Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir Mi? 2023 Kanunu

Boşanan Kadın Babasının Maaşının % Kaçını Alabilir
Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir Mi 2022 Kanunu
  • Herhangi bir sebeple eşinden boşanan ve sosyal güvencesi olmayan kadınların mağdur edilmemesi adına kendilerine birçok destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca bu kadınlar anne ya da babalarının maaşlarını da alabilmektedir. Ancak maaş ödemeleri belirli bir oran dahilinde yapılmaktadır. Boşanan kadın babasının maaşının yüzde kaçını alabilir? Sağlık sigortasından faydalanabilir mi? gibi soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz. Boşanan kadınlara devlet eli ile verilen farklı yardımlar hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

    Boşanan Kadınlara Verilen Maaşlar ve Şartları

    Boşanan kadınlara farklı kurum ve kuruluşlar tarafından maaş verilebilmektedir. Nafaka ya da ailesinin maaşlarını alabilme vb. yollar ile kadınların mağdur olmaları engellenmiştir. Boşanan kadınlar babalarının maaşlarını alabilirler. Geçmiş yıllarda maaş ödemesinin gerçekleştirilebilmesi için aranan şart ölüm tarihi idi. Ancak 2023 yılı itibari ile bu tarih dikkate alınmamaktadır. Babası vefat eden her kadın Sosyal Güvenlik Kurumu’ na yapacağı müracaat ile bu maaşı almaya hak kazanabilmektedir. Ayrıca kadınlar dul maaşı, yetim maaşı, SYDV yardımları gibi ödemelerle de desteklenmektedir.

    Maaş bağlanması için gerekli olan şartlar ise;

    • Başka bir kurumdan emekli olmamak,
    • Herhangi bir geliri olmamak,
    • Sosyal güvencesi olmamak,
    • Farklı bir kurum ya da kuruluştan yardım almıyor olmak,
    • Boşanma sonrası farklı biri ile evlenmemek,
    • Aynı eş ile evlenmemek,
    • Üzerine kayıtlı herhangi bir taşınmaz olmamak gibi şartlar aranmaktadır.
    boşanan-kadın

    Boşanan kadın babasının maaşını alabilir.

    Ancak ülkemizde sıkça rastlanan bir durum kadınların bu maaşlara başvurarak eşlerinden boşanması fakat aynı evde yaşamaya devam etmesidir. Bu durumun tespiti halinde ödemenin kesileceğini belirtelim. Ayrıca boşanarak babasından emekli maaşı alan bir kadının tekrar evlenmesi durumunda almakta olduğu maaş da kesilecektir. Boşanan kadın maaş aldığı süre zarfında herhangi bir işe başlar ve sosyal güvencesi olursa da yine maaş kesilir. Maaş aldığı süre zarfında hayatında yüksek oranlarda hayatında bir iyileşme olan kadınlar hakkında da gerekli inceleme yapılır.

    Nikahsız olarak bir başkası ile yaşamak koşulu ile maaş almaya devam etmesi durumunda da yine maaş ödemesi durdurulacaktır. Saydığımız durumlar ile karşılaşıldığında yapılacak tek işlem maaşın kesilmesi olmayacaktır. Bu durumun tespiti halinde cezai yaptırımlar da uygulanacaktır.

    Kadınlar için maaş konusu daha kapsamlıdır. Çünkü bir kadın SSK’ lı olarak emekli maaşı alıyor ve eşi de Bağ- Kur emeklisi olarak vefat etmiş ise onun maaşını da alabilir. Hatta babası vefat eden, kendisi emekli ve eşinden de emekli aylığı alan kadın, babasının Emekli Sandığı’ na bağlı olması durumunda onun maaşını da alabilmekte ve 3 maaş sahibi olabilmektedir. Burada 1 Ekim 2008 tarihi esas alınmaktadır. Sosyal Güvenlik Statüleri farklı olarak bu tarih ve sonrasında vefat eden babanın maaşı alınabilmektedir. Ayrıca borçların olması hasebi ile reddi miras yoluna gidenler babalarının maaşlarını alma hakkını kaybetmiyor. Mirastan yararlanamayan bir kız evlat boşanması durumunda babasının emekli maaşının %25‘ ini alma hakkını kaybetmez. Boşanan kadınlara devlet tarafından verilen pek çok yardım bulunmaktadır. Ayrıca kendilerine dul maaşı da verilebilmektedir.

    Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Bu maaşı almak dul eşin ve çocuklarının hakkıdır. Ancak maaş verilmesi durumu talep neticesinde gerçekleşmektedir. Örneğin boşanan bir kız çocuğuna sahip babanın emekli maaşı direkt olarak bağlanmamaktadır. Başvuru için önemli olan babanızın sosyal güvencesinin türüdür. Bu bağlamda SSK ya da Bağ-Kur’ lu olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmaktadır. Fakat babanız memur emeklisi ise başvuracağınız yer  Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı olacaktır. Bu sebeple Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden başvuru yapacaklar İl Müdürlüklerine giderek başvurularına yapabilirler. Kamudan emekli olanların ise Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhiye Ankara’ daki Daire Başkanlığı’ na gitmeleri gerekmektedir.

    Başvuru esnasında yanınızda olacak evraklar şunlardır;

    • T.C. Kimlik fotokopisi,
    • Boşandığınızı kanıtlayan belge,
    • Maaş başvurusu için talep formunu hazırlamanız gerekmektedir.

    Başvuru formunu size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’ ndan temin edebilirsiniz.

    Ayrıca emeklilik tahsis talep formunu Word formatında da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

    Vefat eden babalarının maaşlarını almak isteyen çocuklara 18 yaşına kadar maaş ödenmektedir. Ancak eğitim görmeleri durumunda bu yaş artırılmaktadır. Lise okuyan çocuklar için 20 yaş ve üniversite okuyan çocuklar için 25 olmaktadır. SGK Sağlık kurulunca verilen karar neticesinde %60 oranında çalışma gücünde eksiklik olan çocuklara maaş bağlanabilir. Ayırca yaşları ne olursa olsun herhangi bir sebeple eşinden ayrılmış dul kadınlara da maaş bağlanmaktadır.

    boşanma-davası

    Boşanan kadın babasının maaşının %25′ ini alabilmektedir.

    Maaşın Ne Kadarı Alınabilir?

    Yukarıdaki şartları taşıyan kız ve erkek çocukları babalarının maaşlarının %25‘ ini alma hakkına sahiptir. Ancak annenin de vefat etmiş olması ve maaştan faydalanacak olan herhangi bir kardeş olmaması durumunda bu oran %50 olmaktadır. Bir örnek ile açıklayacak olursak;

    Babanın emekli maaşının 1000 TL. olduğunu ve vefat ettiğini kabul edelim. Şayet anne hayatta ise, maaşın %50 oranı kendisine düşmektedir. Yani anne 500 TL. alabilir. Boşanan kadının hisse oranı %25 olduğu için maaştan 250 TL. alabilmektedir. Ancak annenin vefatı durumunda şayet başka bir kardeş yoksa, ya da maaştan faydalanma şartlarını taşıyan bir kardeşe sahip olunmaması durumunda alınacak maaş tutarı 500 TL. olacaktır. Anne vefat etse ancak herhangi bir kardeş olsa, yine alınacak maaş hissesi oranı %25 olacağından kardeşler 250 TL. maaş alacaktır. Normal şartlarda maaş alma şartlarını taşıyan çocuğu olmayan bir anne ise maaşın %75‘ ini alabilmektedir. Bu şekilde anneye 750 TL. bağlanacaktır.

    Erkek çocuklar için durum biraz daha farklı. 25 yaşını geçmiş çocuk babasının maaşını alamıyor ve sosyal güvencesinden faydalanamıyor. Ancak kız çocukları için esas şart evlilik durumlarıdır. Maaş ödemelerinin alınması ölüm tarihinden itibaren başlamaktadır. Eşi vefat eden kadınlar da emekli maaşı alabilmektedir. 2023 yılına ait tutarı öğrenmek için tıklayınız.

    Dul Maaşı Nasıl Alınır?

    5510 sayılı kanun kapsamında ölen sigortalının SSK’ lı ise en az 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Bağ-kur’ lu ise 1800 gün ödenmiş olması aranan şartlar arasındadır. Bu şart nedeni ile dul kadınlar bu maaşlardan mahrum kalabilmektedir. Ancak yeterli prim şartlarına haiz olan bir sigortalının vefat etmesi durumunda geride kalan eş ve çocukları bu aylıktan faydalanabilmektedir. Bu sayede kadınlar dul ve yetim maaşlarından yararlandırılmaktadır. Eşi vefat eden kadın ise iki ayda bir ödenmesi koşulu ile 500 TL. maaş alabilmektedir. Yani bu tutar aylık olarak 250 TL.’ ye tekabül etmektedir. Ancak bir kadının bu maaştan faydalanabilmesi için yeni bir evlilik yapmış olması gerekmektedir. Ayrıca sigortalı olarak bir işte çalışmaması ve sosyal güvencesinin olmaması gerekmektedir.

    boşanma

    Boşanan kadınlara devlet tarafından verilen pek çok yardım bulunmaktadır.

    Kira geliri vb. gelirler ile aylık elde ettikleri miktarın 250 TL.’ yi geçmesi durumunda kendilerine dul maaşı bağlanamamaktadır. Yani aylık gelirin her koşulda 250 TL.’ nin altında olması gerekiyor. 65 yaş maaşından faydalanan ve 3 ayda bir 600 TL. alan kadınların dul maaşına başvuru yapmaları neticesinde kendilerine verilen 65 yaş aylığı kesilecektir. Bu durumda yalnızca 2 ayda bir verilecek olan dul maaşından faydalanabileceklerdir. Dar gelirli kadınlara devlet tarafından pek çok yardım yapılmaktadır.

    Resmi nikaha sahip olmayan eşe dul maaşı bağlanamamaktadır. Haneye gelir sağlayan herhangi bir çocuk ya da akrabanın tespit edilmesi durumunda da yine dul maaşı ödemesi durdurulacaktır. Dul maaşı alan kadının sigortalı olarak bir işe girmesi durumunda da maaş kesilecektir. Dul maaşının ödenmesi yılda 6 ay olmaktadır. Ancak maaşlara belirli dönemlerde zam yapılmaktadır. Bu maaştan faydalanmak isteyenlerin tekrardan evlenmemesi ve gerçekten yardıma muhtaç olmalarıdır. Başvuru yapıldığı taktirde hanenizde gerekli incelemeler yapılacaktır.

    Boşanan kadınları mağdur etmemek adına verilen ve sosyal devlet anlayışının bir gereği olan maaş ödemelerini anlattık. Başvuru için gerekli evrakları hazırlayarak sizlere en yakın SGK il müdürlüklerine gidiniz.

    Sende Yaz

    Yorum

    • Eşinden boşanmış kamuda çalışan hemşireyim.Ölen babamın bag kur maaşından yararlanabilirmiyim