Belirtilen dilekçe şahıslar tarafından eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
    • Dilekçenin verildiği zaman kayıt işlemlerinin yapılması amacı ile bilgisayar kamerası ile başvuru yapan kişinin resmi çekilmektedir.
    • Kayıt işlemi yapıldıktan sonra vezne başvuru yapan kişilere engelli raporunun alınması için ihtiyaç duyulacak olan evrakları verecektir. Verilen evrak listesinde kişilerin müracaat edecekleri branşların isimleri bulunur. Başvuru yapan engelli vatandaşlar tüm bölümlere muayene olmalıdır. Her doktorun muayene sonucunu kaşeleyip imzalaması gereklidir.
    • Gerekli formların ve evrakların hazırlanması ve muayenelerin sona ermesi halinde evraklar bu iş için yetkilendirilmiş görevliye verilir.
    • Tüm incelemeler sonucunda başvuru sahibinin veya vasisinin raporu almaya kimlik kartı ile gitmelidir. 

    Engelli raporlarında belirlenecek olan oranların hesaplaması bu formül üzerinden yapılmaktadır.

    Sende Yaz

    Yorum

    • Merhaba abi benim ortopediden 39 aldım nöroloji 10 hesaplarmisiniz ayrıca yorum yaptim silinmiş

    • Meraba abi benim ortopedi den 39 nöroloji den 10 aldım yüzde 45 veya yüzde 42 çıkıyor doğrumu hesaplarmisniz teşekkür ederim

    • Merhaba yusuf bey ben maulik heyete le engeli rapurun aynı anda denk geldi gunleri ve iki raporuda tezlım etdim sag gözümde tavuk karası vardı 41 göz verdi astım koadan 40 gögüs hastalıkları verdi şeker hastalığından insülin vuruldugumdan 20 daliye fizik doktoru 10 begin cerahı 10 puanlarıñ hepsinin toplamı 121 ama çok düşünüyorlar dediler rica etsem sonuç sizce kaç olur emekli yada engelli raporundan faydanabilirmiyim siz geçen sene baş vurduğunda olamadım ilk raporum 100/75 verdiler 1 yıllık ağır engelli deyiĺ yazıyordü hiç bir yerde kullanamadık sadece özürlü kimliķ alırsın dediler onuda almadım

    • 65 yaş üstüne %10 ekleme yaparken çıkan sonucun %10’u nu eklemeniz lazım,
      siz çıkan sonuca 10 eklemişsiniz