ÇKS 2023 Kayıt Evrakları (İNTERNETTEN)

ÇKS Başvuru Tarihleri Uzatıldı
ÇKS Kayıt Evrakları (İNTERNETTEN)

Tarım ve hayvancılık alanında verilen desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bu yıl için kayıt başvurularının son tarihe kadar yapılması gereklidir. Başvuru yapamayan çiftçiler 2023 yılında verilen destekten faydalanamayacaktır. Bu sebeple mağduriyeti önlemek adına başvuru tarihleri de uzatıldı. Bu yazımızda sizler için ÇKS yönetmeliğini, son başvuru tarihlerini ve başvuruda gerekli olacak evrakları araştırdık. Detaylı bilgiler için haberimizi inceleyebilirsiniz.

ÇKS Yönetmeliği

Çiftçi Kayıt Sistemine başvuru yapmayan ve kaydını oluşturmayan adaylar tarım ve hayvancılık alanında yıl boyunca verilen hiçbir hibe ve kredi desteğinden faydalanamazlar. Bu sebeple başvuru tarihlerinin asla gözden kaçmaması ve başvuruların zamanında yapılması gereklidir. Başvurular;

  • Arazi sahibi,
  • Araziyi kiralayacak kişi,
  • Araziyi satın alacak kişinin birinci dereceden yakınları tarafından yapılabilmektedir.

Başvuru tarihinde kayıt yaptırmanız halinde Çiftçi Kayıt Belgesi verilecektir. ÇKS’ye kayıt olmak veya var olan kayıtları güncellemek için;

  1. İstenilen belgeler ile birlikte bulunduğunuz bölgedeki İl ya da İlçe Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekecektir.
  2. Birden fazla ilçe sınırları içinde tarımsal faaliyet gösteren çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt işlemi gerçekleştirmek için tarım arazilerinin herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüklerine, eğer arazi merkez bir ilçede ise il müdürlüğüne başvuru yapacaklardır.
  3. Başvuru yapacak olan çiftçilere Bakanlık tarafından yetki verilmesi halinde yetki verilen işlemleri şahsi olarak internet sistemi üzerinden ÇKS uygulaması ya da e-devlet üzerinden kendi bilgileri ile yapabileceklerdir.
  4. ÇKS‘ye kaydı yapılmak üzere çiftçiler tarafından belirtilen tarım arazileri için oluşturulacak üretim bilgilerinin kaydında, üretim yapılacak alan Coğrafi Bilgi Sistemi sorumlusu aracılığı ile belirlenen tarım parsel alanını geçmeyecektir.
  5. Başvuru esnasında doldurulacak çiftçi kayıt formu ve talep edilen diğer belgeler bağlı bulunulan İl ya da İlçe Müdürlükleri tarafından teslim alınacaktır. Her bir çiftçi için ayrı dosyalar oluşturulacak ve başvuru formu ile birlikte belgeler bu dosyalarda saklanacaktır. Başvurularını internet üzerinden gerçekleştirenlerin bilgileri ise Bakanlık veri tabanında saklanacaktır.

Çiftçi kayıt formuna linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ÇKS Yönetmeliği

ÇKS Yönetmeliği

ÇKS Başvuru Tarihleri Uzatıldı

Çiftçi Kayıt Sistemine başvurusunu yapamayanlar için başvuru tarihleri uzatıldı. Normal şartlarda 30 Haziran’da sonlanacak olan başvurular uzatıldı.  Çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti önlemek amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Başvurularını yapmayan çiftçiler verilen son tarihten itibaren sahip oldukları ya da kiraladıkları tarım arazileri haricinde Çiftçi Kayıt Sistemine kendi kaydını ya da arazi kaydını yapamayacaktır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı arazilerin üretim bilgilerini, üretimin gerçekleştiği yılın 15 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında yapabileceklerdir.

Sera kurmak için verilen devlet hibesi ve kredileri inceleyebilirsiniz.

ÇKS Kayıt Evrakları Nelerdir?

ÇKS’ye kayıt olmak için çiftçilerin hazırlaması gereken birtakım evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların tamamlanmaması halinde başvurular kabul edilmeyecektir. Bu belgeler;

  • Çiftçi Kayıt Formu Belgesi  (eksiksiz doldurulmuş bir şekilde),
  • C Tarım Parsel Bilgileri
  • Taahhütname 
  • Tespit Raporu
  • Kira Ortakçılık Sözleşmesi
  • Arazinin beyan bilgileri (B Formu)
  • Köy tüzel kişiliği arazileri kira sözleşmesi,
  • Keşif Raporu 
  • Mahalle statüsünü kazanmış köy tüzel kişiliği arazi kira sözleşmesi
  • Muvafakatname (muvafakat alan ve muvafakat veren şahısların bilgilerinin bulunur)
  • Fiili kullanım taahhütnamesi gerekli belgelerdendir. Bu belgeler eksiksiz doldurulmuş bir şekilde teslim edilmesi gereklidir.

İnternet Üzerinden ÇKS Sorgulama

Çiftçilere Bakanlık tarafından yetki verilmesi halinde internet üzerinden başvuru yapmalarına olanak sağlanacaktır. Bunun için çiftçiler e-devlet sistemine veya Bakanlık tarafından belirlenen internet sitesine kendi bilgileri ile giriş yapacaklar ve sistem üzerinde aşağıdaki bilgileri dolduracaklardır.

  • Çiftçi Kayıt Sistemine başvuru dilekçesi, 
  • İlk müracaat yapanlar için Tapu Müdürlüğünden alınmış “Kayıtlarımıza Uygundur” ibaresi bulunan onaylanmış bir tapu fotokopisi,
  • Çiftçi Kayıt Sistemi’ne yeni kayıt olacak ya da var olan kayıtlarını güncelleyecek çiftçilerden talep edilecek olan Çiftçi Belgesi gerekli olacaktır.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yapmak üzere başvuru gerçekleştiren çiftçiler için belirlenen çiftçi kayıt formlarında ya da elektronik ortamda yapılan başvurularda ilgili alanlarda kadastro geçmiş birimlerdeki tarım arazilerinin tapu kayıtları talep edilecektir.

e-Devlet sistemine linke tıklayıp Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve size tanımlı şifre ile giriş yaparak ÇKS kayıt bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz.

İnternet Üzerinden ÇKS Sorgulama

İnternet Üzerinden ÇKS Sorgulama

Gelecek yılda verilecek olan devlet desteklerinden faydalanmak için başvuru yapmayan çiftçilerin gerekli belgeler ile birlikte İl ya da İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gereklidir.

Sende Yaz