Drone Uçurma İzni Nereden Alınır?

Drone Plakası Nasıl Alınır?
Drone Uçurma İzni Nereden Alınır?

Sizde drone aldıysanız ve aldığınız drone’ un plakaya ihtiyacı varsa ve nasıl plaka alınacağını bilmiyorsanız bu içerik tam size göre! Drone ile ilgili sitesinde, İzinsiz uçuşlardan şikayeti olanlar şikayet hattını kullanarak drone ‘ları da şikayet etmeye hakkı var. Özel uçuş izni talebi de site üzerinden yapılır. Drone‘u artık herkes kullanamayacak. Drone için plaka gerekli olacaktır. Drone Pilotu ıstılahını da artık duyabiliriz. Drone pilotlarının sigorta hakkında olan bilgilendirmeyi okumaları kesinlikle gerekmektedir.

Bu içeriğimizden yeni başlayanlar için Drone izni nereden alınır hakkında bilgi edinebileceğiniz gibi diğer İha oturma veya çalışma izni Belgesi nedir, Valilik DRONE izni nasıl alınır, 500 gr altı Drone Uçuş izni ve İHA Uçuş Bölgeleri Haritası, Drone uçurma şartları ile Form-19 (İHA Uçuş İzni Talep Formu) alınması gereken Drone ehliyeti hakkında bilgi alabilirsiniz.

Drone Uçurma İzni Başvuru Nasıl Yapılır?

İHA Serbest Uçuş Bölgesi Talep Formu’nu doldurmak için tıklayın.

SHGM yaptığı bilgiye göre maksimum kalkış ağırlığı 0,5 kilogram ve 25 kilogram aralığında olan drone‘lar kayıt edilmek zorunda bu bir tek drone’lar için geçerlidir. Eğer bunlara sahip olan bir drone almayı düşünüyorsanız, drone kayıt işlemi zorunlu oluyor bunu yaparsanız iyi olur. Drone‘lar yüksek yerlere çıktıkları için askeri ve hava limanı gibi alanlara veya stratejik alanları açığa çıkarması sebebi ile drone’u dikkatli kullanmanız güvenli olacaktır. Yani bu işler sadece kayıt yaptırmakla bitmiyor.

Drone Uçurma İzni Nereden Alınır?

Eğer drone’nunuzu kendiniz ürettiyseniz amatör imalat seçeneğini seçin lakin drone’u hazır olarak satın aldıysanız profesyonel imalat seçeneğini seçin. İHA’ya drone’unuzun bilgilerini doğru ve hatasız bir şekilde gönderin. Yoksa plakanız verilmez. En son olarak drone’unuzun 3 adet fotoğrafını çekip yukarıdan önden ve arkadan olmak üzere ve kaliteli olmak üzere İHA kayıt sayfasına gönderin. Bunlar yapıldıktan sonra drone’nız onaylanmak üzere sıraya koyulup inceleniyor ve eğer ki herhangi bir aksilik çıkmazsa drone plakanız veriliyor.

Kaydınız gerçekleştirilince bilgilendirme e-maili gelmese bile korkmanıza gerek yok. Çünkü araçlarım yerinden takip ederek plakanız gelip gelmediğini öğrenebilirsiniz. Eğer plakanız geldiyse rahat rahat drone’unuzu kullanabilirsiniz.

İHA Pilot Kayıt Başvuru

Drone Plakası Nasıl Alınır?

Drone = İHA = İnsansız Hava Aracı anlamına gelmektedir. Drone plakası almanız şarttır. Ama bazı drone’lara plaka almanıza gerek yoktur. Çünkü o drone’lar genellikle profesyonel olmayanlardır. Sizin aldığınız drone için plaka gerekiyorsa aşağıdaki adımları uygulayın;

  1. İlk önce İnsansız Hava Aracı Kayıt Sisteminden kayıt oluyorsunuz.
  2. Eğer 18 yaşından küçükseniz, ailenizin noter kayıtlı izin verildiğine ilişkin üzerinde bilgi bulunan yazılı belgenin
  3. Bu drone’u ne amaçla kullanacağınızı, ikamet ettiğiniz şehri ve öz geçmişinizi formu doldururken yazmanız gereklidir.
  4. Pilot Kayıt Başvurusu’nun onaylanması 1 haftayı geçmektedir.
  5. Kişisel bilgileriniz onaylandıktan sonra drone’unuzun sertifikasını ve 3 tane resmini gönderiyorsunuz.
  6. Plaka’nızı aldıktan sonra drone’ unuzu rahatça kullanabilirsiniz.

İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ TALİMATI na ulaşmak için tıklayın.

Drone Plaka Örneği

TR-İHA03400001 ( TR: Türkiye, İHA0: Kategorisi, 34: İli, 00001: plaka kodu)

Plakalı Drone Satma

Eğer drone’ununuzu satacaksanız, forma drone’u satacağınız kişinin T.C Kimlik Numarası yazması gerekiyor. Alıcı onaylarsa drone’ un kaydı alıcıya geçiyor.

Drone İçin Yasak Olan Bölgeler

Hava limanlarının size en yakın pistten 9 kilometre uzaklıkta olması, Heliport, heliped, hava parkı, gibi SHGM sayfasında yayımlanan denize/iniş kalkış alanları, Kalabalık yerler üzerinde, Askeri tesisler, cezaevleri, silah fabrikaları gibi yerlerde drone kullanmak yasaktır.

Hangi Drone’lara Plaka Gerekli?

Eğer alacağınız drone’u ticari olarak kullanacaksanız her zaman zorunlu. Eğer sizin alacağınız drone sadece hobi ve eğlence içinse cihazınızın azami kalkış ağırlığı 4 kilogramın altında olan drone’lara plaka gerekmiyor. Ama sizin cihazınızın azami kalkış ağırlığı 4 kilogramın üstünde ise zorunlu olarak plaka almak gerekiyor. DJI markalı drone’ların hiçbirine plaka gerekmiyor. Çünkü DJI markalı drone’ların hepsinin azami kalkış ağırlığı 4 kilogramdan daha az. Ama DJI markalı bir cihazı ticari olarak kullanacaksanız zorunlu olarak plaka almanız gereklidir. Cihazınızın azami kalkış ağırlığı 4 kilogramın altında olmasına rağmen drone’u ticari amaçlarla kullanacaksanız, o drone’a da plaka almalısınız.

Dikkat!

Eğer ki drone ile havalimanı gibi bölgelerde çekim yapacaksanız, en fazla 150 metre yüksekliğe çıkabilirsiniz. Eğer 150 metreyi geçirirseniz drone silahı ile drone’nunuz vurulur ve bir daha o drone’u asla kontrol edemezsiniz. Ama drone’nunuzu kullandığınız yer serbest yer ise en fazla 500 metre yukarı çıkarabilirsiniz. Drone silahı drone’u vurduğu anda kumanda ile drone’nunuzun bağlantısı kesiliyor ve drone havada kalıyor. Nasıl olduğunu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

İHA ÇEŞİTLERİ

İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gram ve 4 kilogram aralığında olanlar

İHA0 Drone

İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kilogram ve 25 kilogram aralığında olanlar

iha1

İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kilogram ve 150 kilogram aralığında olanlar

iha2

İHA3:  Azami kalkış ağırlığı 150 kilogram ve daha fazla olanlar

iha3

Drone Bakım ve Onarım

  • İHA0 ve İHA1 sınıfında olan drone’ların bakım ve onarımları drone’u üretenlerin yayımladığı kullanım kılavuzuna göre kayıtlı olan İHA pilotları drone’un bakım ve onarımından sorumlu tutulmuştur.
  • Bakım ve onarımla ilgili eğitimler pilota öğretilmiş ise ve buna dair bir sertfika bulunmaktaysa pilot drone’un bakım ve onarımından sorumludur.
  • Bakım ve onarım faaliyeti kapsamında, eğer ki İHA pilotu drone üzerinde herhangi bir değişiklik yapmış ise, o değişiklik 3 sene boyunca kayıt altına alınır.
  • Bakım ve onarımda değişen parça veya teçhizat varsa üretici bunun hakkındaki belgeyi belgeler. Satın alınan parçanın satın alma faturaları İHA pilotu tarafından 3 sene boyunca saklanmalıdır.

Drone ile ilgili bilinmesi gerekenler bu şekildedir. Belirtilen koşullarda drone uçurmanız halinde hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.

Sende Yaz