Emekli İlaç Kesintisi Sorgulama (Maaştan Düşme)

Emekli İlaç Kesintisi Sorgulama (Maaştan Düşme)
Emekli İlaç Kesintisi Sorgulama (Maaştan Düşme)

Aylık yatan emekli maaşlarınız bazı durumlarda eksik yatabilir. Bunun adı kesintidir. Bu kesintilerin birçok sebebi vardır. Emekli maaşınızın eksik yattığını gördüğünüz an sebeplerini araştırmaya başlarsınız. Eksikliğin sebebi ilaç kesintisi, muayene katılım ücreti gibi birçok sebepten oluşabilir. Emekli maaşından yapılan kesintilerin iade işlemi gerçekleştirilememektedir. Emekli maaşınızı sorgulamak için iki seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler ile ilgili detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağız. 4A, 4B ve 4C emeklilerinin maaş kesintisi olabilmektedir. Emekli maaşlarından kesinti yapılamayacağına dair çıkan kanun ile ilgili bilgileri, emekli maaşlarını şifresiz olarak sorgulama ekranlarını ve ilaç kesintilerini nerelerden öğreneceğiniz ile ilgili tüm bilgileri haberimizden detaylıca öğrenebilirsiniz. Aklınıza takılan diğer başka soruları ise yorum bölümünde paylaşabilir, bilgi alabilirsiniz.

Emekli Maaşlarından İlaç Kesintisi

Hastahaneler tarafından yapılan muayenelerde verilen ilaç tedavilerinde emeklilerin aylık maaşlarından bir miktar ücret kesilmektedir. Emeklilerden muayene ücretleri ve ilaç masrafları elden alınmamakta emeklilerin aylıklarından kesilmektedir. Emekli şahsın bakmakla yükümlü olduğu kişiler için de sigorta tarafından ilaç parası kesilmektedir. Olan ilaç borçları bir sonraki aya devredebilir. Eğer eczanelere gittiğinize herhangi bir ücret çıkmıyorsa bunun sebebi devlet tarafından maaşlarınızdan kesilmiş olmasıdır. Emekli maaşlarınız da olan kesintilerin sebebi yalnızca ilaç kesintileri değildir. Aşağıda verilen sebepler dolayısı ile de maaşınız kesintiye uğrayabilmektedir. Bu kesintilerin detaylı sebepleri için aşağıda 4A, 4B ve 4C emeklileri için kesintisi sorgulama linklerine tıklayarak sorgulama ekranlarına ulaşabilirsiniz. Açılan ekranlarda kendi T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile kimliğinizi doğrulamanız gerekmektedir.

Emekli Maaşlarından Kesilen Muayene Ücretleri

Kişilerin muayene olmaları halinde devlet tarafından muayene ücreti talep edilmektedir. Bu ücretler emeklilerin maaşlarından kesilmektedir. Muayene ücretleri birinci basamak ve ikinci basamak olarak ayrılmaktadır. Birinci basamaklar aile hekimlikleridir. Buralarda muayene ücreti olarak 2 TL. eczaneler tarafından alınmaktadır. İkinci basamak olan Devlet Hastaneleri ve üçüncü basamak Tıp Fakülteleridir. Bu yerlerin muayene ücretler 8 TL.Özel Hastahanelerin muayene ücreti ise 15 TL.‘dir.

Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olan vatandaşlar için devlet tarafından tahsil edilecek ücret tutarları aşağıdaki gibidir;

  • Aile hekimliğinden gelen reçetelerde 2 TL. muayene ücreti bedeli eczaneler tarafından tahsil edilmektedir. Mevcut eczanelere hastahane reçetesi ile başvuru yapmayan şahıslardan muayene ücreti alınmamaktadır.
  • Emekliler için Devlet Hastanesi, Özel hastaneler ve Tıp Fakültesinde muayene olmaları halinde muayene katılım ücretlerinin 3 TL’si eczaneler tarafından tahsil edilmekte, geri kalan 12 TL ise devlet kurumları tarafından emeklilerin maaşından kesilmektedir. Bu emekliler muayene işlemi bittikten sonra eczanelere reçete ile başvurmadıkları sürece 3 TL ücretleri bulunmayacaktır. Muayene ücretinin yalnızca kalan kısmı emekli maaşlarından kesilecektir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilerinin aile hekimliklerinde yazdırdığı şahsına ait reçetelerde 2 TL kadar bir muayene ücreti eczane tarafından alınmaktadır.
Emekli Maaşlarından Kesilen Muayene Ücretleri

Emekli Maaşlarından Kesilen Muayene Ücretleri

Eczanelerin Reçete Okuma Bedelleri

Bu bedel ise eczacıların çalışmaları karşılığında hak sayılan meslek hakkı bedeldir. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacılar Birliği arasında birebir olarak hazırlanan protokol hükümlerince eczacılar için verilen her reçete için okuma bedeli Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından ödenmektedir. Ödenen tutar iskonto bedeli yüzde 0 olan eczaneler için yani küçük eczaneler için mevcut her reçete için 75 kuruştur. Diğer bütün eczaneler için ise mevcut her reçete başına 25 kuruştur. Bu tutar hastaların cebinden çıkmamaktadır.

Emekli Maaşlarından İlaç Kesintisi

Emekli Maaşlarından İlaç Kesintisi

Emekli Maaşından Yapılan Kesintiler

Emekli maaşınız bazı durumlar da hesabınıza sandığınızdan daha az miktarda yatabilir. Bu durumun birçok sebebi bulunmaktadır. Maaşınızın banka tarafından eksik yatırılmasında ki sebepler aşağıdaki gibidir. 2022 yılında emekli maaşlarına gelecek olan zamlardan haberiniz var mı?

Muayene Katılım Ücretleri 
Hastaneye gidip muayene olduğunuzda ücretler elden alınmamaktadır. Elden alınmayan ücretler eczanelerden ilaç alırken karşımıza çıkmaktadır. Bu ücretleri ödememeniz halinde devlet tarafından maaşınızdan kesilmektedir. Birinci basamakta bulunan sağlık hizmetlerinde yapılan muayenelerde ki hekim ve diş doktoru muayenelerinden herhangi bir katılım payı alınmamaktadır. Diğer basamaklarda uygulanacak katılım payı ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • İkinci ve Üçüncü basamaktaki devlet hastanelerinde verilen sağlık hizmetleri sunucularında muayene katılım ücreti: 5 TL’dir.
  • Özel hastanelerde verilen sağlık hizmetlerinde ise: 12 TL olarak bilinmektedir. Bu ücretler emekli vatandaşların aylıklarından kesilmektedir.

İlaç Katılım Payı Ücreti

Emeklilerin ayakta tedavi olmaları halinde verilen ilaçlar için aldıkları emekli aylıklarından yüzde 10 katılım payı ücreti alınmaktadır. Bunun haricinde de her bir reçete için;

Üç kutu alınan ilaçlar için: 3 TL 

Üç kutuya ek olarak alınan her bir kutu ilaç için: 1 TL ücret alınmaktadır. Verilen ilaçların katılım payları takip ettiği ay da verilen emekli aylıklarından kesilmektedir. Eğer kesilmezse bir kaç ay sonra muhakkak kesilecektir.

Tıbbi Katılım Payları İçin Kesilen Ücretler

Herhangi bir sebeplerden dolayı vücuda protez ya da ortez takılabilir. Bu durumlarda emekli vatandaşlar hem kendileri için hem de bakmakla sorumlu olduğu şahıslar için yüzde 10 oranında katılım payı alınmaktadır. Bu işlemler için belirlenen tutarlar emekli aylıklarından kesilmektedir.

İcra Takibi İle Hacze Düşmeniz Halinde Kesilen Ücretler 

Vergi borcu gibi ödenmemiş borçlarınız var ise devlet tarafından emekli maaşınızın bir kısmına el konulabilir. Devlet emekli maaşınızın 1/4‘üne el koyma hakkına sahiptir. Borcunuzu ödemeniz durumunda maaşınız da yaşanan kesinti problemi ortadan kalkacaktır.

Nafaka Borcu

Eğer eşinizden boşanmışsanız nafaka ödemeniz gerekirken ödememişseniz ve dava edilmişseniz banka maaşınızın nafaka kadarlık kısmına el koyacaktır. Ödemeniz gereken nafaka bedeli maaşınızdan fazla ise maaşınızın tamamına el konulacaktır.

Emekli Olduğu Halde Hala Çalışanlardan Kesilen Ücretler

Emekli olmuşsanız ve yaşam koşullarından dolayı halen çalışmaya devam etmeniz gerekiyor ise bu durumlarda emekli maaşınız da Sosyal Güvenlik prim desteklemesi kesilebilir. Bu da maaşınızın eksik yatmasına sebep olan etkenlerden biridir.

Emekli Maaşı Sorgulama

Emekli maaşınızın ne kadar yattığını ve ay içerisinde oluşan kesintileri internet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Emekli maaşlarınızı “E-devlet” üzerinden veya “Sosyal Sigorta Kurumu” sayfalarından öğrenebilirsiniz. Kesintilerin sebebini ise “E-devlet” sisteminize kendi şifreniz ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Emekli maaşlarınızın sorgulamasını ve kesinti işlemlerini şifresiz olarak gerçekleştirmeniz mümkün değildir.

Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli maaşını öğrenmek için izleyeceğiniz adımlar; 

  1. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesine giriş yapınız.
  2. Açılan ekranda “Çalışan ve İşveren”, “Emekliler” ve “Sağlık” bölümlerinden “Emekliler” bölümüne tıklayın.
  3. Açılan pencereden aşağıya doğru ilerleyin ve sağ alttaki “Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama” bölümüne tıklayın.
  4. Son olarak da 4A, 4B ve 4C emekliliklerinden hangisine aitseniz onu seçin. Ekrana gelen pencereden istenilen bilgileri girerek devam işlemine tıkladığınızda bilgileriniz ekrana gelecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Maaşı

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaş sorgulama ekranı

E-devlet üzerinden emekli maaşını öğrenmek için izleyeceğiniz adımlar; 

  1. İlk olarak E-devlet sistemine giriş yapın.
  2. Açılan sayfada Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapın.
  3. Ekranda açılan sayfadan e-hizmetler sekmesine tıklayın.
  4. Daha sonra aşağıdaki seçeneklerden Sosyal Güvenlik ve Sigorta butonuna tıklayın.
  5. Aşağıya doğru inin ve “Emeklilik Uygulamaları” ndan 4A, 4B ve 4C seçeneklerinden hangisinin emeklisi iseniz o seçeneğin “Emekli Ödeme Bilgileri“ne tıklayarak işleminizi tamamlayabilir ve bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
E-devlet Emekli Aylık Bilgileri

E-devlet Emekli Aylık Bilgileri

Emekli Maaş Kesintileri Sorgulama Ekranları

Emekli maaşlarınızın kesintilerini öğrenmeniz artık çok kolay. Birkaç tıkla bu işlemi halledebilir emekli maaşınızdaki kesintilerin sebebini öğrenebilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz linklere tıklayarak e-devlet sistemindeki kimliğinizi doğrulamanız halinde emekli maaşlarınız ile ilgili bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

Emekli maaşlarında oluşan kesintiler ve sebepleri bu şekildedir. Emekli maaşlarınızda oluşan kesintilerin sebeplerini öğrenmek için yukarıdaki yolları  izleyebilirsiniz.

Sende Yaz