10 Büyükbaş Hayvan Çiftliği Fizibilite Hesaplaması (GÜNCEL FİYATLAR)

10 Büyükbaş Hayvan Çiftliği Fizibilite Hesaplaması

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak ve bu hayvanlardan geçim sağlamak ülkemizde oldukça yaygın bir meslek grubudur. Özellikle köylerde ve Doğu Anadolu Bölgesinde bu oldukça yüksek bir iş gücü olduğunu görmekteyiz. Bu yazımızda sizler için 10 tane büyükbaş hayvan ile çiftlik kurmanın maliyetini, büyükbaş hayvan çiftlik proje örnekleri, 100 başlık ve 50 başlık besi ahır projesi maliyetini araştırdık.

Yazımızı inceleyerek çiftlik kurulumu hususunda bilgi alabilirsiniz.

Büyükbaş Hayvan Çiftliği Nasıl Kurulur?

Bu işe başlamak için öncelikli olarak güzel bir plan yapmalısınız. Çiftlik kurulumu ve işletmeciliği sandığınız kadar kolay bir iş olmayacaktır. Bu işe sıfırdan başlamak için belirli bir sermayeniz olması gerekmektedir. Ya da ilk olarak devlet tarafından verilen destekleri inceleyebilir ve uygun koşulları sağlamanız halinde bu imkanlardan yararlanabilirsiniz. 2022 yılında verilecek olan hayvancılık desteklemelerini inceleyebilirsiniz. Hayvan bakıcılığı tamamen ilgi ve özen isteyen bir iştir. Yetiştireceğiniz hayvanların tüm bakımı ile ilgilenmeniz gerektiğini bilmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Büyükbaş Hayvan Çiftliği

Büyükbaş Hayvan Çiftliği

Hayvan çiftliği için öncelikli olarak hangi hayvanları yetiştirmek istediğinize ve başlangıçta kaç hayvan ile bu işe başlayacağınıza karar vermeniz gerekecektir. Daha sonra bu işlem için mekan seçimine geçmeniz gerekecektir. Var olan arazilerinizin boyutlara uygun bir ahır kurulumu yapabilirsiniz. Eğer hali hazırda bir taşınmaz araziniz bulunuyor fakat değerlendirmek için belirli bir miktar sermayeniz yok ise TKDK ve Ziraat Bankasının verdiği desteklemelerden yararlanabilirsiniz.

Büyükbaş Hayvan Çiftliği Kurulumu

Büyükbaş hayvan çiftliği kurulurken ilk olarak betonarme yapı malzemeleri ve çelik konsültasyon gereklidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde barınak haricinde yem saklama alanı, depo gibi kullanmak amacı ile prefabrik ismi verilen yapı malzemeleri kullanılmaktadır.

Çiftlik için öncelikli olarak yer seçimine önem vermelisiniz. Yetiştireceğiniz hayvanların açık alanda da dolanması gerektiğini unutmayın. Mekan seçimi yaparken açık alanın ve yeşilliğin bol olduğu yerleri tercih edin. Bu hayvanlar otçul grup olması sebebi ile beslenme ihtiyaçlarının bir kısmını oradan karşılamak zorundadırlar. İklim koşulları da bu hususta önemli bir rol oynayacaktır. Kurulacak olan tesisin hava koşulları, ulaşım ve ısınma yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu işlem için eğer var ise kendi arazilerinizi kullanın. Çünkü diğer türlü insanlar tarlalarını yüksek maliyetler ile satabiliyorlar bu da sizi zarara uğratabilir. Mevcut bir yeriniz bulunmuyorsa devlet tarafından tarım arazisi kiralayabilirsiniz. İmzaladığınız kiralama süresi kadar kullanabilirsiniz. Bu hazine arazileri genel anlamda 10 yıllık olarak kiralanabilmektedir.

10 Büyükbaş Hayvan Çiftliği Fizibilite Hesaplaması

Büyükbaş hayvan çiftliği kurulumunda meydana gelecek olan maliyet hayvan sayısına göre belli olmaktadır. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği kurulumu diğer hayvan yetiştiriciliklerine göre daha maliyetli olacaktır. Çünkü yapı ve kurulum malzemeleri diğerlerine göre daha fazla olacaktır. Buzağılar için ayrı ve özel alanlar, süt sağma alanları için oluşturulan yerler ve yem odalarının bulunması gereklidir.

Ziraat Bankası 100 koyun kredisi hakkında bilginiz var mı?

10 büyükbaş hayvan çiftliği kurulumunda her baş hayvan için 20 metrekarelik bir alan hazırlanması gerektiğini düşünürsek 20*10= 200 metre karelik bir ahıra sahip olunması gereklidir. Bu kapsamda buzağılar için hazırlanan özel alanlar ve süt sağma makineleri gibi edevatların da girdiğini düşünürsek toplamda 300 metre karelik bir alana sahip olunması gereklidir.

En düşük hesaplama ile yapacak olursak büyükbaş hayvanların her birinin 6 bin TL olduğunu düşünelim. 6.000*10= 60 bin TL hayvanların toplam fiyatı olacaktır.

Bu hayvanlar için 300 metre alan için ise 20 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.

Bu kapsamda 10 bin TL‘de ekipmanlar, demirbaş malzemeler, yem maliyetleri ve diğer giderler için ayıracak olursak toplamda yuvarlak hesap 110 bin TL bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır.

50 ve 100 Büyükbaş Hayvan Çiftliği

50 ve 100 başlık besi çiftliği kurulumu için öncelikli olarak mekan seçimi yapmanız gerekmektedir. Mekan seçimini insanlardan uzak ve büyük bir alan olarak temin etmeniz gerekmektedir. Ayrıca dış çevreye de önem vermeniz gerekmektedir. Hayvanların rahatça gezebileceği bir açık alan temin etmeniz gerekmektedir. Bu hayvanların yararına olduğu kadar sizin de yararınıza olacaktır. Kurulacak olan ahırın çevresindeki yerleri de satın alarak hayvanlarınızın dış etkenler ile beslenmesini sağlayarak beslenme ihtiyaçları için harcanacak gideri düşürebilirsiniz.

Bu kapsamda iki önemli etken daha bulunmaktadır. Elektrik ve su sistemlerini kurmadan kesinlikle bu işe başlamamanız gerektiğini söylemek isteriz. Hayvanların su ihtiyaçlarını taşıma su ile gideremezsiniz. Elektrik için ise çevrenizde bulunan arazi sahipleri ile anlaşma sağlayarak birlikte elektrik çekme önerisinde bulunabilirsiniz. Maliyeti daha düşük olacaktır. Elektrik çekilebilecek bir alanda bulunmuyorsanız güneş enerjisi ile de elektrik ihtiyacınızı giderebilirsiniz. İşletmenin kurulum maliyetini ise aşağıdaki gibi hesaplayabiliriz;

50 büyükbaş hayvanın her birinin 20 metre kare alan kapladığını düşünürsek 20*50= 1000 m2 alana ihtiyacınız olacaktır. Bu alan için de araziye tahmini 100 bin TL kadar bir yatırım yapmanız gerekecektir. Bu hayvanların her birinin fiyatı 6 bin TL ile 10 bin TL arasında değişmektedir. En düşük maliyetten hesaplama yapılacak olursa 6.000*50= 300 bin TL olarak belirlenecektir. Ekipman ve diğer malzemeler için de 10 ile 15 bin TL arasında bir fiyat belirleyecek olursak 50 baş hayvan için meydana gelecek kurulum maliyeti yuvarlak hesap 420 bin TL‘ye kadar çıkacaktır.

100 büyükbaş hayvanın da her birinin 20 metre kare alana sahip olması gerektiğini düşünürsek ortalama hesaplama neticesinde 20*100= 2.000 metre kare sonucuna varırız. Belirlenen alan için tahmini 150 bin, 200 bin TL arası bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Yine hayvanların her birinin 6 bin TL‘den hesaplandığını düşünürsek 6.000*100= 600 bin TL‘de bunun için harcamanız gerekecektir. Ekipman, yem alanları, sulama sistemleri gibi diğer masraflar için de 15 bin TL fiyat belirleyecek olursak 100 baş koyunun meydana getireceği toplam maliyet düz hesap 820 bin TL sermaye ihtiyacınız olacaktır. Yani bu kapsamda yüksek meblağlara ihtiyacınız olacaktır.

Büyükbaş Hayvan Çiftliği Proje Örnekleri

Büyükbaş hayvan çiftliği kurulumu 2 şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Klasik Ahır Tipi Hayvancılık Projesi

Bu tip ahırların eski dildeki adı damdır. Köy kesimlerinde ve şehirlere uzak yerlerde kurulan bu yerlerde minimum 30 hayvan ile işe başlanılabilir. Bu tip alanların üzeri çatı ile yanları ile duvar ile kapalıdır. Her bir hayvan için yer yapılır ve hayvanlar zincir ile bağlanarak yetiştirilir. Bu işlem için 500 metre kare alan hayvan yetiştiriciliği yapacak olan kişiye yeterli olacaktır.

Klasik Ahır Tipi Hayvancılık Projesi

Klasik Ahır Tipi Hayvancılık Projesi

Açık Besi ve Span Tipindeki Çiftlik Projeleri

Eski zamanlarda hayvanlar kapalı bir alanda tutulmak yerine açık alanlarda yetiştirilerek hem beslenme ihtiyaçları sağlanıyor hem de özgür bir yaşam sürebiliyorlardı. Şimdilerde günümüzde tekrar gündeme gelen bir konu haline gelmiş olan bu proje hayata geçirilmiştir. Bu tip bir çiftlik kurularak hayvanların güneş ışınlarından, doğal beslenmeden ve hareket alanının genişliği açısından rahat olmaları hedeflenmektedir. Bu projeler daha çok modern işletmeler tarafından kullanılmakta olup beton yapıya göre olan maliyeti daha düşük olmaktadır.

Ziraat Bankası 7 Yıl Vadeli Hayvancılık Desteklemesi

Eğer yeterli sermayeniz yok ama bu iş için uygun bir alanınız var ise gerekli koşulları sağlamanız halinde Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasının birlikte hazırladığı 7 yıl vadeli hayvancılık desteklemesinden yararlanabilirsiniz. Verilen kredi 7 yıl taksitli olarak verilmemektedir. Çiftçilerin ilk iş girişimlerinde kendilerini toparlamaları ve işletmelerini geliştirmeleri adına 2 yıl ödemesiz ve geriye kalan 5 yıl da ödemeli olarak verilmektedir.

Verilecek olan kredi için;

  • Başvuru yapacak olan kişinin çiftçi olması ve Çiftçi Kayıt Sistemine kaydının bulunması gerekmektedir.
  • Bankadan kredi alabilmek için kredi notunun riskli grupta olmaması gereklidir.
  • Hali hazırda bir büyükbaş hayvan projesi ile bankaya başvuru yapması gereklidir.
  • Satın alınacak olan hayvanlar için banka %75 oranında kredi vermektedir. Geriye kalan %25′ lik kısmı tamamlayacak kadar bir sermayesinin olması gereklidir.
  • Eğer hayvan almak için krediye ihtiyaç duyuyor iseniz, Ziraat Bankası gebe düve kredisi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Büyükbaş hayvan çiftliği kurulum maliyetleri bu şekildedir. İster devlet desteklerinden faydalanarak, isterseniz de kendi sermayeniz ile bir işletme kurabilirsiniz.

Sende Yaz

1 Kişi Yazdı

  • 10 hayvanlık ahır ıcın 300 m2 ınsaat alanı ve makıne akıpman malıyetı olarak ustune basa basa ocak 2021 guncel fıyat dıyerek acıklama yapmıssın sen gel ben hemen anahtar teslım yaptırıyorum paran da pesın nasılsa o malıyete cıkarma ımkanın yok 🙂