Emlakçı Nasıl Açılır? Ofis Maliyet Hesaplaması (Her şey Dahil)

Emlak Ofisinizi Alışveriş Sitelerine Kaydettirin!
emlak ofisi nasıl açılır maliyeti ne kadar

Bugün sizlere yatırımcı ve girişimcilerin genel olarak çok ucuz olarak gördüğü emlak ofisi açma maliyetini anlatacağız. Eğer Emlak açmak isterseniz işini ne kadar ucuz olmadığını göreceksiniz. Öncelikle gerekli evraklardan bahsedelim.

Emlakçı Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Emlakçılık sertifikası almanız gerekiyor. (İSMEK, Halk Eğitim ve benzeri kuruluşlardan sertifika almanız gerekiyor.) Kurslarda emlak danışmanlığı eğitimi verilmektedir. Belediyelere, vergi dairesine, esnaf kefalete vereceğiniz belgeler bundan ibaret değil. Sırada dükkan seçimi var.

Emlak Ofisi İçin Dükkan Belirleme

Emlakçı sertifikası aldığımız zaman diğer işlemlere devam etmeniz gerekiyor. Çünkü olayı sertifika ile bitmiyor. Dükkan belirleme kriterlerinde ise öncelikle nerede çalışmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu karar verdikten sonra size en uygun lokasyon da bir iş yeri seçip kiralamak zorundasınız. Çünkü belediye yapılacak başvurularda acentenin yerinin belli olması ve bir kira kontratı ile başvurmanız gerekmektedir. Belediyeye yaptığınız başvuru da da her şeyin yolunda gittiğini varsayalım. Belediye acenteyi ziyaret etmek için size bir gün verecektir.

Emlak Danışmanlık Ofisi Örneği

Vergi Dairesine Başvuruda Bulunun!

Belediyeye yapılan başvuru sonrasında vergi dairesine gidip işyeri açılış bildirimi yapmanız gerekiyor. Bu işleri sizin adınıza bir muhasebeci yapıyor. 2020 yılı itibariyle artık tüm işlemler internet üzerinden online olarak yapılıyor. Muhasebeciniz sizin adınıza GİB internet sitesine girerek emlak ofisi açılış bildirimi yapacaktır.

Muhasebecinin aylık belirli bir bedel karşılığında sizin bütün SGK, Vergi Dairesi, Belediye ve benzeri başvurularınızı yapacak ve takip edecektir.  Ortalama bir emlakçının muhasebeciye vermiş olduğu ücret aylık 250 TL. civarındadır.

İlk önce sizlere belediye yapacağınız başvurudan bahsetsek de emlak ofisleri vergi dairesine işyeri açılış bildirim yapılmadan açılmış sayılmaz.  Belediyelere ilk başvurunu yapılmasının nedeni ise eğer başvuru sahibinin belgeleri yeterli değil ise ve dükkanın açılmak istendiği bölge uygun değil ise vergi dairesine boş yere açılış bildiriminde bulunmamak gerekir.  Zira daha sonra dükkan yerinin değiştirilmesi için Emlak ofisinizi taşımanız gerekecek ve belge almaya ulaşmanız şart olacaktır.

Emlakçının açılış bildirimini yaptıktan sonra Vergi dairesi tarafından size vergi levhası teslim edilecektir.  Bildirim sonrasında Vergi Dairesinde görevli memurlar Emlak acentenizi ziyarete gelecektir. 2020’de vergi memurları ellerinde bir tablet bilgisayar ile dükkanımıza gelip içeriden ve dışarıdan çeşitli resimler çekecekler ve size bir evrak imzalatarak Hayırlı olsun deyip gideceklerdir. Bu işlem sonrasında vergi levhanızı alabilirsiniz.

Bazı belediye başkanlıkları işyeri açılış ruhsatı için ilk önce esnaf kefalet kooperatiflerine kayıt yaptırmanız isteyebilirler.  Eğer Emlak acentesi açıyor iseniz zaten Basit usulde vergiye tabi olamazsınız. Mecburen en düşük gerçek usulden şahıs şirketi olarak vergilendirileceksiniz. Bu kapsamda size en yakında bulunan Esnaf Kefalet Kooperatifine giderek başvuru işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Esnaf kefalet Kooperatifleri de ilk başvuru yaptığınız esnada size bir evrak vererek gerekli belgeleri bildirecektir.  Gerekli belgeler listesinde Halk Bankasına yatırmanız gereken üyelik aidatları da bulunmaktadır. Kefalet kooperatif her Esnafın bir sınıflandırma kodu bulunmaktadır. bunlar KOSGEB Dede görebildiğimiz nace kodları gibidir. Esnaf faaliyet kodunu burada yazılı olan Koda göre belirlemektedir. Esnaf kefalet Kooperatifleri her kod için esnaflardan ayrı ücret almaktadırlar. En uygun faaliyet alanı Haberleşme, barınma, dinle ve eğlence hizmetleri kategorisinde Emlak komisyonculuğu ve danışmanlığı bölümüne ücret yatırarak bu kategoride kayıt olmanız gerekiyor.

Eğer ilaveten şahıs şirketi olmanız nedeniyle Emlak komisyonculuğunun yanında başka bir kategoride daha işlem yapmak isterseniz bunun için esnaf kefalete ortalama 500 TL civarında bir ücret daha ödemeniz gerekiyor. Ancak işyerinizin faaliyet kollarının belirlenmesi için muhasebeciye yaptınız başvuru esnasında, ne iş yapacağınızı söylerseniz muhasebecinin GİB internet sitesinde online işlemler menüsünden bu kategorilere seçecektir. Bu işlemi sonrasında Vergi Dairesi kayıtlarına göre bildirmiş olduğunuz işleri yapma hakkına sahipsiniz.  Ancak vergi levhasında bu faaliyet alanlarının sadece bir tanesi yazılacaktır. Bu alanın ise emlak komisyonculuğu ve danışmanlığı olarak yazması fayda sağlayacaktır. Her ne kadar Esnaf Kefalet Kooperatifi sizden her dal için 500 TL ücret talep etse de vergi dairesi gözünde tüm faaliyetleri yapmaya yetkilisiniz.

Bununla birlikte Emlak acenteleri de yarın öbür gün başka bir faaliyeti yapmak isterseniz,  muhasebecinin tarafından vergi dairesine verilecek olan bir dilekçe ile istediğiniz faaliyet kodunda iş yapmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu faaliyet alanları sizin acenteniz için uygun olması gerekmektedir. Örneğin Emlak acentesinde gıda ürünlerinin satışı uygun olmayacaktır. Gıda ürünlerinin satışı için belediye başkanlığına da ayrıca bir başvuru yapmanız gerekecektir. Bu ve benzeri bilgilerinin tümünü muhasebeci bizden alabilirsiniz.  Muhasebeci belirlenmesinde ise çevrenizde faaliyet gösteren emlak danışmanlarına başvuru yaparak hangi muhasebeci tercih ettiklerini öğrenebilirsiniz. En iyi muhasebeciye bulmak gibi bir amacınız var ise Vergi Dairesinde görevli kontrolü memurlarından bilgi almanızı size bir sır olarak tavsiye ederim.

Emlak Ofisi Maliyeti Hesaplaması

Emlak ofisi müşterilerinize güvenilir olduğunu göstermek zorundadır. En düşük emlak ofisi ortalama size 1.000 TL. maliyeti olacaktır. Ancak illerimize göre bu oran 500 TL. de olabilir. 600 TL.’ye de yakınlarınız boş ofislerinden birini kiralayabilseniz de, mahalle arasında gösterişli olmayan bir ofis müşterilerinizin güvenini sarsacaktır. Bu sebeple emlak acentesi maliyet hanenize ofis için aylık 1.000 TL. yazıyorum.

Emlak Ofisi Dekorasyon Örneği

Ofis dekorasyonu da olmazsa olmazlar içerisindedir. Bir patron ve bir sekreter masası aldığınız düşünelim. Sadece mobilyaların maliyeti size en az 3.000 TL.’ye mal olacaktır. İç dekorasyon içinde fiyat hanenize 2.000 TL. yazıyorum. Niş döşemesi, yer karosu, badana ve boya maliyetleri, ahşap dekorasyonlar derken size 3.000 TL. yetmeyebilir. Sekreterinizin veya sizin kullanımınız içinde hanenize 2.000 TL. bir bilgisayar yazıyorum. Şimdi hesaplayalım.

  • Emlakçı ofis dekorasyon gideri 3.000 TL.
  • 1 Adet Bilgisayar (laptop veya masaüstü) 5.000 TL.
  • Mobilya giderleri 3.000 TL.

Bu hesap sonucunda iç dekorasyon size 11.000 TL.’ye mal olacaktır. Resmi evraklar için emlak ofisine, vergi dairesine, muhasebeciye, belediye başkanlığına ödeyeceğiniz harçlar ise ortalama 2.000 TL. civarında tutacaktır. Emlakçılar derneğinin kayıt ücretleri bölgelere göre farklılık gösterebilir. Sıra geldi reklam tabelası, kartvizit tasarımı, internet sitesi gibi reklamcı faaliyetlerine..

Emlak ofisinin büyüklüğüne göre ve ışıklandırma çeşidine göre bir tabela ortalama 1.000 TL. ile 3.000 TL. arasında tutacaktır. 1.o00 TL. olanı seçtiğimizi varsayalım. 500 TL.’de diğer kartvizit, web sitesi gibi envanterler için yazarsak 1.500 TL.’de reklamcıya borcumuz oldu.

Emlak Ofisinizi Alışveriş Sitelerine Kaydettirin!

Tüm bunlar haricinde internette popüler olan sahibinden internet sitesi gibi emlak portallarından üyelik almanız gerekiyor. Sahibinden emlak ofisim uygulaması şuan Türkiye’de en çok  tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Maliyeti en düşük 750 TL.’dir. Ayrıntılı bilgi almak için 0850 222  44 45 nolu numaradan bilgi alabilirsiniz.

Sahibinden haricinde Milliyet Emlak servisi de en çok tercih edilenler arasındadır. Milliyet emlak üyeliği hakkında internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Emlakçı nasıl açılır 2020 maliyetleri

Her ikisi içinde aylık ortalama 1.500 TL. üyelik ücreti yazabilirsiniz.

Bugün bir işçinin maliyeti asgari ücretten hesaplarsak 2.400 TL. civarında tutmaktadır. Buna işsizlik ve benzeri maliyetler dahildir.

Emlakçı Açılış Giderleri

  • Dükkan kirası 1.000 TL.
  • Reklamcı giderleri 1.500 TL
  • Vergi ve açılış giderleri 1.500 TL.

    Emlakçı Açmak İçin Gerekenler

Emlakçıların Aylık Sabit Giderleri;

  • 1.500 TL. sahibinden milliyet gibi üyelik giderleri
  • 1.000 TL. dükkan kirası,
  • 2.400 TL. çalışan maaşı,
  • 2.400 TL. sizin maaşınız ve sigortanız,
  • 500 TL. sizin ve çalışanınız aylık yemek masrafı,
  • 300 TL. elektrik, su, internet gideri,
  • 300 TL. kış aylarında doğalgaz gideri,
  • 250 TL. muhasebeci aylık ücreti,
  • 250 TL. hiç satış yapmadığınızda ödemeniz gereken KDV, Stopaj gibi vergiler
  • 200 TL. Çay, kahve, gazoz maliyetleri

Yukarıda yazılı olan kalemlerden sadece çalışan bölümünü eksiltebilirsiniz. O da çalışanınız yok ise. Eğer iyi bir emlak ofisi açmak istiyorsanız yukarıda yazılı olan kalemlerin hepsini her ay ödemeniz gerekmektedir. Yukarıda ortaya çıkan toplam maliyet 9.100 TL.’dir. Açılış sermayesi haricinde her ay 10.000 TL. para kazanmanız şart gibi görünüyor.

Eğer geride biraz sermayeniz var ise, her ay 10.000 TL. civarında para kazanmasanız da bir müddet idare edebilirsiniz. Ancak bir kaç ay sürekli kazancınız düşük ise ve 10 bin liradan az kazanıyor iseniz, zorlamanızın bir anlamı yok.

Emlak Danışmanlık Ofisi Açmak İçin Gerekli Evraklar

  1. Belediyeler
    • Esnaf odası kayıt belgesi
    • 6 kilogram yangın tüpü faturası,
    • Kimlik fotokopisi,
    • Vergi levhası,
    • Zabıta müdürlüğüne ödenen makbuz belgesi
    • Çevre temizlik vergisi kayıt belgesi
  2. Vergi dairesi;
    • İşyeri açılış bildiri belgesi (muhasebeci doldurur)
    • Kimlik fotokopisi,
    • Dükkan kira sözleşmesi,
    • Açılış harcının ödendiğine dair belgeler,
  3. Esnaf kefalet için gerekli evraklar
    • Kimlik fotokopisi
    • Vergi levhası
    • Kira kontratı,
    • Halk Bankasına yatırılan harç makbuzu,
    • Başvuru belgesi
  4. İşyerinin Elektrik su doğalgaz açılışı için gerekli evraklar;
    • Elektrik açılışı  : Kira kontratı, DASK Belgesi ve 700 TL. civarında açılış aidatı, (tutarlar değişik göstermektedir) (işyeri kapandığında geri alınır)
    • Su kartlı sistem ise para istenmiyor. Kontör yükleyip kullanın.
    • Doğalgaz : Kira kontratı, kimlik fotokopisi 1.000 TL. civarında açılış ücreti (kapandığında geri alınır)

Bu evrakları yok olmaması adına ekledik. En doğru bilgiyi ve emlakçı açmak için gerekli evrakları muhasebeciden öğrenebilirsiniz. Ne de olsa aylık tarifelerinde yazılı olan tutarı ödüyorsunuz. Mevzuatta yazılı olan işyeri açılış tutarları haricinde ekstradan para ödemeyin.

Bazı muhasebeciler hoş geldin kampanyası adına işyerinin açılışı esnasında 100 – 200 TL. ‘de ekstradan para isterseler, bu parayı ödemek istemediğinizi ilk başta konuşun ve anlaşın.

Sende Yaz