Tarımsal Desteklemeleri Ne Zaman Ödenecek? (Sorgulama)

Tarımsal Desteklemeleri Ne Zaman Ödenecek? (Sorgulama)
Tarımsal Desteklemeleri Ne Zaman Ödenecek? (Sorgulama)

Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere vermiş olduğu destekleme kredisi bu sene de ödeme tarihleri merak ile beklenen konular arasında. Peki desteklemeler ne zaman yatacak? Konu detayları yazımızda.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından genç çiftçilere teşvik ve yardım amaçlı her sene destekleme fonu altında yardım etmektedir. Çiftçiler bu ödeneği her yıl yapmış oldukları ürüne göre ödenek alırlar. Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuru yapan çiftçilerin ayrıca ÇKS belgesi olan çiftçilerin alacağı ödeneklerin büyük bir kısmı gerçekleştirildi.  Tarım destek ürünleri ve fiyat listesinin tüm detayı ile yazımızın devamında.

Tarımsal destek

Tarım İçin Verilen Destek Ödemeleri 

Tarım Destek Ödeneğinin Tarihi Ne Zaman?

2023 yılında yapılacak olan tarım destek ödeneği 54 Milyar lira olarak yapıldı. 2023 yılı için tarımsal desteklemeler için 54 milyar TL olarak yapılacağı açıklandı. Geçen yıl Mart ayı itibariyle başlayan destekleme ödemelerinin 2023 yılında da aynı  tarihler arasında olması tahmin edilmekle birlikte Mart ve Aralık ayları arasında kişinin T.C. kimlik rakamının son harfi dikkate alınarak yapılan ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Tarım ve hayvancılık desteklemeleri ödeme tarihleri.

Bu sene de aynı işlemin yapılması beklenilmekte. Ödeme yapılması beklenen tarihleri sırasıyla yazabiliriz:

  • T.C kimlik numarası 0-2 ile  bitenler için
  • T.C kimlik numarası 4 – 6 arası bitenler için
  • T.C kimlik numarası 8 arasında bitenler için  Bakanlık tarafından belirlenen tarihlerde saat 18:00’dan sonra ödemeler gerçekleştirilmektedir.

Devletin Çiftçiye Vermiş Olduğu Destekleme Miktarı 2023 Yılında 54 Milyar TL Olacak

40,3 milyar lira olan Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi, 2023 yılında 54 milyar lira olacak. Tarım için geçen yıl toplam 24 milyar liralık ödenek sağlanılacağı belirtilmişti. 2023 yılında ise bütçenin 54 milyar lirası ise tarımsal desteklere ayrılacak. Üreticilere ödenecek destek miktarları büyük oranda değişmezken Bakan, 4 ilde uygulanan Uzman Eller Projesi’nin tüm ülkede uygulamaya geçeceğini duyurdu. Uzman Eller Projesi ile üniversitelerin tarımla ilgili alanlarından mezun vatandaşların kırsal kalkınma projelerine 100 bin lira hibe sağlanıyor.

2023 DESTEKLEME BÜTÇESİ 54 MİLYAR LİRA OLACAK

Bakanlığının bütçe teklifinin, 9 Program, 16 Alt Program ve 41 Faaliyetten oluştuğunu dile getiren Pakdemirli, 2023 bütçesinin bir önceki yıla göre 54 Milyar Lira olduğunu da sözlerine ekledi.

Devletin çiftçilere verdiği destek miktarları

Devletin çiftçilere verdiği destek miktarları için belirlenmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hangi ürünlere destek verildiği ve tarım yapılan illerin listesi yayınlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre;

 bakanlığının 2023 hedeflerini şu şekilde açıkladı:

  • 2,5 milyon dekar alanda Mera Islah ve Amenajman Projeleri yapacağız.
  • Kırsal kalkınma kapsamında %50 hibe desteği, özellikle kadın, genç girişimcilere ve küçük aile işletmelerine olmak üzere 1,3 Milyar Lira vereceğiz.
  • Kırsal alanda Uzman Eller Projesini ülke genelinde uygulamaya koyacağız ve 200 Milyon Lira hibe vereceğiz. Lisanslı depoculuk kapsamında ise 170 Milyon Lira hibe desteği ödemesi yapacağız.
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde 450 bin ton, 2023 yılı hedefimiz ise yıllık 600 bin ton üretim ve 2 Milyar Dolar ihracat.
  • Arazi toplulaştırma ve tarla içi hizmetlerinde 2023 hedefimiz olan 8,5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını tamamlamak.
  • 2023 yılına kadar orman alanlarını genişleterek ülke yüzölçümünün %30’u olan 23,4 milyon hektara çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
  • İnsansız hava araçlarının sayısını 4’e çıkartacağız. Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele faaliyetleri olarak 100 bin hektar alanda çalışma gerçekleştireceğiz.
  • 270 milyon adet fidan üretilecektir. Toprak muhafaza çalışması programı hedef 17 bin 200 hektardır.
  • Odun ürünleri üretimi 32 milyon metreküp olarak hedeflenmiştir.
  • Odun dışı üretimini 925 bin tona çıkararak 1,6 Milyar Dolara, 2023 yılında da ihracatımızı 2 Milyar Doların üzerine çıkaracağız.
  • ORKÖY kredi ve hibe destek tutarı 300 Milyon Lira olacaktır.
  • 2023 yılı için erozyonla taşınan toprak miktarını 130 milyon ton/yıl’a indirmeyi hedefliyoruz.
  • 51 baraj ve 39 gölet olmak üzere toplam 90 adet depolama tesisi daha bitirerek depolama sayısını 1 bin 617’ye, kapasitesini ise 180 milyar metreküpe ulaştıracağız, 92 sulama tesisini bitirerek sulama tesis sayısını 3 bin 313 ve sulamaya açılan alanı 6.9 milyon hektara çıkaracağız, toplulaştırmada 44 daha projeyi bitirerek 307,  tescil edilecek alanı 1.3 milyon hektar artırarak 6 milyon hektara ulaştıracağız,
  • İçme suyu ve atık suda 15 daha tesis bitirerek tesis sayısını 382, temin edilecek içme suyu miktarını yıllık 4.8 milyar metreküpe çıkarmak, 137 adet daha taşkın kontrol tesisi bitirerek tesis sayısını 10 bin 244 adede çıkarmak olacaktır.

Sende Yaz

Yorum