Emekliler Kaç Yılda Bir Diş Yaptırabilir? SGK Protez Hakkı

İmplant Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
Emekliler Kaç Yılda Bir Diş Yaptırabilir? SGK Protez Hakkı

Diş kaybı bir kaza sonucu, düşme ya da çarpma etkisiyle gerçekleşmektedir. Dişini kaybeden insanlar yemek yeme zorluğu, kötü görünüm gibi birçok etkenle karşılaşmaktadır. Çözüm olarak tabi ki diş doktoruna başvurarak protez yaptırma talebinde bulunurlar. Diş protezi yaptırmayı düşünenler devletten ne kadar destek gördüğünü de bilmek istemektedir. Yaşlanma etkisiyle de diş kaybına uğrayan emeklilere kaç yılda bir protez takılıyor? Emekliler için diş sağlığı konusunda da devlet tarafından destek mevcuttur. İyi takılan bir protezin kendi dişlerinizden bir farkı olmadığını göreceksiniz. Diş protezleri; sabit , hareketli implant üstü protezler olmak üzere 3 ana grup halindedir.

Emeklilerin Diş Protezi Yenileme Süresi Ne Kadar?

Diş protezi yaptırmayı düşünenler devlet tarafından destek görmektedir ve belli sürelerle diş protezleri yenilenmektedir. Protez taktıran kişiler genelde 65 yaş üzeri olduğu gibi daha küçük yaştaki vatandaşlar da takma diş yaptırabilmektedir. Hastanın diş sağlığı açısından en sağlıklı yöntem olarak bilinmektedir ve tedavi iyi yapıldığı taktirde gerçekten çok iyi sonuç vermekte kendi dişiniz gibi kullanabilmektesiniz. Diş protezlerinin bir türü olan sabit protez ağız içerisine yapıştırılır diş kaybı az olan kişilerde en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Hasta kişiye  10 gün içerisinde takılmaktadır ve kullanım süresi 7-8 yıl arasında değişmektedir. Süre tamamlandıktan sonra tekrar yenileme tedavisi yapılmaktadır.

Diş Protezi Nasıl Takılıyor?

Takma dişlerin kullanım amacı hastanın kaybolan fonksiyonlarını geri getirme amaçlanmaktadır. Bozulan konuşması, yemek yiyebilme becerisi ve sosyal açıdan kendini öz güvenli hissetmesi için tedavi edilmektedir. Sabit protez, hastanın dişlerine bir önizleme yapıldıktan sonra ağız ölçüleri alınarak ve gerekli boşluklar hesap edilerek laboratuvar ortamında ısıtma ve şekil verme işlemleri yapıldıktan sonra cilalanır ve ağızdan çıkmayacak şekilde yapıştırılır. Hastanın uzun yıllar kullandığı bir protez çeşidi olan bu protez için de alışma zamanı kişiden kişiye değişim göstermektedir.

İlk zamanlar ağzınızda bir fazlalık hissedebilirsiniz fakat bir kaç ay sonra alıştığınızda rahatça gıda da tüketebileceksiniz.

Devlet Kaç Yılda Bir Protez Takıyor?

Hastaların en çok merak ettiği bu soruların cevabını size aktarmak için araştırdık. Devlet diş tedavisine ihtiyacı olan kişiler için fırsatlar sunmakta ve diş tedavisi yapılan kişilerin takma dişlerinin kullanım süresi ve ömrü tükendiğinde tekrardan bir hizmet sağlamaktadır. Diş protezlerinin ortalama ömrü 6-7 yıl arasıdır. Hastaların devlet tarafından dişlerini yenileyebilme süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir. Diş protezinin ömrü 7 yıl olmasına karşın hastaların ağız sağlıkları açısından 4 yıl gerçekten belirlenmiş çok uygun bir süredir. Protez bakımını çok iyi yaptırmalı gerekli zaman aralıklarında doktorunuza giderek kontrol olmalısınız. Ek olarak diş protezlerinizi özel olan diş macunlarıyla fırçalamalısınız kendi dişlerimize göre daha fazla aşınabilmekte ve eğer zorlanırsa kırılabilmektedir. Doktorunuzun tavsiye ettiği diş bakım ürünlerini kullanmalısınız eğer 4 yıldan önce takma dişleriniz zarar görürse devlet tarafından tedaviniz karşılanmayacaktır.

diş-protez

Devlet kaç yılda bir diş protezi yapıyor?

Devletin Diş İçin Malzeme Katılım Payı Nedir?

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişilerin genel sağlık sigortalısı veya onlara bakmakla yükümlülerin ödeyeceği paradır. Katılım payı kapsamına alınacak malzemeler; göz tedavisi ile ilgili malzemeler, diş tedavisi için gerekli ve diğer protezleri içeren hayati önem taşımayan protezler.

Malzeme Katılım Payı Alınmayacak Kişiler ve Durumlar

  • İş kazası geçiren kişiler ve meslek hastalığına tutulanlar
  • Askeri tatbikatlarda sağlanan tıbbi malzemelerden
  • Çocuk esirgeme kurumu kanunlarına göre ücretsiz rehabilitasyon hizmeti alan kişilerden
  • Depremden mağdur olmuş kişilerin tedavisinde malzeme katılım payı alınmamaktadır.

Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor? Gözlük Hakkı Sorgulama yapmak için tıklayınız.

Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?

Sabit , hareketli ve implant üstü protezler olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Hastaların ağız yapısına göre ve dişlerinin ne tür bir tedavi gerektirdiğine bakılarak seçilir ona göre uygulanır. Bu kriterler dışında hastaların estetik görünümleri de dikkate alınmaktadır.

Sabit Protez

Sabit protezler de kendi arasında kişilerin diş yapısına ve isteklerine göre bir çok tedavi seçeneğini içinde barındırmaktadır. Dolgu yapılarak hastaların estetik görünümü sağlanamadığı zaman kuron kaplama yapılarak dişlerin küçültülmesi işlemi yapılır. Köprü denilen alt tedavi çeşidi ile eksik olan dişler komşu olanların küçültülerek üzerine özel kaplama yapılıp onlardan deste almak suretiyle boşluklara diş doldurulması işlemidir. Arka azı diş kaybında full metal adı verilen yöntem uygulanmaktadır. Yiyecekleri ön dişlerimizle ısırıp arka dişlerimizle öğütme sebebiyle arka dişler daha çok basınca maruz kalmaktadır bu yüzden azı dişlerin kaybında daha sağlam bir madde kullanılarak hastaların tedavisi gerçekleştirilmektedir ve diğer metotlara göre daha ucuzdur.

Hareketli Protez

Söz konusu tedavi yöntemi ağızdaki tüm dişlerin kaybolduğunda yapılmaktadır. Damak şekline ve bulunan kemik miktarına göre tedavinin seçimi yapılmaktadır. Tam protezlerin kullanım sırasında oynamaması yerinden çıkmaması için ise implant yapılmaktadır. İmplant destekli bu diş tedavi yöntemi hastaların dişlerini kendi dişlerini gibi kullanma imkanı vermektedir. Eğer hastanın ağzında küçük ve kullanılabilir küçük dişler kaldıysa bu dişlerin altta kalacak şekilde kaplama yapılmasıyla dişlerin korunması ve estetiği sağlanmış olur. Hassas protez, daha estetik görünüm sağlamak amaçlı olmasının yanı sıra dişlerin aşınmasını azaltarak tedavi gören kişilerin dişlerini daha uzun süre ve hasarsız kullanmalarını sağlamaktadır.

Diş Protez Çeşitleri

Diş protezlerinin çeşitleri bulunmaktadır.

İmplant Üstü Protezler

Yine tüm dişlerin kaybedilmesiyle tak çıkar derdi olmasını istemedikleri için sabit protezleri tercih etmektedir. Bu sebeple kişilerin ağızlarına belli aralıklar konularak implant yerleştirilmektedir. İmplantlar protez dişlerin sabit kalmasını sağlamaktadır. İmplant yerleştirildikten sonra protezler yapıştırılır ve estetik görünüm için diğer tedavi yöntemleri de eklenerek hastanın diş sorunları giderilir. Tedavinizin tamamlanması için doktorunuza 6-7 kez gitmek zorunda kalacaksınız bizden söylemesi.

İmplant Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Eksik dişlerin yerine konulması için çene kemiğine yerleştirilen vida şeklindeki yapay diştir. Genellikle insan vücuduna en uyum sağlayan madde olması sebebiyle vida kısmı titanyumdan yapılmaktadır. Çiğneme hissinin en az kendi dişleriniz gibi olacağının garantisini vermektedir. İmplant uygulaması genelde 2 şekilde yapılmakta olup cerrahi uygulama gerektirmemektedir. Lokal anestezi yöntemiyle sadece diş olmayan bölgeler uyuşturularak diş yerleştirilmesi yapılmaktadır. Belli bir süre geçtikten sonra çenenin yapısına uygunluğu da göz önünde bulundurularak protez çalışmalarına başlanmaktadır.

Diş implant örneği

Diş Protez Hakkı E-DEVLET Sorgulama

Artık dişsiz kalmıyorsunuz hatta kendi dişleriniz gibi kullanacağınız bir yöntem bulunmaktadır. Diş konusunda artık uzmanlaşmış doktorlar bir kaç günde sizi sağlıklı dişlere kavuşturmakta. Peki gerekli bu tedavileri nasıl karşılayacağım diye düşünüyorsanız devlet bu konuda büyük destek sağlamaktadır. E-devlet üzerinden T.C kimliğinizle diş protez hakkınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hemen sorgulamak için tıklayınız

Maddi açıdan bir engeli olmayan kişiler hastalar protez yerine implant tedavisine başvuru yapabilirler. Maddi durum yetersizliğinden dolayı tedavi olamayan kişiler ise devlet hastahanelerinden randevu alarak diş protezi taktırabilirler.

Sende Yaz

Yorum

  • Devlette 6 ay önce diş protezi yaptırdım ama protesto ağzıma göre sanki ufak görüntüde sanki dış yok gibi rahatsızlık veriyor. Büyütmek yada ağzıma uyacak şekilde nasıl yaptirabilirim. Lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim.

  • yabanciyim sgk var dış protez hakkım mevcuttur. fakat nerde yapılıyor kaç defa devlet hastaneden randevu aldım fakat onlar yapmıyor. nerde yapabilirim. istanbul taksimdeyim. normal dişçiye mi gitmem lazim? yardim lutfen