Devletten Ucuz Mazot Nasıl Alınır? 2023 Destekleme Başvurusu

mazot desteği
Devletten Ucuz Mazot Nasıl Alınır? 2022 Destekleme Başvurusu

Çiftçilere müjde! Artık mazot ve gübre ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayacağınızı kara kara düşünmenize gerek yok. Artık mazot masraflarınızın yarısını devlet karşılayacak. Peki ucuz mazot nasıl alınır? Başvurular nasıl yapılacak? Sizler için araştırdık.

“Çiftçiler Millet Evinde Cumhurbaşkanı ile Buluşuyor” toplantısında tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlara seslenen Erdoğan gelişmiş ülke statüsüne girmek için gereken şeyin yalnızca sanayi ve finans olmadığının altında çizdi. Savunma sanayisi bir ülke için ne kadar önemliyse tarım ve hayvancılık seviyesinin ve kalitesinin de bir ülke için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. İthalat ve ihracat kalemlerinin en önemlilerinden biri tarımdır. Erdoğan devletlerin var oluş ya da yok oluş sebeplerinin tarımsal olaylar ile başladığına dikkat çekti. Türkiye’ de sektör olarak en başarılı olunan konulardan biri tarım ve hayvancılıktır.

Çünkü Anadolu tarım ve hayvancılık yapmaya elverişli bir coğrafyadır. Bu da demek oluyor ki tarımsal anlamda uygulanacak politikaların hükumetler ile sınırlı olmaması gerekiyor. Son yıllarda çiftçilere sunulan hibe miktarları 103 milyar TL’ ye ulaştı. 2003′ te beri Türkiye’ de tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilere mazot desteği sağlanıyor. 23 Şubat tarihi ile de artık mazot masraflarının % 50′ si devlet tarafından karşılanacak. 

mazot desteği arttı

Artık mazot destekleme ödemeleri %50 oranına çıkarıldı. Mazotun litre fiyatına yaptığınız ödeme 2, 35 TL. olacak.

Mazot ve Gübre Desteği İçin Başvuru Şartları

Devlet tarafından sunulan desteklemelerden faydalanabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. İşte bu şartlar;

  • Devlet tarafından size sunulacak olan hibe ve desteklemelerin tamamında aranacak şart Çiftçi Kayıt Sistemine üye olmaktadır. Kaydınız zaten varsa kayıt dilekçenizi Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl ya da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine vermek sureti ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • Gübre desteği almak için bir dekar araziye sahip olmanız şartı aranmaktadır.
  • Şayet 50 dekar araziniz var. Bu arazi için toprak analizi yaptırmanız gerekecektir.
  • Eğer bu incelemeyi yaptırmazsanız bu araziniz için gübre desteğinden değil de yalnızca mazot desteğinden faydalanabilirsiniz.

Çünkü toprak tahlili yaptırabilmek için sahip olmanız gereken arazi büyüklüğünün elli dekara ulaşması gerekmektedir.

Destekten Faydalanabilmek İçin İzlenecek Adımlar

Yukarıda saydığımız şartlara haiz olanların öncelikle bir dilekçe yazmaları gerekiyor.

  • Hazırlanan bu dilekçeleri Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlüklerine ulaştırmanız gerekiyor.
  • Dilekçeniz incelenip mazot desteği verilmesi hakkında olumlu sonuçlandığında ödemeniz banka hesaplarınıza yatırılıyor.

Mazot desteği ödemeleri Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası aracılığı ile yapılıyor. Devlet tarafından yapılan bu ödeme ile mazot ihtiyaçlarınızın karşılanması mümkün oluyor. Bu destekle çiftçilerin yıl boyunca aktif olarak üretim yapmaları sağlanmış oluyor. Ayrıca yapılan bu destekleme ödemeleri  tarımsal anlamda hedeflenen kalite için de uygun koşulların sağlanması anlamına geliyor.

mazot desteği 2

Dilekçelerinizi il – ilçe tarım müdürlüklerine ulaştırınız.

Yapılacak Destekleme Ödemesinin Rakamsal Boyutu

Mazot desteği için sağlanacak olan destekleme ödemesi miktarı iki milyar 118 milyon TL. olarak belirlendi. Desteklemelerin yıllık olarak yapılması planlanıyor. Çiftçiler ihtiyaç duydukları finansal desteğe banka şubelerine giderek ya da ATM’lerden çekerek ulaşabiliyor. Bölgesel koşullar da göz önünde bulundurularak yapılacak ödeme sayesinde çiftçilere yarar sağlamanın yanı sıra üretim miktarında ve kalitesinde de artış yaşanması hedefleniyor.

Desteklemelerin ne zaman ödeneceğini öğrenmek için tıklayınız.

Türkiye’ de 4 milyon kişi tarım ve hayvancılık ile geçimlerini sağlıyor. Fakat ne yazık ki bu sayının yalnıza %50′ si Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı. Türkiye’ de yaşanan en büyük problemlerden biri akaryakıt konusundadır. Bu nedenle devletin tarım faaliyetlerinde bulunan vatandaşlarına sağladığı bu mazot desteği ilaç mahiyeti taşımaktadır.

Çitçi üretim aşamalarına bağladığı andan itibaren bu faaliyeti bitirene kadar mazot harcıyor. Mazotun litre fiyatı 5 TL‘ yi geçerken bu yalnızca mazot fiyatında bir artış anlamı taşımıyor. Üretim fiyatı ve maliyette de artış yaşanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre Türkiye’ de dekar başına sekiz litre mazot yakılıyor.  Dönüm cinsinden hesaplayacak olursak ekim, dikim, hasat gibi söz konusu tarımsal faaliyetler için yakılan mazotun değeri 32 TL’ yi buluyor. Fakat bu ödemenin neredeyse 25 TL’ si vergi olarak ödeniyor. Yani çiftçi henüz hasılat elde edemeden bir maliyetle karşı karşıya kalıyor.  Türkiye’ de tarımla uğraşan 4 milyon kişinin cebinden hali ile bu para çıkmış oluyor.

  • Buğdayda % 18,
  • Ayçiçeğinde %17,
  • Mısır, arpa ve zeytin üretiminde %12 oranlarında bir mazot maliyeti ile çiftçi karşı karşıya kalıyor.

Bakan’ın açıklamalarına göre verilen destekleme ödemesinde ürünler, arazinin büyüklüğü ve bunların ortalaması alınarak kaç litre mazot tüketimi yapılacağı hesaplanıyor. Yapılan açıklamada destekleme ödeme miktarlarının daha iyi anlaşılması için örnekler yer alıyor;

mazot destekleme

Ürün başı destekleme ödemeleri Resmi Gazetede yayınlandı.

Dekar başına ortalama olarak;

  • Hububat için 6 lt,
  • Pamuk ve çeltik için 20 lt,
  • Mısır ve patates için 10 lt mazot harcandığı tahmin edilmektedir.

ÇKS’ ye kayıt olmak koşulu ile kayıtlı arazi varlığı üzerinden, mazotun yıllık fiyatı da dikkate alınarak ödeme yapılmaktadır. Mazot fiyatı bakanlıkça 4,70 TL. olarak hesaplanmaktadır. Yapılan destekleme ödemesindeki slogan mazot giderinin yüzde ellilik kısmının karşılanması olduğundan devlet 2,35 TL. litre başına çiftçiye destek olmaktadır.

Az önce verilen örneklerden hareketle;

Mazotun litre fiyatı * Harcanması öngörülen mazotun litre cinsinden miktarı hesaplanarak destekleme ödemesi miktarına ulaşılabiliyor.

Dane mısır için 10* 2,35 = 23, 5 TL mazot destekleme ödemesi yapılacaktır.

Pamuk üreticilerine 20* 2,35= 47 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Bu destekleme önemli olan doğru ürünün doğru araziye ve doğru bölgeye ekildiğinden emin olmaktır. Dikkat edilecek husus kesinlikle budur. Çünkü toprak cinsine ve iklim koşullarına uygun olmayan bir ürünün üretimi yapıldığında verim alınamayacağından destekleme ödemesi tarafınıza boşuna yapılmış olacaktır. Devlet bu şekilde bir kaybı kabul etmeyeceğinden ürünleri bu koşullara elverişli olmayanlar Mazot desteklemelerinden faydalanamazlar. 

%50′ lik mazot desteğinden faydalanmak için hemen ÇKS kaydınızı yaptırarak dilekçenizi İl ya da İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim ediniz !

2020 yılı için verilecek mazot desteklemelerinin miktarı ve başvuru tarihleri henüz belli olmamıştır.

Sende Yaz