Ayakkabı Mağazası Açma Maliyeti 2023 Kosgeb Destekleri (Güncel)

ayakkabı-dükkanı
Ayakkabı Mağazası Açma Maliyeti Kosgeb Destekleri

Ayakkabıcılık sektörü ülkemizde geniş bir yere sahiptir. Çünkü birçok ayakkabı çeşidi vardır ve ayakkabıların hitap ettiği kesimler de satışları etkileyen faktörlerdendir. Ayakkabı mağazası açmak da iyi bir fikirdir. Fakat maliyetli bir iştir. Kurulum detaylarını tek tek düşünmek, alınacak ürünleri belirlemek, satışların kimlere yönelik olacağı, hangi tarz ayakkabılar bulunacağı gibi detayların düşünülmesi gerekmektedir. Ticaret risk anlamında nasıl yüksek oranlara sahipse getirisi de bir o kadar fazladır. Bazı insanlar ise fıtratları gereği ticaret yapmaya elverişli değillerdir. Ticaret yapma potansiyeliniz varsa böyle bir iş kurmanız yararınıza olacaktır. Yer tercihi de satışları etkileyecek bir unsurdur. Dükkanınızı merkezi bir yerde konumlandırarak kaliteli ürünleri uygun fiyatlara satmanız, satış miktarınızın artmasına sebep olacaktır.

ayakkabı

Ayakkabıcı açmak için sektör araştırması yapın.

Ayakkabıcılık Sektörü

İş kurmak için finans olmazsa olmazlardandır. Ancak önemli olan bir başka konu da hangi sektörde iş yapacağız ve sektöre ne kadar hakim olduğunuzdur. Şayet bir ayakkabı mağazası açmak istiyorsanız ilk olarak hangi ürünlerin ya da hangi markaların satışını gerçekleştireceğinizi belirlemelisiniz. Bayanlara yönelik bir ayakkabı mağazası açacaksanız ürün çeşidi ve renk seçeneği fazla olmalı. Ayrıca modayı da iyi takip etmeniz gerekiyor. Özellikle bayanlara yönelik bir ayakkabı mağazası açtığınızda ve bu kriterleri göz önünde bulundurduğunuzda zarar etme olasılığınız yok denecek kadar azdır. Ya da zor bulunan ayakkabıların satışını yapabilirsiniz. Örneğin büyük numaralı ayakkabılar bulmak bazı kişiler için eziyet olmaktadır. Ender rastlanan ürünlerin satışını yaparak da para kazanabilirsiniz. Ayrıca bir ayakkabı markası ile anlaşarak bayilik hizmeti alabilirsiniz. Sektöre yeni giren biri için tanınmak zordur. Fakat marka tanınırlığı yolu ile ayakkabı satışı yapmak zarar etmenizi önleyici bir yöntem olarak düşünülebilir. Ayrıca çevre faktörü de önemlidir. Çevrenizde çok fazla ayakkabıcı dükkanı varsa bu sektörde rekabet etmek için taktikler bulmanız gerekecektir.

Ürün incelemesinde bulunarak diğer mağazalardan farklı ürünleri müşteriye sunmanız kar oranınızı artırabilir.

Şarküteri ve Büfe Açmak istiyorsanız bu yazımız tam da size göre.

Dükkan Açmanın Püf Noktaları

  • Dükkan açmak kadar zor olan kendini güncel tutmaktır. Sürekli farklı ürünler getirerek ve modayı takip ederek müşterinin isteklerine hitap etmelisiniz.
  • Vizyon ve misyon belirlemesi yapın.
  • Büyük numaraların satışını yaptığınız gibi dükkanınızda küçük numaraları da bulundurun. Örneğin 35 numara ayakkabılar çocuk reyonlarında bulunurlar. Fakat bazı bayanlar 35 numara giymektedir. Eğer dükkanınızda bayan ayakkabısı satışı yapacaksanız bu kriteri de göz önünde bulundurmalısınız.
  • Mağazanızı işlek bir muhitte açın.
  • Reklam ve tanıtımın bir işletmenin can damarı olduğunu unutmayın.
  • Sosyal medya hesapları açarak ürünlerinizi bu hesaplarınızda yayınlayın.
  • Artık alışverişlerin dijital ortamda gerçekleştiğini göz ardı etmeyin. Bu nedenle e- ticaret uygulamaları ile mağazanızı destekleyebilirsiniz.
  • Müşteri memnuniyetini politika olarak benimsemelisiniz.
dükkan

Müşteri memnuniyetine önem verin. LÜTFEN

  • Elemanların ikna kabiliyetinin yüksek olmasına özen göstermelisiniz. Bu kriter satışları doğrudan etkileyecektir. Özellikle bazı bayanlar karar vermekte güçlük çekerler. İkna edici ve tatmin edici konuşmalar kararlarını etkileyecektir.
  • Dükkanınızda çok fazla ayakkabı çeşidinin olmasına özen gösterin.
  • Stok yapmayın. Sürekli ürün yenilemesi yapın.
  • İlgili kurumlara başvurarak gerekli izinleri alın.
  • Ürün temini için toptancılar ile anlaşın. Tedarikçilere sosyal medya üzerinden de ulaşabilirsiniz. Önemli olan şu ki, size en uygun fiyatı sunan toptancı ile anlaşmalısınız. Fiyat alarak kar miktarınızı da hesaplamalısınız.
  • Dükkan kiraları da bir maliyet unsuru olduğu için ilk etapta çok yüksek kiralar ödeyeceğiniz yerleri seçmeyin.
  • Bir iş planı hazırlayın. Bu planda rekabet şartlarınızı ve gücünüzü belirleyin. Ayrıca ileriye dönük olarak bir hesaplama yapın. Uzun vadede planlar ve hedefler belirleyin.

Ayrıca dükkan açma ruhsatı almak için de belediyelere bildirimde bulunmanız gerekiyor.

Ruhsat Almak İçin Gerekli Evraklar

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • Adres bildirim belgesi
  • Dükkan size aitse tapu fotokopisi
  • Kiralık ise kira kontratı
  • Vesikalık fotoğraf (2 adet)
  • Vergi levhasının fotokopisi
  • İlgili odaya kayıt yapıldığını gösteren belge
  • İskan belgesi
  • Sosyal Güvenlik durumunuzu gösteren belge
  • İtfaiyeden alınacak belge
  • İş yeri açıldığına dair bildirim amaçlı yazılan dilekçe
  • Sabıka kaydı
  • Su abonesi olduğunuza dair belge gereklidir. Ayrıca daha önce aynı iş yeri için belediyeden ruhsat alınmış ise bu ruhsatın iadesi gereklidir.
ayakkabıcı

Dükkan açmak için gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

İş yeri açan biri vergi mükellefi olacağı ve vergi levhası alma zorunluluğu olduğu için bağlı bulunduğu vergi dairesine gitmelidir. Vergi levhası almak için vergi dairesine teslim edilecek olan belgeler;

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • İşe başlandığını gösteren belge
  • Adres bildirim belgesi
  • İmza sirküleri
  • İş yeri bildirim formu
  • Dükkan sizin ise tapu fotokopisi
  • Kiralık ise de kira kontratının teslim edilmesi gerekmektedir.

Cafe açmak hakkında tüm detayları ve maliyeti öğrenmek için tıklayınız.

Ayakkabı Mağazası Açma Maliyeti

Ayakkabı mağazası açmanın maliyetli bir iş olduğunu söylemiştik. Ancak bunun sebebi dükkan konseptinden kaynaklanmamaktadır. Yalnızca alınacak olan ürünler için sermayeye ihtiyaç vardır. Çünkü ayakkabı mağazasında örneğin bir lokanta için gerekli olan malzemeler kadar teferruat bulunmamaktadır. Başlangıçta evrak işleri, yakıt ve dükkan temizliği için 3 bin TL harcamanız gerekecektir. Ayrıca dükkanınız kira ise her ay kira ödemek zorunda kalacaksınız. Satış politikası gereği mekanların işlek yerlerde olması gerektiğini söylemiştik. Ancak cadde üzerindeki dükkanların pahalı olduğunu unutmayın. Örneğin küçük bir şehirde bir dükkan kirası en merkezi yerde 5 bin TL olacağı gibi, büyük şehirlerde 20 bin TL- 30 bin TL gibi rakamlarda da olabilmektedir. Bu tamamen bulunduğunuz muhitle ilgili bir durumdur. Ortalama bir ayakkabının 80 TL olduğunu var sayalım. İlk etapta dükkanı kalabalık göstermek için stok yapmanıza gerek yok. Öncelikle her kesime hitap eden ürünlerden alın. Hangilerinin daha çok satıldığını gözlemleyin. Örneğin bayanlarda topuklu ayakkabı çok satılan bir ürünse, topuklu ayakkabı çeşitlerini artırabilirsiniz. Ayrıca bir kaç tane boy aynası almanız gerekecektir. Hepsiburada.com‘ dan 100 TL’ ye bir boy aynası alabilirsiniz.

raf

Raf sistemi yaptırmanız gerekmektedir.

Müşterilerinizin ayakkabı denerken oturabilecekleri koltuklar almalısınız. Bu puf koltukları 200 TL’ ye alabilirsiniz.Ayakkabı dizmek için raflara ihtiyacınız olacak. Bu rafları yaptırmak için raf sistemleri işi ile uğraşan firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Dükkan büyüklüğünüze göre bu rafları 5 bin TL’ ye mal edebilirsiniz. Yazar kasa ve pos cihazı için 2 bin TL harcamanız gerekecek. Ödemenin gerçekleşeceği yere de bir masa almanız gerekecek. 1500 TL’ ye ayakkabınız için bir banko masası alabilirsiniz. Ayakkabı mağazası maliyeti tamamen bahsettiğimiz faktörlere göre değişmektedir. 50 bin TL‘ ye bir ayakkabıcı açabilirsiniz. Örneğin İstanbul Nişantaşı’nda bir ayakkabıcı açmak isterseniz trilyonlar harcamanız gerekir. Ayrıca devir işlemleri ile bir ayakkabıcı satın almak da yararınıza olabilir. sahibinden.com‘ daki 50 bin ve 70 bin TL arasında değişen devren satılık ayakkabı dükkanlarını inceleyebilirsiniz.

Finansman Kaynakları

İş kurmak isteyenlerin nakit ihtiyaçları için işletme kredisi veren bankalar vardır. Garanti Bankasının işletme kredisini incelemek için tıklayınız. Ayrıca bankalardan ihtiyaç kredisi de alabilirsiniz. Bankaların müşterilerine kredi vermelerinin tek koşulunun haklarında yapılacak olan tahkikatın olumlu sonuçlanması olduğunu hatırlatalım. Kredi notunuz yüksek ve siciliniz de temizse bankaların size kredi vermemesi mümkün değildir. T.C. kimlik belgeniz, ikametgah ve gelir belgesi ile banka şubelerine giderek kolayca kredi çekebilirsiniz. Ayrıca kredi başvurularınızı internetten de yapabilirsiniz.

KOSGEB Destekleri

Finansman sağlayacağınız diğer bir yol da Kosgeb’ e başvurmaktır. Kosgeb girişimcilere yapacakları harcamalar için destek olmaktadır. Bu desteklerden faydalanabilmek için kuruma kayıt olmanız, bir sertifika almanız ve iş planı hazırlamanızdır. Kosgeb online olarak düzenlenen Uygulamalı girişimcilik eğitimi ile hem kaliteli bir işletme hem de bilinçli bir girişimci profili oluşmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda Kosgeb online olarak katılmalı ve sertifikanızı almalısınız. Ayakkabı mağazanızı kurarak hem kuruma hem de Kosgeb veri tabanına kayıt yaptırmalısınız. İş planı hazırlayarak bunu Kosgeb’ in ilgili birimine teslim etmelisiniz. Hazırladığınız iş planı Kosgeb bünyesinde bulunan kurul tarafından incelenmektedir. Kurul belirli şartlar dahilinde iş planınız üzerinde bir incelemede bulunur.

Şayet kurul tarafından olumlu cevap almış iseniz destekleme ödemesi almak için başvuruda bulunmanız gerekiyor.

kosgeb-destekleri

Kosgeb ayakkabı mağazası açmak isteyenlere de destek olmaktadır.

Girişimcilik eğitimleri ücretsizdir ve isteyen herkes kayıt olabilmektedir. Kurs sonrası sertifika alınır. Hibe ve kredi alabilmek için bu sertifikaya sahip olmak zorunludur. İş planı kabul edilen girişimcilere önceki yıllarda 30 bin TL hibe ve 70 bin TL kredi desteği sağlanmaktaydı. Ancak, hibe miktarı 60 bin lira ve 370 bin lira hibe desteği olmuştur. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile girişimcilere destekler sağlanmaya devam edilecektir. Destekleri www.kosgeb.gov.tr adresinden inceleyebilirsiniz.

Yeni girişimci destek programı ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Sektör araştırmanızı yaparak ve işletmeniz için iş planı hazırlamak sureti ile Kosgeb’ in verdiği destekleri alabilir ve bu finansal kaynaklar ile işletmenizi ihya edebilirsiniz. Zaten mevcut olan bir dükkanınız varsa onu güncellemek için de Kosgeb desteklerinden faydalanabilirsiniz.

Hayırlı işler dileriz. 🙂

Sende Yaz